Ale bzdur się natworzyło na tym forum że hohoho.
Ludzie są mądrzejsi od prawników interpretujących ustawy. Nawet nie uznają umowy międzynarodowej pomiędzy Polską, a Danią.
Wielki LOL.
A skoro ja mając ulgę złożyłem w Polsce NIP3 to co? I w urzędzie skarbowym nic nie muszę już załatwiać?
A w Skacie to macie ulgę na dojazdy do Polski i wyżywienie, ale dalej podlegacie opodatkowaniu TYLKO W DANII. I dalej [płacicie w Danii 40% podatku(powyżej waszego fradrag a czy to wynosi 2000 czy 20000 to nie jest ważne). Więc gdybyście jeszcze podlegali opodatkowaniu dodatkowo w Polsce to byłoby to podwójne opodatkowanie, które wyklucza właśnie umowa międzynarodowa którą próbujecie bzdurami obalić
[Posted on: 25 Styczeń 2010, 13:28:17]
W takim razie Twoja rezydencja podatkowa była w Polsce. Skat nie wystawi Ci potwierdzenia rezydencji w Danii, skoro dał Ci ulgi na dojazdy do domu. Przykro mi, mam identyczny problem. Musisz rozliczać się do 5 lat wstecz w Polsce. Zmieniając rezydencję podatkową na inną, musisz w us przedstawić stosowne dokumenty - potwierdzenie rezydencji w innym kraju. Myślę, że mógłbyś to zrobić od roku 2008 jeśli nie pobierałeś już ulg w dk (jest ulga abolicyjna w Polsce od 2008 ii podatku nie zapłacisz), ale istnieje ryzyko że zaczną sprawdzać poprzednie lata i dokopią się do różnych zestawień skatu. Lepiej chyba się samemu nie podkładać.
Co za bzdura. Żadnej rezydencji podatkowej z Danii nie trzeba załatwiać, Skat nie wystawia takich rzeczy. Wystarczy złożyć NIP3. Nawet jak go nie złożyłeś, to możesz złożyć i zapłacić karę za złożenie nie w terminie(może ze 100 zł) i spokój.
Pomyślcie ludzie
Skat udziela ulgi na podstawie zameldowania, a nie na podstawie zaświadczenia o rezydencji w Polsce. Każdy wie że zameldowanie nie ma związku z obowiązkiem podatkowym wg polskiego prawa i jest tylko do celów administracyjnych.
Gdyby tutaj chodziło o to, że nam Skat udziela ulgi na dojazdy uznając że mamy rezydencję w Polsce, to musielibyśmy ją przedstawić, a nie zameldowanie. Zresztą przekreślałoby to sens całej ulgi!!! Bo co z tego, że w Danii miałbyś ulgę skoro w Polsce musiałbyś zapłacić wszystko z nawiązką(wskoczyłoby się na najwyższy próg podatkowy i zapłaciło od całości 40% nawet bez uwzględnienia fradrag)
No ale skoro są na tym forum tacy co uważają że ulga to jest tylko na 3 miesiące(bo po 3 miesiącach powinieneś się wymeldować z Polski) to ja nie mam słów
[Posted on: 25 Styczeń 2010, 13:42:58]
Abolicji już pewnie nie będzie, mamy za dużą dziurę budżetową w kraju, aby ponownie ją wprowadzić. Nie wiem co Ci poradzić, prawidłowo musisz rozliczyć się ze wszystkich dochodów z Danii. Wszystkie inne pomysły, takie jak zatajanie poprzednich lat mogą nie być najlepszym rozwiązaniem (odsetki). Przypomnę że do mnie dotarli sami z własnej inicjatywy (informacje ze skat?) mieli nawet kwotę jaką zarobiłem w Danii, aby sobie sprawdzić czy dobrze złożyłem zeznanie. Idź do dobrego biura i sprawdź o jakich kwotach mowa.
"Abolicji już nie będzie" ??
"Z ulgi tej mogą skorzystać osoby, które w 2008 roku
(i w latach następnych również) uzyskały dochody za granicą w kraju z którym Polska podpisała niekorzystną umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania albo w kraju, z którym takiej umowy Polska w ogóle nie podpisała.
Inaczej mówiąc, zgodnie z metodą wyłączenia z progresją, dochód uzyskany za granicą jest zwolniony od podatku w kraju miejsca zamieszkania podatnika (Polsce). Jednak dochód ten brany jest pod uwagę przy obliczaniu stawki podatkowej dla dochodów osiągniętych w Polsce."
http://ulgi.wieszjak.pl/pit/90886,Ulga-abolicyjna.htmlI zamknij się już koleś bo wprowadzasz tylko DEZINFORMACJĘ na forum, a już dostałeś wystarczająco dowodów, na to że bzdury pleciesz. Weźcie go zbanujcie. Widać że koleś specjalnie głupoty pisze i za wszelką cenę próbuje zamącić ludziom w głowach. Ja wiem że go to boli że co niektórzy mają ulgę ale cóż takie życie...
"Ulga dotyczy tych osób, które nie przeniosły swego miejsca zamieszkania (tzw. rezydencji podatkowej) za granicę tylko deklarującym nadal stałe miejsce zamieszkania w Polsce lub przebywającym w Polsce ponad 183 dni" -Skoro zarówno US jak i Skat uznali, jak piszesz, że masz rezydencję w Polsce to ten przepis wyratuje cię z płacenia. Dawaj teraz 10000 za pomoc jak obiecałeś i nie pisz już takich głupot...