Ogólne > Rodzina ...
Urlop rodzicielski pare pytan
aneczka.k:
Witam, mam takie pytanie z tego co czytalam w tej ksiazece dotyczacej urlopu rodzicielskiego nalezy wzasc go do przed ukonczeniem przez dziecko 46 tygodni ale czy ten urop musi zakonczyc sie przed ukonczeniem 46 tygodni czy ma sie rozpoczac przed tym czasem czyli np rozpoczynam ten urlop w 45 tygodniu zycia dziecka i biore ciagem te 32 tygodnie? drugie pytanie to takie bo rowniez w tej broszurce jest napisane ze mozna ten urop odlozyc i wykorzystac pozniej ale nie pozniej niz do 9 roku zycia dziecka, jak to wyglada bo owszem znalazla przetlumaczenie tego ale jest dla Mnie niejasne. Jakie warunki trzeba spelnic aby wykorzystac ten urlop pozniej, jakie dokumenty trzeba miec i co wogole zrobic? Za odpowiedz z gory dziekuje.
xxpp:
witam ja mam pytanie jak to jest...
jestem w ciązy , teraz jestem na chorobowym juz do końca ciązy , w czerwcu zaczynam macierzyński .. który bedzie trwał do maja 2011 , dostałam z firmy feriekort i na niej pisze ze pieniadze mogę dostac od maja 2010 do kwietnia 2011.. ale ja nadal bvede na macierzynskim,czy istnieje możliwosc odebrania tych pieniedzy teraz w maju,a urlop jak skończe macierzynski ?? bardzo prosze o odpowiedz, nie chcialabym żeby mi to przepadło .
Mrozik:
Moja narzeczona rodzi we wrzesniu(bedziemy juz malzenstwem) czy przysluguje mi jakis urlop dodatkowy platny po urodzeniu dziecka?
varszafiak:
--- Cytat: Mrozik w 16 Lut 2010, 16:20:49 ---Moja narzeczona rodzi we wrzesniu(bedziemy juz malzenstwem) czy przysluguje mi jakis urlop dodatkowy platny po urodzeniu dziecka?
--- Koniec cytatu ---
przysługuje 2 tygonie urlopu platnego, który musisz wykorzystać w ciągu pierwszych 14 tygodni zycia dziecka.
Nie musicie być malżenstwem, wystarczy ze będziesz oficjalnie Tata dziecka , czyli wypelnisz odpowiedni dokument który potwierdzi dwóch Świadków.... jeszcze jedna wazna informacja dla rozwodnikow, partnerka nie moze być krócej po rozwodzie 9 lub 10 miesięcy w innym wypadku beda potrzebne specjalnie badania.
EUZEBINA:
witam!właśnie kończy mi się macierzyński,pieniądze przychodziły z komuny,rozmawiałam z szefem i mówił,że mam wrócić do pracy!mam pytanie ,czy jak przyjdzie do mnie pocztą ostatni "kwitek"za macierzyński to mam go odesłać do komuny z gotowością do podjęcia pracy?[jest tam bowiem taki mały odcinek z adnotacją o tym czy wracam do pracy]? :)
[Posted on: 17 Lut 2010, 17:16:58]
czy nikt naprawdę nie wie nic na ten temat?pytam o to ,bo pisaliscie tu ,że wypadałoby sie zgłosić do job center,że czas jest bardzo ważny itp!będę wdzięczna za jakiekolwiek info! :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej