Tak jak zaproponowal jamjurand skometuje:
Tak na marginesie to mam 21 lat, bo jak napsalam jestem w Danii od 2 lat

Dzisiaj zdecydowalam ze wroce na studia do Polski na 90%. Pomimo ze studia w Danii jak wieszosc tutaj napisala to swietna inwestycja, mam 2 powody aby ich nie wybierac: po pierwsze bardzo tesknie za Polska a po drugie Dania oferuje licencjata glwonie na kierunkach technicznych i buissnesowych co nie jest moja mocna strona. Jednak pozostaje ciagle te 10% ktore wywolaly opinie internetowe studentow z Polski - makabrycznie narzekaja na polskie placowki i system nauczania chociaz nie wiem czy jest to prawda czy tylko sklonnosci do wszechstronnego narzekania naszego narodu

Jednak wiem jedno- w Danii napewno jest latwiej.
Co do pytania "Czy w Danii mozna byc szczesliwym?" to sama sprobowalam sobie na nie odpowiedziec i mysle ze chyba mozna.
Twierdzenie ze szczescie zalezy od nas samych to jak najprawdziwsza prawda

jednak dokladniej zalezy to glownie od naszych oczekiwan, celow, pragnien i upodoban, u mnie z Dania jest tak, 2 lata ktore tutaj spedzialm zlewaja mi sie w jedno dlugie popludnie, jednak byly tez chwile szczescia i niemalo przygod... brakuje mi tej polskiej iskry i odrobiny spontanicznosci ...
przy okazji dziekuje za wszystkie odpowiedzi, czaeka na wiecej opini moze ktora zmieni moje zdanie ....
[Posted on: 21 Styczeń 2010, 22:27:36]
Aha i jeszcze jedno, Liwio moglabys zdradzic gdzie studiujesz w Danii i na jakim kierunku?
[Posted on: 21 Styczeń 2010, 23:42:53]
Dobra, nie moglam sie powstrzymac

, co do sluzby zdrowia to ja rowniez slysze wiele negatywnych opini jednak moje z nia kontakty w Danii uznaje za calkowicie pozytywne np. kolezanka miala bardzo ostra angine, pojechala do szpitala i w ten sam dzien wycieli jej migdaly a do jedzenia dali do wyboru rozne smaki lodow ja z wyciecie migdalow musialam kombinowac 2 lata az w koncu poszlam do specjalisty prywatnie (...) i dopabuse laskawie po pol roku wycial mi migdaly chociaz angine mialam praktycznie co miesiac ... a po wycieciu migdalow z zakrzepami i ranami w gradle na sniadanie dostalam chleb z paroka .. Ja sama myslalam ze zlamalam palca poszlam na pogotowie to bez mrugniecia okiem dostalam skabusewanie do szpitala na przeswietlenie, tak wiec uwazam ze chyba nie jest tutaj tak zle i w lape nie trzeba dawac jak to jest w obowiozku kazdego polaka ...