poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: skattepligtige dage  (Przeczytany 4070 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

keny79

• Gość
skattepligtige dage
« dnia: 11 Mar 2010, 20:13:11 »
Ponawiam moje pytanie w nowym wątku.poprzednio "wkleiłem" to do innego wątku ale nie otrzymałem odpowiedzi.może teraz się uda :)
załóżmy,że osoba X rozlicza się z dochodu osiągniętego za granicą w polskim urzędzie skarbowym i chce odliczyć od dochodu diety.w jaki sposób policzyć dni za które można diety odliczyć a co ważniejsze jak udokumentować te dni w razie kontroli?o ile w rozliczeniach rocznych dla osób zatrudnionych w niepełnym roku podatkowym mamy wyszczególnione skattepligtige dage o tyle w rozliczeniach rocznych dla osób zatrudnionych w pełnym roku podatkowym takiej informacji brak.

kamila

• Gość
Odp: skattepligtige dage
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Mar 2010, 20:58:07 »
Nie rozumiem Twoich watpliwosci.
Jesli masz kontrakt na caly rok, to moim zdaniem w polskim zeznaniu podatkowym mozesz odliczyc od dochodu diety (tj. 30% diety za kazdy dzien) za caly okres zatrudnienia.
W razie kontroli przedstawiasz po prostu kontrakt i tyle.

keny79

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Mar 2010, 21:16:52 »
na logikę tak powinno być.pamiętam jednak gdy wezwano mnie na kontrolę odnośnie zeznania podatkowego za 2007 rok w związku ze złożeniem wniosku o abolicję podatkową.zażądano wówczas ode mnie dokumentu potwierdzającego dokładną ilość przepracowanych przeze mnie dni za granicą,które miały potwierdzać prawidłowość naliczenia przeze mnie diet,oraz rzekomo miały być również podstawą potwierdzającą prawidłowe odliczenie przeze mnie kosztów uzyskania przychodu.wtedy miałem ilość dni wykazaną na rozliczeniu rocznym ze SKAT.

[Posted on: 11 Mar 2010, 21:12:58]

kontrakt mam co prawda na czas nieokreślony ale sądzę ,że nie mogę odliczyć diet za cały rok choćby z powodów urlopu z którego korzystamy.więc jak mam udowodnić pani za biurkiem ,że 14 lutego pracowałem a od 15 lutego byłem na urlopie.

kamila

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Mar 2010, 21:29:23 »
Hm, to juz zalezy od dociekliwosci i, przepraszam, upierdliwosci konkretnego urzednika.
W takiej sytuacji ja bym napisala pismo wyjasniajace, ze kontrakt byl wazny caly rok, co 2 tyg./miesiac wplywaly na Twoje konto przelewy z tytulu wynagrodzenia za prace i to jest wystarczajacym dowodem na fakt przepracowania calego roku.
Ewentualnie moglbys przedlozyc jeszcze swoje kolejne rozliczenia wynagrodzenia za caly rok.

[Posted on: 11 Mar 2010, 21:23:55]

nie mogę odliczyć diet za cały rok choćby z powodów urlopu z którego korzystamy.więc jak mam udowodnić pani za biurkiem ,że 14 lutego pracowałem a od 15 lutego byłem na urlopie.

Sprawa dyskusyjna.
Przeciez koszty uzyskania przychodu, ktore mozesz odliczyc sobie w polskim rozliczeniu, nie sa warunkowane praca caly rok bez urlopu lub l4.
Nie wiem, nalezaloby to sprawdzic dokladniej, ale poki co pozostane przy swoim zdaniu.
Poza tym nie bez powodu mozesz odliczyc sobie nie 100% diety, a 30%.

keny79

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Mar 2010, 21:32:55 »
w zasadzie masz rację.payslipy powinny być wystarczającym dowodem,choć dla upierdliwego urzędnika pewnie nie :)
może poprostu nie uwzględniać diet.analizując  wysokość podatku jaki został zapłacony w danym roku,to nawet bez uwzględniania diet jest wystarczająco wysoki by w zeznaniu rocznym bilans wyszedł na 0 bez stosowania PIT 0

kamila

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Mar 2010, 21:36:10 »
w zasadzie masz rację.payslipy powinny być wystarczającym dowodem,choć dla upierdliwego urzędnika pewnie nie :)
może poprostu nie uwzględniać diet.analizując  wysokość podatku jaki został zapłacony w danym roku,to nawet bez uwzględniania diet jest wystarczająco wysoki by w zeznaniu rocznym bilans wyszedł na 0 bez stosowania PIT 0

Zaraz, nie rozumiem co napisales:)
Jak to bilans na 0 bez stosowania PIT-O (to jest literka O, a nie zero:) ?

keny79

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Mar 2010, 21:49:16 »
tak,to miał być PIT-O :) .wrzuciłem na szybko do jednego z programów do wypełniania PIT dane:dochód osiągnięty za granicą,należny podatek wyliczony przez SKAT,koszty uzyskania przychodu i wyszło ,że zapłacony przeze mnie podatek w Danii jest o ładnych parę tysięcy większy niż należny podatek w Polsce.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Mar 2010, 21:49:16 »

kamila

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Mar 2010, 22:02:34 »
No tak, masz pewnie bardzo malo odliczen w Danii. W tym wypadku rzeczywiscie moglo tak wyjsc. Ale i tak jestem zaskoczona.

keny79

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Mar 2010, 22:28:01 »
w zasadzie temat nie dotyczy mnie.gdyż ja w 2009r złożyłem w Polsce NIP-3 i certyfikat rezydencji więc mam spokój.a to zagadnienie powstało w związku z tym,że pomagam przyjacielowi rozliczyć PIT.w zasadzie w Danii nie ma on żadnych odliczeń,do tego miał niski fradrag w 2009 a podatki na poziomie 40%.sądzę więc ,że to jest powodem tak korzystnego wyniku.

[Posted on: 11 Mar 2010, 22:12:18]

dzięki Kamila za podpowiedzi.myślę ,że wykorzystamy,zasugerowane przez Ciebie, odcinki wypłat i kontrakt jako podstawę do udowodnienia przepracowania danego roku w razie jakiejkolwiek kontroli.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #8 dnia: 11 Mar 2010, 22:28:01 »

G-Dage, deszczowe

Zaczęty przez beenpl20Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 4239
Ostatnia wiadomość 19 Sie 2014, 14:33:40
wysłana przez Jomir
Arspogorelse - skattepligtens dage - zmiana

Zaczęty przez master19_84Dział Podatki

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 3367
Ostatnia wiadomość 27 Mar 2017, 13:53:03
wysłana przez master19_84
Ulga na współmałżonka (Fradrag for begrænset skattepligtige)

Zaczęty przez greg1969Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 5071
Ostatnia wiadomość 01 Gru 2011, 10:31:53
wysłana przez greg1969
Skattepligtige dage

Zaczęty przez kaczucha75Dział Podatki

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 4319
Ostatnia wiadomość 22 Mar 2009, 16:40:56
wysłana przez felis
skattepligtige dage ???