poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: dodatkowe pieniąze  (Przeczytany 17124 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline EVA77

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +2/-3
Odp: dodatkowe pieniąze
« Odpowiedź #30 dnia: 19 Lut 2010, 12:21:00 »
Jomir bardzo się cieszymy że Ci sie wiedzie, ale nie musisz chwalić się tym na forum, bo Ci którym się wiedzie gorzej czują się zniesmaczeni. Skoro zdecydowałaś się żyć i mieszkać w Danii to niestety musisz płacić podatki na takich "leserów" którym się wiedzie gorzej. I powiem Ci że to nie jest wcale taki miód ubiegać się o pomoc z komuny więc może darowalibyście sobie ocenianie innych.My z mężem przez 4 lata pracowaliśmy uczciwie, płacilismy podatki i nie mieliśmy nigdy zamiaru kombinować. Niestety jakiś mądry polak, pewnie taki któremu się wiedzie, wymyślił polskie umowy i stawki godzinowe 60 kr.Podziękowano nam za pracę i zaproponowano polskie warunki. I co mieliśmy pracować za 60 kr na godzinę?Małe dziecko na utrzymaniu i kupa innych wydatków.Więc jakby to nazwali Ci którym się wiedzie, postanowliśmy "pokombinować" i siedzimy na kontanthjaelp. I nie jestem z tego powodu wcale dumna.Wie może darujmy sobie te beznadziejne opinie, bo Ci którzy tu proszą o pomoc może po prostu chwytają się "ostatniej deski ratunku'

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #31 dnia: 19 Lut 2010, 13:00:52 »
Ja naprawde rozumiem, ze czasem ktos sie potknie i czasem trzeba korzystac z pomocy.
Tym, ktorzy pomocy potrzebuja pomagam na codzien i bez proszenia.
Wiem rowniez, ze wsrod potrzebujacych jest wielu ludzi, ktorzy w swoim zyciu nie utrudzili sie zbytnio praca. I takim mowie nie.

Mowie rowniez nie, moralnosci spolecznej, ktora pochwala nieudacznictwo, a potepia sukces.
Nie wiem jaki tok myslenia doprowadzil do wniosku, ze sie chwale. Ja tylko napisalam, ze nie zamierzam godzic sie z matactwem tylko z tego powodu, ze mi sie wiedzie.
Nie zamierzam czuc sie zle, czy dalej idac wstydzic sie tego, ze nie jestem w gronie proszacych o pomoc.
I nie chodzi tu o to, ze czuje sie lepsza, chodzi o to, ze nie zamierzam poddac sie spolecznej presji. Bo jakzez moze byc wstydem to, ze ktos sobie w zyciu radzi?
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Offline EVA77

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #32 dnia: 19 Lut 2010, 14:25:23 »
Urzekła mnie Twoja historia. Nie bedę na to odpowiadać żeby nie doszło do niepotrzebnej polemiki. Od dawna czytam posty na tym forum i początkowo dobrze Cię odbierałam. Teraz tylko utwierdziłam się w fakcie, że poprzez "pomoc innym" zwyczajnie pokazujesz swoją wyższość. A może przypomnij sobie jak tu zaczynałaś. Nie każdy może mieć, a może nie chce mieć męża duńczyka, żeby w życiu było łatwiej.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #33 dnia: 19 Lut 2010, 14:31:57 »
To mi sie podoba -co sie robi jak brakuje argumentów do dyskusji ?
 Atakuje sie prywatnie osobe, z która sie nie zgadza.

Bo przeciez po to jest wolne forum zeby wszyscy sie ze wszystkimi zgadzali :-)
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #34 dnia: 19 Lut 2010, 14:41:04 »
Przykro mi, ze Cie rozczarowalam.

Czasy "janteloven" czy "urawnilowki" dawno juz minely.
Dawno tez minely czasy, kiedy panowala zasada "vox populi, vox dei".

Ja stawiam na odrebnosc jednostki  ;D

Offline EVA77

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #35 dnia: 19 Lut 2010, 14:49:47 »
Nie rozczarowałaś mnie bo nigdy nie byłaś moim autorytetem. Po prostu przy blizszym poznaniu nie zyskujesz. Nie miałam zamiaru nikogo atakować. Tylko po prostu szkoda mi wszystkich ludzi którzy zwracaja się tu o pomoc i czytają odpowiedzi Jomir typu...Moja mama to i to, mój syn to i to, a mój mąż duńczyk to co innego.I wszystkim po takiej pomocy klapną uszy.

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #36 dnia: 19 Lut 2010, 14:56:25 »
Zdanie o rozczarowaniu bylo ironiczne. Natomiast ubawilam sie setnie czytajac o blizszym poznaniu. Ja za blizsze poznanie uwazam chociaz prywatna wymiane korespondencji tudziez rozmowe telefoniczna.
Ale coz, sa pewnie rozne poziomy blizszego poznania  ;D

Smieszne jest rowniez to, ze uwagi na temat opowiesci rodzinnych pisze osoba, ktora na forum pisze o swoim porodzie, parowkach dla dziecka, wynagrodzeniu i szeregu jak dla mnie bardzo prywatnych spraw...
Czyzby bylo tak jak pisze Orwel: "wszystkie zwierzeta sa rowne, ale inne rowniejsze"???

To nie jest forum prawne, gdzie piszemy tylko i wylacznie o przepisach.
To forum dyskusyjne i kazdy ma prawdo do wypowiedzi, w taki sposob, w jaki mu pasuje, tak dlugo jak nie obraza innych forumowiczow i nie narusza ogolnieprzyjetych norm moralno-spolecznych.

Rowniez kazdy ma prawo miec swoje zdanie na temat innych uzytkownikow, jednak wyrazanie go jest juz ryzykowne, bowiem nie kazdy potrafi je wyrazic bez naruszania norm.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #36 dnia: 19 Lut 2010, 14:56:25 »

Offline EVA77

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #37 dnia: 19 Lut 2010, 15:10:41 »
No coż ja piszę o parówkach i porodzie a ty opisujesz choroby swojej mamy i swoich dzieci. Polemika z Tobą zniża się do bardzo niskiego poziomu, więc nie bedę dalej jej kontynuować.

Offline Roxx

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #38 dnia: 19 Lut 2010, 15:35:48 »
Sylwusiu, nie wiem, czy to byl dobry pomysl, zebys wypowiadala sie na tym forum, bo nie masz za wiele do powiedzenia, poza kilkoma inwektywami.
Proponuje, zebyscie Ty, Zoska i Roxx zwrocili sie do Fachurry w kwestii zalozenia Klubu Prawdziwych, Zyczliwych Rodakom Polakow.
I moze jakies forum odrebne? Tam moglibyscie bez przeszkod wymieniac sie doswiadczeniami, sposobikami, kombinacjami.

Wineto, milo przeczytac taki rozsadny tekst:)

To właśnie tacy jak ty i Winieta powinni założyć forum nienawiści do innych Polaków na emigracji, na którym obsmarowywaliby swoich i pisali niekorzystne "porady" wyssane z palca
Niema to jak Polacy na emigracji. Nawet na forach się żrą.
Może i "kolorowi" jak napisałem są nabusebami, bez chęci integracji w większości przypadków żyjącymi na koszt podatnika, ale jednego możemy im pozazdrościć(a zwłaszcza co niektórzy "haterzy" z forum od których tylko bije nienawiść i w każdym swoim poście i "radach" to widać) - kolorowi trzymają się razem. Jeden drugiemu pomaga czy to w pracy czy to w normalnym życiu i nikt nikogo nie pyta czy jest naciągaczem czy po prostu mu się nie powiodło. Traktują się jak bracia lub przyjaciele(Habibi)
Natomiast na Polskim forum same kłótnie i porady w stylu "spadaj stąd-nie rób mi konkurencji"

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #39 dnia: 19 Lut 2010, 16:03:55 »
Wiesz Roxx, o tych habibi ostatnio czytalam ksiazke (oparta na faktach) uwierz mi, ze nasza "polska nienawisc" jest duzo lepsza niz to ich "habibi".

Offline Wineta

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #40 dnia: 19 Lut 2010, 16:05:55 »
Czytanie ze zrozumieniem bardzo by się niektórym przydało. Przypuszczam, że wiele reakcji spowodowanych jest zasadą "uderz w stół...". Jednego słowa w temacie nienawiści nie napisałam, ale niektórzy wyczytali :) Macie swoje zdanie, ja mam swoje.
Nie chcę się bratać i przyjaźnić z ludźmi, którzy za główne źródło dochodu wybrali życie na cudzy koszt. Może się to Tobie Roxx nie podobać, ale ja zdania nie zmienię. I żeby było jasne - nie twierdzę, że taki styl życia wybrał autor pierwszego posta. Odpowiadam jedynie na treści podane w temacie "kolorowych" przez Roxx. Dla mnie nie jest to wzór do naśladowania. Może to głupie i snobistyczne, ale chcę być dumna z tego, że jestem Polką, chcę, żeby moi zagraniczni znajomi byli dumni, że mnie znają. Wstydzę się tego, że Polacy kradną, piją, demolują, biją - bez względu na to, gdzie to robią - w Polsce czy poza nią. Nie podoba mi się, że wiele krajów, które zdecydowały się wpuścić nas po 2005 roku widzi w nas głównie cwaniaków i naciągaczy. Przykro mi, kiedy słyszę, że nowy znajomy jest zaskoczony, jaką miłą i sympatyczną osobą może być Polak, bo do tej pory spotkał się głównie z agresywnym, żądającym wszystkiego dla siebie osobnikiem. Oczywiście, nie wszyscy Polacy są tacy. Problem w tym, że tych najlepiej widać.
Wieki problemów skutecznie oduczyły nas samodzielności i samodzielnego myślenia. Sprawiły, że w większości przypadków nie umiemy brać na siebie odpowiedzialności ani za siebie, ani za nasze rodziny, ani za nasz kraj. Widzimy często tylko nasze portfele. Puste, bo nikt ich nie chce zapełnić, a nam się przecież należy. Żadne inwektywy na forum nie zmienią mojego zdania, bo jak już pisałam, to, że ktoś jest chamski nie sprawi, że ja się zniżę do chamstwa.

