poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: kara za jazde bez biletu S-tog  (Przeczytany 17665 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mexico86

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
kara za jazde bez biletu S-tog
« dnia: 17 Sty 2010, 14:42:21 »
Witam! zostałem dzisiaj spisany za jazde bez biletu w S-tog, spisali mnie na polski adres , aktualnie nigdzie nie pracuje więc nie mam i z czego zapłacic tej kary co zrobic w takim przypadku? moze ktoś był w podobnej sytuacji i odwoływal sie juz albo coś w tym stylu

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 25
  • -Otrzymane: 30
  • Reputacja: +16/-38
Odp: kara za jazde bez biletu S-tog
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Sty 2010, 16:45:21 »
niestety nic na to nie poradzisz.mandacik przyjdzie ci za ok 2 miesiace do polski.wiec i tak bedziesz musial zaplacic.poza tym coc ie skusilo do jazdy bez biletu??nie wiesz jakie kary za to sa??
Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi obcych. Sama wyznaczam sobie cele, do których  dąże. Potrafie byc nieznosna. Chcialabym móc wszystko. Pragne walczyc o swoje do konca. Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Zaluje kilku niepotrzebnych slów.

Offline mexico86

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Sty 2010, 16:50:16 »
co mnie skusiło? to że jestem od 3 dni w kopenhadze i za cholere nie moge sie połapać z tymi biletami w ogóle nie kumam o co chodzi i nie wiem czy mozna płacic tylko karta czy tez pieniędzmi, za ile mam kupować bilet jadąc np. z Ordrup na dworzec centralny

Offline Zurich

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Sty 2010, 17:26:16 »
Moja zona skasowal bilet lecz jak to robi 90% ludzi nie sprawdzila czy wszystko jest ok.Niestety byla kontrol i sie okazalo ze ten glupi kasownik odcial tylko ten skrawek biletu a nie odbil strefy ,daty itd.Niestety rowniez dostala mandat.Napisalem odwolanie do S-tog ale czy to cos pomaze???Jestem wku..... bo to nie byla tylko jej wina ze nie sprawdzila biletu po skasowaniu ale rowniez uszkodzonej lub zle dzialajacej maszyny ktora nalezy do S-tog.

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Sty 2010, 17:38:23 »
co mnie skusiło? to że jestem od 3 dni w kopenhadze i za cholere nie moge sie połapać z tymi biletami w ogóle nie kumam o co chodzi i nie wiem czy mozna płacic tylko karta czy tez pieniędzmi, za ile mam kupować bilet jadąc np. z Ordrup na dworzec centralny
zawsze kolo automatu z biletami masz mapke z zonami(strefami) zobacz gdzie jestes i gdzie chcesz jechac.oblicz ile to zon.poza tymmozna placic i karta i piniedzmi.lecz jesli zamierzasz dluzej jezdzic kup sobie bilet misieczny w kasie na dworcu.bardziej sie oplaca.a jak chcesz zjezdzic kopenhage ballerup osterport lub cala okolica kup bilet na wszystkie zony.rowniez taniej ci wyjdzie.
« Ostatnia zmiana: 17 Sty 2010, 21:57:47 wysłana przez mawi »
Jestem jaka jestem! Nie dbam o opinie ludzi mi obcych. Sama wyznaczam sobie cele, do których  dąże. Potrafie byc nieznosna. Chcialabym móc wszystko. Pragne walczyc o swoje do konca. Milcze, kiedy cierpie. Zamykam drzwi, kiedy chce byc sama. Zawsze sie smieje. Zaluje kilku niepotrzebnych slów.

teta

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Sty 2010, 17:47:06 »
Witam  nie potepiam Cie interesuje mnie tylko czemu narazasz sie na klopoty nie masz pracy nie znasz jezyka jak mowisz ze nie kumasz ze strefami nic Dunczycy sa wyrozumiali pod tym wzgledem ze chcesz zaplacic za przejazd ale nie wiesz ile no nie wiem przyjechales tu na wycieczke wszystko juz teraz jest polaczone w ramach eu za mandaty ,za przejazdy bez biletow ,za zle parkowanie .wysylane jest do firm windykacyjnych w polsce itrzeba bedzie zaplacic,i nie ma co sie ludzic moze jakos bedzie,nie bedzie moj kolego z ktorym razem pracujemy mial mandaty  za paking z 3 lat wstecz windykator przyslal mu rachunek do zaplaty.to dziala tak samo wszedzie zycze oswiecenia.

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Sty 2010, 19:43:16 »
Jesli jestes tutaj tylko przejazdem to sie nie martw, w Polsce nikt cie nie bedzie scigal. Rozmawialem (w imieniu jednej zrozpaczonej gapowiczki) z DSB w grudniu i powiedziano mi, ze tego nie robia zagranica ale jesli wrocisz  do DK to skasuja cie w ten czy inny sposob.
Niektore firmy scigaja mandatowych dluznikow za granica, innym sie to widocznie nieoplaca.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 17 Sty 2010, 19:43:16 »

Offline martuchnam

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Sty 2010, 20:21:41 »
jamjurandzie roczaruje cie troszeczke.nie wiem kiedy ty rozmawiales ale z tego co wiem jesli ktos nie zaplaci jakiegokolwiek mandatu to najpierw przysla kilka upomnien a potem zajmie sie ta osoba polski urzad skarbowy.akurat moga sciagac na prosbe innego kraju takie dlugi.:)

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Sty 2010, 22:03:42 »
Martuchnam

Poczatek grudnia 2009, sciaganie pieniedzy za granica to pracochlonna i kosztowna afera, pewnie sie to DSB nie oplaca; jest ogromna liczba mandatow za parkingi (duzo zadan=kasa dla inkasentow) i duzo,duzo mniej za jazde na gape pociagami wiec zaden buissnes dla obu stron.

Offline souli

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Sty 2010, 23:31:52 »
jamjurandzie roczaruje cie troszeczke.nie wiem kiedy ty rozmawiales ale z tego co wiem jesli ktos nie zaplaci jakiegokolwiek mandatu to najpierw przysla kilka upomnien a potem zajmie sie ta osoba polski urzad skarbowy.akurat moga sciagac na prosbe innego kraju takie dlugi.:)
Polski Urzad Skarbowy sciga dwa lata.Po upływie tego czasu i bezskutecznej egzekucji dlugu US umaza sprawe.Gorzej jezeli egzekucja zajmuje sie sąd.
Na "prośbe" zaden urzad czy biuro windykacyjne nie zajmuje sie sciaganiem dlugu,wszystko zalezy od sumy i od umow zawartych miedzy stronami(wierzyciel a windykator)

Offline mojamaja

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Sty 2010, 10:18:28 »
nie wiem jak z mandatem tego typu , ale jesli chodzi o mandat za złe parkowanie(510 kr), to pewna osoba, po niezapłaceniu, dostała telefon na numer domowy w Polsce od jakiegos" ściągacza długów", że jesli w ciągu ... dni nie zapłaci 500 zł z groszami (!!) to może sie spodziewac komornika, osoba ta ocz. przebywała w Danii, ale nie miała duńskiego meldunku, tylko Polski./

Offline souli

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Sty 2010, 12:17:59 »
tak,to prawda .Za mandaty wystawione w Danii trzeba placic w Polsce np mandat za zle parkowanie czy inne wykroczenia drogowe.

Te za jazde na"gape" czy ze zle wykupuionym biletem chyba nie sa sciągane-chyba ze skala gapowiczow jest porownywalna do wykroczen drogowych-ale nie sadze.

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +34/-32
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Sty 2010, 16:06:03 »
mexico86 a ja Tobie radze uzbierać te pieniadze i zaplacić. Złamales przepis wiec teraz odpowiedz  za swoje czyny. Badz mezczyzną !! :D Płać i płacz   ;)
Chyba, ze Cie satysfakcjonuja takie odpowiedzi jak ponizej -gdybanie: uda sie albo i nie... ale pamietaj, ze oni maja Cie na oku, w kazdej chwili ktos moze zapukac do Twoich drzwi....  ;D ;)

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Sty 2010, 16:53:02 »
Ponizej to dopabuse teraz.
Czesto sie spotykam na stacjach S tog z bezradnymi turystami ktorzy nie maja pojecia o ilosci zon ktore maja wykupic i to sa napewno liczne ofiary kontroli DSB i tak moglo byc tez w przypadku autora watka. Nikt nie bedzie pukal do drzwi w Polsce, bo sa to za male sumy.Sam jezdze cale zycie z waznym biletem bo bym sie spalil ze wstydu przy wpadce, ale mialem kolesia szkota ktory jezdzil rok z jednym biletem autobusowym i gdy szofer go czasem przypalil, to koles zdumiony i mocno zaszokowany, retorycznie pytal; "jak to sie stalo, jakis bledny wydruk na bilecie?" No i kupowal bilet, pewnie na nastepny rok. :)

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +34/-32
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Sty 2010, 16:59:41 »
Gdy pisalam mialam ponizej :P
 Ale.... sadze jednak, ze mialam wizje przyszlosci, nawet przeczuwalam, ze to bedziesz Ty... ponizej, Jamjurand  :D ;)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 18 Sty 2010, 16:59:41 »

Zabawna tgirl szuka mężczyzny bez uprzedzeń!

Zaczęty przez JennyTSDział Hydepark

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 8099
Ostatnia wiadomość 04 Paź 2022, 19:58:27
wysłana przez JennyTS
Kupilem dom w Danii, czy moge przywiezc materialy bud. z PL bez dodatk. podatku?

Zaczęty przez philDział Podatki

Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 21019
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2013, 22:36:52
wysłana przez 1941
BEZ TEMATU

Zaczęty przez seba08Dział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 9327
Ostatnia wiadomość 21 Sty 2012, 23:41:34
wysłana przez seba08
Jak z Danii można oglądać tvnplayer ipla czy tvp bez blokady?

Zaczęty przez ochlap35Dział Hydepark

Odpowiedzi: 20
Wyświetleń: 35112
Ostatnia wiadomość 15 Paź 2018, 19:29:59
wysłana przez Kubens
Festiwal Życia w duchu Porozumienia bez Przemocy! w Danii koło Odense!

Zaczęty przez annaprzybylakDział Hydepark

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 12031
Ostatnia wiadomość 12 Cze 2012, 21:20:02
wysłana przez aarhusN