poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Pieniadze na dzieci  (Przeczytany 142910 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kasia15

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Pieniadze na dzieci
« Odpowiedź #135 dnia: 11 Lut 2009, 19:00:20 »
Jestem w Danii od 7 msc  wraz z dzieckiem które chodzi tu do Szkoły, czekamy jeszcze na Cpr. W komunie powiedzieli mi, ze nie należy mi się rodzinne na dziecko, bo nie jesteśmy tam zgłoszone ze przebywamy w Danii. Pracuje i place pełny podatek. Na czym polega to zgłoszenie? Nie mogę się zameldować bo nie mam cpr.

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #136 dnia: 11 Lut 2009, 19:08:50 »
Jesli nie masz cpr, to pracujesz na czarno?? JAkim cudem więc dziecko chodzi do szkoły??
Też bez CPR ??? ???

A na pytanie powyższe: zasiłek był wypłacany 20 stycznia.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #137 dnia: 11 Lut 2009, 21:51:35 »
W niektorych komunach jest to mozliwe.
Jesli chodzi o oczekiwanie, pewnie czekaja na pozwolenie na prace, stad nie maja CPR. Chociaz powinni miec choc papabusewe karty tymczasowe.
Mimo wszystko sprawa nie wyglada ladnie.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline kasia15

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #138 dnia: 12 Lut 2009, 12:52:14 »
Jeśli nie masz cpr, to pracujesz na czarno?? Jakim cudem więc dziecko chodzi do szkoły??
Też bez CPR ??? ???
A na pytanie powyższe: zasiłek był wypłacany 20 stycznia.
Dlaczego pracuje na czarno ??? Skoro żeby starac się o cpr trzeba mieć umowe o pracę. Zeby dziecko mogło iść do szkoly wystarczy kopia dokumentów że staram się o cpr.
A moje pytanie brzmiało:  w jaki sposób mam zgłosić do komuny, że tu przebywamy ::)
Mam tymczasowy cpr, gdzie mam się udać po papabusewe karty ???

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #139 dnia: 12 Lut 2009, 13:22:02 »
Nie ma pani CPRu tylko kildeskattenummer (jakby nasz NIP).
Nie moze pani zameldowac sie/ poinformowac kommune, ze mieszka pani w Danii, az do czasu otrzymania pozwolenia na pobyt i prace.
Jak wiekszosc przedmowcow bede sie dziwic calej tej sytuacji.

Dlaczego pracuje na czarno ??? Skoro żeby starac się o cpr trzeba mieć umowe o pracę.

Nie, nie. Nie dostaje sie CPR, tylko i wylacznie na podstawie umowy o prace. Moze to jakis skrot myslowy.

Ogolnie: umowe o prace to jedno, zas praca bez pozwolenia to co innego.

Offline danielos

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
rodzinne
« Odpowiedź #140 dnia: 16 Lut 2009, 22:22:42 »
Mieszkam  z zona i corka w danii od kwietnia mam  legalna prace pobyt na zone i dziecko ,pobieram zasilek rodzinny na corke.do czego zmiezam.a no dowiedzialem sie ze mam syna w polsce z poprzedniego zwiazku ktory ma prawie 3 lata zostalem podany o alimenty i bede je placil .  Mam pytanie czy istnieje mozliwosc pobierania zasilku rodzinnego na niego?Co musialbym zrobic aby go otrzymac? dodam ze z matka jego nie mialem slubu i ona pobiera na niego rodzinne w polsce.

za ewentualne odp. z gory dziekuje...

K3

• Gość
Odp: rodzinne
« Odpowiedź #141 dnia: 16 Lut 2009, 22:28:26 »
Mieszkam  z zona i corka w danii od kwietnia mam  legalna prace pobyt na zone i dziecko ,pobieram zasilek rodzinny na corke.do czego zmiezam.a no dowiedzialem sie ze mam syna w polsce z poprzedniego zwiazku ktory ma prawie 3 lata zostalem podany o alimenty i bede je placil .  Mam pytanie czy istnieje mozliwosc pobierania zasilku rodzinnego na niego?Co musialbym zrobic aby go otrzymac? dodam ze z matka jego nie mialem slubu i ona pobiera na niego rodzinne w polsce.

za ewentualne odp. z gory dziekuje...

nie...

dziecko to "nie istnieje" w duńskim systemie ewidencji ludności....

zresztą, na jakiej podstawie chciałbyś to "rodzinne" dostawać ??
że masz jeszcze czelność o to pytać...

