poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Rozliczenie w Polsce  (Przeczytany 131590 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tricia28

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Rozliczenie w Polsce
« Odpowiedź #45 dnia: 25 Sty 2010, 00:18:26 »
a znacie kogoś kto zajmuje się rozliczeniem dochodów zagranicznych do polskiego urzędu.Nie wiem jak się do tego zabrać.

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 30
  • Reputacja: +16/-38
« Odpowiedź #46 dnia: 25 Sty 2010, 06:23:11 »
Do "kamila" nie uwazam w zadnym wypadku.lecz jak wiesz pl urzad skarbowu zawsze wyciaga "lape" niezaleznie od tego czy mu sie nalezy czy nie.ode mnie rowniez pobowali sciagnac swego czasu pieniadze pomimi tego ze bylam w danii w cala rodzina a do polski to raczej na urlopik wpadalam.
Zyczylam im powodzenia i dalej robilam swoje.:)

Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi obcych. Sama wyznaczam sobie cele, do których  dąże. Potrafie byc nieznosna. Chcialabym móc wszystko. Pragne walczyc o swoje do konca. Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Zaluje kilku niepotrzebnych slów.

Offline Wineta

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #47 dnia: 25 Sty 2010, 08:35:38 »
Gdyby wszyscy mieszkający z rodziną w Danii dopełnili obowiązku zmiany rezydencji podatkowej, urząd skarbowy nie miałby po co wyciągać łap, a jeśli by próbował, co też się czasem zdarza, byłaby możliwość pogonienia go. Tak jak kamila pisała - często się spotykam z tym, że ludzie radzą się "ekspertów", a potem wychodzą jak Zabłocki na mydle. Jak pokazało moje doświadczenie, nawet biura rachunkowe często nie wiedzą, jak prawidłowo naliczyć ulgę abolicyjną, dlatego moim zdaniem należy się upewnić, czy w ogóle wiedzą, jak to działa.

Offline dunczyk21

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #48 dnia: 25 Sty 2010, 09:34:11 »
No dobrze jesli sie rozlicze za 2008 i 2009 rok z ulga abolicyjna to czy nie sprawdza mnie za poprzednie lata? I czy rozliczajac sie w tym roku za 2008 rok nie dostane kary?

Offline letniak

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 9
  • -Otrzymane: 12
« Odpowiedź #49 dnia: 25 Sty 2010, 09:49:34 »
No dobrze jesli sie rozlicze za 2008 i 2009 rok z ulga abolicyjna to czy nie sprawdza mnie za poprzednie lata? I czy rozliczajac sie w tym roku za 2008 rok nie dostane kary?
Mają pełne prawo i możliwości, aby sprawdzić Twoje zeznanie czy np. nie zaniżyłeś kwoty dochodów i wysłać zapytanie do Skatu. W odpowiedzi zapewne uzyskają informację że pracowałeś już od 2006. Ja bym czekał do 2014 (aż się 06,07 przedawni), pamiętaj aby nie kupować do tego czasu np. nieruchomości, ziemi itd. Będziesz wówczas musiał wykazać skąd miałeś takie dochody i zacznie się cała procedura.

Nie ma takiej gwarancji, że do 2014 sami nie dojdą do wszystkiego, a jak to było w moim przypadku - jest to bardzo prawdopodobne. Wiec decyzja należy do ciebie - płacić teraz, czy czekać i ewentualnie być przygotowanym na zapłatę w przyszłości z większymi odsetkami.

