poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.
 

Aktualności:



Autor Wątek: Kefir  (Przeczytany 23461 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fema

  • Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Wiadomości: 7
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Kobieta
Kefir
« dnia: 10 Lut 2010, 13:21:43 »
Moze ktos wie, gdzie kupic kefir i pod jaka nazwa?

Offline jaro-de

  • Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Wiadomości: 61
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Kefir
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Lut 2010, 14:22:34 »
Tu sie to nazywa "kærnmælk", kupisz w kazdym sporzywczym

Pozdro.

Offline fema

  • Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Wiadomości: 7
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: Kefir
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Lut 2010, 18:57:40 »
Bardzo dziekuje za odpowiedz:)

Pozdrawiam

Offline anha

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 9
  • Wiadomości: 570
  • Reputacja: +3/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: Kefir
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Lut 2010, 19:10:25 »
Kærnmælk to kefir? Dla mnie to raczej zsiadłe mleko,maślanka.Kupuje je do młodych ziemniaków.

Offline lilia

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
  • Wiadomości: 1139
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: Kefir
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Lut 2010, 19:16:17 »
He,he, kærnemælk, to oczywiście MAŚLANKA. Ale na forum, jak zwykle pełno mądrych..nie mających pojęcia, o czym piszą.

Jest kefir i jest to "A 38" , niezależnie od producenta. Nazwa pochodzi właśnie od bakterii "gnilnych" (jakkolwiek by tego nie zwać), które sprawiają, iż kefir zawiera żywe bakterie jogurtowe i fermentuje.

Pozdrawiam.

Offline @ae@

  • Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Wiadomości: 1794
  • Reputacja: +16/-12
  • Płeć: Kobieta
Odp: Kefir
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Lut 2010, 19:48:22 »
Dla mnie "syrnet sødmælk - tykmælk " najbardziej przypomina kefir, ale tez ma najwiecej tluszczu :-(

Pozdrawiam
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline Manior

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 17
  • Wiadomości: 949
  • Reputacja: +16/-6
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Kefir
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Lut 2010, 20:56:30 »
He,he, kærnemælk, to oczywiście MAŚLANKA. Ale na forum, jak zwykle pełno mądrych..nie mających pojęcia, o czym piszą.
Jest kefir i jest to "A 38" , niezależnie od producenta. Nazwa pochodzi właśnie od bakterii "gnilnych" (jakkolwiek by tego nie zwać), które sprawiają, iż kefir zawiera żywe bakterie jogurtowe i fermentuje.

He, he, i jak zwykle najmądrzejsza ze wszystkich na forum lilia bryluje elokwencją, zwracając przy okazji uwagę na głupotę innych.
Bravo lilia !!! To nie pierwszy raz ci się zdarza !
Wypadało by udowodnic, że tobie też się udaje nie miec racji po mimo napinania się !

Ja stwierdzam, że: w Danii, w znanych sklepach prawdziwego kefiru nie dostaniemy.

Na początek duński opis kefiru: http://www.dsgnet.dk/Sites/artsym/kefir01.asp
I odowiedź ARLA na pytanie - Dlaczego w Danii nie można kupic kefiru.

Jeżeli w DK byłby kefir to pod nazwą KEFIR !

Pozdrawiam

poloniainfo.dk

Odp: Kefir
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Lut 2010, 20:56:30 »

Offline lilia

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
  • Wiadomości: 1139
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: Kefir
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Lut 2010, 21:13:40 »
Manior, ODWAL się  ;D  :P  :P

To po pierwsze.



[Posted on: 10 Lut 2010, 21:09:05]

Po drugie, sprostowałam wcześniejszą wypowiedź, bo maślanka ma się tak do kefiru, jak "piernik do wiatraka".
Bynajmniej A38 jest tu najbardziej odpowiednie, z racji kultur bakterii.

Gratuluję, udowadniasz zatem, że ten RAZ, jedyny RAZ, "zdarzyło"mi się nie mieć racji  ;D 

"Czego bardzo żałuję, postanawiam się poprawić i więcej nie..."... A Tobie bukiet róż i piwo stawiam  ;D ;D ;D

Offline Solvej

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Wiadomości: 911
  • Reputacja: +34/-32
  • Płeć: Kobieta
Odp: Kefir
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Lut 2010, 21:17:41 »
Ja tez zawsze mialam problem z kefirem. Maz mowil, ze nie ma , ale ja wynalazlam najodpowiedniejszy smak, czyli jak pisze jaro-de -kærnmælk. I nie zastanawialam sie czy ma jakies bakterie czy nie ma  ;D
Fema posmakuj Kærnmælk i A-38 , sama zadecyduj co lepiej Ci smakuje ;)


ps. zawsze musicie sie przemadrzac ... jak przekupy na targu :P


« Ostatnia zmiana: 10 Lut 2010, 21:28:15 wysłana przez Zelandia »

Offline Manior

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 17
  • Wiadomości: 949
  • Reputacja: +16/-6
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Kefir
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Lut 2010, 21:20:59 »
Lilia.
Chciałem Ci tylko delikatnie zwrócic uwagę, że nie jesteś święta i też się możesz mylic.
Nie wiem, czy to jest ten jedyny RAZ. Ne będę wertował wszystkich twoich wypowiedzi, żeby znaleźc
następne nieścisłości. Nie o to mi chodzi.

Wyluzuj... mniej stresu.

Offline lilia

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
  • Wiadomości: 1139
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: Kefir
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Lut 2010, 21:23:22 »
Staram się nie popełniać błędów, acz każdemu może zdarzyć się niedopatrzenie.

Salutuję !  ;) ;D

varszafiak

  • Gość
Odp: Kefir
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Lut 2010, 23:48:24 »
Witam
Cala nasza rodzinka zgodnie stwierdziła ze " kærnmælk" jest  w smaku  KEFIREM.
...a odkąd pamiętam (jeszcze z polski) piliśmy i pijemy kefiry do obiadu.
więc jak to zwal tak zwal ale kærnmælk", to ....kefir   :)

Offline iwo28

  • Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Wiadomości: 3
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: Kefir
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Lut 2010, 01:34:54 »
A dla mnie kærnmælk to maślanka jak nic. I to nie tylko moja opinia ale również mojej znajomej z Austrii mieszkającej w Danii. I zdania nie zmienię a kefir można bez problemu kupić tu pod nazwą kefir. I o co tyle hałasu?!

kamila

  • Gość
Odp: Kefir
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Lut 2010, 05:52:33 »
Staram się nie popełniać błędów, acz każdemu może zdarzyć się niedopatrzenie.

Salutuję !  ;) ;D


Na poczatek przestan uzywac slowa "bynajmniej" w znaczeniu "przynajmniej".
To jest jeden z najbardziej irytujacych bledow jakie zdarzylo mi sie spotkac.

A w temacie: kærnmælk najbardziej przypomina smakiem kefir, moim zdaniem.

Offline Wineta

  • Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Wiadomości: 40
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: Kefir
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Lut 2010, 09:06:33 »
Gwoli ścisłości - kefir robi się na bazie grzybków, a nie bakterii. Są to specjalne grzybki kefirowe, których kolonie można kupić w niektórych sklepach ze zdrową żywnością w Polsce i samemu sobie produkować kefir ze zwykłego mleka. Natomiast specjalnych kultur bakteryjnych używa się do produkcji jogurtów, też to można zrobić we własnym zakresie, dodając mały jogurt do zwykłego mleka i utrzymując w cieple przez odpowiedni czas.

poloniainfo.dk

Odp: Kefir
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Lut 2010, 09:06:33 »

 

kefir

Zaczęty przez ana32Dział Kącik Kulinarny

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 6481
Ostatnia wiadomość 16 Gru 2010, 18:41:55
wysłana przez willy