poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Rozliczenie w Polsce  (Przeczytany 133230 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 30
  • Reputacja: +16/-38
Odp: Rozliczenie w Polsce
« Odpowiedź #30 dnia: 24 Sty 2010, 22:03:55 »
Cytuj (zaznaczone)
Chciałbym jeszcze na koniec obalić teorię 183 dni.
Sytuacja: Otrzymujecie pismo z polskiego us ze macie się rozliczyć za dochody uzyskiwane w Danii. Ok idziecie do us, poinformować ze w Danii mieszkacie powyzej 183 dni. Ok, urząd prosi o przedstawienie rezydencji podatkowej z Danii tz. bopal. Udajecie się do skatu aby wyciągnąć takie oświadczenie że tu mieszkacie i pracujecie. W skacie mówią wam, że przecież przedstawiliście zaświadczenie zameldowania w Polsce i z tego tytułu otrzymywaliście ulgi podatkowe. To wiec jak to jest, chcecie ulgi czy rezydencję podatkową w Danii?! Tych dwóch rzeczy nie można pogodzić.

nie musisz przedstawiac rezydencji.wystarczy umowa o prcae oraz payslip.i moga cie w tylek pocalowac.poza tym zapytaj sie pani w us czy zna dunskie wymagania dotyczace rezydencji i dunskie przepisy.nie sadze.wiec nie masz sie o co martwic.a z tymi ulgami to jest roznie.jesli lapiesz wszystkie jak leca to i tobie co czasami poleci-po kieszeni w tym wypadku.a czy tu nie masz zameldowania lub adresu stalego pobytu(umowa najmu,mieszkanie)
Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi obcych. Sama wyznaczam sobie cele, do których  dąże. Potrafie byc nieznosna. Chcialabym móc wszystko. Pragne walczyc o swoje do konca. Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Zaluje kilku niepotrzebnych slów.

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #31 dnia: 24 Sty 2010, 22:04:51 »
Ja zawsze w Polsce skladam takzwane pity zerowki i w nich wykazuje moje dochody uzyskane za granica robie to od czterech lat chociaz nie musze bo mieszkam tu na stale i mam rezydencje podatkowa dunska,robie to tez z tego powodu ze wybudowalem dom w polsce i niechce kedys uslyszec skad wzialem na niego kase.W rozliczeniu tym wychodzi mi zawsze nadplata(roznica w podatkach)ale nasz kochany US.mi tego nie zwraca.

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #32 dnia: 24 Sty 2010, 22:06:27 »
ps.sorki za bledy ale ostatnio czesciej pisze po "innemu"
Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi obcych. Sama wyznaczam sobie cele, do których  dąże. Potrafie byc nieznosna. Chcialabym móc wszystko. Pragne walczyc o swoje do konca. Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Zaluje kilku niepotrzebnych slów.

Offline dunczyk21

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #33 dnia: 24 Sty 2010, 22:07:13 »
A co myslicie o mojej sytuacji?

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #34 dnia: 24 Sty 2010, 22:12:48 »
Ja zawsze w Polsce skladam takzwane pity zerowki i w nich wykazuje moje dochody uzyskane za granica robie to od czterech lat chociaz nie musze bo mieszkam tu na stale i mam rezydencje podatkowa dunska,robie to tez z tego powodu ze wybudowalem dom w polsce i niechce kedys uslyszec skad wzialem na niego kase.W rozliczeniu tym wychodzi mi zawsze nadplata(roznica w podatkach)ale nasz kochany US.mi tego nie zwraca.

a powiedz mi kiedy nasz us z checia zwracal.on nawet dla tych co w pl mieszkaja to niechcetnie zwraca ale lape na nie swoje kladzie

[Posted on: 24 Styczeń  2010, 22:11:15]

A co myslicie o mojej sytuacji?
jesli byla  a nie jest to niestety musisz sie rozliczac.ale jak nie pracowales to nie masz z czego wiec spokojna glowa:)

Offline letniak

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 9
  • -Otrzymane: 12
« Odpowiedź #35 dnia: 24 Sty 2010, 22:13:10 »
W takim razie Twoja rezydencja podatkowa była w Polsce. Skat nie wystawi Ci potwierdzenia rezydencji w Danii, skoro dał Ci ulgi na dojazdy do domu. Przykro mi, mam identyczny problem. Musisz rozliczać się do 5 lat wstecz w Polsce. Zmieniając rezydencję podatkową na inną, musisz w us przedstawić stosowne dokumenty - potwierdzenie rezydencji w innym kraju. Myślę, że mógłbyś to zrobić od roku 2008 jeśli nie pobierałeś już ulg w dk (jest ulga abolicyjna w Polsce od 2008 ii podatku nie zapłacisz), ale istnieje ryzyko że zaczną sprawdzać poprzednie lata i dokopią się do różnych zestawień skatu. Lepiej chyba się samemu nie podkładać.

