Ogólne > Praca w Danii
CHYBA UGOTOWANY......
GoTTie:
Willy, Skat ma wszystkie informacje gdzie i na jakich warunkach pracowales. To ze teraz kozystasz ze starej karty nic nie znaczy. Za rok w marcu przy rozliczeniu Skat naliczy ci nalezny podatek i moze wyjsc ponad 100 tys DKK do zaplaty.
Najlepiej jak bys poprosil w obecnej pracy kontrakt na rok (czas okreslony) i z tym kontraktem udal sie do Skatu i zapytal czy karta podatkowa pozostanie ta sama (przynajmniej powinna). Bo jesli teraz masz kontrakt bezterminowo to moze byc dupa blada w 2008.
willy:
GoTTie napisał:
--- Cytuj (zaznaczone) ---Willy, Skat ma wszystkie informacje gdzie i na jakich warunkach pracowales. To ze teraz kozystasz ze starej karty nic nie znaczy. Za rok w marcu przy rozliczeniu Skat naliczy ci nalezny podatek i moze wyjsc ponad 100 tys DKK do zaplaty.
--- Koniec cytatu ---
Tak też myślałem. Przynajmniej rozwiałeś moje wątpliwości.
--- Cytuj (zaznaczone) ---
Najlepiej jak bys poprosil w obecnej pracy kontrakt na rok (czas okreslony) i z tym kontraktem udal sie do Skatu i zapytal czy karta podatkowa pozostanie ta sama (przynajmniej powinna). Bo jesli teraz masz kontrakt bezterminowo to moze byc dupa blada w 2008.
--- Koniec cytatu ---
No niestety jest to niemożliwe, rozmawiałem już o tym z osobą za to odpowiedzialną i wynika to z zasad panujących w firmie.
Ale jakby nie patrzeć, lepsza taka umowa niż żadna :)
Pozdrawiam Willy.
vera:
O jakich zwolnieniach mowicie??
Ja mam umowe na 3 miesiące potem ma byc przedłuzona ale nie wiem co i jak zakombinowac??
GoTTie:
Nic nie trzeba kombinowac, tylko udac sie do SKAT i tam poprosic o prawidlowa skatekort gdzie kwota wolna od podatku bedzie wynosic ok 20 tys DKK z powodu miejsca zamieszkania za granica Danii.
ego:
jestem tu nowy dzisiaj byłem na rozmowie o prace. Kolo mówił, że umowa bezterminowa i płace 8% podatku a tu czytam, że tak nie jest przy umowach bezterminowych. Może ktoś wie czy możliwe jest przy bezterminowej płacenie 8% podatku?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej