Ogólne > Rodzina ...
ciąża w Danii ! prosze o informacjec
paranoja:
Coraz wiecej ludzi jest leniwych, nie chce im sie czytac i powtarzaja te same pytania, przez co forum niepotrzebnie sie zapelnia!!!!
Barbarella:
Witam
to nieprawda, że wystarczy przepracować 13 tygodni i dostaniesz macierzyńskie , ja pracowałam rok przed ciążą i 16 tygodni w ciąży a potem skończył mi się kontrakt. Pracodawca mi nie przedłużył. Byłam w związkach i stwierdzili, że pracodawca ma takie prawo, bo to nie jest zwolnienie tylko koniec kontraktu. A po porodzie w komunie stwierdzili, że macierzyński mi nie przesługuje bo nie pracowałam do 8 miesiąca . Tak historie o 13 tygodniach pracy można w bajki włożyć.
zaZu:
pracodawca ma prawo nie przedłuzyc kontraktu kobiecie w ciązy...
niestety..
no nie powinno tak ja jestem w ciąży ale mam kontrakt na stałe.
w co do pracy do 8 msc, to kilka znajomych poszło na chorobowe duuuużo duuzo wczesniej , no a macierzyńskie normalnie dostały od 8 msc ciązy , ale ona miały również kontrakty na stałe, no a w przypadku zwolnienia z pracy to po prostu nie wiem jak to jest wg.,prawa
[Posted on: 30 Listopad 2009, 15:01:48]
"Jeżeli rodzice pracowali przez 13 tygodni przed narodzinami dziecka 120 godzin, są uprawnieni do otrzymywania dodatku na zwrot kosztów utrzymania. Wysokość dodatku jest obliczana na podstawie godzinowej stawki w miejscu zatrudnienia. Świadczenie to jest wypłacane przez władze lokalne w miejscu zamieszkania. Umowa z pracodawcą może określać wypłacanie częściowego lub pełnego wynagrodzenia przez część lub cały okres trwania świadczenia."
ze str.http://poloniainfo.dk/forum?topic=10908.0
Barbarella:
Tak, taż te informacje czytałam wcześniej na poloni i powoływałam się na nie w komunie. Niestety w urzędzie kobieta stwierdziła, że nie ma czegoś takiego- może podałby ktoś aktualny przepis po duńsku, albo może wypowie sie osoba która przepracowała tylko 13 tygodni i otrzymała macierzyńskie.
aneczka.k:
--- Cytat: Barbarella w 30 Lis 2009, 14:49:32 ---Witam
to nieprawda, że wystarczy przepracować 13 tygodni i dostaniesz macierzyńskie , ja pracowałam rok przed ciążą i 16 tygodni w ciąży a potem skończył mi się kontrakt. Pracodawca mi nie przedłużył. Byłam w związkach i stwierdzili, że pracodawca ma takie prawo, bo to nie jest zwolnienie tylko koniec kontraktu. A po porodzie w komunie stwierdzili, że macierzyński mi nie przesługuje bo nie pracowałam do 8 miesiąca . Tak historie o 13 tygodniach pracy można w bajki włożyć.
--- Koniec cytatu ---
Tu nie chodzi o to ze wogole trzeba miec tyle przepracowane tylko nalezy miec przepracowane 13 tyg a w nich 120 godzin przed pojsciem na macierzynski. Z Twojego opisu wynika ze od poczatku ciazy przepracowalas ok 4 miesiace pozniej skonczyl Ci sie kontrakt i siedzialas w domu nic nie dostajac po kolejnych 5 miesiacach urodzilas i poszlas do komuny aby wyplacali Ci macierzynskie, nie bylo to mozliwe poniewaz oni brali pod uwage nie te 4 miesiace ktore przepracowalas na poczatku ciazy ale 13 tygodni przed porodem czyli tez ok 3 miesiace przed porodem wtedy nie pracowalas wiec nie mieli podstaw do wyplaty. Sama nie dostaje zadnych pieniedzy tylko u Mnie byl problem z tym ze oni licza inaczej i ja licze inaczej wedlug nich mialam 119 godzin a wedlug Mnie wiecej haha
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej