Ogólne > Rodzina ...
Przedszkole
Patrycja:
witam,
Interesuje mnie jak wygląda posyłanie dzieci do przedszkola w Danii. W jakim wieku dziecko idzie do przedszkola? Czy jest ono płatne? Ile? Czy obcokrajowcy moga zapisywać się do przedszkoli międzynarodowych np. angielskich?
dzięki
Pozdrawiam
Patrycja
michalina:
Opłata za przedszkole ustalana jest w zależności od komuny.W Kolding jest to opłata około 1400 kr miesięcznie.Od tej kwoty są odliczenia w zależności od dochodu.
Jest czynne od 7,30-17 a w piątki do 16,30.Nie ma znaczenia ile godzin dziecko tam przebywa i ile dni w miesiącu opłata jest stała.Są rózne kategorie wiekowe np.grupa słoneczniki to 5 latki dalej żabki i inne.
Bella:
Czesc Patrycja
Ja tez place 1500 (Odense). W naszym przedszkolu nie ma podzialu na grupy wiekowe. Grupy sa mieszane od 3 do 6 lat. Do przedszkola mozesz poslac dziecko, ktore ma co najmniej 2 lata i 9 miesiecy, ale jezeli dziecko bylo wczesniej w zlobku to dopabuse od skonczonych 3 lat. Niektore przedszkola maja opcje - pol dnia. Placisz mniej ale dziecko moze przebywac tylko do poludnia albo od poludnia. Nie slyszalam o przedszkolach anglojezycznych, ale jesli myslisz o pozostaniu w Danii to sadze ze opcja dunskiego przedszkola jest lepsza - dziecko bardzo szybko nauczy sie jezyka i nie bedzie miala potem problemow w szkole. Pozdrawiam
Tula:
--- Cytat: Patrycja w 30 Mar 2007, 09:13:25 ---Czy jest ono płatne? Ile?
--- Koniec cytatu ---
Zerknelam dzis na cennik, w Kopenhadze to kwota 1750 koron za miesiac, z tym ze lipiec jest bezplatny (zakladam, ze wtedy wiele dzieci jest na wakacjach i dlatego). Sa ulgi, gdy do tego samego przedszkola chodzi rodzenstwo.
W naszym przedszkolu tez nie ma podzialu na grupy wiekowe. Ciekawostka natomiast jest to, ze -- w przeciwienstwie do polskiego przedszkola, gdy jedna pani przypadala na kilkanascioro dzieci -- na 45 dzieci przypada w naszym wypadku osmiu pedagogow, z ktorych polowa jest wykwalifikowana.
Teraz dopabuse zerknelam na date pierwszego posta... To sie pani Patrycja naczekala...:o
Bella:
Hej Tula,
Ale jestes spotrzegawcza. Ja nawet nie pomyslalm by zerknac na date postu. Coz moze ta wymiana info komus sie przyda - na przyslosc.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej