poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: lekarz  (Przeczytany 8050 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline babylee

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
lekarz
« dnia: 03 Sty 2010, 21:12:26 »
witam,
Jestem w Danii dwa miesiące, nie bede rozwodzić się nad moja sytuacja, proszę tylko o pomoc bo nie wiem gdzie mam się udać.
Musze isc do lekarza ginekologa, ale nie wiem czy sa w Danii jakieś prywatne gabinety i jaki koszt będzie takiej wizyty.
bardzo prosze o odpowiedz
pozdrawiam.

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
Odp: lekarz
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Sty 2010, 23:48:22 »
Nie piszesz gdzie mieszkasz; w Kopenhadze mozesz zadzwonic do napewno wielu i zarezerwowac czas, mowiac ze jestes placaca turystka/obcokrajowcem. Koszta napewno z conajmniej 600kr.Istotna jest tez znajomosc jezyka poza polskim. Kolezanki czy znajome moga zapytac tez swoich ginekologow  wiekszosc napewno nie odmowi. Jesli powazna sprawa to zostaje pogotowie gdzie przyjma nawet chyba bez dokumentow.
Ostatnia rada; za 800 kr mozesz prawie jechac wycieczka autobusowa do Szczecina na dzien, dwa z tanim hotelem.

Offline babylee

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Sty 2010, 08:40:51 »
jestem z Kolding, ale dziekuje za odpowiedz. poszukam jakiegos tutaj.

Offline neletop

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 16
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Sty 2010, 10:08:58 »
Czy na pewno musisz isc do ginekologa?
wiekszosc podstawowych badan jest przeprowadzana przez "normalnego" llekarza: badania ciazowe, wymaz z pochwy, zakladanie spiralek....

Offline babylee

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Sty 2010, 13:16:50 »
Nie musze isc do ginekologa w takim razie, ale nie wiem czy jak pojde do 'przychodni' to przyjma mnie bez problemu. Dlatego mysle ze ginekolog bedzie pewniejszy. zreszta juz sama nie wiem, Moze jakas podpowiedz gdzie udac sie najpierw. (nie jestem zameldowana w danii) Powiedzmy ze jestem tutaj turystycznie. Isc do lekarza znajomych u ktorych jetsem czy jak?
dziekuje za odpwiedz i pozdrawiam

Offline neletop

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 16
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Sty 2010, 13:30:09 »
A czy twoi znajomi nie moga zapytac sie swojego lekarza o twoj problem?
Moga zadzwonic do rejestracji i zamowic wizyte.

Bardzo czesto do lekarzy specjalistow trzeba dlugo czekac, wiec chyba takie rozwiazanie jest najlepsze.

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Sty 2010, 14:06:15 »
Mozesz isc do lægevagten po 16.00 uprzednio dzwoniac, znajomi moga tez zadzwonic do swojego lekarza, ktory moze cie przyjac nawet na nazwisko kolezanki :)

http://maps.google.com/maps/place?rls=com.microsoft:da&oe=UTF-8&um=1&ie=UTF-8&q=l%C3%A6gevagten+kolding&fb=1&hq=l%C3%A6gevagten&hnear=kolding&cid=1675748553510895334

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 05 Sty 2010, 14:06:15 »

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Sty 2010, 14:39:42 »
Ale jeśli dziewczyna pisze, że jest "turystycznie", to również może iść, jeśli nie jest to poważny problem? Wydawało mi się, że obowiązują takie zasady,jak nas, kiedy wyjeżdżamy do innego kraju- możemy korzystać z opieki medycznej tylko w wyjątkowych- nagłych przypadkach..?

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Sty 2010, 15:06:24 »
.... znajomi moga tez zadzwonic do swojego lekarza, ktory moze cie przyjac nawet na nazwisko kolezanki :)

http://maps.google.com/maps/place?rls=com.microsoft:da&oe=UTF-8&um=1&ie=UTF-8&q=l%C3%A6gevagten+kolding&fb=1&hq=l%C3%A6gevagten&hnear=kolding&cid=1675748553510895334
Oh, Oh, Oh......przyjac na nazwisko kolezanki ? 1. Jezeli sa lekarze ktorzy to robia to nie jest to w porzadku/legalne, 2. A co z ewentulna diagnoza, jezeli bedzie mowa o powaznej chorobie. Czy diagnoza zostanie wpisana w jurnal kolezanki ?

Dobra rada dla wszystkich przyjezdrzajacych do Danii (w odwiedziny, turystycznie itp.) Ubezpieczyc sie w Polsce, tak jak my ubezpieczamy sie wyjezdrzajac do Polski (np. niebieska karta). Bezproblemowo i bezpiecznie.

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Sty 2010, 15:46:41 »
O. O to właśnie mi chodziło. Tylko ubezpieczając się, dziewczyna też nie może pójść ot, tak sobie do lekarza, tylko w przypadku "wyższej" konieczności.

