poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: dodatkowe pieniąze  (Przeczytany 17040 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kris6

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
dodatkowe pieniąze
« dnia: 17 Lut 2010, 22:28:45 »
Witam. Ostatnio mam trochę problemy finansowe, żona nie pracuje i mamy dwoje dzieci w wieku szkolnym. Mamy rodzinne na dzieci ale i tak trochę brakuje. I w związku z tym mam pytanie, czy ktoś wie może o jakiejś możliwości otrzymania jakiejś pomocy finansowej z jakiegoś urzędu duńskiego.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: dodatkowe pieniąze
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Lut 2010, 22:44:51 »
Normalnie w takiej sytuacji nalezaloby przemyslec jak sobie poradzic w tej sytuacji, np. zmienic mieszkanie (mniejszy czynsz), znalezc inna prace dla zony, byc moze mniej godzin, ale zawsze to cos, zmienic samochod na tanszy albo czasowo sie obyc bez pojazdu itp. A tu pierwszy odruch to zapytanie do Forumowiczow: jakie mozliwosci, jakiejs pomocy z jakiegos urzedu. Jezeli naprawde nie masz wyjscia i nie jestes w stanie utrzymac siebie i swojej rodziny (a odzuwam, ze az tak zle nie jest) - zwroc sie do komuny.

[Posted on: 17 Lut 2010, 22:42:40]

Juz sam tytul watku "dodatkowe pieniadze" budzi we mnie niesmak !

Offline Zośka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Lut 2010, 11:49:21 »
Może chłopak ma problemy a Ty mu mówisz żeby auto sprzedał, albo mieszkanie zamienił na miejsze? Może on przez kilka lat robił na to. ŻAl<<<<<<<
Pewnie chłopak by wolał żeby mu wogóle nie odpisywali niż pisali takie coś. Bo jego pytanie brzmi inaczej....Kris6 spróbuj udać się do komuny...Jeżeli płacisz podatki to w razie problemów tez ći sie coś należy... Pozdrawiam oraz życzę powodzenia

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Lut 2010, 12:34:37 »
Zoska: i tutaj wlasnie jest pies pogrzebany. Kolosalna roznica mentalnosci. W spoleczenstwie liberalnym, kazdy stara sie przede wszystkim jak najbardziej zatroszczyc o siebie samego. Raz jest lepiej a raz troche gorzej, co nie powinno oznaczac, ze jak tylko napotykam trudnosci, to nie mam potrzeby przeanalizowania mojej sytuacji i podjac odpowiednie kroki aby ja poprawic. Tak czynia generalnie dunczycy. Oczywiscie jest relatywnie niewielka w stosunku do liczby zatrudnionych, grupa ludzi, ktorzy korzystaja z pomocy socjalnej, ale to kropla w morzu. Wiekszosc bezrobotnych ma przede wszystkim A-kasse i nie obciaza systemu socjalnego. Normalnie funkcjonujace rodziny dunskie, bronia sie rekami i nogami aby nie zostac wciagnietym w dunski system socjalnej pomocy (chyba, ze nie maja innego wyjscia). Dzieje sie to przede wszystkim dlatego, ze zyciena socjalu oznaczaloby ich to nieudolnosc "at klare sig selv" w oczach rodziny, znajomych i przyjaciol i sasiadow. Kiedys, ktos tutaj na forum napisal (chyba Jomir), ze pomoc socjalna to "nie miska dla psa" zktorej w kazdej chwili mozna skorzystac. Rozumiem bardzo dobrze osoby naprawde w bardzo ciezkiej sytuacji, ale w kazdej sytuacji nalezy wpierw pomyslec; co ja sam moge zrobic a dopabuse w ostatecznym przypadku zwrocic sie o pomoc.     

Offline Roxx

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Lut 2010, 14:14:29 »
Nie wolno doić "naszej matki Danii". Jak w ogóle można się czegokolwiek tutaj domagać, przecież tutaj Polakom "nic się nie należy".
Nie ważne, że często oszukiwani zapierniczają za 3 Duńczyków, za te same pieniądze w sektorach, w których żaden dunol nie chce.
Nie ważne też, że o takich rzeczach jak A-kassa, nikt im najczęściej nie mówił i dopabuse po stracie pracy dowiedzieli się co to jest, a na forum można wyczytać jedynie brednie na ten temat(że niby A-kassa tylko w przypadku stałego pobytu)
Bo przecież nasi rodacy przybyli tutaj tylko po to żeby kraść, oszukiwać na podatkach, jeździć na polskich blachach i doić system socjalny, a pracować to się żadnemu nie chce.
Jakoś tylko osoby w ten sposób myślące nie widzą, emigrantów z Somalii, Sri Lanki, Iraku itp państw, nie widzą jak "pracują" o ile mają jakąś pracę, nie widzą że od pokoleń siedzą tylko na socjalu - oni i ich gromadka dzieci które "naprodukowali" i na które dostają pieniądze i na których edukację płacimy, nie widzą że to oni tworzą mafie w większych miastach i stanowią największy element przestępczy żyjąc praktycznie we własnym getcie bez szans na integrację kulturową a za parę karykatur spaliliby jakby mogli całą Danię która ich żywi. Czy wy wiecie jak wiele takich osób jest na zasiłku socjalnym w Danii? Tacy właśnie położyli system socjalny w wielu krajach europejskich i to oni stwarzają największe problemy.
Im się wszystko należy, no ale jak jakiemuś rodakowi podwinie się noga i chce się dowiedzieć na temat zasiłku to trzeba go zmieszać z błotem. Żal

Offline piott

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 8
  • Reputacja: +5/-2
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Lut 2010, 14:43:28 »
Sluszne slowa :)
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości .

Offline Zośka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Lut 2010, 14:51:47 »
Roxx wyręczyłaś mnie, miałam to napisać...

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 18 Lut 2010, 14:51:47 »

Offline Wineta

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Lut 2010, 15:21:24 »
Ja chyba jestem z jakiejś innej bajki, bo to, że inni kradną i oszukują nie sprawia, że uważam, że też mam prawo kraść i oszukiwać. Nie jest prawidłowe, że Polacy są oszukiwani i o wielu rzeczach dowiadują się "po szkodzie", ale prawda jest też taka, że zwyczajowo nie starają się za bardzo dowiadywać niczego, póki coś się nie dzieje złego. Niewielu pyta, gdzie może wykupić ubezpieczenie, czy wplacić pieniądze, żeby się zabezpieczyć przed czymś, za to cała kupa czuje się pokrzywdzona, że zostali sami ze swoim nieszczęsciem, wieszając psy na okolicy, że nikt nie chce pomóc. Kiedy wiedzą, że można coś zapłacić, zwykle z tego nie korzystają, bo nie lubią wypływu pieniędzy z portfela. Ale wyciąganie ręki nie jest już dla nich problemem. Nie o to chodzi, czy coś się należy, czy nie należy. Uważam, że tak długo, jak istnieje jakakolwiek szansa na samodzielność, należy robić wszystko, żeby poradzić sobie samemu. My często jesteśmy jak ten polski przedszkolak, który płacze leżąc na ziemi, póki go ktoś na nogi nie postawi. Nie próbujemy nawet sobie poradzić we własnym zakresie, tylko patrzymy, kto powinien nam pomóc.
Nie interesuje mnie, że ktoś z Somalii żyje na socjalu i nie chce się integrować. To jego problem. Nie uważam takiego życia za życie godne i właściwe. Nie chcę go dla siebie. Nie chcę, bym się kojarzyła poza Polską jako złodziejka, leserka i żyjąca na socjalu.
Nie uważam, że dlatego, że jeden Duńczyk mnie okradł, to teraz wszyscy inni powinni mnie po tyłku całować. To działa w drugą stronę - jeśli jakiś Polak okradnie Duńczyka, nie będę przepraszała. Odpowiadam za siebie.
Rozumiem, że czasem życie jest tak wredne, że po pomoc trzeba wyciągnąć rękę. Ale rozumiem, że kiedy się codziennie widzi posty pt. skąd wyciągnąć kasę,, można się zirytować.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Lut 2010, 15:32:37 »
Nic dodac nic ujac. Madrosci na poziomie Epoki kamienia lupanego. Argumentacja (trzeba brac bo inni to robia) - godna pozalowania. Tym bardziej, ze ci inni to uchodzcy z problemami integracji i co my mamy z tym wspolnego my pracownicy unii. Dojac, jak piszesz (widac przyzwyczajony jestes do takiego sposobu pokrywania swoich potrzeb), doisz rowniez nas innych tutaj pracujacych, ktorzy moze niedlugo rowniez beda w podobnej sytuacji potrzeby realnej pomocy, ale na taki sposob myslenia potrzeba troche czasu.Zwroc na uwage na pierwszy post "mam troche problemow". Troche problemow oznacza, ze nie jest az tak zle, prawda?Ale pierwsza mysla pytajacego bylo, jak dostac jakies ekstra pieniadze, zeby bylo tak samo jak przedtem, a nie co zrobic samemu, wlasna inicjatywa lub przystosowaniem sie do nowej sytuacji i pracowanie nad tym aby te sytuacje zmienic.
Mysle, ze powinnismy zakonczyc te dyskusje. Glowa muru nie przebijesz.

[Posted on: 18 Lut 2010, 15:30:15]

To byla odpowiedz do Roxx.

betinkaa63

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Lut 2010, 17:01:16 »
BRAWO Wineta i Roga.  :)

Offline Zośka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Lut 2010, 17:08:13 »
Wstyd mi za Was Rodacy....Chyba zapomieliśćie skąd naprawde jesteście! Polak Polakowi wilkiem...Żal>>>>>>>

Offline sylwusia19863

• Podziękowania
  • Sylwia
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Lut 2010, 18:49:22 »
Wiadomosc ta zostala usunieta, ze wzgledu na jej wulgarny ton.
marta_malgorzata
« Ostatnia zmiana: 18 Lut 2010, 22:14:01 wysłana przez marta_malgorzata »
Sylwusia

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Lut 2010, 19:55:03 »
Sylwusia: gratuluje wspanialej polszczyzny. Trudno wymagac od Ciebie zrozumienia o czym jest mowa, ale dobrze ze sie wypowiadasz na forum dajac sobie upust swoim frustracjom. Nie wiele zrozumiales z calej tej dyskusji, ze najwazniejsza jest proba poradzenia sobie w trudnych sytuacjach, a nie od razu oczekiwac pomocy w sytuacji ktora nie jest krytyczna.
Przeczytaj uwaznie jeszcze raz ten pierwszy post w tym watku. Jest takie bardzo dobre dunskie powiedzenie "hjælp til selvhjælp" (jezeli w ogole rozumiesz po dunsku). Jest to bardzo madra zasada. Oczywiscie wspaniala rzecza jest w sytuacjach krytycznych miec mozliwosc zwrocenia sie o pomoc, ktora ten system (a system to ludzie), wypracowal na zasadzie spolecznej odpowiedzialnosci.

[Posted on: 18 Lut 2010, 19:41:39]

Aha, jeszcze krotka uwaga. Piszesz "czlowiek potrzebuje pomocy a ty mu klody pod nogi rzucasz". Znam kilka rodzin dunskich, gdzie jeden z malzonkow stracil prace (taka jest koniunktura), a nie mial A-kassy. zadnemu z nich sie nie snilo, aby zwracac sie
do znajomych o porade "jak, gdzies i cos mozna dostac". Probuja w pierwszej kolejnosci poradzic sobie sami. Oczywiscie wiedza, ze w ostatecznosci moga zwrocic sie o pomoc do komuny. Najlepszym przykladem radzenia sobie moze byc przyklad USA:
idzie Ci dobrze, kupujesz/wynajmujesz, kupujesz samochod itp. zdajac sobie sprawe, ze w razie koniecznosci jestes gotow zredukowac swoje potrzeby na jakis okres czasu i szukac nowych/innych mozliwosci. Tutaj tez tak jest z ta roznica, ze w razie beznadziejnej sytuacji, kiedy nie jestes w stanie utrzymac siebie i swojej rodziny, mozesz uzyskac pomoc. Taka sytuacje nazywa sie w Danii "socialbegivenhed" w jakiej nie sadze (na podstawie postu) znajduje sie osoba szukajaca odpowiedzi nas woje pytanie. A w zasadzie to tak na prawde nie chodzi o to jedna sprawe. Chodzi o ogolne zrozumienie dzialajacych tutaj praw, czego niestety nie mozna przypisac wielu osobom ze zrozumialych powodow.

Offline Zośka

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Lut 2010, 20:00:10 »
Roga nie filozofuj....... Kiedy zrozumiesz że to co sie tu dzieje jest zwykła znieczulicą........... No ale tak własnie zachowują się Polskie Duńczyki...........

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +34/-32
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Lut 2010, 20:24:50 »
Zośka Ty nie filozofuj, bo to co napisal Roga to nie jest jego wymysl a takie sa przepisy.
Dlaczego komuna mialaby dawac jakiekolwiek pieniadze gdy Ty masz auto , dom wlasnosciowy...?
Pomysl logicznie.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 18 Lut 2010, 20:24:50 »

Samochód na kredyt- dodatkowe ubezpieczeni?

Zaczęty przez MieciaDział Podatki

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 4454
Ostatnia wiadomość 16 Wrz 2009, 18:59:43
wysłana przez leo1
Jak Rozliczyć Dodatkowe Zarobki Z Internetu (spoza Danii) w SKAT

Zaczęty przez elNinioDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 5805
Ostatnia wiadomość 28 Kwi 2016, 20:07:51
wysłana przez robotnik
Dodatkowe pieniadze