Ogólne > Rodzina ...
Pieniadze na dzieci
adammm:
OK czyli mogę wydrukować i takie(po polsku)wypełnione zanieść do komuny?
lilia:
Eeee, po POLSKU...? :o
krott:
a ja mam pytanko,
w Danii jestem od dziewięciu miesięcy legalnie, załatwiłem pieniążki na dzieci (na jedno, bo moj synek jest jeszcze w Polsce)ale myślałem ze dostane wyrównanie za te 9 miesięcy a tu nic takiego sie nie stało.Czy tak powinno być?
dlaczego nie przyznali mi pieniążków na drugiego maluszka jeśli był wyszczególniony w dokumentach ,jednakże bez CPR-u?
Jomir:
Na dziecko, ktore jest w Danii dostaje sie pieniadze automatycznie, bez zaswiadczen.
Na dziecko mieszkajace w Polsce, trzeba dostarczyc druku potwierdzajace niepobieranie zasilkow w Polsce.
Wyrownania nie otrzymasz, bowiem w sytuacji pobytu dziecka w Danii, liczy sie okres zasilkowy od daty przyjazdu/narodzin dziecka.
marysha:
Córka znajomej przyjechała do pracującego tu od 6 lat męża ( ma prawo pobytu). Mąż w styczniu tego roku zwrócił się o wypłatę zasiłku na dzieci, mimo że przebywały one jeszcze w Polsce. Wypłacono im pieniądze za 4 lata-zaczęto naliczać od momentu wstąpienia Polski do UE, wypełnił standardowe dokumenty, zobowiązał się dostarczyć jedynie poświdczenie , że przez cały ten czas nie pobierał zasiłku rodzinnego w Polsce. Musiał złożyć wniosek w Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej, czy jak tam się to nazywa, a następnie dokumenty w Urzędzie Marszałkowskim. Dodam, że w Danii pieniądze wpłacili mu na konto przed załatwieniem całej dokumentacji w Polsce. Nie wypłacono mu jedynie pieniędzy na dziecko, w stosunku do którego nie miał praw rodzicielskich, informując że pieniądze na to dziecko, może starać się po jego przyjeździe do Danii, a czek będzie wystawiony na nazwisko matki. A kwota będzie naliczona od chili przyznania pobytu w Danii.
Dziwne, ale prawdziwe...Większa biurokracja była w Polsce, bo musieli napisać wniosek o rodzinne, wraz z tłumaczonym poświadczeniem zameldowania męża w Danii, tłumaczeniem, że należy mu się tu rodzinne, zaświadczeniem o zarobkach z Danii i kilkoma innymi papierkami, wszystko po to, aby otrzymać papier, że w Polsce nie należy im się zasiłek.
Cóż, w Danii jest większa wiara w uczciwość podatnika, niż w Polsce, gdzie w dodatku na dzieci dostaje się śmieszne pieniądze...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej