Ogólne > Edukacja
Jaki jest poziom nauczania w duńskiej szkole?
Jomir:
Wiem, czytam i slucham.
Tylko, ze zgadzam sie z wyglosem artykulu, ze tym wysokim odsetkiem Polakow z wyzszym wyksztalceniem nie ma sie co chwalic.
madzialenasz:
--- Cytat: Jomir w 22 Lut 2010, 10:07:17 ---
Co z tego, ze ogromny procent Polakow ma wyzsze wyksztalcenie.
Czasem wyzsze wyksztalcenie na bylejakiej uczelni znaczy mniej niz matura w renomowanym liceum czy tez jak w Danii gimnazjum.
--- Koniec cytatu ---
Zgadzam sie w 100%. Ja mam tytul inzyniera i Moim zdaniem z bylejakiej uczelni. Fakt Cirius uznal mi Moj dyplom, ktory odpowiada dunskiemu dyplomowanemu inzynabusewi. Ale tu osoba po technikum umie i uczy sie wecej niz ja na tych studiach. A wiem bo ostatnio rozmawialam z chlopakiem co ukonczyl maskinmester na Århus Tekniskskole i Oni robili tam na zakonczenie bardziej rozszerzony, profesjonalny i trudniejszy projekt niz ja mialam na tych Swoich studiach. Az mi wstyd bylo.
CzaryMary:
Niby takie fatalne międzynarodowe rankingi a jakoś polscy uczniowie medale z międzynarodowych olimpiad przywożą...
Jomir:
Na olimpiady jezdza wybitne jednostki. Sa ta dzieci niezmiernie inteligentne, czesto rowniez dobrze prowadzone w domach. Rzadko sie zdarza, ze do takiej olimpiady od a do z przygotowala szkola.
Natomiast czesto sie zdarza, ze takie dziecko jest problemem w szkole, bo na lekcjach sie po prostu nudzi.
A swoja droga, medal zdarza sie raz na jakisc czas, co w skali ilosci przeroznych konkursow, jest zupelnie normalnym wynikiem.
Osobiscie nie kabusewalabym sie wynikami jednostek, a sredniej spoleczenstwa.
CzaryMary:
Pozwalam sobie dolać oliwy do ognia, będzie znowu się można pospierać który naród mądrzejszy, który głupszy ;)
http://www.pisa.oecd.org/dataoecd/54/12/46643496.pdf
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej