Ogólne > Pomoc!
Mialem wypadek i mam zlamany obojczyk...Pomozcie
GoTTie:
Ubezpieczenie od następstw wypadków przy pracy
W Danii wszyscy zatrudnieni są objęci ubezpieczeniem od następstw wypadków przy pracy.
Każde towarzystwo ubezpieczeniowe w Danii może i powinno udzielić ubezpieczenia od następstw wypadków przy pracy.
Do obowiązku pracodawcy należy zawarcie i opłacenie stosownego ubezpieczenia. Jednocześnie pracodawca jest zobowiązany do zgłoszania ubezpieczycielowi wypadku przy pracy najpóźniej 9 dni po zdarzeniu. Jeśli pracodawca odmawia dopełnienia tego obowiązku, pracownik który uległ wypadkowi – lub rodzina zmarłego pracownika – może zwrócić się bezpośrednio do towarzystwa ubezpieczeniowego w okresie do roku od dnia wypadku.
Ubezpieczenie pokrywa wypadki, uszczerbki na zdrowiu oraz choroby zawodowe. Wypłata obejmuje:
* Leczenie, rehabilitację oraz określone wydatki na leki
* Odszkodowanie za utratę zdolności do pracy zawodowej
* Odszkodowanie za trwały uszczerbek na zdrowiu
* Tymczasową pomoc dla krewnych w przypadku śmierci.
Odszkodowania wypłacane są przez towarzystwo ubezpieczeniowe. Osoby zamieszkałe w innym kraju UE-EOG mogą również być uprawnione do otrzymania odszkodowania.
Aby uzyskać dodatkowe informacje skontaktuj się z Urzędem ds. Następstw Wypadków przy Pracy.
źródło: http://www.workimport.dk
marta_malgorzata:
Dzieki Gottie;)
Pozdrowionka.
Adamm:
Witam.
Niestety nieszczesliwie polamalem ten obojczyk wraz z duzym przesunieciem... :( od 1 maja jestem w pl i mialem zalozony gips na 6tyg i potem jeszcze na 2 :( do teraz lekarz wypisuje mi zwolnienia z pracy bo jakos nie chce sie zrastac :( Mam nadzieje ze juz niedlugo powroce do pracy i ze wyplaca mi to odszkodowanie za moj bol i cierpienie.
Ale oprocz odszkodowania z firmy ubezpieczeniowej zastanawia mnie fakt czy pracodawca i nastepnie komuna powinni mi zaplacic wynagrodzenie za czas w ktorym jestem niezdolny do pracy i w ktorym to czasie lecze sie??? w koncu to juz trwa ponad 2 m-ce, mam zwolnienie jeszcze na kolejny miesiac a lekarz powiedzial ze najwczesniej we wrzesniu bede mogl wrocic do pracy :( czyli razem 4miesiace mam do tylu- czyli w sumie duzo pieniedzy bym przez ten czas zarobil i odllozyl gdyby nie ten nieszczesliwy wypadek :(
Prosze bardzo o pomoc i wyjasnienie moich watpliwosci jezeli ktos sie orientuje w taiej sytuacji- bede dozgonnie wdzieczny za pomoc
Ps. czy w zwiazkach sa ludzie ktorzy mowia po PL i beda mi mogli pomoc??
ps. do pani ktora pisala ze jej maz nie dostal odszkodowania... skoro nie mial zdjecia RTG to jaki lekarz i jak zalozyl gips?? domyslil sie ze reka jest zlamana i gdzie? ja juz mam 4zdjecia zrobione... moze mam gorszy przypadek, ale sadze ze pani maz powiniene miec przynajmniej 2zdjecia RTG zrobione.... przed zalozeniem gipsu i po zdejciu.
jarek:
mialem wypadek z uszczerbkiem na zdrowiu w dani w pracy na czarno. czy nalezy mi sie odzkodowanie od mojego pracodawcy?
K3:
--- Cytat: jarek w 19 Lip 2007, 13:10:15 ---mialem wypadek z uszczerbkiem na zdrowiu w dani w pracy na czarno. czy nalezy mi sie odzkodowanie od mojego pracodawcy?
--- Koniec cytatu ---
no takie na czarno ... ;D
Nawigacja
Idź do wersji pełnej