Ogólne > Edukacja
nauka duńskiego
mmaw:
Lepiej chyba jak przetłumaczysz sobie te dokumenty w Polsce. Zawsze to taniej. ZOrientuj się czy napewno potrzebujesz tłumaczenia na duński. Wiele urzędów uznaje tłumaczenie na angielski a to jest tańsze niż na duński.
Co do nauki w szkole języka to śmieszą mnie wypowiedzi , że ktoś się "sam nauczył więcej w domu niż w szkole". Chyba że ma Duńczyka w domu to jest to jakoś możliwe. Nie jest to język, którego można się nauczyć samemu. Pewnie nauczysz się , ale nikt ciebie nie zrozumie.
Nie ma co tez liczyc na to że ktoś nam w szkole włoży dyskietkę i .....gra gitara po duńsku. No wymaga to jednak wysiłku. Cudów nie ma.
roga:
Wszystko jest wzgledne. jezeli masz zdolnosci i jestes "muzykalny" i slyszysz jezyk, to sam mozesz sie go nauczyc, nawet do perfekcji. Przyklad: Moja zona, w przeciwienstwie do mnie, rozmawia dunskim na poziomie "rigssprog" - tak jak mowia w TV, dziennikarze itp. Nigdy nie chodzila do sprogskole ani zadnej innej szkoly jezykowej. Zaznaczam, ze nie jest dunka. Uczyla sie z podrecznikow, sluchajac radia i TV. Zabralo jej to 5 lat. Poslugujac sie jezykiem dunskim przez 8-9 godzin dziennie w pracy, odczuwa, ze jezyk ojczysty jakby odsuwal sie na drugi plan. Ale taka jest cena wyboru miejsca zamieszkania.
marit:
witam wszystkich, mam pytanie odnośnie książek do nauki gramatyki języka duńskiego na poziomie średnio zaawansowanym, czy ktos z Was mógłby polecić jakiś tytuł?
mawi:
ja polecam troll duński dla początkujących np tu : http://www.gandalf.com.pl/b/troll-1-jezyk-dunski-teoria-i-praktyka/
marit:
dziękuję za namiary :)
Nawigacja
Idź do wersji pełnej