poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Kolizja samochodowa, rzeczoznawca, odszkodowanie...  (Przeczytany 11449 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

klaw

• Gość
Kolizja samochodowa, rzeczoznawca, odszkodowanie...
« dnia: 18 Lis 2009, 09:50:47 »
Witam serdecznie!!!
Niedawno mialem stluczke  samochodowa - nie z mojej winy. Auto na polskich blachach.
 Samochod byl jednak  w takim stanie, ze nie nadawal sie do naprawy. Rzeczoznawca wezwany przez salon samochodowy marki mojego auta, potwierdzil to. Czlowiek ten ma jakiegos znajomego Polaka, ktorego zapytal ile warte jest takie auto w Polsce. Uzyskal odpowiedz, ze 3 tys.zl. I tyle tez zaproponowano mi za auto.
Auto to jest warte wiecej, do 9 tys.zl., co sprawdzalem na odpowiednich stronach WWW.
Czy ktos z Was byl w podobnej sytuacji? Czy mozna sie gdzies odwolac?
Co mozecie poradzic?
Z gory dziekuje za odpowiedz!!!

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: Kolizja samochodowa, rzeczoznawca, odszkodowanie...
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Lis 2009, 09:58:42 »
Skoro auto zarejestrowane w Polsce, to pewnie tez polskie ubepieczenie, wiec dunskiemu rzeczoznawcy nic do tego.
Moim zdaniem wyceny powinien dokonac rzeczoznawca ubezpieczyciela.
Wycena rzeczoznawcy "na gebe" nie ma znaczenia. Poza tym przeciez Twoj ubezpieczyciel ma stawki wartosci samochodow?
Tak wiec moim zdaniem zacznij od kontaktu z ubezpieczycielem i ustal procedury.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

klaw

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Lis 2009, 11:22:04 »
W skrocie napisze ze to co napisalas ma sie nijak do rzeczywistosci.
Szody pokrywa ubezpieczenie sprawcy.Polski ubezpieczyciel nie ma nic do tego.
Ale dzieki ze probowałaś ;]

nynek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Lis 2009, 12:43:22 »
i BMW do piachu........ ;D

gosc73

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Lis 2009, 13:37:48 »
BMW za 9 tys to co to k... było sama kabusewnica z pedałami  :D

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Lis 2009, 14:33:23 »
Wiadomo, ze ubezpieczenie ktore ma wybulic bedzie opowiadalo "bajki Andersena" i wiadomo tez, ze twoje ubezpieczenie ma cie reprezentowac przy kazdym nieszczesciu (moze to jednak tez zalezec od rodzaju ubezpieczenia).Mozesz zawsze nie zakceptowac proponowanej sumy i zwrocic sie o pomoc do:
1. www.ankeforsikring.dk/
2. FDM (koszta zwiazane z czlonkostwem)
3. Kazdy prawie prawnik powinien taka sprawe rozwiazac jednym telefonem jesli dostarczysz mu linki z polskimi cenami.

Offline magdaleeenka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 7
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Lis 2009, 15:04:18 »
Witam serdecznie!!!
Niedawno mialem stluczke  samochodowa - nie z mojej winy. Auto na polskich blachach.
 Samochod byl jednak  w takim stanie, ze nie nadawal sie do naprawy. Rzeczoznawca wezwany przez salon samochodowy marki mojego auta, potwierdzil to. Czlowiek ten ma jakiegos znajomego Polaka, ktorego zapytal ile warte jest takie auto w Polsce. Uzyskal odpowiedz, ze 3 tys.zl. I tyle tez zaproponowano mi za auto.
Auto to jest warte wiecej, do 9 tys.zl., co sprawdzalem na odpowiednich stronach WWW.
Czy ktos z Was byl w podobnej sytuacji? Czy mozna sie gdzies odwolac?
Co mozecie poradzic?
Z gory dziekuje za odpowiedz!!!

Witam,

Jesli masz dane sprawcy i auta, wybierz sie na policje w celu uzyskania informacji gdzie auto jest faktycznie ubezpieczone, nastepnie udaj sie tam w celu zalatwienia formalnosci, Prawdopodobnie zostaniesz poproszony o odstawienie auta do warsztatu samochodowego, tam zostanie przeprowadzone postepowanie rzeczoznawcze, na tej podstawie odbedzie sie kolejne z udzialem firmy ubezpieczeniowej sprawcy , a na koniec zapadnia decyzja: kwota odszkodowania  ewentualnie naprawa auta, jezeli naprawa przewyzsza 50%wartosci auta (wg cen dunskich) powinnienes otrzymac odszkodowanie.
w moim przypadku (auto na PL blachach winna ze strony dunczyka) auto zostala naprawiona z uwagi na male zniszczenie - wymiana 2 par drzwi,
pozdrawiam,
magda

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 18 Lis 2009, 15:04:18 »

klaw

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Lis 2009, 04:50:36 »
Tak własnie sie stało, z tym ze rzeczoznawca wycenił auto znacznie ponizej sredniej wartosci auta w polsce.
Pozdrawiam.

