poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Pieniadze na dzieci  (Przeczytany 142382 razy)

Offline sanchez

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Pieniadze na dzieci
« Odpowiedź #240 dnia: 30 Maj 2009, 22:23:01 »
Witam wszystkich. Również ubiegam o zasiłek na dziecko, otrzymałem w komunie 4 dokumenty (E401, E411, podanie o wypłatę zasiłku i kartę informacyjną) oczywiście po duńsku. Czy wszystkie te dokumenty (wypełnione) mam dostarczyć do ośrodka pomocy społecznej czy jak to się tam nazywa w Polsce, czy tylko E401 i E411? Kto ma odesłać to do Danii, my czy ośrodek? Czy jak dam te formularze w Polsce po duńsku, to nie wygonią mnie z tym? Czy potwierdzenie o nieotrzymywaniu zasiłku w Polsce dostane "od ręki" czy będę musiał najpierw składać podanie o ten zasiłek przedkładać duńską umowę o pracę itd. bo różne wersje czytałem?
I jeszcze mam pytanie z innej beczki, jaki duńscy urzędnicy mają stosunek do kopii dokumentów, tzn. czy np. muszą mieć oryginał aktu urodzenia, czy wystarczy im taki akt zeskanowany i wydrukowany?

maja1444

• Gość
« Odpowiedź #241 dnia: 10 Cze 2009, 21:56:13 »
Witam,jestem tutaj nowa i mam pytanie tego typu: mój facet pracuje w Danii już ponad rok,do tej pory otrzymywał pieniadze na swoje dzieci mieszkajace w Polsce z ich matką. Czy po rozwodzie nadal będzie otrzymywał rodzinne? Czy to ma jakieś znaczenie dla Kommuny?? Z góry dziekuję za odpowiedz,pozdrawiam wszystkich forowiczów:)

ladnie to tak?

• Gość
« Odpowiedź #242 dnia: 12 Cze 2009, 18:04:52 »
dlaczego zabierasz dzieciom ojca? i jeszcze byscie pieniadze chcieli na te dzieci? potwory

gość

• Gość
« Odpowiedź #243 dnia: 12 Cze 2009, 19:37:58 »
Jak mozesz nazywac kogoś potworem jeśli nawet go nie znasz?Byłeś kiedys w podobnej sytuacji?
Jeśli nie to się nie wypowiadaj.Alimenty też trzeba z czegoś placić.

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #244 dnia: 12 Cze 2009, 20:45:30 »
Nie. Jeśli dzieci są wychowywane tylko przez matkę, to po rozwodzie tylko ona ma prawo do pobierania zasiłku rodzinnego na dzieci. ( z dodatkami)

ladnie to tak

• Gość
« Odpowiedź #245 dnia: 13 Cze 2009, 01:39:43 »
Tak, oczywiscie nie znam Waszej sytuacji, ale z Twojego postu pierwsza mysl jaka mnie naszla, to wlasnie taka jak powyzej. Jezeli Cie obrazilem, to przepraszam, jednak sytuacja w ktorej ojciec porzuca swoje dzieci i zaczyna nowe zycie i do tego kombinuje jak tu jeszcze zarobic na tym fakcie oburza mnie. Jedyne co mozecie zrobic, to odliczyc alimenty od podatku.

maly vejle

• Gość
« Odpowiedź #246 dnia: 13 Cze 2009, 08:42:36 »
witam ja tez zalatwialem rodzinne w danii i wszystkie formalnosci z polska strona zalatwiala komuna listownie a akty urodzenia i reszte dokumentow to pracownicy komuny i tak kseroja wiec nie ma znaczenia czy sa to orginaly czy kopie

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #246 dnia: 13 Cze 2009, 08:42:36 »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #247 dnia: 13 Cze 2009, 22:22:20 »
No nie!! Szczyt tupetu, by pobrac rodzinne na dzieci by zaplacic alimenty!!!

Reszty nie komentuje - kazdy ma prawo do swojego zycia i do podejmowania decyzji.

Nie zgadzam sie natomiast z obciazaniem tylko kobiety w takiej sytuacji. W koncu mezczyzna, ktory odchodzi od rodziny jest dorosly. No, ale to taka mentalnosc naszego spoleczenstwa, zawsze ta trzecia bedzie ta ostatnia...
I niech mi tu nikt nie pisze stereotypu: "jak suka nie da..." Nie jestesmy zwierzetami!!! Jestesmy ludzmi!!!!!

Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #248 dnia: 15 Cze 2009, 08:13:38 »
Mirra, zdawało mi się, że byłaś ostatnia od pochopnego oceniania ludzi i sytuacji.. ;D

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #249 dnia: 15 Cze 2009, 09:52:31 »
Jak mozesz nazywac kogoś potworem jeśli nawet go nie znasz?Byłeś kiedys w podobnej sytuacji?
Jeśli nie to się nie wypowiadaj.Alimenty też trzeba z czegoś placić.
[/b]
Naprawde pochopnie???
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline KARMA

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #250 dnia: 16 Cze 2009, 20:17:34 »
Pieniadze na dzieci otrzymuje osoba ktora nimi sie opiekuje i to sa pieniadze dzieci, po rozwodzie "facet" nie bedzie uprawniony do ich pobierania poniewaz dzieci nie sa u niego,matka dzieci moze otrzymywac tylko swiadczenia rodzinne z polskiego urzedu oraz alimenty od bylego meza ca.1100 koron na dziecko,o ktora to sume ojciec powiekszy sobie ulge podatkowa,znane sa przypadki zatajenia rozwodu i pobierania swiadczen jak dotychczas i w dodatku nieplacenie alimentow!

maja1444

• Gość
« Odpowiedź #251 dnia: 18 Cze 2009, 12:17:56 »
Witam ponownie,dziekuje wszystkim którzy wypowiedzieli sie w mojej sprawie, niektórzy niekoniecznie na temat. Jaka jest mentalność nas,Polaków,tutaj w Danii nikt sie nikim nie interesuje,nie obchodzi ich jak kto żyje,tylko nasi rodacy zawsze mają potrzebę skomentowanie cudzego życia. Żadnym dzieciom ojca nie zabieram,takie jest życie,nie zawsze sie wszystkim układa tak jakbyśmy sobie tego życzyli. pozdrawiam

gość 1

• Gość
« Odpowiedź #252 dnia: 18 Cze 2009, 13:05:23 »

Zeby uzyskać pieniadze wszystkie chwyty są dla nich dozwolone.Więc nie mów że ktoś tu kombinuje bo najwyraźniej nigdy nie byłaś na sali sądowej!!!!!!!!!!!!!!!

« Ostatnia zmiana: 18 Cze 2009, 13:08:06 wysłana przez mala_z_Aarhus »

Offline marysha

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 16
  • Wszystko co robisz, rób dobrze.
« Odpowiedź #253 dnia: 18 Cze 2009, 19:46:35 »
Moim zdaniem, mimo tego że ojciec zakłada inna rodzinę, nie powinno się to odbywać kosztem dzieci. Powinny mieć zapewniony chociażby taki standard życia, jaki miały, gdy ojciec mieszkał z nimi. Ja wiem, że w życiu układa się bardzo różnie. Ale sorry, najpierw zobowiązania, a potem cała reszta. W końcu te dzieci, mimo rozwodu z ich matka, nie przestaja byc dziećmi rzeczonego pana. Zdarzają się roszczeniowo nastawione mamy, ale wydaje mi się, że obowiązkiem każdej matki jest zapewnienie dzieciom jak najlepszych warunków materialnych. Bywają pazerne osoby, ale o ile częściej panowie traktuja alimenty jak zło konieczne. Ojciec wyjechał za granicę, na matkę spadły wszystkie obowiązki związane z wychowaniem dzieci. Żadna matka nie robi tego z łaski, takiej opieki nie sposób ocenić ani oszacować. Kto ma dzieci, ten wie o czym mówię.
Jak przeczytałam, że alimenty też trzeba z czegoś płacić, to zacisnęly mi sie piąstki...I żeby nie było...Nikogo nie oceniam. Zdarzają się niefortunnie sformułowane zdania, ale niestety czasami miedzy wierszami można wyczytać coś więcej. I nie zawsze są to miłe rzeczy...

maja1444

• Gość
« Odpowiedź #254 dnia: 26 Cze 2009, 12:06:32 »
No i się nie odbywa kosztem dzieci,dzieci dostaja rodzinne co do korony,a alimenty to oddzielna sprawa,są również płacone przez mojego partnera! Wiem,że dzieci nie mogą być w zadnym wypadku kartą przetargową i dlatego trzeba się rozejść jak najdelikatniej sie da,by ich nie skrzywdzić. Nie jestem potworem jak to niektórzy uważają,nie znając mnie i mojego podejścia do sprawy.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #254 dnia: 26 Cze 2009, 12:06:32 »

Nauka języka polskiego dla dzieci w Brønshøj-Husum

Zaczęty przez scoatDział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 7373
Ostatnia wiadomość 23 Sty 2012, 22:35:25
wysłana przez scoat
komuna nie wypłaca mi już drugi rok zasiłku na dzieci

Zaczęty przez robotnikDział Podatki

Odpowiedzi: 44