Czesc. Mam pare pytan.
Najpierw streszczenie sytuacji. W Danii jestem od prawie 3 lat. Wlasciwie od razu znalazlem prace (3 lata temu). Niestety z powodu kryzysu dostalem wypowiedzenie i od WRZESNIA 2009 jestem bezrobotny. Ksztalce sie - chodze ciagle do szkoly no i chcialbym w koncu cos znalezc bo mozna zwariowac. Podszedlem do sprawy ambitnie - sam szukalem pracy wysylajac swoje CV, listy motywacyjne itd. Troche mnie zniechecilo gdy zaczalem otrzymywac odpowiedzi ze "przykro nam, na miejsce bylo 250 kandydatow, moze innym razem itp"... (moj dunski ciagle jeszcze niestety nie perfekcyjny). Coz szukam dalej. Za 2 tygodnie mam spotkanie w JobCenter gdzie bede sie musial o swojej sytuacji zyciowej produkowac po dunsku (i dobrze

- a niech sluchaja dunskiego z polskim akcentem

)
Przechodzac do sedna:
Dzisiaj bylem potwierdzic w Statsforvaltningen zgode o pobyt w Danii (w szkole zaczeli sie czepiac ze nie maja takiego potwierdzenia - okazalo sie ze wszystko gra - Dunczycy sami cos pomyli). Dowiedzialem sie ze dobrze byloby gdybym sie zarejestrowal w Jobcenter poniewaz mam tez mozliwosc dostac kontanthjælp. Wszedlem na tematy o kontanthjælp i mam pare pytan.
Teraz sedno:
Zapisalem sie dzisiaj w jobcenter; poszedlem do innego budynku po wniosek o kontanthjælp i musze go wypelnic i oddac za 2 dni (w czwartek). Mieszkam tu z moja (oczywiscie polską - wszak na Dunki nie da sie patrzec

) dziewczyna ktora pracuje i dobrze zarabia.
Widze ze musze udokumentowac swoja sytuacje i ok - wynajmujemy mieszkanie - zrzucamy sie na nie, energia, abonamenty DR, inne oplaty - wszystko wspolnie dzielimy na 2 (cale szczescie moje dziewczyna jeszcze nie musi do mnie dokladac

)
Coż - skoro daja to dlaczego nie skorzystac? Wyczytalem na forum ze jak dobrze pojdzie dostane z pomocy socjalnej

) ok 9-10tys Dkk. Ok - coz nie przelewa mi sie wszak ostatnie 4 miesiace dokladalem tylko do tego "dunskiego intersu" nie inkasujac nic w zamian (no pare calusow od dziewczyny ale to nie zastapi korzysci stricte materialnych

) ).
Wiec: musze wypelnic wniosek:
1 pytanie - czy napisac ze mieszkam z "friend" czy z girlfriend" aby dostac wieksze kontanthjælp? (dzieci jeszcze nie mamy - na razie jest to moja dziewczyna ale licze na to ze przyszla żona). Wbrew pozorom głupstwo ale jak Dunczycy sie doczepia to nic nie wiadomo (dzielenia na 2 itd - tak jak pisalem dziewczyna zarabia sporo bo jest na eksponowanym stanowisku

)

?
2 tak jak pisalem - jakos mi sie nie przelewa - widze ze bede musial dolaczyc wyciag z konta na ktorym jest bardzo malo DKK - czy jest szansa ze dostane kontanthjælp za miesiace wrzesien - grudzien (na serio nic wczesniej nie wiedzialem o takiej mozliwosci pomocy ze strony Danii)

3 jak dlugo moge dostawac kontanthjælp 3 czy 6 miesiecy (zakladajac ze bede chodzil na wszystkie aktiveringi - sasiad Dunczyk chodzi i opowiadal ze wykorzystuje je na sciaganie mp3 z internetu

)
4 czy jeszcze macie jakies uwagi do tego wniosku tak aby zmaksymalizowac kwote ktora ewentualnie dostane?

pozdrawiam i prosilbym o w miare szybkie odpowiedzi...
[Posted on: 12 Styczeń 2010, 14:25:58]
Jeszcze jedno pytanie.
Mam jeszcze zaoszczedzone z poprzedniego roku pare dni feriepenge (takie na czarna godzine).
Jesli zaloze ze zloze wniosek w czwartek i dostane kontanthjaelp - czy nie lepiej abym jutro wyslal list z formularzem na feriepenge wpisujac np. ze bylem na feriach np. w grudniu 2009?
Sorry ze chce to przekombinowac ale zważywszy na fakt że przepracowałem w Danii 2,5 roku jako zero i ktos trzeciej kategorii wśród leniwych - dosłownie nic nie robiących Duńczyków (mój "szef" Duńczyk własciwie całe dnie grywał w odmianę Fify na komuterze albo siedział na facebooku), palących fajki przy każdej nadarzającej się okazji, pierdzących (za przeproszeniem) i bekających przy posiłku i na przerwach kawowych - także traktuję to jako formę rekmpensaty.
(Jednakże nie chciałbym aby temat przerodził się w dyspute any/pro Duńską - także prosiłbym w miarę możliwości o odpowiedz na powyższe pytania)