poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: potrzebuję pomocy  (Przeczytany 6781 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline silent83

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +0/-0
potrzebuję pomocy
« dnia: 14 Sty 2010, 16:39:43 »
Witam
Pracuje w Danii od prawie półtora roku, rok temu zaczęłam chodzić na j.duński, skończyłam 2 moduły, we wrześniu przerwałam szkołę i teraz moje pytanie, czy muszę wrócić do szkoły i ukończyć całe 5 modułów, czy mogę nie kontynuować nauki bez żadnych konsekwencji? z góry dziękuje za odpowiedz. Anka
"Jest taka chwila, w której zdani sami na siebie, ludzie przestają żyć, a starają się zaledwie przeżyć." S.King

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
Odp: potrzebuję pomocy
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Sty 2010, 17:36:04 »
Aboslutnie nie musisz. Szkola obowiazkowa nie jest.
Pamietaj jednak, ze na bezplatna nauke masz 3 lata od jej rozpoczecia. Czas liczy sie od podjecia nauki na module pierwszym.
Czas biegnie nawet jesli do szkoly nie chodzisz (za wyjatkiem sytuacji usprawiedliwionych i zgloszonych do szkoly).
Jezeli wiec w przyszlosci bedziesz chciala do szkoly wrocic, to bedziesz miala tyle czasu ile pozostanie Ci do uplywu owych 3 lat.
Bez zdanego egzaminu z jezyka, tak dlugo jak nie zmienia sie przepisy, nie otrzymasz stalego pobytu (nie mam na mysli unijnego), ani obywatelstwa.
Aczkolwiek do egzaminu masz prawo podejsc eksternistycznie.

Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline silent83

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Sty 2010, 17:49:58 »
dziękuje za odpowiedź. chciałam umieć ten język jak tu przyjechaliśmy z mężem, fajnie praca szkoła ... ale to mnie przerosło, za dużo pracy za mało czasu na naukę :( zawsze w planie było przyjechac na pare lat i wrócić do Polski i mimo wszystko chciałam się uczyć. Teraz jednak wiemy ze będziemy tu jeszcze z 2 lata, w pracy nie potrzebuje języka pracuje tylko z moją szefową w kuchni i dobrze się rozumiemy po angielsku ale... dzisiaj jej powiedziałam że rezygnuje ze szkoły że będe sie go długo uczyła a nie chce tu zostać na stałe... i "wyjechała" na mnie ze musze skończyć min. 3 moduły, że może mieć konsekwencje i ona i ja , bo inaczej nie mam prawa mieć CPR bez języka (a wiem że to niemożeliwe) Że nawet jak zrezygnuje z pracy to musze wracać do polski bo nie mam prawa tu siedzieć bezrobotna i szukać pracy. A chciałam tylko zrezygnować ze szkoły to wywołałam wojnę :(
"Jest taka chwila, w której zdani sami na siebie, ludzie przestają żyć, a starają się zaledwie przeżyć." S.King

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Sty 2010, 19:13:09 »
Jest w tym też odrobina prawdy, "musisz" skończyć minimum 3 moduły aby się jako tako porozumiewać ... ale chyba nie to miała na myśli.
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

Offline silent83

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Sty 2010, 19:44:33 »
Wiem że żeby się porozumieć potrzebuje tego 3 modułu "Det kommer". I naprawdę chciałam, ale wczoraj podjęłam decyzje pojechałam do szkoły i powiedziałam że rezygnuje. Ale tak jej nie o to chodziło, zbyt dobrze ją znam, to nie było po jej myśli, chciała ze mnie zrobić dunkę" przykro mi nie udało się,  powiedziała że gdzieś tam zadzwoni dowiedzieć się czy muszę kontunuować szkołę, poświęciłam tyle czasu na naukę i teraz to przepadnie trudno, przykre strasznie, teraz to mam ochotę spakować się i wyjechać nie chce być nieszczęśliwa" jak to ona powiedziała "jak Ci źle to wróć do Polski" .A gdybym zrezygnowała z pracy (co się pewnie jutro okaże) to czy od razu tracę ważność karty CPR jak to powiedziała?

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Sty 2010, 19:48:08 »
Nie, masz 6 miesiecy na poszukiwanie pracy, wiec karta i Twoje prawo pobytu sa wciaz wazne.

« Ostatnia zmiana: 14 Sty 2010, 21:49:00 wysłana przez Jomir »

Offline silent83

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Sty 2010, 20:01:34 »
dzięki to chciałam wiedzieć, moja szefowa mimo że niby dobra kobieta ale potrafi być złośliwa Pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 14 Sty 2010, 20:01:34 »

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Sty 2010, 20:06:57 »
Heh, w szkole nie bylem ani minuty i potrafie sie po dunsku porozumiec ... nie wiem o co Wam chodzi z tym 3 modulem.

A jak Ty chcesz za 2 lata wyjechac to bezsensem jest chodzenie do szkoly, jesli znasz angielski, no i nie potrzebujesz dunskiego.

