poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Co to jest: Praca na tzw. duńskich mniejszych kontraktach ??  (Przeczytany 18340 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline felis

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Co to jest: Praca na tzw. duńskich mniejszych kontraktach ??
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Mar 2010, 15:16:48 »
Dobre, ale najbardziej dają  się wykorzystywać rodacy, którzy są granatem oderwani od pługa, którzy nie znają nawet języka ojczystego, a co dopabuse angielski/niemiecki.

Może tak bez obrażania.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Mar 2010, 16:30:21 »
Mam znajomego dunczyka, ktory pracuje na kabusewniczym stanowisku w jednym z wiekszych zwiazkow zawodowych. Rozmawialem z nim kilkakrotne na temat tzw. "polskich zarobkow np. 60 kr/godz." i co zwiazki moglyby z tym zrobic. Powiedzial: wymagaloby to np. zgloszenia konkretnych przypadkow do zwiazkow a najlepiej przez jakas orgaizacje/zrzeszenie czy tez duza reprezentatywna grupe pracownikow polskich i w tej samej chwili dodal "ale wiem, ze polacy nie trzymaja ze soba, tylko wykorzystuja jeden drugiego i w ten sposob posrednicy maja fantastyczne warunki dzialania". Nie wiele moglem dodc z mojej strony do takiej oceny.

ReFormer

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Mar 2010, 16:46:26 »
Ale te 60 brutto to nie taka glodowa stawka, jak wychodzi z 50dkk netto. Ze 125 "normalnych" zostaje 80dkk netto, trzeba jednak oplacic mieszkanie, samochod, wyzywic sie tutaj, uslugi sa o wiele drozsze. Do "Nas", do pracy, przyjezdzaja ludzie na kilka m-cy, mieszkaja w przyczepach kempingowych (ale przyczepy "pelen luksus") i placa za to grosze, jedzenie biora ze soba, nie maja samochodow na DK blachach ... wiec sporo wydatkow ich omija. Zatem nie jest tak tragicznie.
Ktos pisal ... ze Ci ludzie nie maja szans na "normalna prace" ... u "Nas" wykonuja proste czynnosci, bo po prostu brak im umiejetnosci przy tych bardziej skomplikowanych. Poza tym jest tez spora bariera jezykowa, zawsze ktos z obecnie juz pracujacych musi tlumaczyc.
W "mojej" firmie po tylku dostali Dunczycy, ktorzy byli wczesniej zatrudniani, bo teraz te prace wykonuja "sezonowcy".

Offline laura156

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Mar 2010, 08:48:11 »
Podobno w Kopenhadze można znaleźć Polaków którzy zostali bez dachu nad głową, bez środków do życia i godzą się pracować za 40 kr za godzinę.
Ale taka prawda że Polak Polakowi wilkiem... Tym bardziej za granicą... Smutne...

Offline Roxx

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Mar 2010, 16:29:56 »
Mnie tylko dziwi jedno. Związki związkami ale w sumie nie wiele mogą. Ale gdzie tu jest państwo, kontrola pracy itp?
Przecież to państwo w takiej sytuacji powinno ustanowić płacę minimalną, która jest gwarantowana i to egzekwować.
Czy w Danii istnieje w ogóle coś takiego jak państwowa inspekcja pracy albo jakieś sensowne prawo pracy, czy jest dzicz ?
Dawniej nie było problemów, bo nie było taniej siły roboczej ze wschodu, ale teraz to ostanowi ogromny problem. I nie można tutaj mieć pretensji do ludzi, że godzą się na takie warunki, nawet nie powinno się mieć specjalnych pretensji do hien żerujących na tych ludziach, skoro państwo na to pozwala i wychodzi na to że jest to zgodne z prawem.
Czasy się zmieniły i warunki na rynku pracy też, ale duński rząd tego jakoś chyba nie zauważa. Negocjacje płacowe między pracodawcą i pracownikiem i liberalny rynek pracy były dobre ale parę lat temu, jak nie było kryzysu, pracowników ze wschodu i bezrobocia praktycznie też nie było. Ale teraz to katastrofa.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Mar 2010, 17:39:42 »
Roxx: Przede wszystkim mylisz sie, ze panstwo dunskie zezwala na zerowanie nieuczciwych pracodawcow na pracownikach przybywajacych tutaj z innych krajow. W Danii panstwo nie ustala warunkow rynku pracy. Tzw. model dunski bazuje na zasadzie uzgadniania warunkow pracy pomiedzy organizacjami pracodawcow a organzacjami pracownikow (Zwiazki zawodowe). Dunska sila robocza zna swoja sile i koniecznosc wspolpracy z pracodawcami i w ten sposob osoanella chyba najlepdze warunki pracy w porownaniu zinnuymi krajami. Model dunski jest do pozazdroszczenia. wiele innych krajow probowalo go kopiowac, ale pracodawcy w tych krajach absolutnie siez tym nie zgadzali, zdajacsobie sprawe z utraty korzysci/przewagi jakie posiadaja.
A to, ze ostanimi laty przyjechalo do Danii kilka/kilkanascie tysiecy obcokrajowcow (kropla w morzu) - nie zmieni i nie powinno zmienic istniejacych zasad funkcjonowania rynku pracy. To obie strony rynku pracy powinny rozwiazac problem nieodpowiedniego wynagradzania niektorych grup pracowniczych a nie dunski rzad, ale nie zawsze jest to latwe kiedy wiele osob z tych pracownikow nie widzi potrzeby i korzysci z przynaleznosci do ZwiazkowZawodowych, ktore to Zw. Wlasnie dbaja o wlasciwe traktowanie swoich czlonkow.

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 78
  • Reputacja: +59/-5
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Mar 2010, 18:15:01 »
Roga i jeszcze raz do ciebie .

Jeżeli ja popatrzę na mój katarakt to na przykład widzę  że jest podpisywany przez mojego pracodawce i widnieje jeszcze , co nazywasz porozumieniem miedzy pracodawca a związkami zawodowymi może to być np. GLS-A i 3F. tak jest to rozumie prawa obowiązki stawka godzinowa itd. A moje pytanie jest następujące , co jeśli pracodawca nie podpisze z nimi żadnej umowy (nie wiem czy ona jest stała czy odnawialna ,a jeżeli tak to co ile) to co w tedy ,czy przypadkiem nie ma wtedy pełnego pola do popisu jeśli chodzi o formę zatrudnienia i płacy , bo te firmy( chodzi mi o ogrodnictwo  ) powoli rezygnują z tych umów .

PS Już mi się obiło o uszy że jedna powiedzmy szklarnia chcę lub już zatrudnia na Duńskiej działalności gospodarczej ,  czyżby kolejny kwiatek.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 17 Mar 2010, 18:15:01 »

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #22 dnia: 17 Mar 2010, 18:51:16 »
Roga i jeszcze raz do ciebie .

PS Już mi się obiło o uszy że jedna powiedzmy szklarnia chcę lub już zatrudnia na Duńskiej działalności gospodarczej ,  czyżby kolejny kwiatek.
Czy mozesz blizej sprecyzowac co masz namysli "zatrudnia na dunskiej dzialalnosci gospodarczej? Odnosnie umow zbiorowych (pracodawcy/zwiazki) to sa one kilkuletnie (2-4 lata) poczym nastepuja nowe pertraktacje. Masz jednak racje, ze np. rolnictwo
nie ma takich umow, bo rolnik to przeciez indywidualny producent. Nie wiem jak konkretnie wyglada sytuacja w ogrodnictwie.
Czy mozna je podciagnac pod rolnictwo? A moze kots inny wie cos wiecej na ten temat? 

[Posted on: 17 Mar 2010, 18:34:20]

Z poniszego wynika, ze "szklarnie" objete sa umowa zbiorowa. Okolo 20.000 zatrudnionych. Duze zadowolenia z zawartej umowy. okolo 1.000 kr wiecej miesiecznie i 12,75% na fundusz emerytalny.

Gartnere glade for ny overenskomst
OK08: Flere fynske gartnere er tilfredse med det forslag til en ny overenskomst, som 3F har forhandlet hjem. 3F'ere kan stemme om aftalen frem til 7. april.

Af Morten Halskov, Fagbladet 3F, morten.halskov@3f.dk Foto: Privat

Der var smil på læberne og anerkendende nik med hovedet fra flere fynske gartnere, da de blev præsenteret for deres nye overenskomst.

- Vi er aldrig tidligere steget med 1.000 kroner i løn om måneden. Det er meget positivt, og jeg har allerede stemt ja til den nye overenskomst, siger 49-årige Anne Marie Larsen, sikkerhedsrepræsentant på gartneriet Multigreen, til Nyhedsbrevet 3F.

Barske forhandlinger
Hen ved 20 gartnere var mødt op hos 3F Odense GOPS, da forhandlingssekretær Peter Kaae Holm fra Den Grønne Gruppe i 3F fortalte om deres nye overenskomst. Forslaget til en ny overenskomst for landets op mod 20.000 gartnere, skovarbejdere og landbrugsassistenter blev lavet af forligsmanden i begyndelsen af marts efter seje forhandlinger mellem 3F og Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere.

- Jeg har ikke oplevet noget lignende. Det var de hårdeste forhandlinger, jeg har været med til, sagde forhandlingssekretær Peter Kaae Holm på medlemsmødet.

Lønforhøjelse og pensionshop
I forligsmandens treårige mæglingsforslag er der lagt op til, at landets op mod 20.000 gartnere, skovarbejdere og landbrugsassistenter blandt andet får en lønforhøjelse på omkring 1.000 kroner om måneden. Derudover stiger deres pension til 12,75 procent i år 2010, hvilket ligger et stykke over den gængse ramme på 12 procent.

Den månedlige lønforhøjelse og en større pension har stået højt på mange grønne 3F'eres ønskeseddel.

- Jeg er rimelig tilfreds. Både timelønnen og pensionen er steget, og det har været vigtigt for mig. Jeg har besluttet mig at stemme ja til overenskomsten, siger 51-årige Kurt Justesen, der er ansat på gartneriet Rosborg, til Nyhedsbrevet 3F.

3F: Husk at stemme
Kurt Justesens 20-årige kollega Stine Højmelund har endnu ikke besluttet, hvor hun vil sætte sit kryds på stemmesedlen:

- Jeg er rimelig tilfreds med resultatet. Det vigtigste er helt klart stigningerne i lønnen og pensionen. Jeg har helt sikkert tænkt mig at stemme, og jeg overvejer nu, om jeg skal sige ja eller nej, siger Stine Højmelund, ansat hos gartneriet Rosborg, til Nyhedsbrevet 3F.

3F opfordrer alle dets medlemmer til at give deres mening til kende om den nye overenskomst:

- Jeg vil selvfølgelig gerne have, at I stemmer ja til forslaget. Men det allervigtigste er, at I stemmer og får jeres kolleger til også at gøre det, sagde Peter Kaae Holm, forhandlingssekretær i Den Grønne Gruppe i 3F på mødet.

3F'ere på det såkaldte GLS-A-område kan stemme om deres nye overenskomst frem til 7. april. Resultatet bliver offentliggjort 11. april på 3F's hjemmeside.

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Mar 2010, 18:52:53 »
Cytuj (zaznaczone)
"zatrudnia na dunskiej dzialalnosci gospodarczej?"
CZy niechodzi tutaj o tzw po polsku samozatrudnienie?? CZyli osoba otwierafirme i wystaia faktury ??
Jest to w Danii nielegalne z tego co się orientuję i skat traktuje to jako zwykle zatrudnienie.
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

Offline jeni

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #24 dnia: 17 Mar 2010, 20:40:29 »
Podobno w Kopenhadze można znaleźć Polaków którzy zostali bez dachu nad głową, bez środków do życia i godzą się pracować za 40 kr za godzinę.
Ale taka prawda że Polak Polakowi wilkiem... Tym bardziej za granicą... Smutne...

