Moja narzeczona rodzi we wrzesniu(bedziemy juz malzenstwem) czy przysluguje mi jakis urlop dodatkowy platny po urodzeniu dziecka?
Tak nalezy ci sie urlop platny 14dni po porodzie ,oraz urlop TACIERZYŃSKI czyli macierzynski!!!.Co wazne.PODKRESLAM!
JESLI TWOJA PARTNERKA ZARAZ PO PORODZIE CHCE WROCIC DO PRACY,Z ROZNYCH POWODOW,MOZE MA LEPSZA PRACE I CHCE WROCIC DO TEJ PRACY,TO OCZYWISCIE OJCIEC DZIECKA MOZE SKOZYSTAC Z URLOPU KTORY PRZYSLUGUJE MATCE.
Czyli matka po porodzie jest na macierzynskim i pieniadze dostaje od swojej firmy.Rownie dobrze ojciec moze byc na tacierzynskim, lub po zakonczeniu macierzynskiego dostajemy od komuny wychowawczy i ten urlop moze wykożystac oboje rodziców do 9 roku życia dziecka.
No ale nie ukrywając kobiety chca same dla siebie przeznaczyć ten urlop zaraz po porodzie.Więć drodzy tatusiowie musicie sie dogadać z mamusiami.
Ja w tej chwili jestem pierwszy miesiac na wychowawczym i uwazam ze to jest na prawde duzo wolnego czasu zeby go tylko dla siebie przeznaczyc.Wiec niebawem wracam do pracy a wychowawczy pzeznacze na pozniejszy cel.
[Posted on: 10 Maj 2010, 10:47:07]
nikt nie odpowiada ponieważ w twoim poscie same niezgodności : pracowałaś a pieniądze przychodziły z kommuny? Wracasz do pracy to po co ci jobcenter?
no cóż... kwitek odeślij.
Jak nie wież to sie nie odzywaj.Tak to wygląda w danii ja byłam już 2 razy na zwolnieniu i mój mąz też.
Wyglada to tak:
Pieniadze z komuny zawsze bedą przychodzić i nie zależnie czy wrucisz do pracy czy bedziesz dalej siedzieć w domu.
Jesli wrócisz do pracy i bedziesz dalej dostawał pieniądze to sie tym nie przejmuj.Wystarczy pujść do komuny z ostatnim kwitkiem i powiedzieć kiedy sie wróciło do pracy.Ja poszlam po miesiacu bo nie mialam za bardzo czasu i od komuny dostalam jeszcze 2 pensje.Po jakins czasie przyjdzie ci do domu rozliczenie tego okresu i pismo o zwrot pieniedzy które ci nadpłacili.Termin do zwrotu pieniędzy jest bardzo długi ok 4miesiecy.
Nie musisz chodzić do job center ani sie martwić wszystko w swoim czasie przyjdzie pocztą.