poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Śmierć 3-letniego chłopca w przedszkolu w Vallensbæk  (Przeczytany 25884 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline piott

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 8
  • Reputacja: +5/-2
Odp: Śmierć 3-letniego chłopca w przedszkolu w Vallensbæk
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Lut 2010, 18:44:53 »
Bater dobre okreslenie przechowalnia ,tez bym to tak nazwal....Nie chodzi teraz tylko o ten wypadek ktory moglby byc naprawde nieszczesliwym zbiegiem okolicznosci ale o to ze opieka nad dziecmi jest duzo gorsza niz w Polsce .........zreszta kto ma dzieci ktore chodza tu do przedszkoli to wie o co mi chodzi...

Jomir  to jak zwykle najmadrzejszy(a) i nie probujcie polemizowac:)

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości .

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Lut 2010, 18:49:49 »
Jomir, Ty chyba jednak masz CAŁKOWICIE dorosłe dzieci, skoro nie masz pojęcia o opiece nad dzieckiem w wieku przedszkolnym!
Chyba, że ktoś inny w rodzinie odwalał całą robotę ?  :o ::)

Nie masz pojęcia o tym, co się dzieje w tych cholernych duńskich przedszkolach, o tym, że "wychowawcy" nie mają pojęcia o tym, GDZIE ZNAJDUJE SIĘ DZIECKO !!!!!!!!!

Jomir , jak nie masz i nie miałaś dziecka w takiej placówce, to nie wypowiadaj się, proszę!
« Ostatnia zmiana: 06 Lut 2010, 09:13:03 wysłana przez Juta »

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Lut 2010, 19:02:30 »
Wypowiadac kazdy sie tu moze :-)

....przedszkola to tylko przechowalnia oni sie nie interesuja dziecmi nie to co w PL w szkole jest podobnie naszczescie córa juz  z przedszkola wyszła ale byłem w szoku co tam sie dzieje....

Mialam dzieci i w polskim i w dunskim przedszkolu, jeszcze dzisiaj robi mi sie "cos" jak sobie przypomne polskie wyfiokowane

mamusie robiace awantury bo córci biala spódniczka przybrudzila sie w przedszkolu, albo zeby nie wypuszczac dzieci do ogrodu bo

trawa mokra, dzieci chowne jak w klatce - nie biegaj bo sie przewrócisz, nie wchodz na drabinke bo spadniesz, nie wychodz na dwór bo wieje...

Ja z przedszkola dunskiego bardzo bylam zadowolona, przywozilam do domu brudnego, mokrego, w siniakach ale szczesliwego dzieciaka - a to dla mnie najwazniejsze.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Lut 2010, 19:13:38 »
Nalogowe i przymuszone komunalne oszczednosci sa napewno powodem, ze w przedszkolach jest za malo pedagogow, a ci ktorzy tam pracuja sa napewno zestresowani. Przed 20 laty ogromna ilosc zapytanych o plany na przyszlosc mlodych dziewczyn odpowiadala: " chce byc dzieciecym pedagogiem" (bylem naprawde tym zdziwiony), obecnie to juz napewno niemodne.

cristi

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Lut 2010, 19:18:55 »
 @ae@ to się ciesz że przywiozłaś bo następnym razem możesz nie przywieść. Od razu przepraszam za moją wypowiedz , ale to wynika z tego że mamy różne doświadczenia z duńskim przedszkolem, albo różne podejście do wychowywania dzieci. Ja uważam że dziecko trzeba wychowywać a Ty że dziecko samo się jakoś wychowa 

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Lut 2010, 19:20:21 »
... że się podpiszę.. :)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Lut 2010, 19:31:18 »
Liczby mowia:  w Polsce na jednego opiekuna w przedszkolu przypada 15 dzieci. W Dani 5-7.
Naprawde jedna (choc moze lepiej wyksztalcona i bardziej chetna) osoba, moze lepiej dopilowac pietnastke niz gorzej wyksztalcona i mniej chetna (Wasze opinie) piatke???

Z dalszej dyskusji sie wycofuje, nie interesuja mnie dyskusja, w ktorej merytoryczne argumenty zastepowane sa personalnymi atakami.

Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 05 Lut 2010, 19:31:18 »

cristi

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Lut 2010, 19:41:55 »
Tak  masz racje Jomir  w Polsce na jednego pedagoga przypada 15 dzieci a tu 5-7, różnica polega na samej organizacji przedszkola. Ja odwiedziłam 2 całkiem niedawno a także pamiętam moje z dzieciństwa. A mianowicie jedna ogromna sala w której dzieci są na oku, wszystkie dzieci a nie jak tutaj pełno zakamarków i pomieszczeń + leniwy personel.

Jomir nie dziwie się że zawsze obstajesz za duńczykami skoro twój mąż jest jednym z nich, ale powiedz szczeże czy twoje dzieci chodziły tu do przedszkola, bo mam wrażenie że nie. 

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Lut 2010, 19:42:58 »
.....@ae@ to się ciesz że przywiozłaś bo następnym razem możesz nie przywieść. Od razu przepraszam za moją wypowiedz , ale to wynika z tego że mamy różne doświadczenia z duńskim przedszkolem, albo różne podejście do wychowywania dzieci. Ja uważam że dziecko trzeba wychowywać a Ty że dziecko samo się jakoś wychowa ....

Ja uwazam, ze jest wielka róznica miedzy wychowaniem a tresura. Wytresowane dzieci sa latwiejsze ale czy szczesliwsze?

A to ruch na swiezym powietrzu, wysilek fizyczny, skakanie, bieganie ma zawsze pozytywny wplyw na dziecko ( na doroslych takze) to nie podlega zadnej dyskusji.

...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Lut 2010, 19:45:07 »
To nie jest merytoryczny argument, to, że w Polsce na jednego opiekuna przypada 15 dzieci, nie świadczy o tym, że są gorszymi w opiece nad dziećmi. W Danii panuje "6 kucharek" ( gdzie jest ich 6, tam nie ma co jeść ). W duńskich przedszkolach personel umila sobie czas pogawędkami przy kawie, często na zapleczu, błędnie myśląc, że "inny" zajmuje się dziećmi. I ten "inny" myśli tak samo. Wynik taki- dziećmi nie zajmuje się nikt.

A to, ze w Polsce na 15 dzieci przypada jeden pedagog, świadczy TYLKO o wielkiej odpowiedzialności tej osoby, która właśnie MUSI mieć "oczy dookoła głowy", by żadnemu nic się nie stało. 

W Danii jest "odpowiedzialność zbiorowa" dla personelu, a znaczy to tyle, że nie ma żadnej.

[Posted on: 05 Lut 2010, 19:43:50]

A to ruch na swiezym powietrzu, wysilek fizyczny, skakanie, bieganie ma zawsze pozytywny wplyw na dziecko ( na doroslych takze) to nie podlega zadnej dyskusji.

AE, nie mówimy tutaj o ruchu na świeżym powietrzu, bo to jest zupełnie odrębna sprawa.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Lut 2010, 19:46:55 »
.....A to, ze w Polsce na 15 dzieci przypada jeden pedagog, świadczy TYLKO o wielkiej odpowiedzialności tej osoby, która właśnie MUSI mieć "oczy dookoła głowy", by żadnemu nic się nie stało....

A to jest merytoryczny argument??  :-)

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #26 dnia: 05 Lut 2010, 19:47:36 »
Cristi,
W tym watku nie chodzi o to jak jest w przedszkolach. Zalozcie watek o przedszkolach i tam dysktujcie.
Watek jak sam tytul wskazuje dotyczy wypadku. Jezeli ktos uwaznie, a przede wszystkim ze zrozumieniem przeczyta moje wypowiedzi zauwazy, ze nigdzie nie wypowiadalam sie na temat jakosci opieki czy tu czy w Polsce.

Ja tylko probuje zaapelowac do Waszego rozsadku, by nie oceniac i "nie rzucac kamieniami" zanim nie dowiecie sie o co chodzilo.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

cristi

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 05 Lut 2010, 19:47:43 »
Ok masz racje tylko problem w tych siniakach o któryvh pisałaś. Dziecko nie wie co jest dla niego dobre a co nie i jeśli mu nie powiesz żeby nie wchodził na drzewo bo spadnie i zrobi sobie krzywde to ono wejdzie na te cholerne drzewo i z niego spadnie tak jak mój syn w duńskim przedszkolu. Dobrze że skończyło sie "tylko" na ogromnym siniaku na czole a nie na przykład połamaniem ręki czy nogi

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #28 dnia: 05 Lut 2010, 19:49:50 »
LILIA:

Ty piszesz o moim podejsciu do wychowywania dzieci a ja o swiezym powietrzu. Kazdy wiec pisze o czym chce

cristi

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 05 Lut 2010, 19:51:36 »
Ok masz racje tylko problem w tych siniakach o któryvh pisałaś. Dziecko nie wie co jest dla niego dobre a co nie i jeśli mu nie powiesz żeby nie wchodził na drzewo bo spadnie i zrobi sobie krzywde to ono wejdzie na te cholerne drzewo i z niego spadnie tak jak mój syn w duńskim przedszkolu. Dobrze że skończyło sie "tylko" na ogromnym siniaku na czole a nie na przykład połamaniem ręki czy nogi

to było do @ae@
A teraz Jomir. Wątek jest o tym że jego  autorka boi  sie posłać dziecko do przedszkola i ja ją rozumie

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 05 Lut 2010, 19:51:36 »

smierc rodzica

Zaczęty przez malinka2305Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 3092
Ostatnia wiadomość 06 Lut 2011, 09:24:12
wysłana przez malinka2305
Śmierć pracownika- co przysługuje wdowie z dziećmi z PL?

Zaczęty przez Konstancja408Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 5574
Ostatnia wiadomość 14 Maj 2018, 20:25:21
wysłana przez Konstancja408
Smierc zatrudnionego w Danii jakas pomoc dla dzieci?

Zaczęty przez Konstancja408Dział Podatki

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 4782
Ostatnia wiadomość 29 Wrz 2017, 12:22:46
wysłana przez jano
smierc Polaka w stoczni Fayard

Zaczęty przez MunkebiakDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 4048
Ostatnia wiadomość 03 Lip 2013, 18:38:06
wysłana przez Munkebiak
Śmierć rodzica w Polsce.