poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Śmierć 3-letniego chłopca w przedszkolu w Vallensbæk  (Przeczytany 25902 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline stn

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Śmierć 3-letniego chłopca w przedszkolu w Vallensbæk
« Odpowiedź #45 dnia: 05 Lut 2010, 20:56:37 »
A tak własciwie to co się stało z tym chłopcem? dlaczego zmarł?! każdy sie wypowiada a ta pani co niby jej dziecko chodzi do tego przedszkola to tylko linki wkleiła, a nie kazdy czyta po duńsku.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #46 dnia: 05 Lut 2010, 22:20:47 »
Tak w skrocie:

Na razie nie wiadomo. Nikt nie widzial w przedszkolu momentu, w ktorym to sie stalo.
Dzieci bawily sie w takim pokoiku z miekkimi poduszkami. Nagle nauczycielka zobaczyla, ze chlopczyk lezy. Podniosla go i zobaczyla, ze chlopiec ma sina buzie.
W przedszkolu akurat byla jedna z mam, ktora jest pielegniarka i natychmiast podjeto akcje reanimacyjna, ktora niestety nie powiodla sie.
Jako przyczyne smierci, chwilowo wpisano "zatrzymanie akcji serca".
By powiedziec co bylo przyczyna zatrzymania akcji serca, trzeba dokonac obdukcji. Ma to nastapic wkrotce.

Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline stn

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #47 dnia: 05 Lut 2010, 22:22:02 »
dzieki bardzo

Offline andyandy

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +6/-1
  • Tłumacz przysięgły j. duńskiego
    • Tłumacz przysięgły j. duńskiego
« Odpowiedź #48 dnia: 07 Lut 2010, 00:01:49 »
właściwie wszystkie media piszą, że dziecko "lejede i puderummet".
Tylko Ekstra Bladet pisze, że bawiło się na sali i dopabuse jak jedna z wychowawczyń zobaczyła go leżącego w skrzyni na zabawki, przeniosła do "puderummet", aby oddzielić od innych dzieci:

Legede på stuen
Formiddagen er ellers forløbet helt normalt med leg på stuen. Indtil en pædagog omkring klokken 11 opdager den lille dreng, som ligger i en legetøjskasse – helt blå i hovedet.

– Han ligger nærmest, som om han er krøbet ned i en seng, fortæller Vallensbæks borgmester, Kurt Hockerup, og fortsætter:

– Pædagogen løfter ham straks op og bærer ham ind i et puderum – væk fra de øvrige børn på stuen.
Andrzej Dwulat
Tłum. przysięgły j. duńskiego

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
« Odpowiedź #49 dnia: 07 Lut 2010, 14:08:55 »

Legede på stuen
Formiddagen er ellers forløbet helt normalt med leg på stuen. Indtil en pædagog omkring klokken 11 opdager den lille dreng, som ligger i en legetøjskasse – helt blå i hovedet.

– Han ligger nærmest, som om han er krøbet ned i en seng, fortæller Vallensbæks borgmester, Kurt Hockerup, og fortsætter:

– Pædagogen løfter ham straks op og bærer ham ind i et puderum – væk fra de øvrige børn på stuen.

No, właśnie. To mnie rozwaliło, i też zauważyłam, że tylko jedna jedyna gazeta o tym napisała : DZIECKO LEŻAŁO W SKRZYNI NA ZABAWKI, cały siny   :o  :o  :o

Taka opieka... >:( :'(

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +34/-32
« Odpowiedź #50 dnia: 07 Lut 2010, 16:13:25 »
Tak sobie mysle... ile z Was zwraca uwage na zabawki dostosowane do wieku dziecka? Moj dwuletni syn czesto dostaje zabawki, ktore sa dla dzieci powyzej 3lat. Przyjmuje je, ale nie pozwalam mu sie nimi bawic. Czekoladki z nadzieniem alkoholowym, ktorymi obdarowala go kochana ciocia, zjadlam ja :D

Synek idzie od 15-tego do dagpleje, tez mam obawy jak kazda matka, ktora daje dziecko pod opieke obcej osobie.
 Smierc tego chlopca to na pewno nieszczesliwy wypadek, ktorych jest duzo. Nie mozna jednak wychowywac dzieci pod "kloszem"Mnie jednak najbardziej przerazila smierc dziecka w aucie o ktorym zapomnial ojciec... pamietacie?

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
« Odpowiedź #51 dnia: 07 Lut 2010, 16:40:39 »
Pamiętamy  :(
Rodzic, to rodzic jednak, Zelandio. Jeśli Twoje dziecko rąbnie głową w szafę pod Twoją opieką, nie będziesz mogła mieć do nikogo pretensji.

Natomiast horrorem jest śmierć dziecka w placówce przedszkolnej. Oddajesz dziecko pod opiekę, w zaufaniu, że odbierzesz je o 15-16, całe i zdrowe.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #51 dnia: 07 Lut 2010, 16:40:39 »

Offline Wineta

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #52 dnia: 07 Lut 2010, 16:54:02 »
W temacie duńskiego przedszkola słowa nie powiem, ale nie zgadzam się na gloryfikowanie polskich. Na pewno jak zawsze i wszędzie, i tu i tam są przedszkola dobre i złe. W polskim przedszkolu sama ściągałam dzieciaka z parapetu okiennego NA ZEWNĄTRZ OKNA, które było na drugim piętrze, bo wyszło do karmnika. Pani (żadnej) nie było w sali. Dzieci bawiły się same. Weszłam po swoje, bo nie reagowało na wołanie. Cała grupa stała przy oknie i patrzyła na akrobatę. Nie zliczę, ile razy przyłaziłam po dziecko i widziałam panie w kantorku, palące fajki i pijące kawę, a całe grupy siedziały sobie same.
Najważniejsze jest nauczyć dziecko świadomie wybierać bezpieczeństwo. Tak, jak pisali inni - nie będziesz przy dziecku zawsze i wszędzie. Jeśli nauczysz je samodzielności, dasz swobodę podejmowania wyborów, odpowiednią dla wieku oczywiście, uświadamiając konsekwencje, ani drzewo, ani haszysz nie będą straszne. Nikt nie pisał o częstowaniu dziecka narkotykami, tylko o tym, że będzie miało z nimi kontakt. Trzeba pokazać dziecku jak najwięcej, dać mu możliwość zetknięcia się z różnymi rzeczami, żeby było świadome, jakie niebezpieczeństwa na drodze spotka i jak sobie z nimi radzić.

W temacie włażenia na drzewo... Po co dziecku taka umiejętność? A na przykład bardzo nam się ostatnio przydała, kiedy w lesie zaatakowały nas dziki.
Nie da się dziecka ochronić przed życiem. Trzeba je nauczyć sobie radzić. Samodzielnie. Bo naszym - rodziców- obowiązkiem, jest takie wychowanie dziecka, żeby było samodzielnym, odpowiedzialnym za siebie i innych człowiekiem. Czasem musi zdobyć guza, żeby się czegoś nauczyć. I to nie znaczy, że jestem zachwycona, kiedy moje dziecko na przykład złamie rękę czy nogę. Po prostu wiem, że takie rzeczy się zdarzają.

Offline mojamaja

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #53 dnia: 07 Lut 2010, 17:09:01 »
no , Ale jeszcze nie wiadomo, co było przyczyna smierci chłopca , tak...?wiec po co osądzac.
sama jestem matką i ciarki mi przeszły na tą wiadomość , ale co mam zrobic, wypadki sie zdarzaja wszedzie , w domu,na podwórku, na placach zabaw , w przedszkolach niestety tez, choc nie powinny.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #54 dnia: 08 Lut 2010, 01:26:14 »
Jedno male ALE. Ekstra Bladet to szmatlawiec. Czyli gazeta goniaca za sensacja, balansujaca na granicy rzetelnosci dziennikarskiej.
Trudno na niej polegac, a tym bardziej uznac, za wyznacznik prawdy.

[Posted on: 08 Lut 2010, 00:16:57]

Lilio, a co to za roznica, czy bedziesz miala kogos do oskarzenia, czy nie?
Bol dziecka bedzie taki sam. Nie wspomne o Twoim poczuciu winy.

Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #54 dnia: 08 Lut 2010, 01:26:14 »

smierc rodzica

Zaczęty przez malinka2305Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 3094
Ostatnia wiadomość 06 Lut 2011, 09:24:12
wysłana przez malinka2305
Śmierć pracownika- co przysługuje wdowie z dziećmi z PL?

Zaczęty przez Konstancja408Dział Rodzina ...

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 5578
Ostatnia wiadomość 14 Maj 2018, 20:25:21
wysłana przez Konstancja408
Smierc zatrudnionego w Danii jakas pomoc dla dzieci?

Zaczęty przez Konstancja408Dział Podatki

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 4783
Ostatnia wiadomość 29 Wrz 2017, 12:22:46
wysłana przez jano
smierc Polaka w stoczni Fayard

Zaczęty przez MunkebiakDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 4049
Ostatnia wiadomość 03 Lip 2013, 18:38:06
wysłana przez Munkebiak
Śmierć rodzica w Polsce.