Offline daniaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 10
  • -Otrzymane: 29
  • Reputacja: +14/-2
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Lip 2012, 11:07:03 »
To odgrzewam bo na temat rzeczoznawcy "swietego".
Niestety zawsze sie bedzie mialo wrazenie, ze rzeczoznawca za mala kwote ustala przy wycenie, jak i u mnie sie stalo. Mimo ze komis przy wycenie napraw podal tez wyzsza. Ale nie o tym.
Rzecz w tym - kiedy uslyszalem od niego wycene, to stwierdzilem, ze w takim razie naprawie we wlasnym zakresie (lub spale, lub potne na kawalki, lub po polu pojezdze...itd) nie korzystajac z ubezpieczalni, zwlasza ze nie ma uszkodzen zadnych mechanicznych elementow auta. Jednak wg. takiego pana naprawa za droga to raz, a dwa to auto juz nie moze zostac naprawione - tylko zlomowane. No i w tym momencie zdziwilem sie, ze to NIE ja decyduje o swojej wlasnosci.
 Czy ten "swiety" jak juz go nazwalem, moze wydac decyzje o bezwglednym wycofaniu auta z ruchu?

Offline nadusiaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 18
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Lip 2012, 09:34:49 »
jak oni ci przysla pismo ile zaplaca to niepodpisuj tej zgody bo jak podpiszesz to po frytkach,wtedy musisz napisac ile ten samochod jest wart i pertraktowac.tak to jest auto nasze rowniez za drogo na naprawe przewyzszaly koszty 2 samochodu,i auto szlo na zlom,a w polsce wszystko mozna naprawic ale auto nie nadaje sie do jazdy wedlug nich.nas wycykali duzo stracilismy,facet w  warsztacie ktory wycenial koszt naprawy mowil ze nasza sprawa byla do wygrania ale kogo stac na prawnika nie warto bylo.polaka zawsze wycykaja.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Lip 2012, 12:38:51 »
Taaa.... w Polsce wszystko mozna naprawic... nawet auto z "przetracona geometria"... szkoda slow, widzialam takie cuda jak to sie kupa zlomu zamieniala w "bezwypadkowa nowke"....

Offline daniaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 10
  • -Otrzymane: 29
  • Reputacja: +14/-2
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Lip 2012, 15:35:51 »
Jaka geometria?? W moim przypadku zadnych powaznych uszkodzen. Jedyna rzecz, ktora uniemozliwia jazde to uszkodzona przednia szyba, ktora sie przeciez wymienia i moge ja wymienic juz na swoj koszt. Ale wg rozmowy z taksatorem, on wydal juz decyzje o zlomowaniu. :o
Mam juz ten papier od taksatora, ale jeszcze go nie podpisuje, bo wycenil mi auto na minimum, a wersja auta wcale nie uboga. Minus jeszcze moje selvrisiko, ktore odejmnie mi ubezpieczalnia to dostane polowe wartosci ! (po co mi to kasko?)

Zadzwonie w poniedzialek jeszcze do ubezpieczalni, czy moge zrezygnowac zupelnie z tego odszkodowania, bo taksator twierdzi, ze auto juz MUSI zostac wycofane.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Lip 2012, 20:41:29 »
Moja wypowiedz jest generalna refleksja  naprawianiu aut w Polsce.
O Twoim sie nie wypowiadam, bo nie widzialam, ale nie sadze, by tylko o szybe chodzilo.

Offline wielebny

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Lis 2013, 09:03:52 »
no u ciebie to jakos w dziwna strone idzie jak mi przywallili w bok to wymienilem sie z gosciem danymi i wzielem odniego nr polisy
spisalismy oswiadczenie ze to z jego winy i przyznaje sie do tego i poszedlem z tym do ubezpieczalni jego tam powiedzieli ze musze jechac na autoryzowany warsztat samochodowy zeby wycenili koszt naprawy samochodu lub ewentualna kasacje
u mnie koszt naprawy wyszedl wiekszy niz wartosc auta i ubespieczenie chcialo go odkupic o demnie ale sie nie zgodzilem
i nie moglem isc na inny warsztat go naprawiac tylko musialem w tym gdzie zostala zrobiona wycena a nie jak chcialem wziasc kaske i do polski z nim

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Lis 2013, 17:04:39 »
Hej Wielebny, cieszymy sie, ze do nas dolaczyles, ale fajnie by bylo, bys patrzyl na daty postow.
Generalnie w sumie czasem dobrze watek odswiezyc, ale kolega od auta pewnie ze dwa razy zmienil  pojazd od tego czasu. A przynajmniej naprawil :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 23 Lis 2013, 17:04:39 »

odszkodowanie za zniszczenie auta

Zaczęty przez magdaleeenkaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 18
Wyświetleń: 22345
Ostatnia wiadomość 10 Lut 2014, 17:34:42
wysłana przez Jomir
Zlamanie nogi a odszkodowanie

Zaczęty przez mimi50Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 5063
Ostatnia wiadomość 02 Lut 2011, 03:49:57