POTWIERDZAM PRACUJĄ ZA 40kr za godz, ale na czarno :(

Offline bachman

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #25 dnia: 17 Mar 2010, 21:08:35 »
CZy niechodzi tutaj o tzw po polsku samozatrudnienie?? CZyli osoba otwierafirme i wystaia faktury ??
Jest to w Danii nielegalne z tego co się orientuję i skat traktuje to jako zwykle zatrudnienie.

A co z zapewnioną przez UE swobodą przepływu osób i usług?

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 78
  • Reputacja: +59/-5
« Odpowiedź #26 dnia: 17 Mar 2010, 21:09:50 »
Jeżeli będę miał jakieś informacji w sprawie samozatrudnienia bo na razie jest to wszystko mało precyzyjne to am znać.

Roga- generalnie "ogrodnictwo" jest szeroko rozumiane , wpasowuje się tutaj parę działów jak szklarnie, prace w leśnictwie , rybołówstwo i przetwórnie ryb i owoców morza, pieczarkarnie ,pakownie żywności , praca w stadninach ,chlewniach , oborach i generalnie wszyscy których widzimisię skłania ich do tego że określają swoją branże jako ogrodnictwo.

Od pewnego momentu  zastanawiam się nad przyczyna powstania takich wynalazków jak Polskie Warunki , pomniejszony duński kontrakt , czy samozatrudnienie , przecież przeciętnemu duńskiemu pracodawcy nie rodzą się w głowie takie gówniane pomysły , skądś musi brać natchnienie,wydaje mi się że zaczęło się to od frustracji pośredników którzy zaczęli tracić swoich wikarów z prostej przyczyny zaczęli oni dostawać prywatne kontrakty , popracowali i sprawdzili się Wszystko było w porządku do momentu kiedy rynek się nasycił i Biura pracy miały coraz większy problem  ze znalezieniem nowych ofert , parę bankructw , i w tedy ktoś zaczął kombinować ażeby był taniej i żeby zostać na powierzchni ,bo ktoś musiał naprawdę włożyć w serce w to aby Petersen -okolice Odense jedna z największych szklarni z pomidorami i nie tylko, w Danii zwolniła kilku polaków którzy pracowali kilka lat a na ich miejsce będą zatrudniani na polskich warunkach , w sezonie na kilka ładnych miesięcy "sezon" było zatrudnianych na prywatne kontrakty lub przez pośrednika na duńskich warunkach ,60 70 osób może troszkę więcej a w tym momencie tylko na PW, to jest tylko oszczędność 8, 9 milinów koron , sami na to nie wpadli.

kamila

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 17 Mar 2010, 21:16:06 »
Od pewnego momentu  zastanawiam się nad przyczyna powstania takich wynalazków jak Polskie Warunki , pomniejszony duński kontrakt , czy samozatrudnienie , przecież przeciętnemu duńskiemu pracodawcy nie rodzą się w głowie takie gówniane pomysły , skądś musi brać natchnienie,wydaje mi się że zaczęło się to od frustracji pośredników którzy zaczęli tracić swoich wikarów z prostej przyczyny zaczęli oni dostawać prywatne kontrakty , popracowali i sprawdzili się Wszystko było w porządku do momentu kiedy rynek się nasycił i Biura pracy miały coraz większy problem  ze znalezieniem nowych ofert , parę bankructw , i w tedy ktoś zaczął kombinować ażeby był taniej i żeby zostać na powierzchni ,bo ktoś musiał naprawdę włożyć w serce w to aby Petersen -okolice Odense jedna z największych szklarni z pomidorami i nie tylko, w Danii zwolniła kilku polaków którzy pracowali kilka lat a na ich miejsce będą zatrudniani na polskich warunkach , w sezonie na kilka ładnych miesięcy "sezon" było zatrudnianych na prywatne kontrakty lub przez pośrednika na duńskich warunkach ,60 70 osób może troszkę więcej a w tym momencie tylko na PW, to jest tylko oszczędność 8, 9 milinów koron , sami na to nie wpadli.

