poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Rozliczenie w Polsce  (Przeczytany 133214 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline staszek2010

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Rozliczenie w Polsce
« Odpowiedź #180 dnia: 26 Mar 2010, 18:09:53 »
No wlasnie chodzi o przejrzysta sytuacje w pl US.
A co to dunskiego skat ja tych km nie rozliczalem jak moja zona to przyjechala,to znajac zycie do i tak skat bedzie wszystko ,a meldunku nie mam ,ale skat to i tak nie interesuje,
 i tak skat bedzie interpretowal na swoja korzysc ,ale to normalne wkoncu to urzad skarbowy a nie instytucja charytatywna
mam nadzieje ze Roga rozwikla rubryke 51
pozdr

Offline master19_84

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
« Odpowiedź #181 dnia: 26 Mar 2010, 18:14:17 »
No to kolego Staszek przygotuj sie na to ze ta kase za dojazdy do polski zwocisz im spowrotem,jesli mieszkasz tu z zona i masz meldunek to twoje centrum jest tutaj,mi kazali zwrocic zwrot za 2007 rok.Wyplacili mi i zonie zwrot za dojazdy do pl. i teraz mam im go oddac bo sie polapali ze mi sie nie nalezal a te durnie w skacie chociaz ich sie pytalem kilka razy o to czy mi sie nalezy czy nie powtarzali jak mantre ze tak. W polsce tez skladam co rok pity tak na wszelki wypadek poniewaz posiadam swoje nowe mieszkanie i zeby nie bylo kiedys jakiegos zdziwka ze us.sie spyta skad kasa to maja wglad ze zarobilem za granica i ze nie dostalem jej np.od cioci co sie za kase grzmoci.

to takie pytanie: rozliczasz się w PL i jak rozumie nie masz dochodu w Pl a twoje Centrum Interesów Życiowych jest w DK to czy cuś dopłacasz do Skarbowego? bo skoro twoje Centrum Interesów Życiowych jest w DK to możesz sie w PL nie rozliczać?

kamila

• Gość
« Odpowiedź #182 dnia: 26 Mar 2010, 18:18:29 »
W takie sytuacji przedstawisz rozliczenia z Danii, z których jasno będzie wynikał Twój dochód. US nic nie może zrobić w takiej sytuacji, dochód jest legalny :))
Inwestycje w gospodarki rozwijające się, takie jak Polska powinny być opłacalne.

No, ale dzieki corocznemu skladaniu PIT staszek moze uniknac glupich pytan ze strony US:)

[Posted on: 26 Mar 2010, 18:15:15]

to takie pytanie: rozliczasz się w PL i jak rozumie nie masz dochodu w Pl a twoje Centrum Interesów Życiowych jest w DK to czy cuś dopłacasz do Skarbowego? bo skoro twoje Centrum Interesów Życiowych jest w DK to możesz sie w PL nie rozliczać?

Nic nie placi dzieki uldze abolicyjnej, obowiazujacej od 2008 r.
Myslalam, ze ta kwestia zostala juz tyle razy wyjasniana, ze nie powinno byc zadnych watpliwosci.

Offline staszek2010

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #183 dnia: 26 Mar 2010, 18:40:48 »
Nic nie place w pl,skladam tylko pity jest ulga abolicyjna wychodzi na zero
a nip 3 nie skladam to potem dochodza problemy administarcyjne,jak wiadomo powyzej jakiegos terminu,wtedy pojawia sie kolejny problemik ,a meldunek,a  bez meldunku w polsce trudno cos zalatwiac jesli chodzi o sprawy krajowe
pozdr

Offline master19_84

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #184 dnia: 27 Mar 2010, 12:06:14 »
czyli od kwoty wolnej 42900 Dkk w Forskudsopgorelse wyliczony jest podatek 8% na Ub.Zdrowotne który odliczam w PL w PIT a co z podatkiem Gminnym - Kommuneskat - 25,5% z 42,900 dkk czy też zaliczam go do podatku zapłaconego za granicą?

kamila

• Gość
« Odpowiedź #185 dnia: 27 Mar 2010, 16:48:39 »
czyli od kwoty wolnej 42900 Dkk w Forskudsopgorelse wyliczony jest podatek 8% na Ub.Zdrowotne który odliczam w PL w PIT a co z podatkiem Gminnym - Kommuneskat - 25,5% z 42,900 dkk czy też zaliczam go do podatku zapłaconego za granicą?

Master, Forskudsopgorelse to prognoza podatkowa, zatem informacje w niej zawarte nie sa wiazace.
Kwoty, ktore powinienes uwzglednic w polskim rozliczeniu zawarte sa w arsopgorelse.

Podatek gminny jest skladowa podatku dochodowego.
Mam nadzieje, ze nie bedziesz pytal w nastepnych postach o nastepne skladowe podatku dochodowego.

Offline master19_84

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #186 dnia: 27 Mar 2010, 17:31:45 »
Ja wiem że to prognoza, ale jeśli nie przekroczysz 347200 dkk dochodu to podatek na Ub.Zdrowotne i Kommuneskat pozostaje na tym samym poziomie + amBidrag zalezny od dochodu.
pytanie tyczyło sie czy Kommuneskat - 25,5% wliczam do podatku zapłaconego za granicą :)
w moim przypadku i nie tylko by zaktualizować ulgi nie da rady przez Ændere Arspogørelse trzeba druk wysłać, ale który druk tego na forum nie dało sie ustalić więc próbuje na piechote.
chyba wyjaśniłem kamila co i dlaczego :)
« Ostatnia zmiana: 27 Mar 2010, 18:00:43 wysłana przez master19_84 »

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #186 dnia: 27 Mar 2010, 17:31:45 »

keny79

• Gość
« Odpowiedź #187 dnia: 27 Mar 2010, 21:36:20 »
wyżej Kamila napisała ci ,że kommuneskat jest składową podatku dochodowego który płacisz w Danii

Offline master19_84

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #188 dnia: 27 Mar 2010, 21:49:39 »
wyżej Kamila napisała ci ,że kommuneskat jest składową podatku dochodowego który płacisz w Danii
ale stwierdzenie to nie odpowiada na pytanieczy wliczam Kommuneskat do podatku który ujawniam w Pit w Pl ?

kamila

• Gość
« Odpowiedź #189 dnia: 27 Mar 2010, 21:54:03 »
Rzeczywiscie nie odpowiada? A jaki podatek zaplacony w Danii powinienes uwzglednic w polskim rozliczeniu podatkowym?
Akcyzowy? Czy moze vat?

Master, odpowiadam, choc wydawalo mi sie to oczywiste: w polskim rozliczeniu podatkowym wykazujesz PODATEK DOCHODOWY zaplacony w Danii.
Teraz juz wiesz? (podpowiedz: podatek gminny jest skladowa podatku dochodowego)

Ponadto: kazda skladowa podatku jest uzalezniona od dochodu, nie tylko AM-bidrag.

Offline master19_84

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #190 dnia: 28 Mar 2010, 19:34:59 »
no dobra do podatku zaplaconego w dani do polskiego pit-36 zalicze:
5,04 Bundskat z Beregningsmæssig personlig indkomst (na obrazku)
- 8% amBidrag z dochodu
do składek na ub.zdrowotne zapłaconych za granica
- 8% z  kwoty wolnej 42900 dkk - ub.zdrowotne

-jeśli tak jest, to jaka by w polsce nie wyszła kwota podatku do zapłaty to z pomocą tych wyżej wymienionych podatków będzie można odliczyć całą kwote podatku wyliczoną metoda proporcjonallnego odliczenia
prosze o prostą nie wymijającą odpowiedź :)

bo podatek który faktycznie sie płaci to amBidrag- od dochodu- a cała reszta to widnieje na Zaliczkach na podatek.

keny79

• Gość
« Odpowiedź #191 dnia: 28 Mar 2010, 19:55:33 »
wg skanu który zamieściłeś BEREGNET SKAT(czyli należny podatek obliczony przez SKAT) wynosi 0 czyli nie zapłaciłeś ani jednej korony podatku.
kwotę podatku do zapłaty która wyszła ci w PIT-36 wykazujesz  w PIT-O i w rezultacie podatek do zapłaty wyniesie 0.
to tak pokrótce.może Kamila ma więcej cierpliwości i wytłumaczy ci to dokładniej i przejrzyściej ubierając to wszystko  ładniej w słowa choć było to już wyjaśniane milion razy.

Offline master19_84

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #192 dnia: 28 Mar 2010, 20:12:22 »
wg skanu który zamieściłeś BEREGNET SKAT(czyli należny podatek obliczony przez SKAT) wynosi 0 czyli nie zapłaciłeś ani jednej korony podatku.
kwotę podatku do zapłaty która wyszła ci w PIT-36 wykazujesz  w PIT-O i w rezultacie podatek do zapłaty wyniesie 0.
dobra to tak: podatek do zapłaty wychodzi 9000zł,  ambirdag wychodzi 4500 zł ulga abolicyjna(metoda progresji) w moim przypadku wynosi 400 zł bo mam dochód w PL po odjęciu podatku duńskiego i ulgi abolicyjnej nie wychodzi 0, moge zmniejszyć podatek odliczając składke na ub,zdrowotne.

a w Pit-0 wykazujesz ulge abolicyjną a podatek zapłacony w DK w PIT/ZG

kamila

• Gość
« Odpowiedź #193 dnia: 28 Mar 2010, 21:40:25 »
dobra to tak: podatek do zapłaty wychodzi 9000zł,  ambirdag wychodzi 4500 zł ulga abolicyjna(metoda progresji) w moim przypadku wynosi 400 zł bo mam dochód w PL po odjęciu podatku duńskiego i ulgi abolicyjnej nie wychodzi 0, moge zmniejszyć podatek odliczając składke na ub,zdrowotne.

a w Pit-0 wykazujesz ulge abolicyjną a podatek zapłacony w DK w PIT/ZG

Master, nie obraz sie, ale to co piszesz, to jakies pomieszanie z poplataniem.
Mam propozycje: poczytaj dokladnie ten watek (caly), poczytaj o uldze abolicyjnej, o zasadach rozliczania dochodow zagranicznych.
I popros o pomoc kogos, ale pomoc osobista, tak by ktos mogl z Toba usiasc, przejrzec Twoje dokumenty i odpowiedziec Ci na wszystkie watpliwosci, ktore mnoza sie u Ciebie w postepie geometrycznym;)
Twoje pomysly swiadcza o tym, ze nie czytasz naszych odpowiedzi zamieszczonych w tym watku, albo ich nie rozumiesz.
Chcialabym Ci pomoc, ale nie czuje sie na silach w tej sytuacji.
No, i bez urazy, ok?

Offline sanchez

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #194 dnia: 29 Mar 2010, 16:23:54 »
To może niech ktoś jeszcze raz dokładnie napisze które składniki w Årsopgørelse są dochodem, a które podatkiem które trzeba wykazać w polskim PIT'cie i gdzie to ewentualnie znajdę na løn'ie?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #194 dnia: 29 Mar 2010, 16:23:54 »

uzytkowanie samochodu zarejestrowanego w polsce

Zaczęty przez andykac65Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 14584
Ostatnia wiadomość 03 Lip 2008, 13:35:33
wysłana przez vera
Darowizna w Polsce a Skat

Zaczęty przez cirolDział Podatki

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 12504
Ostatnia wiadomość 27 Lut 2019, 17:27:30
wysłana przez cirol
wybory w polsce koresponencyjnie

Zaczęty przez robert73Dział Hydepark

Odpowiedzi: 53
Wyświetleń: 51561
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2011, 16:26:23
wysłana przez Bluszcz
Praca w Danii choroba w Polsce !!!!!

Zaczęty przez innaDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 16484
Ostatnia wiadomość 13 Sty 2011, 12:39:24
wysłana przez @ae@
Kredyt hipoteczny w Polsce, a rekomendacja KNF.

Zaczęty przez TmkGzlkDział Hydepark

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 11424
Ostatnia wiadomość 16 Paź 2015, 19:35:01
wysłana przez aneczka.k