Ogólne > Praca w Danii
nadgodziny
13agnieszka:
Czy w Danii jest limit nadgodzin?Obecnie pracuję 46 h/tydz.i więcej nie mogę.Teraz właśnie z powodu tych nadgodzin mam wolne i nie placone.
michalvwp:
witam ja pracuje 45 i moge jeszcze wiecej i moge mniej ale nie mniej niz 37 za wszystko mi placa tylko trzeba uwzac zeby nie przekroczyc jakiegos limitu ktory na koniec roku wychodzi i od tego jest placony jeszcze jakis podatek dokladnie nie pamietam ale tobie to nie grozi wiec spoko tylko dlaczego ci nie pozwalaja pracowac?? to chyba zalezy od pracodawcy. pozdrawiam
mona:
sprawdzalas swoje wyplaty czy masz za wszystkie nadgodziny placone i to razem ze wszystkimi dodatkami.Nie podoba ci sie fakt odpoczynku?Czy po prostu jak maszyna,zmachac jak najwiecej?Wolne masz dla tego ze tyle pracowalas i musisz je miec.
13agnieszka:
za te nadgodziny mam płacone 105 DKK.Jakie dodatki przyslugują?
willy:
Nie jestem pewien jak dokładnie to wygląda w Danii. Rozmawiałem kiedyś z Duńskim księgowym na ten temat, ale jego angielski był taki jak mój duński ;) więc nie jestem pewien czy dobrze go zrozumiałem ;)
Ogólnie rzecz biorąc sprawa wygląda podobnie jak w Polsce. Albo masz extra płacone za nadgodziny - minimum 150%, albo poprostu masz potem extra wolne ... i płacone normalnie.
Coś mówił też o ilości tych nadgodzin, ale nie pamiętam już o co mu chodziło.
Mam nadzieję że dobrze go zrozumiałem i nie wprowadzam nikogo w błąd tym postem ... Także proszę nie brać tego jako wykładni Duńskich przepisów !!
Pozdrawiam Willy.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej