poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: czy to zgodne z prawem...?  (Przeczytany 5311 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

daszna

• Gość
czy to zgodne z prawem...?
« dnia: 19 Lis 2009, 19:13:24 »
witam.
mam pytanie. czy to zgodne z prawem, ze zaklad wymaga od nas, zebysmy pracowali do samej srody przed Wigilia wlacznie? czy sa to dni ustawowo wolne i nie powinno sie isc (zaznaczam, ze poprzednimi laty nie bylo z tym problemu)? moze ktos mial taka sytuacje i moze cos doradzic... jak to wyglada, jesli ktos ma dni platne i chce je w tym okresie uzyc?
nie mam pojecia, co zrobic...
jak to u Was wyglada?
pozdrawiam

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
Odp: czy to zgodne z prawem...?
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Lis 2009, 19:24:28 »
Oczywiście,że to zgodne z prawem.. CÓŻ jest w tym dziwnego :o, przecież to normalne dni pracy !!!

a

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Lis 2009, 19:32:06 »
W Polsce takze Wigilia jest normalnym dniem pracy.
To pracodawcy decyduja czy ten dzien bedzie wolny.

daszna

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Lis 2009, 19:49:00 »
tylko pytam... spokojnie. :P
dziwie sie, bo poprzednie lata nie bylo z tym problemu i nawet osoby, ktore nie mialy platnych dni spokojnie mogly jechac juz w piatek po pracy do Polski.
ale dzieki za odpowiedz. ;)

Telior

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Lis 2009, 20:25:18 »
Przynajmniej nie bedziesz musiala jechac tylu kilometrow ;)

Zawsze trzeba szukac pozytywow ... negatywnej sytuacji ;)

zaZu

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Lis 2009, 20:28:27 »
witam.
mam pytanie. czy to zgodne z prawem, ze zaklad wymaga od nas, zebysmy pracowali do samej srody przed Wigilia wlacznie?

Przypominam że wigilie mamy w czawrtek , ale potwierdzam ja i mój mąż pracujemy również do samej środy .

daszna

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Lis 2009, 17:54:00 »
rozumiem, ze nie tylko my musielibysmy chodzic do pracy az do srody. :P
mam jeszcze w zwiazku z tym pytanie. czy pracodawca moze nie przyjac wniosku o platne dni (chodzi mi o te 5, ktore kazdemu teoretycznie co roku przysluguja)? specjalnie na rozne nagle wypadki oszczedzalam moje dni i teraz okazuje sie, ze nie moge ich wykorzystac, bo skoro caly zaklad pracuje, nie mozna brac wolnego (czy to bezplatnego, czy platnego, czy tez z flexow). :/ jak to u Was wyglada? i czym to jest regulowane (kodeks pracy czy regulamin wewnetrzny kazdej firmy)?
pozdrawiam! :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Lis 2009, 17:54:00 »

keny79

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Lis 2009, 19:54:28 »
nie możesz wziąć urlopu bo cały zakład pracuje? :)to kiedy masz wykorzystać płatny urlop?może w niedzielę mimo iż  masz ją wolną :)
zawsze sądziłem że po to mamy urlopy płatne by z nich korzystać w trakcie dni roboczych,  ale może coś się pozmieniało a ja o tym nie wiem :)

op

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Lis 2009, 20:12:58 »
Bynajmniej, nam odpada jeden dzień za wigilię.

Offline kaayaa

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 12
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Lis 2009, 15:49:13 »
w naszej firmie jest tak , ze sa miesiace, w ktorych nie mozena wziac wolnego niezaleznie od tego, z jakiego kraju sie pochodzi. Kiedy ustalamy urlopy nikt nawet nie planuje ich w tzw " czarnych" miesiacach. Niestety okres wytezonej pracy przypada tez w Boze Narodzenie, mozna jednak zawsze sie dogadac i osoby pracujace np w Wigilie maja wolny Sylwester. Wszystko to zgodne jest z prawem , bo mowi o tym status naszej firmy

daszna

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Lis 2009, 22:21:30 »
noo, u nas tez przed swietami jest goracy okres, ale nigdy nie bylo tak, zeby nie mozna bylo wziac wolnego (osoby, ktore nie mialy w poprzednich latach dni platnych na swieta, mogly jechac na bezplatny urlop i nie bylo z tym problemu). mam nadzieje, ze jutro cos sie wyjasni w tej sprawie, bo rozumiem, ze dla nich to 3 dni dluzej w pracy, ale dla nas to prawie tydzien krocej w Polsce... :/

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 30
  • Reputacja: +16/-38
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Lis 2009, 06:59:48 »
jesli chodzi o ten watek to to jest zgodne z prawem poniewaz nigdzie nie ma ze wigilia jest dniem wolnym.nawet w pl niestety musimy pracowac tego dnia.a wolne dni to ciezko dostac gdyz jest wtedy wiecej pracy.najlepeij zapytaj czemu nie mozesz wziac wolnego.szef powinien ci odpowiedziec. :) :) :)
Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi obcych. Sama wyznaczam sobie cele, do których  dąże. Potrafie byc nieznosna. Chcialabym móc wszystko. Pragne walczyc o swoje do konca. Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Zaluje kilku niepotrzebnych slów.

Offline neletop

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 16
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Lis 2009, 07:42:20 »
Jesli zaklad zdecydowal sie pracowac, to nie ma dyskusji.
Zostaje ci tylko pogadac z szefem. Mysle ze nie bedzie problemu, ze zrozume ze chcesz jechac do Polski i chcesz miec wiecej dni.
Trzymam kciuki.  ;D

keny79

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Lis 2009, 08:08:57 »
myślę ,że w większości miejsc pracy okres przedświąteczny i świąteczny to "gorący okres".w firmie w której ja pracuję  minimum 2 osoby otrzymują urlop na święta.jednak pracuje tam kilku obcokrajowców więc niestety musimy się tym dzielić-tzn w tym roku urlop w okresie świątecznym ma jedna grupa a w przyszłym druga.sądzę ,że jest to w miarę uczciwe biorąc pod uwagę że chętnych jest wielu.
jednak zacznij od rozmowy z szefem,to że jest u was gorący okres to wcale nie oznacza  ,że nie dostaniesz urlopu.

daszna

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Lis 2009, 15:44:43 »
dzieki wszystkim za slowa otuchy. ;)
sprawa sama sie rozwiazala, poniewaz w naszym zakladzie jest sporo obcokrajowcow i chyba zarzad sam stwierdzil, ze lepiej bedzie, jak da nam alternatywe i mozemy albo pracowac do srody wlacznie, albo odrobic te dni po jednym co tydzien w grudniu. srednio uczciwe dla mnie np., skoro mam dni platne, ale najwazniejsze, ze bede w PL te kilka dni dluzej. :)))
pozdrawiam!

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 24 Lis 2009, 15:44:43 »

zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26635
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
Mieszkanie spoldzielcze czy wlasnosciowe

Zaczęty przez ukaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 17898
Ostatnia wiadomość 21 Lip 2009, 18:23:16
wysłana przez uka
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Wyświetleń: 39561
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
rejestrować żone czy nie? - podatek, kwota zwolniona,

Zaczęty przez piotrekszDział Podatki

Wyświetleń: 18995
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2008, 13:59:51
wysłana przez Klingon
czy Duńczycy płacą na czas?