Offline Wineta

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #50 dnia: 25 Sty 2010, 09:54:28 »
Jeśli masz złożone rozliczenia jakiekolwiek za lata przed 2008 to jest nadzieja, że nie sprawdzą. Jeśli nie masz żadnych, na pewno się odezwą. Kiedy mają "dziurę" w składaniu deklaracji, a nie mają NIP-3, że wyjechałeś, jest duże prawdopodobieństwo , że Cię wyłapią. Możesz sobie policzyć ewentualne zaległe podatki i odsetki za zwłokę, bo jeśli się zgłosisz sam, możesz uniknąć kary dodatkowej za niezłożenie deklaracji. Ale to sobie musisz policzyć i zdecydować, czy ryzykujesz, czy płacisz.
Za opóźnione złożenie deklaracji za rok 2008 jest szansa, że Ci nic nie zrobią, musisz dołączyć jednak takie pismo, tzw. czynny żal. Tam napiszesz dlaczego nie złożyłeś wcześniej. Jeśli przepracowałeś cały rok 2008 wyłącznie w Danii, to nie będziesz mieć żadnych zobowiązań, jeśli pracowałeś trochę w Polsce, możesz mieć zwrot podatku z Polski albo dopłatę. Jeśli będzie dopłata, musisz obliczyć odsetki od dnia 30.04.2009 (bo do tego dnia trzeba było złożyć zeznanie za 2008 rok i opłacić zaległe zaliczki) i wpłacić wyliczoną kwotę na konto urzędu. Za rok 2009 analogicznie, ale tu termin składania jeszcze nie minął, więc ani odsetek ani żadnych kar nie będzie.

Offline dunczyk21

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #51 dnia: 25 Sty 2010, 10:19:49 »
Muszę się rozliczyć za rok 2009 bo miałem dochody tez w Polsce więc i danię muszę ując. W 2008 roku caly rok pracowalem w danii, nie bylo pracy w POlsce. Ten tez chcialbym rozliczyć z tzw. czynnym żalem. Pracowałem takze caly rok 2006 i 2007 w Danii. Tych lat się boje, myslalem ze jak osiagalem tylko dochody w Danii i nawet nie mialem NIP-u polskiego to nie trzeba sie rozliczac w Polsce, bo placilem podatek w Danii. Nie mozna juz skorzystac z abolicji, moze jest jakis dodatkowy termin? I jak myslicie powinienem tez sie rozliczyc za lata 2006-2007?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #51 dnia: 25 Sty 2010, 10:19:49 »

Offline letniak

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 9
  • -Otrzymane: 12
« Odpowiedź #52 dnia: 25 Sty 2010, 10:34:55 »
Muszę się rozliczyć za rok 2009 bo miałem dochody tez w Polsce więc i danię muszę ując. W 2008 roku caly rok pracowalem w danii, nie bylo pracy w POlsce. Ten tez chcialbym rozliczyć z tzw. czynnym żalem. Pracowałem takze caly rok 2006 i 2007 w Danii. Tych lat się boje, myslalem ze jak osiagalem tylko dochody w Danii i nawet nie mialem NIP-u polskiego to nie trzeba sie rozliczac w Polsce, bo placilem podatek w Danii. Nie mozna juz skorzystac z abolicji, moze jest jakis dodatkowy termin? I jak myslicie powinienem tez sie rozliczyc za lata 2006-2007?
Abolicji już pewnie nie będzie, mamy za dużą dziurę budżetową w kraju, aby ponownie ją wprowadzić. Nie wiem co Ci poradzić, prawidłowo musisz rozliczyć się ze wszystkich dochodów z Danii. Wszystkie inne pomysły, takie jak zatajanie poprzednich lat mogą nie być najlepszym rozwiązaniem (odsetki). Przypomnę że do mnie dotarli sami z własnej inicjatywy (informacje ze skat?) mieli nawet kwotę jaką zarobiłem w Danii, aby sobie sprawdzić czy dobrze złożyłem zeznanie. Idź do dobrego biura i sprawdź o jakich kwotach mowa.

Offline Roxx

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #53 dnia: 25 Sty 2010, 13:53:22 »
Ale bzdur się natworzyło na tym forum że hohoho.
Ludzie są mądrzejsi od prawników interpretujących ustawy. Nawet nie uznają umowy międzynarodowej pomiędzy Polską, a Danią.
Wielki LOL.
A skoro ja mając ulgę złożyłem w Polsce NIP3 to co? I w urzędzie skarbowym nic nie muszę już załatwiać?
A w Skacie to macie ulgę na dojazdy do Polski i wyżywienie, ale dalej podlegacie opodatkowaniu TYLKO W DANII. I dalej [płacicie w Danii 40% podatku(powyżej waszego fradrag a czy to wynosi 2000 czy 20000 to nie jest ważne). Więc gdybyście jeszcze podlegali opodatkowaniu dodatkowo w Polsce to byłoby to podwójne opodatkowanie, które wyklucza właśnie umowa międzynarodowa którą próbujecie bzdurami obalić

[Posted on: 25 Styczeń  2010, 13:28:17]

W takim razie Twoja rezydencja podatkowa była w Polsce. Skat nie wystawi Ci potwierdzenia rezydencji w Danii, skoro dał Ci ulgi na dojazdy do domu. Przykro mi, mam identyczny problem. Musisz rozliczać się do 5 lat wstecz w Polsce. Zmieniając rezydencję podatkową na inną, musisz w us przedstawić stosowne dokumenty - potwierdzenie rezydencji w innym kraju. Myślę, że mógłbyś to zrobić od roku 2008 jeśli nie pobierałeś już ulg w dk (jest ulga abolicyjna w Polsce od 2008 ii podatku nie zapłacisz), ale istnieje ryzyko że zaczną sprawdzać poprzednie lata i dokopią się do różnych zestawień skatu. Lepiej chyba się samemu nie podkładać.

Co za bzdura. Żadnej rezydencji podatkowej z Danii nie trzeba załatwiać, Skat nie wystawia takich rzeczy. Wystarczy złożyć NIP3. Nawet jak go nie złożyłeś, to możesz złożyć i zapłacić karę za złożenie nie w terminie(może ze 100 zł) i spokój.
Pomyślcie ludzie
Skat udziela ulgi na podstawie zameldowania, a nie na podstawie zaświadczenia o rezydencji w Polsce. Każdy wie że zameldowanie nie ma związku z obowiązkiem podatkowym wg polskiego prawa i jest tylko do celów administracyjnych.
Gdyby tutaj chodziło o to, że nam Skat udziela ulgi na dojazdy uznając że mamy rezydencję w Polsce, to musielibyśmy ją przedstawić, a nie zameldowanie. Zresztą przekreślałoby to sens całej ulgi!!! Bo co z tego, że w Danii miałbyś ulgę skoro w Polsce musiałbyś zapłacić wszystko z nawiązką(wskoczyłoby się na najwyższy próg podatkowy i zapłaciło od całości 40% nawet bez uwzględnienia fradrag)
No ale skoro są na tym forum tacy co uważają że ulga to jest tylko na 3 miesiące(bo po 3 miesiącach powinieneś się wymeldować z Polski) to ja nie mam słów

[Posted on: 25 Styczeń  2010, 13:42:58]

Abolicji już pewnie nie będzie, mamy za dużą dziurę budżetową w kraju, aby ponownie ją wprowadzić. Nie wiem co Ci poradzić, prawidłowo musisz rozliczyć się ze wszystkich dochodów z Danii. Wszystkie inne pomysły, takie jak zatajanie poprzednich lat mogą nie być najlepszym rozwiązaniem (odsetki). Przypomnę że do mnie dotarli sami z własnej inicjatywy (informacje ze skat?) mieli nawet kwotę jaką zarobiłem w Danii, aby sobie sprawdzić czy dobrze złożyłem zeznanie. Idź do dobrego biura i sprawdź o jakich kwotach mowa.
"Abolicji już nie będzie" ??
"Z ulgi tej mogą skorzystać osoby, które w 2008 roku(i w latach następnych również) uzyskały dochody za granicą w kraju z którym Polska podpisała niekorzystną umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania albo w kraju, z którym takiej umowy Polska w ogóle nie podpisała.
Inaczej mówiąc, zgodnie z metodą wyłączenia z progresją, dochód uzyskany za granicą jest zwolniony od podatku w kraju miejsca zamieszkania podatnika (Polsce). Jednak dochód ten brany jest pod uwagę przy obliczaniu stawki podatkowej dla dochodów osiągniętych w Polsce."
http://ulgi.wieszjak.pl/pit/90886,Ulga-abolicyjna.html
I zamknij się już koleś bo wprowadzasz tylko DEZINFORMACJĘ na forum, a już dostałeś wystarczająco dowodów, na to że bzdury pleciesz. Weźcie go zbanujcie. Widać że koleś specjalnie głupoty pisze i za wszelką cenę próbuje zamącić ludziom w głowach. Ja wiem że go to boli że co niektórzy mają ulgę ale cóż takie życie...