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #141 dnia: 16 Lut 2009, 22:28:26 »

K3

• Gość
« Odpowiedź #142 dnia: 16 Lut 2009, 23:10:44 »

i co z tego, ze nie istnieje... dziecko to dziecko... moja corka zanim przyjechala do Danii dostawala pieniadze... i tez nie byla w systemie ewidencji ludnosci... z tego co kojarze to nie masz dzieci... masz czelnosc odpowiadac na pytania, o ktorych nie masz zielonego pojecia (praktycznego nie teoretycznego)  ;D

to co napisałem ma potwierdzenie w postaci innych wątków bardziej światłych osób ode mnie.......

pytający:
- nie pozostaje w związku małżeńskim z matką dziecka
- nie sprawuje opieki
- na dziecko jest przyznany zasiłek rodzinny w PL

więc co jak co, ale nie ma podstaw....

pozostaje jeszcze kwestia moralna, płacenia za dziecko, na które pytający zobowiązany jest płacić alimenty
wygląda to tak, jakby państwo duńskie miało te alimenty placić  ;D

Sob

• Gość
« Odpowiedź #143 dnia: 17 Lut 2009, 00:24:28 »
Widzę, że osoba kryjąca się pod pseudonimem K3 jest bardzo nerwowa...po co tyle nerw i złośliwości człowiek po prostu pyta...więcej zrozumienia

K3

• Gość
« Odpowiedź #144 dnia: 17 Lut 2009, 01:08:53 »
Widzę, że osoba kryjąca się pod pseudonimem K3 jest bardzo nerwowa...

ja tam spokojny jestem....
« Ostatnia zmiana: 17 Lut 2009, 08:19:17 wysłana przez Tula »

Offline danielos

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #145 dnia: 17 Lut 2009, 21:25:22 »
do k3  ano na takiej podstawie ze to moj syn a poniewaz tu pracuje i place podatki to mi sie to rodzinne nalezy jak psu buda.ciekaw jestem co bys ty zrobil gdybys ulozyl sobie zycie w innym kraju a tu nagle przyszlo by ci wezwanie do sadu o ustalenie ojcostwa.Nie wiedzialem o tym ze mam dziecko z byla dziewczyna az do tego wezwania..mam zone ,corke a za 2 tygodnie urodzi mi sie kolejna corka.Co do mojego syna to chce go tu sprowadzic zeby mieszkal ze mna bo  raczej mialby lepsze zycie. a rodzinne w polsce zawsze mozna  anulowac  w PL i pobierac w danii .

[Posted on: 17 Luty  2009, 19:49:55]

Dziekuje za odp.misio99 powiedz mi prosze do jakich socjali udales sie w polsce aby otrzymac to zaswiadczenie o niepobieraniu rodzinnego?

gpsc

• Gość
« Odpowiedź #146 dnia: 17 Lut 2009, 21:47:17 »
czekaj na wezwanie do zaplaty alimentow, sciagna ci z dunskiej pensji

Offline KARMA

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #147 dnia: 18 Lut 2009, 12:01:57 »
Dziwna sprawa-dlaczego nie powiadomiono Ciebie o tym ze zosales ojcem gdy chlopiec sie urodzil? czy matka dziecka nie potrzebowala wtedy wsparcia?- masz prawo do ustalenia ojcostwa tylko ze jedyne badanie,ktore moze to stwierdzc-test DNAmozna zrobic tylko do ukonczenia przez dziecko 6-tego miesiaca zycia-pozniej dziecko samo moze wystapic o badanie po ukonczeniu 18 lat-takie prawo-jedynie za zgoda matki mozna je przprowadzic teraz-zgodzi sie?Badanie krwi standardowo przeprowadzane w sadowym ustalaniu ojcowstwa jedynie wyklucza lub nie wyklucza ojcostwa - nie wyklucza 7 z 10 kandydatow.Moze w wypadku gdy nie wiedziales o istnieniu dziecka jednak testy DNA przeprowadza?Masz rodzine a to zobowiazanie na cale zycie.Jesli chlopiec jest twoim synkiem bedziesz placil alimenty w ustawowej wysokosci-chyba 1070 koron obecnie,ktore sa zwolnione od podatku-wiec prawie polowe zaplaci panstwo(dunskie).Swiadczen rodzinnych nie otrzymasz poniewaz naleza sie one osobie faktycznie sprawujacej wladze rodzicielska-chyba ze matka sie jej zrzeknie a Ty sprowadzisz syna tutaj.Glowa do gory i powodzenia!

Offline danielos

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #148 dnia: 18 Lut 2009, 12:40:08 »
badania dna robilem razem z synem i jego matko w polsce  w piatek mam sprawe sadowo kosztowaly 1860 zl alimenty bede placil bo sie z nia ugadalem. a co do rodzinnego to tez z nia o tym rozmawialem ona zrzeknie sie w polsce zasilku a ja bede pobieral w danii tylko nie wiem czy mi przyznaja bo syn na razie mieszka znia w polsce.chce aby mieszkal zemna jego matka by sie zgodzila ale na razie widzialem go tylko kilka razy wiec o czym mowa...

gosc

• Gość
« Odpowiedź #149 dnia: 18 Lut 2009, 14:45:20 »
Rodzinne sie nalezy dziecku, czyli osobie ktora dziecko wychowuje. A nie ojcu, ktory o istnieniu dziecka dowiedzial sie z badan DNA.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #149 dnia: 18 Lut 2009, 14:45:20 »

Nauka języka polskiego dla dzieci w Brønshøj-Husum

Zaczęty przez scoatDział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 7425
Ostatnia wiadomość 23 Sty 2012, 22:35:25
wysłana przez scoat
komuna nie wypłaca mi już drugi rok zasiłku na dzieci

Zaczęty przez robotnikDział Podatki

Odpowiedzi: 44