Med venlig hilsen ... Krakers.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Sty 2010, 21:54:27 »
Slowo "porozumiec" ma bardzo szerokie znaczenie  ;D

Co do potrzeby nauki jezyka, nie sadze by znajomosc dodatkowego jezyka byla jakakolwiek wada.
Zwlaszcza, ze pojecie "znac angielski" jest rownie szerokie jak "porozumiec" .

Zeby bylo jasne: Silent, masz prawo do podjecia wlasnej decyzji i jak zauwazylas nie neguje jej.
Wypowiadam sie jedynie w kontekscie krakersowych "madrosci".

Offline marysha

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 16
  • Wszystko co robisz, rób dobrze.
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Sty 2010, 22:55:30 »
A ja się czasami zastanawiam  ;D... Żeby nie było tak strasznie poważnie, to naprawdę zdarza mi się o czymś pomysleć. Wbrew pozorom...A tak na serio.Dziwię się trochę, że ludzie pracując tutaj, nie chcą wykorzystać czasu na nauczenie się języka. Ja wiem, ze praca, zmęczenie, itd...Zdaję sobie sprawę, że dla kogoś kto pracuje, chodzenie do szkoły jest dodatkowym obciążeniem. W pracy wystarczy znajomosć angielskiego. Ale jeśli ktoś przewiduje pracę przez 2-3 lata, to może naprawdę warto wykorzystać ten czas, żeby za niedużą opłatą nauczyć się języka. Przecież, gdy wrócą do Polski, czy cokolwiek potem chcą robić, znajomość kolejnego języka obcego będzie atutem.  Ja wiem, że często myśli się tylko o tu i teraz, ale może warto w tym teraz trochę się pouczyć.  ;)

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Sty 2010, 23:04:10 »
Silent83, zupełnie niepotrzebnie mówiłaś szefowej o swojej decyzji,szkoda! Rozumiem,że chciałaś być szczera itd.
Tyle tylko,że Duńczyk nie umie przełknąć tak "gorzkiej pigułki", że ktoś przyjeżdża na krótko - popracować - i - ani myśli w ichnim "raju" pozostawać dłużej...
Współczuję szefowej- moja też była świnią  :-X

Offline silent83

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Sty 2010, 06:44:20 »
Marysha nie żałuje że rzuciłam szkołe, że nie poznam kolejnego języka, przez ten czas wole doszlifować angielski albo nawet nauczyć się hiszpańskiego który jest piękny i bardziej może się przydać. Lilia szefowa sama zapytała kiedy ide do szkoły no i powiedziałam ze wcale, niech się dzieje wola nieba, masz rację z tą "gorzką pigułką".

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Sty 2010, 20:27:06 »
To ze ktos zna jezyk angielski wcale nie oznacza ze to mu wystarzcy do swobodnego wladania nim,wiekszosc ludzi wlada tak zwanym jezykiem potocznym a jest jescze jezyk techniczny i tu sie zaczynaja schody,tak wiec ja uwazam ze nauka jezyka danego kraju tu akurat dunskiego jest bardzo przydatna.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Sty 2010, 22:47:55 »
Owe wladanie jezykiem potocznym jest rowniez bardzo umowne....
Wiem co mowie :)

vanroy

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Sty 2010, 00:47:57 »
Witam
Pracuje w Danii od prawie półtora roku, rok temu zaczęłam chodzić na j.duński, skończyłam 2 moduły, we wrześniu przerwałam szkołę i teraz moje pytanie, czy muszę wrócić do szkoły i ukończyć całe 5 modułów, czy mogę nie kontynuować nauki bez żadnych konsekwencji? z góry dziękuje za odpowiedz. Anka
Jesli zostajesz w DK lepiej bys skonczyla,jesli wracasz do PL tez nie zaszkodzi znac Dunski ,ostatnio w PL wyrasta wiele dunskich firm ,a pamietaj to malo popularny i poszukiwany jezyk,ja skonczylem i dalej sie ucze to byl 1 z warunkow bym zostal przyjety do policji,pomijajac inne egzaminy,pozdrawiam. :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 16 Sty 2010, 00:47:57 »

pomocy karta podatkowa cpr

Zaczęty przez jacek456Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 12657
Ostatnia wiadomość 21 Mar 2014, 23:43:09
wysłana przez roga
Pomocy w szukniu mieszkania.

Zaczęty przez krzyk26Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 10500
Ostatnia wiadomość 24 Sty 2015, 07:49:47
wysłana przez krzyk26
pomocy! jak zrobić przelew przez internet?

Zaczęty przez niedzielaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 24823
Ostatnia wiadomość 02 Wrz 2008, 23:12:28
wysłana przez niedziela
Konto Pomocy

Zaczęty przez krzysiekk-gDział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 9269
Ostatnia wiadomość 13 Paź 2014, 16:34:14
wysłana przez roga
rejestracja samochodu-pomocy