"Ulga dotyczy tych osób, które nie przeniosły swego miejsca zamieszkania (tzw. rezydencji podatkowej) za granicę tylko deklarującym nadal stałe miejsce zamieszkania w Polsce lub przebywającym w Polsce ponad 183 dni" -
Skoro zarówno US jak i Skat uznali, jak piszesz, że masz rezydencję w Polsce to ten przepis wyratuje cię z płacenia. Dawaj teraz 10000 za pomoc jak obiecałeś i nie pisz już takich głupot...
« Ostatnia zmiana: 25 Sty 2010, 14:09:13 wysłana przez Roxx »

kamila

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 25 Sty 2010, 14:18:03 »
Ale bzdur się natworzyło na tym forum że hohoho.
Ludzie są mądrzejsi od prawników interpretujących ustawy. Nawet nie uznają umowy międzynarodowej pomiędzy Polską, a Danią.

To prawda Roxx, natworzyles bzdur na tym forum, ze hohoho.
I niestety kazdym swoim postem udowadniasz, ze nie rozumiesz tekstow, ktore sobie wyguglales.
W dodatku probujesz robic z siebie eksperta.
Naprawde mam nadzieje, ze nikt z czytelnikow tego forum nie potraktuje Twoich postow powaznie, bo jesli to zrobi, moze srodze zalowac.

Zacznijmy od tego, ze umowy o unikaniu podwojnego opodatkowania nie znosza obowiazku zadeklarowania w Polsce dochodow osiagnietych za granica (czyli mowiac po prostu: nadal mamy obowiazek zlozenia zeznania podatkowego uwzgledniajacego dochody osiagniete za granica).
Ponadto umowa z Dania opiera sie na METODZIE ODLICZENIA PROPORCJONALNEGO, a nie jak blednie piszesz na metodzie wylaczenia z progresja.
Metoda odliczenia proporcjonalnego oznacza, że dochód osiągany za granicą jest opodatkowany w Polsce (w przypadku osób podlegających nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu- czyli wszystkich tych, ktorzy NIE POSIADAJA REZYDENCJI PODATKOWEJ W INNYM KRAJU), ale od należnego podatku odlicza się podatek zapłacony za granicą.
Jednak dzieki ULDZE ABOLICYJNEJ (nie mylic z abolicja podatkowa, ktora nieodwolalnie zakonczyla sie 6 lutego 2009) obliczony w ten sposob podatek jest nam darowany (wykazujemy go bowiem w PIT/O). Ulga abolicyjna obowiazuje od roku podatkowego 2008.

Widzisz Roxx, gdzies Ci dzwoni, ale nie wiesz w ktorym kosciele.
Mylisz metode odliczenia proporcjonalnego z metoda wylaczenia z progresja, abolicje podatkowa mylisz z ulga abolicyjna, a juz to co wypisujesz na temat rezydencji podatkowej, to juz prawdziwy stek bzdur, do ktorego nie mam sily ani czasu sie ustosunkowac.

Moze wiec skorzystam i zacytuje Cie ponownie:
Roxx, " zamknij się już koleś bo wprowadzasz tylko DEZINFORMACJĘ na forum, a już dostałeś wystarczająco dowodów, na to że bzdury pleciesz. Weźcie go zbanujcie. Widać że koleś specjalnie głupoty pisze i za wszelką cenę próbuje zamącić ludziom w głowach."
« Ostatnia zmiana: 25 Sty 2010, 14:31:05 wysłana przez kamila »

Offline tes

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 9
« Odpowiedź #55 dnia: 25 Sty 2010, 14:40:45 »
Jak to przedmowca slusznie zauwazyl, wielu slyszalo ze cos dzwoni tylko nie wie w ktorym kosciele i ludziom wode z mozgu robia. Ciekawe ile z tych dobrze dajacych rady rozliczylo sie samemu w Polsce z zastosowaniem ulgi, czy chociaz jedna z tych osob sama wyliczala dochody, podatki i wypelniala PIT? Watpie, bo gdyby tak bylo to by bzdur nie pisali.
Osobiscie mialam taka sytuacje w zeszlym roku (rozliczenie za 2008 rok, czesc pracy w Polsce, czesc w Danii) ze nie wiedzac jak to ugryzc zlecilam rozliczenie zaprzyjaznionemu Biuru Rachunkowego. Babeczka z Biura meczyla sie dobre 2 miesiace i co kilka dni przyslala mi "juz na pewno dobrze wypelniony PIT" - jak sama twierdzila. Co kilka dni okazywalo sie ze jednak jest tam jakis blad ktory ona wychwycila i poprawiala. Powiem szczerze ze czekalam do ostatniego dnia zlozenia PIT-u w Polsce bo co chwile jeszcze bylo cos nie tak. I caly czas okazywalo sie ze coraz to wieksze sumy wychodza do doplaty (raz 2000, raz 3000, raz 3500).

Powiem szczerze, ze zaczelo mnie to irytowac, zwlaszcza ze wg moich wstepnych wyliczen to powinnam miec zwrot a nie doplate.
W koncu w calej tej irytacji i w mysl powiedzenia "chcesz  miec cos zrobione dobrze - zrob sam" wzielam sie za studiowanie przepisow prawa, ustaw itd.

Powiem tyle, zajelo mi to co prawda prawie dwa dni, zeby dojsc co do czego (raczej nie mialam wczesniej problemow z matma :) ) i ze zrozumieniem przepisow, ale okazalo sie ze rozliczenie w zgodzie z przepisami i z zastosowaniem ulgi abolicyjnej jest naprawde proste i wystarczy tylko przysiasc z kartka papieru, dlugopisem i kalkulatorem. Zajelo mi to co prawda prawie 1 dzien (nie jestem profesjonalna ksiegowa :) )ale dziwnym trafem wszystko dalo sie gladko policzyc i....okazalo sie zfgodnie z m oimi przewidywaniami, ze mam nadplate i ze polski US ma mi zwrocic ponad 1200zl.

Tak wiec polecam czasami pogrzebac w przepåisach a nie zawsze sie opierac li tylko i wylacznie na opiniach z forum.
CVo prawda uwazam ze wiele wypowiedzi tutaj jest bardzo przydatnych i pomaga w roznych sprawach, nie mniej czasami napewne informacje nalezy spojrzec przez palce i jesli tylko mamy jakas nute watpliwosci to szukac, szukac, i jeszcze raz szukac informacji tak dlugo az bedziemy przekonani ze uzyskalismy wlasciwe. Wymaga to czesto czasu, ale...Niestety czasami lenistwo wychodzi bokiem:)

Reasumujac i odpowiadajac na pytanie zainteresowanego - jesli bedziesz potrzebowac pomocy przy rozliczeniach z 2008 czy 2009 roku moge pomoc , za wczesniejsze sie jednak nie biore, bo osobiscie mnie te lata nie dotyczyly i nie przestudiowalam tego tematu. Jesli masz jakies dodatkowe pytania to prosze o e-mail na priv. Pozdrawiam wszystkich 

[Posted on: 25 Styczeń  2010, 14:35:34]

kamila ma 100% racje

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #56 dnia: 25 Sty 2010, 14:47:20 »
Goraca dyskusja, uha. Kto jest madry, a kto madrzejszy od tego madrego, a kto w ogole glupi. A czy przypadkiem, tak jak napisal przedmowca, nie lepiej zabrac sie za szukanie informacji. Nie macie chociazby ochoty zagladnac/kliknac na PORADNIK - tutaj na forum. Przeciez wszystko (albo prawie wszystko) zostalo powiedziane juz w 2007. Oczywiscie wtedy nie wiedzielismy jeszcze o abolicji itp. ale zasady podlegania rozliczeniu sa generalnie te same.

kamila

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 25 Sty 2010, 14:52:24 »
Roga, nie masz racji. Zmiany sa istotne, dlatego porady pisane w 2007 moga jedynie komus namacic w glowie.
Poza tym, nie bardzo podoba mi sie Twoj ton - skoro drazni Cie dyskusja w tym watku, nie zagladaj tutaj.
Rozliczenie w Polsce zdaje sie Ciebie nie dotyczy, jednak pozwol, by zainteresowani tematem wymienili sie informacjami.

Offline Wineta

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #58 dnia: 25 Sty 2010, 14:52:58 »
I kamila i tes mają rację. Nie jest to wielką sztuką rozliczyć się samemu, trzeba tylko umieć czytać ze zrozumieniem i potrafić liczyć. Rozliczam co roku kulkunastu moich pracowników, pracujących i w Niemczech i w Holandii (dwa różne sposoby wyliczania podatku), także takich, którzy pracowali w obu krajach i w Polsce i nie jest to jakas abrakadabra. Kilku z nich przeszło weryfikację zeznań przygotowanych przeze mnie i wszystko było dobrze. 
Moja rada jest taka - ZANIM wyjedziecie do pracy, sprawdźcie, jakie obowiązki będą na Was ciążyły w obu krajach - w tym, który jest krajem ojczystym i w tym, do którego jedziecie. Umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania nie zawsze oznacza to, co przez nią rozumiemy, ale zawsze oznacza to, co jest w niej zapisane. Po to, by wyrównać prawa pracujących w Danii z tymi, którzy pracowali na przykład w Niemczech, wprowadzono ulgę abolicyjną. Ale tak czy siak - zeznania trzeba złożyć, żeby z niej skorzystać.

Offline dunczyk21

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #59 dnia: 25 Sty 2010, 15:46:56 »
Tes można prosić na priv o Twój email, bo ja chciałbym się rozliczyć za co najmniej rok 2008 i 2009 w POlsce. I nie wiem jak do tego sie zabrac. I czy jesli w tym roku rozlicze sie za 2008 to bede placil kare czy tylkomam zlozyc czynny zal? A tych zaleglych lat 2006 i 2007 nie mozna jakos dobrowolnie rozliczyc unikajac kar?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #59 dnia: 25 Sty 2010, 15:46:56 »

uzytkowanie samochodu zarejestrowanego w polsce

Zaczęty przez andykac65Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 14180
Ostatnia wiadomość 03 Lip 2008, 13:35:33
wysłana przez vera
Darowizna w Polsce a Skat

Zaczęty przez cirolDział Podatki

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 12044
Ostatnia wiadomość 27 Lut 2019, 17:27:30
wysłana przez cirol
wybory w polsce koresponencyjnie

Zaczęty przez robert73Dział Hydepark

Odpowiedzi: 53
Wyświetleń: 48488
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2011, 16:26:23
wysłana przez Bluszcz
Praca w Danii choroba w Polsce !!!!!

Zaczęty przez innaDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 16035
Ostatnia wiadomość 13 Sty 2011, 12:39:24
wysłana przez @ae@
Kredyt hipoteczny w Polsce, a rekomendacja KNF.

Zaczęty przez TmkGzlkDział Hydepark

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 10904
Ostatnia wiadomość 16 Paź 2015, 19:35:01
wysłana przez aneczka.k