poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Śmierć 3-letniego chłopca w przedszkolu w Vallensbæk  (Przeczytany 25976 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ika

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0

Offline neletop

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 16
Odp: Śmierć 3-letniego chłopca w przedszkolu w Vallensbæk
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Lut 2010, 12:10:17 »
Na razie nie sa znane jeszcze przyczyny wypadku.
Teoretycznie chlopczyk mogl chorowac.

Rozumiem twoj strach, bo sytuacja zdarzyla sie w przedszkolu twojej corki.
Na pewno w tym przedszkolu wszystko posprawdzaja, wiec chyba nie masz sie czego obawiac.

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Lut 2010, 14:35:35 »
przeciez pisza, ze nie byl to wypadek, czy zaniedbanie personelu, zdarzaja sie przypadki naglej smierci malych dzieci nawet w domu, w lozeczku i co wtedy trzeba obwiniac rodzicow?

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Lut 2010, 14:59:42 »
Faja, nie masz pojęcia, dziewczyno, o czym piszesz.

Ika, doskonale rozumiem Twój lęk. Nawet bardziej, niż myślisz. Nierzadko widząc zupełny "tumiwisizm" personelu w moim przedszkolu, ciarki przechodzą mnie po plecach.. Sama wrzeszczę do dziecka, żeby odsunęło się od nie zamykanych, stromych schodów, żeby nie spadło.

Wiem, że dzieci często są w salach zupełnie same... >:( >:( :'(, zwłaszcza w owych "puderum"- tam rzadko kto zagląda, jak widać na powyższym przykładzie zresztą..  :'(

Na pewno będzie Wam trudno,  w przedszkolu będą o tym mówić, a Ty tłumaczyć dziecku, o co chodzi.. Naprawdę Ci bardzo współczuję...  :( :-*

Trzymaj się ciepło, w razie czego, pisz na priv.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Lut 2010, 16:40:24 »
....Sama wrzeszczę do dziecka, żeby....

Wrzeszczenie na male dziecko moze byc bardziej niebezpieczne niz schody...
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Lut 2010, 16:56:06 »
Źle to ujęłam. Przekrzykuję hałas panujący w przedszkolu, jeśli widzę, że moje dziecię zaczęło szaleć tuż przy bardzo stromych schodach, a nikt nie zwraca na to uwagi.
Ale to nie na ten temat. >:(

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Lut 2010, 17:02:03 »
A ja bym poczekala z oskarzeniami zanim sytuacja sie wyjasni.
Tak jak Faja napisala, czasem dziecko umiera wskutek niewykrytej wczesniej choroby czy wady.
Poki nie stwierdzono przyczyn smierci dziecka nie nalezy "wieszac psow" na personelu. Tym bardziej wpadac w panike i strach o wlasne dzieci.

Oczywiscie rodzicom chlopca oraz dzieci uczeszczajacych serdecznie wspolczuje, jednakze apeluje o rozwage i nie pogarszanie nastroju w przedszkolu i jego otoczeniu.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 05 Lut 2010, 17:02:03 »

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Lut 2010, 17:09:05 »
Jomir, sama masz, wprawdzie dorosłe, ale dzieci. Powinnaś wiedzieć, że śmierć niemowlęcia i TYLKO niemowlęcia, jest nazywana śmiercią łóżeczkową i dzieje się niejako bez udziału dorosłych, podczas snu.

Tu mamy jednak ewidentne zaniedbanie, bo NIKOGO w tym czasie przy dziecku nie było, NIKT nawet NIE WIE, co się wydarzyło.
I to jest w tym wszystkim najstraszniejsze... :'(

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Lut 2010, 18:06:05 »
Lilio, a skad Ty wiesz co sie tam wydarzylo???
Nigdy nie spotkalas sie z tym, ze dziennikarze czasem koloryzuja, albo pisza swoja prawde?
Na oficjalnej stronie regionu nie pisza, ze nie wiedza co sie zdarzylo, ale ze sprawa jest wyjasniana.
Pismaki maja to do siebie, ze wiedza najwiecej.

A tak na marginesie chcialabym Ci wyjasnic, ze moj dorosly wedlug CIebie syn ma lat 13, dorosla jest tylko corka, ale tez jedynie rocznikiem. Bo coz to jest te 18 lat?.
Tak wiec mam nadzieje, ze przestaniesz w koncu poslugiwac sie zwrotem "DOROSLE DZIECI".
I tak na drugim marginesie, wiem, ze takie rzeczy sie zdarzaja... Moj syn dwa razy wybieral sie na drugi swiat, wiec wiem zarowno co czuja rodzice, ale wiem rowniez, ze czasami takie sytuacje sie zdarzaja, mimo zapewnienia dziecku maksymalnego bezpieczenstwa.
Na trzecim marginesie (w stopce )  zapisze, ze po pierwsze pisalam powyzej o niewykrytej wadzie czy chorobie.
Na czwartym marginesie (to juz bedzie naglowek) smierc lozeczkowa nastepuje w czasie snu, wiec jezeli wypadek w przedszkolu mial miejsce w trakcie zabawy, nie mozna o niej mowic (jezeli bysmy chcieli nawet rozciagnac niemowlectwo do trzeciego roku zycia).

A konczac chcialabym podkreslic, ze wszystko co powyzej napisane, jest tylko odpowiedzia na post Lilii. W sprawie zwiazanej z tematem watku nie zajmuje zadnego stanowiska, dopoki nie beda znane fakty. Jednakze, jak poprzednio apeluje o rozwage, bo jak zauwazyliscie, jest wsrod nas osoba bezposrednio zwiazna z przedszkolem. Nie psujmy jej i tak juz zepsutego humoru.

Offline piott

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 8
  • Reputacja: +5/-2
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Lut 2010, 18:10:36 »
Faja, nie masz pojęcia, dziewczyno, o czym piszesz.

Ika, doskonale rozumiem Twój lęk. Nawet bardziej, niż myślisz. Nierzadko widząc zupełny "tumiwisizm" personelu w moim przedszkolu, ciarki przechodzą mnie po plecach.. Sama wrzeszczę do dziecka, żeby odsunęło się od nie zamykanych, stromych schodów, żeby nie spadło.

Wiem, że dzieci często są w salach zupełnie same... >:( >:( :'(, zwłaszcza w owych "puderum"- tam rzadko kto zagląda, jak widać na powyższym przykładzie zresztą..  :'(

Na pewno będzie Wam trudno,  w przedszkolu będą o tym mówić, a Ty tłumaczyć dziecku, o co chodzi.. Naprawdę Ci bardzo współczuję...  :( :-*

Trzymaj się ciepło, w razie czego, pisz na priv.

Zgadzam sie w zupelnosci  mam 3 letnia corke i "tumiwisizm " wychowawcow widze za kazdym razem kiedy ja odbieram...
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości .

cristi

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Lut 2010, 18:19:13 »
"czasami takie sytuacje sie zdarzaja, mimo zapewnienia dziecku maksymalnego bezpieczenstwa "

W tym problem Jomir , że w duńskich przedszkolach dzieci mają zapewnione minimum bezpieczeństwa a może i jeszcze mniej. Szlak mnie trafia jak przychodze po dziecko a opiekunki nawet nie wiedzą gdzie ono jest. Dzisiaj rano zastanawiałam się dlaczego zdemontowano wysoki regał na który dzieci notorycznie wchodziły i z niego skakały ,a panie opiekunki udawały że nie widzą. Już teraz wiem.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Lut 2010, 18:26:33 »
....Tu mamy jednak ewidentne zaniedbanie, bo NIKOGO w tym czasie przy dziecku nie było, NIKT nawet NIE WIE, co się wydarzyło...

Nie jest mozliwe zeby caly czas ktos przy wszystkich dzieciach byl, to nawet nie jest mozliwe w domu, dziecko ma pokój na pierwszym pietrze rodzice sa w kuchni na parterze ...

Czy ktos mial dzieci w "lesnym przedszkolu"?

To tragiczne zdarzenie, bardzo wspólczuje rodzicom ale  nie dajmy sie poniesc panice.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Lut 2010, 18:30:03 »
Tak, ale poki co nie wiemy nawet czy tam nikogo nie bylo.
Nie mozesz sobie wyobrazic sytuacji, ze jest tam 10 dzieci, ktore sie bawia. Nauczycielki sa przy nich, ale patrza na inne dzieci, byc moze rozmawiaja z innym dzieckiem w danej chwili. Nagle patrza, a jedno dziecko lezy, najpierw mysla, ze sie bawi, odpoczywa? uplywa moze 10-20 sekund (tak cholernie wtedy waznych!!! ) zanim dociera do nauczycielki, ze dzieje sie cos zlego...

Ja powiem, ze na przyklad moj syn rozcial sobie glowe o kaloryfer na oczach calej rodziny!!! Ktora na niego patrzyla i byla w zasiegu reki.... Siedzial przy stole, wierczil sie to fakt i nagle inaczej sie oparl o krzeslo... na naszych oczach jak na zwolnionym filmie, krzeslo zaczelo upadac, a maly sunac glowa wzdluz kantu kaloryfera....
BYLISMY, WIDZIELISMY, PATRZYLISMY.... nikt nie zdarzyl zareagowac.
Znam inny wypadek - spotkalam ta matke z dzieckiem w szpitalu - mala (2 letnia dziewczynka) skakala po lozku. Mama byla 2 metry dalej, mala nagle chwycila z poli nad lozkiem lezaca tam lokowke, sekunde pozniej juz spadla z tego lozka. NIm spadla wsadzila lokowke do buzi... Przebita krtan, uszkodzony policzek...

Nie pisze tego, by straszyc. Pisze po to by Wam uzmyslowic, ze wypadki tez sie rowniez dzieciom, ktore maja zapewniona odpowiednia opieke.

Jeszcze raz podkreslam NIE BRONIE PERSONELU!!!
Po prostu apeluje o rozsadek i racjonalne myslenie.
Jeszcze dojdzie do tego, ze jutro nie poslecie swoich dzieci do przedszkoli.

Offline bater

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 2
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Lut 2010, 18:31:42 »
przedszkola to tylko przechowalnia oni sie nie interesuja dziecmi nie to co w PL w szkole jest podobnie naszczescie córa juz  z przedszkola wyszła ale byłem w szoku co tam sie dzieje

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Lut 2010, 18:35:35 »
A teraz wsadze kij w mrowisko i zapytam:

ILE Z WAS W DOMU MA DZIECKO NA OKU PRZEZ CALY CZAS OPIEKOWANIA SIE NIM????
NIGDY NIE IDZIECIE DO TOALETY? NIE GOTUJECIE ZUPY, NIE SPRZATACIE?
TAK CALUTKI DZIEN SPEDZACIE Z DZIECKIEM SIEDZAC Z NIM, PATRZAC NA NIE I BAWIAC SIE Z NIM????

Wbrew temu co zaraz napiszecie, wiecie dobrze, ze tak jest, ze same tez spuszczacie oko z dziecka chocby na minute, dwie...

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 05 Lut 2010, 18:35:35 »

smierc rodzica

Zaczęty przez malinka2305Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 3111
Ostatnia wiadomość 06 Lut 2011, 09:24:12
wysłana przez malinka2305
Śmierć pracownika- co przysługuje wdowie z dziećmi z PL?

Zaczęty przez Konstancja408Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 5622
Ostatnia wiadomość 14 Maj 2018, 20:25:21
wysłana przez Konstancja408
Smierc zatrudnionego w Danii jakas pomoc dla dzieci?

Zaczęty przez Konstancja408Dział Podatki

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 4806
Ostatnia wiadomość 29 Wrz 2017, 12:22:46
wysłana przez jano
smierc Polaka w stoczni Fayard

Zaczęty przez MunkebiakDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 4072
Ostatnia wiadomość 03 Lip 2013, 18:38:06
wysłana przez Munkebiak
Śmierć rodzica w Polsce.