Offline dunczyk21

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #36 dnia: 24 Sty 2010, 22:15:55 »
Czyli za 2008 rok moge sie rozliczyc stodujac PIT-0 (ulga abolicyjna)?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #36 dnia: 24 Sty 2010, 22:15:55 »

mirekkph

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 24 Sty 2010, 22:19:27 »
NOWA ULGA PODATKOWA OBOWIAZUJACA OD 01.01.2008 R.
Podatnicy, którzy uzyskuja dochody za granica po 1 stycznia 2008 r. zamiast
abolicji beda mogli skorzystac z ulgi podatkowej, która została wprowadzona
do ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (art. 27g) i do ustawy
o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiaganych
przez osoby fizyczne (art. 13a).
Podatnik bedzie miał prawo odliczyc od podatku (pomniejszonego o składke
na ubezpieczenie zdrowotne) kwote stanowiaca rónice miedzy podatkiem
obliczonym zgodnie z metoda odliczenia proporcjonalnego, a kwota podatku
obliczonego według metody wyłaczenia z progresja.
Np.: Jeeli z rozliczenia dochodów zagranicznych w Polsce metoda
proporcjonalnego odliczenia podatek do zapłaty wyniesie 500 zł, a stosujac metode
wyłaczenia z progresja do tego samego dochodu – 200 zł, Podatnik bedzie mógł
odliczyc od podatku kwote 300 zł.
Poprawne wypełnienie wniosku ułatwi uzyskanie informacji:
 o kursach walut dostepnych na stronie internetowej Narodowego Banku
Polskiego – www.nbp.gov.pl,
 o wysokosci diet, które zostały okreslone w załaczniku do rozporzadzenia
Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie
wysokosci oraz warunków ustalania nalenosci przysługujacych pracownikowi
zatrudnionemu w panstwowej lub samorzadowej jednostce sfery budetowej
z tytułu podróy słubowej poza granicami kraju (Dz. U. 236, poz. 1991),
zmiany do załacznika opublikowane sa w Dz. U. z 2004 r. Nr. 271, poz. 2687
oraz z 2005 r. Nr. 186, poz. 1555,
 na temat wysokosci kosztów podatkowych (z wyjatkiem działalnosci
gospodarczej) w poszczególnych latach - na stronie Ministerstwa Finansów
www.mf.gov.pl (Podatki / System podatkowy / Podatek dochodowy od osób
fizycznych / Informacje archiwalne).
Dodatkowo, z mysla o osobach pracujacych poza granicami Polski, Ministerstwo
Finansów uruchomiło w Serwisie „Podatki” zakładke – „Praca za granica – nowe
zasady opodatkowania”. Zainteresowane osoby znajda tam przede wszystkim
informacje o tym kto, w swietle nowych przepisów, moe złoyc wniosek o
umorzenie zaległosci podatkowej oraz zwrot podatku. Z serwisu mona take
pobrac formularze wniosków i zapoznac sie z aktami prawnymi
(www.mf.gov.pl/ulganapowrot)
Naczelnik Urzedu Skarbowego
w Goleniowie
Dodatkowe informacje mona uzyskac:
− Dzwoniac do Krajowej Informacji Podatkowej:
o z telefonu stacjonarnego - nr 0 801 055 055
o z telefonu komórkowego - nr (22) 330 0 330.
− Na stronie internetowej Ministerstwa Finansów: www.mofnet.gov.pl
− Na stronie internetowej Urzedu Skarbowego w Goleniowie: www.usgoleniow.
is.szczecin.pl

Witajcie,

Aby urzad podatkowy nie interpretowal tego na swoj uzytek
wystarczy zlozyc pit i zadnego podatku nie bedzie trzeba zaplacic
stosuje sie metode proporcjonalna to tego jeszcze pit a0 wtedy podatek wychodzi 0zł
Kazdy urzad stosuje inna wytlumaczenie,ale jak sie zglosi zapytanie to oni musza na nie odpowiedziec,
duzo urzednik nie wie wogole o co chodzi,
Z tymi ulgami jest racja jesli ma sie ulgi do urzad moze to sprawdzic,oczywiscie musi zlozyc odpowiedni wniosek do skata w dani,co ponosi za soba koszta,ale takie sa mozliwosic urzedu w pl,polska podpisala umowe z dania u wymianie informacji ,jest osobna umowa nie maja nic wspolnego z tym co mowi prawo unijne,
Pani w urzedzie powiedziala tak,nic Pan nie zaplaci wiec nie Pan zlozy ten pit,po pozniej za pare lat np kupi pan sobie mieszkanie a my pana spytamy skad ma pan srodki na te mieszkanie,i zaczna sie okreslone procedury,kobieta powiedziala ze jeslli bym zlozyl ten wniosek o  zmianie zamieszkania to oni by chcieli ode mnie ta rezydencje a jak pisali wyzej forumowicze jesli sie ma tzw ulgi to takiej rezydencji skat nie wyda,chyba ze zabiora ulgi tzw,
ale jak to mowi skat-kazda sprawa jest traktowana indywidualnie.
W urzedzie podatkowym powiedzieli ze nawet konto bankowe moze byc uznane za centrum interesow gospodarczych
to na tyle co ja otrzymale informacji,podkreslam co urzad to inna bajka
pozdr

Offline letniak

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #38 dnia: 24 Sty 2010, 22:25:16 »

nie musisz przedstawiac rezydencji.wystarczy umowa o prcae oraz payslip.i moga cie w tylek pocalowac.poza tym zapytaj sie pani w us czy zna dunskie wymagania dotyczace rezydencji i dunskie przepisy.nie sadze.wiec nie masz sie o co martwic.a z tymi ulgami to jest roznie.jesli lapiesz wszystkie jak leca to i tobie co czasami poleci-po kieszeni w tym wypadku.a czy tu nie masz zameldowania lub adresu stalego pobytu(umowa najmu,mieszkanie)

Muszę określić gdzie jest moja obecna rezydencja podatkowa w Polskim US. Urzędy wymieniają się informacjami. Tego się nie da obejść w ten sposób. Jeśli zgłoszę że jest ona w Danii to będzie to zeznanie nieprawdy, ścigane karnie. W Danii jej nie miałem w poprzednich latach bo usilnie wszyscy chcieliśmy mieć ulgi z tytułu zamieszkania w pl. Sprawa bardzo ciężka. Chyba bez wyjścia. Ale czekam na dalsze uwagi.

[Posted on: 24 Styczeń  2010, 22:21:08]

mirekkph - tak, co do roku 2008 i kolejnych nie ma wątpliwości, jest ulga abolicyjna. Problemy są z latami 2004-2007.

kamila

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 24 Sty 2010, 22:47:17 »

[Posted on: 24 Styczeń  2010, 22:21:08]

mirekkph - tak, co do roku 2008 i kolejnych nie ma wątpliwości, jest ulga abolicyjna. Problemy są z latami 2004-2007.

Prosze nie potraktowac tego jako zlosliwosci, ale problemu z latami 2004-2007 rowniez by nie bylo, gdyby wszyscy zainteresowani skorzystali z abolicji podatkowej. Byl na to czas do 6 lutego 2009.
Przypuszczam, ze wielu tego nie zrobilo, bo posluchalo samozwanczych ekspertow, twierdzacych, ze jesli pracowalo sie ponad 183 dni w Danii nie ma obowiazku podatkowego w Polsce.
Oraz spotkalam takze takie spiskowe teorie, ze abolicja podatkowa to jest pulapka zastawiona przez polski rzad na emigrantow zarobkowych - coz, teraz jasno widac, ile warte sa takie teorie.
Oraz ile sa warte rady takich "ekspertow".

[Posted on: 24 Styczeń  2010, 22:45:02]

Leo, a ile zaplaciles w Polsce podatku skoro oczekujesz zwrotu? No bo chyba nie oczekujesz, ze polski fiskus bedzie Ci zwracal podatek zaplacony w Danii? :)
Martuchnam, a moze Ty tak uwazasz?

Offline letniak

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #40 dnia: 24 Sty 2010, 23:09:18 »
Prosze nie potraktowac tego jako zlosliwosci, ale problemu z latami 2004-2007 rowniez by nie bylo, gdyby wszyscy zainteresowani skorzystali z abolicji podatkowej. Byl na to czas do 6 lutego 2009.
Przypuszczam, ze wielu tego nie zrobilo, bo posluchalo samozwanczych ekspertow, twierdzacych, ze jesli pracowalo sie ponad 183 dni w Danii nie ma obowiazku podatkowego w Polsce.
Oraz spotkalam takze takie spiskowe teorie, ze abolicja podatkowa to jest pulapka zastawiona przez polski rzad na emigrantow zarobkowych - coz, teraz jasno widac, ile warte sa takie teorie.
Oraz ile sa warte rady takich "ekspertow".

[Posted on: 24 Styczeń  2010, 22:45:02]

Leo, a ile zaplaciles w Polsce podatku skoro oczekujesz zwrotu? No bo chyba nie oczekujesz, ze polski fiskus bedzie Ci zwracal podatek zaplacony w Danii? :)
Martuchnam, a moze Ty tak uwazasz?

Tak, to prawda, ulga była ale już jej nie ma. To bardzo deprymujące, rozumiem, że podatki należy płacić, ale jak sobie pomyśle że wystarczyło złożyć wszystko wcześniej to nic bym nie płacił. Mało to sprawiedliwe, takie ograniczone czasowo abolicje.

kamila

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 24 Sty 2010, 23:14:02 »
Abolicja z definicji jest aktem jednorazowym. I naprawde bylo dosc czasu by z niej skorzystac.
Ale wspolczuje wszystkim tym, ktorzy zostali przez kogos wprowadzeni w blad i dlatego z niej nie skorzystali.
Moze ta bolesna nauczka przyniesie efekty w przyszlosci, chocby takie, zeby nie sluchac rad tych wszystkich, pozal sie boze"ekspertow".

Cieszmy sie natomiast, ze zachowano tzw. ulge abolicyjna.

Offline letniak

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #42 dnia: 24 Sty 2010, 23:16:34 »
Kwota o jakiej mowa w moim przypadku przekracza 100.000 dkk + karne odsetki podatku do zapłaty w Polsce (za lata 2006 i 2007). Podkreślę, iż zarabiałem bardzo przeciętnie, sto kilka koron na godzinę. Pragnę uczulić wszystkich, aby byli finansowo przygotowani, z urzędem podatkowym i izbą skarbową nie ma żartów.

kamila

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 24 Sty 2010, 23:19:37 »
Coz, zaraz sie pewnie odezwie jakis madrala, ktory stwierdzi, ze US moze go "cmoknac w d...".

A Tobie naprawde wspolczuje. Jednak wciaz mi sie cisnie pod palce pytanie: dlaczego nie zlozyles wniosku abolicyjnego, gdy byl na to czas?

Offline letniak

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #44 dnia: 24 Sty 2010, 23:42:47 »
Coz, zaraz sie pewnie odezwie jakis madrala, ktory stwierdzi, ze US moze go "cmoknac w d...".

A Tobie naprawde wspolczuje. Jednak wciaz mi sie cisnie pod palce pytanie: dlaczego nie zlozyles wniosku abolicyjnego, gdy byl na to czas?

Na to pytanie nie znam odpowiedzi. Nie interesowałem się prawem podatkowym, byłem przekonany iż mnie to nie dotyczy, że jestem w Danii już długo, że urząd skarbowy nigdy niczego się nie dowie, że mają bałagan itd. Myślałem jak większość.

Kamilo dziękuję za wyrazy współczucia, na pocieszenie pozostaje fakt, że wciąż zarabiam w Danii i sam się z tego bałaganu powoli wygrzebię, będzie już tylko lepiej. Pozdrawiam ;)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #44 dnia: 24 Sty 2010, 23:42:47 »

uzytkowanie samochodu zarejestrowanego w polsce

Zaczęty przez andykac65Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 14624
Ostatnia wiadomość 03 Lip 2008, 13:35:33
wysłana przez vera
Darowizna w Polsce a Skat

Zaczęty przez cirolDział Podatki

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 12525
Ostatnia wiadomość 27 Lut 2019, 17:27:30
wysłana przez cirol
wybory w polsce koresponencyjnie

Zaczęty przez robert73Dział Hydepark

Odpowiedzi: 53
Wyświetleń: 52188
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2011, 16:26:23
wysłana przez Bluszcz
Praca w Danii choroba w Polsce !!!!!

Zaczęty przez innaDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 16507
Ostatnia wiadomość 13 Sty 2011, 12:39:24
wysłana przez @ae@
Kredyt hipoteczny w Polsce, a rekomendacja KNF.

Zaczęty przez TmkGzlkDział Hydepark

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 11498
Ostatnia wiadomość 16 Paź 2015, 19:35:01
wysłana przez aneczka.k