Offline kris6

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #41 dnia: 20 Lut 2010, 15:55:10 »
Pisałem na forum żeby uzyskać jakąś pomoc, a tu nie którzy naskoczyli na mnie jak stado Wilków. Przeciesz gdybym posiadał na koncie oszczędności, albo wo gule jakieś auto to bym sobie jakoś poradził. Myślałem że ktoś mi pomoże przetrzymać ten krótki okres dołku finansowego a tu tylko że jestem kombinator. Zawiodłem się bardzo na forum owiczach :'(, tylko dla Zosia podziękowania za miłe słowa otuchy  ;D. Dla informacji pozastałych, nigdy nie byłem kombinatorem i na pewno nie będę.
« Ostatnia zmiana: 20 Lut 2010, 16:07:46 wysłana przez kris6 »

Offline neletop

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 16
« Odpowiedź #42 dnia: 20 Lut 2010, 21:31:36 »
Kris. Na pewno nie jest wam lekko.
Czasy sa teraz takie, ze trudno jest znalezc prace.
Ale na pewno byloby wam latwiej, gdyby zona pracowala.
Z jednej pensji zawsze jest trudno sie utrzymac.

Idz do komuny, przedstaw swoje dochody. Moze nalezy ci sie boligstøtte.
Byc moze zona moze sie starac o kontanthjælp (o ile stara sie o prace).

Nie znam sie na tych przepisach, wiec nic wiecej ci nie doradze.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #43 dnia: 21 Lut 2010, 09:36:20 »
Wazne aby zona nie stracila ststusu jako "arbejdstager". Status ten zachowuje sie rowniez przy ureacie pracy zglaszajac sie niezwlocznie do Jobcenter. W zaleznosci od sytuacji finansowej calej rodziny, tzn. przede wszystkim dochodow, mozna uzyskac pomoc socjalna. Obecne max. stawki pomocy w formie kontanthjælp to okolo 24.000 dk miesiecznie bruto. Posiadane oszczednosci nie moga przekraczac 10.000 dk na osobe. Nalezy zwrocic uwage, ze niektore komuny, w sytuacji kiedy nie spelniasz wszystkich warunkow moze, ale nie musi przyznac tzw. Starthjælp, ktora jest zdecydowanie nizsza od Kontanthjælp i wynosi obecnie okolo 8.000 ma osobe/forsørger i okolo 5.500 na osobe samotna.

[Posted on: 21 Lut 2010, 09:34:50]

Max. stawka dotyczy rodziny. Osoba samotna otrzymuje obecnie 13.096.

Offline kris6

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #44 dnia: 21 Lut 2010, 14:59:43 »
Dziękuje wam bardzo NELETOP i ROGOL. Wasze sugestie będą mi na pewno pomocne. Bardzo bym chciał żeby żona znalazła nową prace, wtedy by się wszystko ułożyło i nie musiał bym latać po urzędach i prosić się o pomoc. Jak większość ludzi nie Lubie prosić się o jakieś zapomogi no ale sytuacja u mnie się bardzo skomplikowała, ale wszystko jest na dobrej drodze i w poniedziałek żona może będzie miała prace no ale nie zapeszam. Jeszcze raz dzięki bardzo za rady. Pozdrawiam.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #44 dnia: 21 Lut 2010, 14:59:43 »

Samochód na kredyt- dodatkowe ubezpieczeni?

Zaczęty przez MieciaDział Podatki

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 4481
Ostatnia wiadomość 16 Wrz 2009, 18:59:43
wysłana przez leo1
Jak Rozliczyć Dodatkowe Zarobki Z Internetu (spoza Danii) w SKAT

Zaczęty przez elNinioDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 5825
Ostatnia wiadomość 28 Kwi 2016, 20:07:51
wysłana przez robotnik
Dodatkowe pieniadze