poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Podatek od nieruchomości  (Przeczytany 7547 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

nieruchomości

• Gość
Podatek od nieruchomości
« dnia: 09 Lis 2009, 17:37:52 »
Posiadam nieruchomości w Polsce (mieszkania). Pracuję w Danii od 4 lat. Czy jestem zobowiązany odprowadzać tutaj 1% podatku od wartości posiadanych nieruchomości?
Posiadam w Polsce rezydencję podatkową. Nigdy z niej nie rezygnowałem. Czy taką rezydencję nabywam automatycznie również w Danii? Jeśli tak to po jakim czasie lub jakie warunki muszą być spełnione?

Pytanie dodatkowe:
Jeśli uzyskuję dochód z najmu tych nieruchomości i rozliczam ten dochód w Polsce, to czy również musze rozliczyć ten dochoód w Danii? (odejmują podatek zapłacony w Polsce)

sławek

• Gość
Odp: Podatek od nieruchomości
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Lis 2009, 20:01:07 »
Jak masz w Polsce "nieograniczony obowiazek podatkowy" to nie musisz odprowadzać w Danii zadnego podatku, z wyjątkiem podatku dochodowego.
Tutaj jest sprecyzowane jakie podatki i gdzie powinniśmy płacić:
http://www.gazetapodatnika.pl/artykuly/dania-a_1209.htm

jest.info

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Lis 2009, 20:11:15 »
Zależy gdzie masz nieograniczony obowiązek podatkowy.

sławek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Lis 2009, 20:23:43 »
Zależy gdzie masz nieograniczony obowiązek podatkowy.
Dlatego właśnie o tym napisałem. Na szczeście jeżeli tylko nosimy sie z zamiarem powrotu do Polski to mamy go w Polsce.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Lis 2009, 20:35:54 »
Dobre :) Wystarczy nosic sie z zamiarem powrotu, a juz zmienia sie nasza rezydencja podatkowa :)
Ja sie nosze z takim zamiarem.... celem dolaczenia do rodzinnego grobowca...
Super, czyli jakies najlblizsze 40 lat mam podatek z glowy :)
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

sławek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Lis 2009, 20:42:23 »
Wpierw przeczytaj co pisze w "konwencji" a później komentuj. No ale niektórym lepiej jest się śmiać, zamiast udzielić konkretną odpowiedź....

jest.info

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Lis 2009, 20:45:24 »
Zobacz na przyklad http://firma.onet.pl/1431970,eksperci.html
"Ustalenie czy dany podatnik podlega ograniczonemu czy nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu w dalszym ciągu będzie możliwe po analizie konkretnego przypadku. Można przyjąć, iż za „ośrodek interesów życiowych” organy podatkowe będą uznawały tę miejscowość, z którą wiążą się powiązania rodzinne i towarzyskie podatnika a także powiązania związane z zatrudnieniem, działalnością polityczną, miejscem prowadzenia działalności gospodarczej lub miejscem, z którego podatnik zarządza swoim mieniem. "

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 09 Lis 2009, 20:45:24 »

sławek

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Lis 2009, 20:53:48 »
Czytałem to juz wcześniej. Wg mnie wynika z tego, że to my decydujemy gdzie mamy "nieograniczony obowiązek podatkowy".
Wystąpiłem tez kilka tygodni temu z pytaniem do Urzędu Skarbowego w miejscu mojego zamieszkania. Zapytałem gdzie jest mój "nieograniczony obowiązek podatkowy"? Nadmienię, że z powodu kryzysu pracuję też w Polsce co drugi weekend z podstawie Umowy zlecenia.
Dostałem odpowiedź, że mój "nieograniczony obowiązek podatkowy" jest w RP.

jest.info

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Lis 2009, 21:03:21 »
Nie, sami napewno nie wybieramy gdzie nam lepiej placic podatek (chyba ze np. zostawimy malzonke w Polsce).
Tu jest wiecej, np. "Podwójny domicyl podatkowy"
http://www.money.pl/podatki/poradniki/artykul/opodatkowanie;cudzoziemcow;w;polsce;i;polakow;za;granica,100,-1,242532.html

sławek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Lis 2009, 21:37:16 »
Ciekawy tekst i dużo konkretnych informacji. Jutro przeczytam całość na spokojnie.
Wnioski z szybkiej analizy, tak dla przykładu:
Dobry prawnik, kredyt w Polsce (powiedzmy na dom lub mieszkanie) no i czas na jeżdżenie po sądach i możesz zakwestionować Duńskie przepisy odnośnie rejestracji samochodów.
pozdrawiam

Nieruchomości

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Lis 2009, 22:41:14 »
Dziękuję za 2 bardzo przydatne linki.
Artykuł 6 wskazuje na to, że mogę rozliczać nieruchomości i dochód z nich w "drugim kraju", z czego by wynikało, że moja rezydencja podatkowa nie ma nic tutaj do rzeczy. Czy mam rację?

Artykuł 6

Dochód z majątku nieruchomego

1. Dochód osiągany przez osobę mającą miejsce zamieszkania lub siedzibę w Umawiającym się Państwie z majątku nieruchomego (włączając dochód z gospodarstwa rolnego lub leśnego), położonego w drugim Umawiającym się Państwie, może być opodatkowany w tym drugim Państwie.

2. Określenie „majątek nieruchomy” ma takie znaczenie, jakie nadaje mu prawo tego Umawiającego się Państwa, na terytorium którego dany majątek jest położony. Określenie to obejmuje w każdym przypadku mienie przynależne do majątku nieruchomego, żywy i martwy inwentarz gospodarstw rolnych i leśnych, prawa, do których mają zastosowanie przepisy prawa powszechnego dotyczące własności ziemi, prawa użytkowania nieruchomości, jak również prawa do stałych i zmiennych świadczeń z tytułu eksploatacji lub prawa do eksploatacji złóż mineralnych, źródeł i innych zasobów naturalnych; statki morskie, statki żeglugi śródlądowej, statki powietrzne i pojazdy transportu drogowego nie stanowią majątku nieruchomego.

3. Postanowienia ustępu 1 stosuje się do dochodu osiągniętego z bezpośredniego użytkowania, dzierżawy lub innego rodzaju użytkowania majątku nieruchomego.

4. Postanowienia ustępów 1 i 3 stosuje się również do dochodu z majątku nieruchomego przedsiębiorstwa.

seba-arhus

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Lis 2009, 23:29:18 »
Slawek mozesz napisac do mnie na gg 814837 (skat-auta)
pzodr

asd

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Lis 2009, 00:01:56 »
Czytałem to juz wcześniej. Wg mnie wynika z tego, że to my decydujemy gdzie mamy "nieograniczony obowiązek podatkowy".
Wystąpiłem tez kilka tygodni temu z pytaniem do Urzędu Skarbowego w miejscu mojego zamieszkania. Zapytałem gdzie jest mój "nieograniczony obowiązek podatkowy"? Nadmienię, że z powodu kryzysu pracuję też w Polsce co drugi weekend z podstawie Umowy zlecenia.
Dostałem odpowiedź, że mój "nieograniczony obowiązek podatkowy" jest w RP.

jestes obywatelem polskim. masz prace w Polsce, co wiaze sie z tym ze masz z Polska wiezi ekonomiczne. dlatego masz nieograniczony obowiazek podatkowy w Polsce.

jezeli nie ma sie zony (meza) i dzieci w Polsce. nie ma sie zadnej pracy w Polsce. nie przebywa sie w Polsce min 183 dni w roku. wowczas nieograniczony obowiazek podatkowy jest w Danii. od posiadanych mieszkan nalezy placic podatek od nieruchomosci w Danii. a pieniadze z wynajmu nalezy potraktowac jako dochod i opodatkowac w Danii po potraceniu podatku zaplaconego w Polsce.

przyklad: mam nieograniczony obowiazek podatkowy w Danii. w Polsce mam mieszkanie, ktore wynajmuje i place podatek do polskiego urzedu skarbowego. w Danii powinienem placic podatek od nieruchomosci od tego mieszkania, a dochody uzyskane z wynajmu powinienem doliczyc do swoich dunskich dochodow w zeznaniu podatkowym oraz odliczyc podatek zaplacony w Polsce.

seba-arhus

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Lis 2009, 18:22:39 »
Sławek odezwij sie do mnie na gg

sławek

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Lis 2009, 19:38:31 »
Sławek odezwij sie do mnie na gg
Nie mam za bardzo czasu siedzieć przy GG, daj email, albo najlepiej telefon to zadzwonię.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 10 Lis 2009, 19:38:31 »

podatek za 2009

Zaczęty przez BetagoDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 7818
Ostatnia wiadomość 09 Wrz 2009, 19:05:25
wysłana przez bruner1971
Podatek Środowiskowy

Zaczęty przez cwsm111Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 0