poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Praca przy roznoszeniu gazet.........  (Przeczytany 38521 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline piott

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 8
  • Reputacja: +5/-2
Praca przy roznoszeniu gazet.........
« dnia: 12 Sty 2010, 19:56:42 »
Witam co myslicie o pracy przy roznoszeniu gazet?
  Wielu Polakow pracuje,pracowalo w tej branzy.Interesuje mnie za jakie stawki ludzie pracuja czy maja placone za godzine,gazete,minute za dystrykt czy znacie tez przypadki nieplacenia itd...Jestem ciekawy czy w calej Danii jest podobny system pracy i wynagrodzen w gazetach.Jezeli macie jakies doswiadczenia lub info w tym temacie to czekam na odp...
pozdr
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości .

Baumi

• Gość
Odp: Praca przy roznoszeniu gazet.........
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Sty 2010, 08:25:09 »
Kilka lat temu jak przyjechałem tu na wymianę studencką (wtedy jeszcze tylko na 1 semestr :D) to załapałem się jako roznosiciel gazet z firmy Morgen Distribution. Płacili 125 DKK / h i pracowałem 4h dziennie przez 3 dni w tygodniu (starczalo na oplacenie akademika i przezycie ;) ). Slyszalem ostatnio, ze jakis czas temu zamkneli oddzial tej firmy w Odense, jednak nadal dziala on w CPH. Praca troche mecząca - szczegolnie dla kogos bez kondycji, ale zawsze placili na czas i nigdy nie bylo problemu :)

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Sty 2010, 09:43:01 »
Kumpel pracowal przez 2 lata roznoszac gazety w nocy. Praca ciezka fizycznie, ale to tylko 3-4 godziny, placili mu za dystrykt i wychodzilo 150-350 koron za godzine. Firma sie bodajze BSD nazywa, straszny maja tam balagan i zupelnie nielogiczny system placenia. Placa za zrobiony dystrykt, jak dostaniesz tzw. "dobry dystrykt" to dostaniesz nawet 350 koron za godzine, a jak "slaby dystrykt" to nie wiecej niz 150. Jako poczatkujacy pracownik musisz sie liczyc z tym, ze dostaniesz raptem 2 slabe dystrykty i pierwsze wyplaty beda nedzne.
Aha, to co pisze dotyczy zeszlego roku, byc moze w styczniu cos sie zmienilo.

Offline piott

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Sty 2010, 11:04:12 »
Jest wiele systemow wynagrodzen.Praca nie jest lekka  ale mozna sobie dorobic.
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości .

Offline dania_d

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 38
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Sty 2010, 12:32:25 »
Jak się nic nie zmieniło, to zaczynasz około 3 w nocy i kończysz około 6:30, są firmy co Ci wyliczą, że za godzinę zarobisz 108kr. Ludzie co pracowali (lub jeszcze pracują) to mają około 350-450kr za NOCKĘ, Dystrykty mają różnej wielkości. Są tak zrobione, że nie zarobisz więcej. Ale czasy kiedy się zarabiało 300kr za godzinę już dawno minęły i nie powrócą. A o dodatku za pracę w nocy zapomnij.
Z płaceniem nigdy chłopaki nie narzekali. Na miesiąc wychodzili 10 000kr -14 000kr( brutto). Ale pamiętaj, że to praca 6 dni  w tygodniu.
Tak jak ktoś opisał dorobić można, ale nie zarobić. Jeśli to będzie jedno źródło to :(

Offline Bakusiowaty

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Sty 2010, 15:57:51 »
Hmm .. ja pracuje przy roznoszeniu gazet i można tutaj zarobić nie złą sumke :) !

Pracuje w dwóch firmach jedna ( w gazetach nocnych ) i druga w reklamach i gazetach ( ALFO ) !
W tym pierwszym całkiem dobrze się pracuje. Dostaje się rower,przyczepke czy nawet można skuter na czas pracy wypożyczyć. Robi się to przyjemnie i za dobrą kase. Na konto ląduje kasa w okolicach od 7 tys. koron do 12 - czasami 13 tys. koron. Zależy to od tego za ile masz dystrykty oraz również po ile stoi jaka gazeta ( podaje wymyśloną stawke : Borsen - 1,5k za sztuke, Information - 0,5 k, Politiken - 2,5k ). Możesz mieć po 50 koron za jedną lub jak co niektórzy mają po 120k za jedną rute oczywiście. No i prawie żadnej przyciny nie ma.

Natomiast w drugiej firmie pracowaŁEM dla osoby która załatwiła sobie dużo dystryktów w ALFO. Osoba ta szukała chętnych ludzi, którzy pracowali by dla niej. Pracowało się jednym słowem źle. Z gazetami jeszcze uszło,bo byly w małej ilości i były lekkie. Natomiast z reklamami były problemy ponieważ jedna paczka ważyła prawie 10 kg gdzie było ich np. po 12 paczek + co jakiś czas katalogii.. Można było sobie od razu wybić wejście pod góre z przyczepką i reklamami. Póżniej okazało się,że ruty które miałem np. po 50 koron normalnie gdybym pracował dla ALFO miałbym za nie 80 czy nawet więcej koron. Również gdy był okres gdzie do reklam były dołączane katalogii nie było za nie pieniążków. Osoba ta po prostu całą kase za katalogii brała dla siebie więc z kilka set koron miałem już do tyłu. Tak samo za gazety i reklamy również sobie odejmowała pewną sumkę. Do gazet często były dołączane po 3 lub 4 reklamy,trzeba było oczywiście je sobie pakować do gazet. Dlatego u tej osoby zrezygnowałem i postanowiłem sam załatwić sobie ruty poprzez firme ALFO. Gdy skontaktowałem się z nimi dowiedziałem się,że osoby powyżej 18stego roku życia nie mogą praktycznie pracować ponieważ jest to praca dla młodzieży. Także osoba u której pracowałem robiła to i dalej robi na "lewo".

Pracując dla ALFO reklamy ( środowe ) są pakowane do gazet i dostarczane pod dom również jak reklamy sobotnie. Kasa jest za to normalna,nie odciągają nic dla siebie, za katalogii płacą ! U faceta miałem ruty po 50 koron,a tutaj normalnie mam po 80 koron lub więcej.

Także tak to mniej więcej wygląda. Podałem przypadek nie płacenia jak chciałeś ;D .. oraz również robienia na lewo.

Jeżeli jakieś pytanie czy cuus to pisz.

Pozdrawiam :)

Offline piott

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Sty 2010, 19:34:45 »
Czyli placa u ciebie w gazetach nocnych za dystrykt jak rozumiem.Nie za godzine lub gazete.?Ja zawsze spotykalem sie z placeniem za gazete bez wzgledu na to czy to INF,POl czy BERL lub na godzine.Spotkalem sie tez z placeniem za minute:) wg mnie placenie za dystrykt nie jest sprawiedliwe dla wszystkich:) A mozna wiedziec w jakim rejonie Danii pracujesz? pozdr

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 13 Sty 2010, 19:34:45 »

keny79

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Sty 2010, 20:16:08 »
jakieś 3 lata temu pracowałem w Nordjyske Distribution w Aalborgu.wtedy mieliśmy płacone za godzinę-z tego co pamiętam to 108Dkk.teoretycznie nie miało znaczenia ile gazet miałeś do rozniesienia,jak duży był dystrykt itp,w praktyce jednak pracodawca zarobek miał przekalkulowany na ilość rozniesionych gazet więc dystrykty były dobierane w miarę równo dla wszystkich.pamiętam ,że pracę rozpoczynało się o 3 w nocy i kończyło maksymalnie o 7 a w weekendy o 8.pod koniec mojej pracy w tej firmie zmienili zasady i płacone było od sztuki a nie jak dotychczas na godzinę-to było chyba 1,5 Dkk/szt a w przypadku reklam-2,5Dkk/szt.od znajomych słyszałem,że w zeszłym roku nadal obowiązywał system wynagradzania płatny od sztuki gazety jednak zmniejszono stawkę za sztukę o prawie 50%.jak to wygląda na chwilę obecną to nie wiem.co do rzetelności,terminowości wypłat wynagrodzeń to nie było najmniejszych kłopotów.w mojej opinii jest to praca dobra jako dodatkowe a nie jako podstawowe źródło dochodów

Offline piott

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Sty 2010, 20:20:11 »
Myslisz ze jezeli bylo 1,5 kr od sztuki to teraz jest 0,75 ??? Troche ciezko w to uwierzyc ze ludzie pracuja za takie pieniadze poniewaz po podatkach to prawie nic nie zostaje...:)

keny79

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Sty 2010, 20:29:10 »
pamiętam,jak zmieniali stawkę bo pracowałem sobie jeszcze dorywczo u nich.ale wtedy zrezygnowałem bo to już było zupełnie nieopłacalne.z tego co pamiętam to było około 0,8Dkk.praktycznie wszyscy obcokrajowcy wtedy odeszli.zostali przede wszystkim uczniowie,studenci,listonosze itp :)ale jak tam jest na chwilę obecną to nie wiem

Offline dania_d

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 38
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Sty 2010, 20:34:39 »
Szukałem kogoś kto tam jeszcze pracuje i znalazłęm :D,. 
Zgadza się jest stawka 0,75 øre za gazetę, a rozwożą ludzie od 250-350 gazet na nockę.
Przelicz sobie sam, i za pracę w nocy  :(

Offline piott

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Sty 2010, 20:48:08 »
Masakra az szkoda gadac....a gdzie tak placa?Rozwoza rowerami,skuterami?? Dzieki za info .....

Offline arek_skwarek

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Sty 2010, 21:45:42 »
witam ja dorywczo pracuje sobie w gazetach i powiem ze mozna zarobic tam w nordjyske tylko oni placa za sztuke rozwiezionych gazet stawka jest zalezy czy wozisz w tygodniu czy na weekend bo w weekendy jest 3 kr. a w tygodniu 1.32 za szt. zalezy ile sie ma dystryktow i oczywiscie ile jest tam gazet mozna zaczac wozic o 3 godz do 7ej a w weekend do 8ej plus zwracaja napomne za km w weekend 2 kr za km ogolnie za rozwiezionych gazet np.130 w tyg i w weekend kolo 200 mozna zarobic kolo 8 tys kr z placeniem nie ma problemow pozadna firma polecam ale nie wiem czy wszystkich traktuja tak samo ja pisze na swoim przykladzie :)

Offline piott

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Sty 2010, 22:00:19 »
weekend to masz na mysli tylko niedziele? Bo wtedy jest wyzsza stawka...pon-sob jest placone tak samo...

Offline arek_skwarek

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Sty 2010, 09:11:51 »
weekend mam na mysli prace z piatku na sobote z soboty na niedziele. skoro u ciebie weekend trwa jeden dzien to git :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 14 Sty 2010, 09:11:51 »

praca w ochronie środowiska

Zaczęty przez crazyrafDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16344
Ostatnia wiadomość 27 Maj 2007, 00:34:01
wysłana przez crazyraf
Praca w nocy szkodliwa jak azbest

Zaczęty przez MargaretMitchellDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 25720
Ostatnia wiadomość 17 Sie 2011, 17:15:50