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Sty 2010, 16:36:15 »
Roga, uspokoj sie prosze ???
Jesli lekarz stwierdzi ze powazna choroba to skieruje ja napewno w odpowiednie miejsce, jesli nie, to zamiast wypisywac rozne papiery do roznorakich urzedow, otwierac kartoteki itp. (co napewno zajmie okropnie duzo czasu i energi), poswieci jej 10 min radzac co ma zrobic, a w kartotece kolezanki napisze cokolwiek malo istotnego.Wierz mi tak to sie zazwyczaj odbywa, mam doswiadczenia :)
« Ostatnia zmiana: 05 Sty 2010, 17:12:34 wysłana przez jamjurand »

Offline mamuśka24

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Sty 2010, 17:07:58 »
czesc, znacie moze polskiego okuliste w kbh?

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Sty 2010, 17:49:12 »
Roga, uspokoj sie prosze ???
Jesli lekarz stwierdzi ze powazna choroba to skieruje ja napewno w odpowiednie miejsce, jesli nie, to zamiast wypisywac rozne papiery do roznorakich urzedow, otwierac kartoteki itp. (co napewno zajmie okropnie duzo czasu i energi), poswieci jej 10 min radzac co ma zrobic, a w kartotece kolezanki napisze cokolwiek malo istotnego.Wierz mi tak to sie zazwyczaj odbywa, mam doswiadczenia :)

Wierz mi rowniez. Lekarz nie musi otwierac zadnych kartotek i dokonywac innych biurokratycznych poczynan. Poprostu wystawia rachunek za wizyte. Nie zgadzam sie z Toba, ze przyjecie pacjentlki na cpr.nr. kolezanki jest w porzadku. W gronie moich znajomych lekarzy (rowniez polakow) rozmawialismy wczesniej na ten temat. Nie wykluczaja, ze takie przypaki sie zdarzaja, ale rowniez wedlug nich taka procedura nie jest sluszna. Oczywiscie lekarz poswieci jej czas (obowiazek i etyka lekarska) i w przypadku powaznej choroby skieruja do specjalisty. Ale to o co ty mnie prosisz abym sie uspokoil jest typowo "naszym" mysleniem. Uzywanie czyjegos cpr.nr., ewentualne wystawienie recepty itp na czyjas osobe nie jest OK. Mozna to zrobic przeciez oficjalnie uiszczajac oplate za wizyte.

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Sty 2010, 19:53:34 »
Roga,
Napisalem "uspokoj sie" bo odnioslem wrazenie ze histeryzujesz, sorry.

Lekarz to nie szewc i napewno musi opisac kazda wizyte w nowej kartotece bo ponosi jakas tam odpowiedzialnosc.
Bylem u mojego lekarza (uprzednio pytajac) z conajmniej 4 ludzmi, kazdy szarpal sie za portfel wychodzac, nigdy nikt nic nie zaplacil, lekarz prawdopodobnie uwazal, ze znajac mnie od lat, robi mi przyjacielska przysluge. Nie wiem czy kiedykolwiek napisal cos w moim journalu.
Chodzi tu, moim zdaniem, o racjonalny sposob myslenia; zamiast zakladac kartoteke Czeslawa Przepalkowskiego, ul. Generala Swierczewskiego, Zorawiec Gorny nad Bugiem, z powodu zatkanego ucha, moze przyjac 2 innych czekajacych pacjentow.

Co do zgadywanek dotyczacych mojego sposobu myslenia to nie znasz mnie i pewnie nigdy nie poznasz; zapewniam cie jedynie, ze jedyne "nasze" to tylko i wylacznie wspolna znajomosc polskiego.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Sty 2010, 20:05:13 »
Piszac "nasze" nie mialem na mysl nas obojga, ale jedynie generalnie inny i czesto uzasadniony sposob myslenia nas/przybyszow z Polski. Nie wazne jaki Ty osobiscie masz stosunek do tego, ze dunski lekarz przyjmie pacjenta na "cudzy" cpr. nr. Waznym jest fakt, ze nie jest to w porzadku. Sadze, ze powinnismy na tym zakonczyc ten temat. Oczywiscie respektuje Twoj poglad ale nie jestem z nim zgodny. 

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 05 Sty 2010, 20:05:13 »

Polski lekarz w pobliżu Ishoj?

Zaczęty przez Rycerzyk111Dział Hydepark

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 7205
Ostatnia wiadomość 21 Cze 2012, 07:20:43
wysłana przez Jomir
Lekarz ginekolog...

Zaczęty przez zyrafffkaaDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 20939
Ostatnia wiadomość 26 Lut 2009, 14:08:26
wysłana przez marcellina26102
LEKARZ- KARDIOLOG

Zaczęty przez lucas07Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 37
Wyświetleń: 22651
Ostatnia wiadomość 22 Mar 2009, 22:47:41
wysłana przez TBB
lekarz specjalista -prywatnie

Zaczęty przez teddyDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 5653
Ostatnia wiadomość 16 Lut 2016, 09:17:23
wysłana przez nadusiaa
Lekarz dermatolog

Zaczęty przez war666lockDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 4761
Ostatnia wiadomość 24 Paź 2008, 08:49:09
wysłana przez mala_z_Aarhus