Zgadzam sie.
To pachnie nasza polska "pomyslowoscia" i doswiadczeniem (wyniesionym z polskiego rynku pracy), ze odpowiednio przycisniety przez okolicznosci pracownik w desperacji zgodzi sie na niemal wszystko.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #28 dnia: 18 Mar 2010, 00:28:11 »
Dlatego tez od 01.01.2010 wprowadzono szereg nowych przepisow odnosnie tzw. firm jednosobowych (enkeltmandfirma) z innych krajow Unii (czytaj przede wszystkim z Polski). Osoba przybywajaca do Danii nie moze zalozyc takiej firmy, poniewaz zezwolenie na pobyt i prace uwarunkowane jest kontraktem o zatrudnienie w dunskiej firmie. Natomiast polskie firmy jednoosobowe moga wykonywac zlenenia dla dunskich przedsiebiorst, ale jedynie w okresie 3 miesiecy nawykonanie okreslonego zlecenia. Jest tutaj mowa o wydelegowaniu pracownika. Warunkiem dzialanosci w Danii jest, ze polska firma jednoosobowa prowadzi aktywna dzialalnosc w Polsce, a zlecenia z Danii nie sa jedyna dzialanoscia tejfirmy. dunski zleceniodawca ma obowiazek zgloszenia zlecenia do RUT (Register for Udenlandske Tjenester). niezgloszenie tego faktu powoduje: a) nie uznanie przez Skat poniesionych kosztow firmy, b)grzywne w wysoksoci 10.000 kr. Nie uznanie przez Skat kosztow dunskiej firmy robi cala sprawe nieoplacalna i dlatego zglaszaja polskiego wykowce do tego Rejestru (zgodnie z prawem). Narazie sppkoj, ale pod koniec tego roku i w przyszlym, Skat kontrolujac dunskie firmy + RUT, bedzie wiedzial dokladnie ktore jednoosobowe firmy z Polski nie placily tutaj podatki (polska firma placi podatek w Polsce) i zarzada przedlozenia dowodow na potwierdzenie
"przwdziwosci" tych firm. 

Offline Roxx

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #29 dnia: 18 Mar 2010, 14:14:21 »
Roxx: Przede wszystkim mylisz sie, ze panstwo dunskie zezwala na zerowanie nieuczciwych pracodawcow na pracownikach przybywajacych tutaj z innych krajow. W Danii panstwo nie ustala warunkow rynku pracy. Tzw. model dunski bazuje na zasadzie uzgadniania warunkow pracy pomiedzy organizacjami pracodawcow a organzacjami pracownikow (Zwiazki zawodowe). Dunska sila robocza zna swoja sile i koniecznosc wspolpracy z pracodawcami i w ten sposob osoanella chyba najlepdze warunki pracy w porownaniu zinnuymi krajami. Model dunski jest do pozazdroszczenia. wiele innych krajow probowalo go kopiowac, ale pracodawcy w tych krajach absolutnie siez tym nie zgadzali, zdajacsobie sprawe z utraty korzysci/przewagi jakie posiadaja.
A to, ze ostanimi laty przyjechalo do Danii kilka/kilkanascie tysiecy obcokrajowcow (kropla w morzu) - nie zmieni i nie powinno zmienic istniejacych zasad funkcjonowania rynku pracy. To obie strony rynku pracy powinny rozwiazac problem nieodpowiedniego wynagradzania niektorych grup pracowniczych a nie dunski rzad, ale nie zawsze jest to latwe kiedy wiele osob z tych pracownikow nie widzi potrzeby i korzysci z przynaleznosci do ZwiazkowZawodowych, ktore to Zw. Wlasnie dbaja o wlasciwe traktowanie swoich czlonkow.
Ja tam jestem dalej przy swoim, że duński model rynku pracy był dobry do czasu otwarcia granic na pracowników ze wschodu.
Teraz jest wolna amerykanka i brak jakichkolwiek negocjacji, bo zawsze znajdą się nieuświadomieni ludzie godzący się na pracę za 30 koron po 16 godzin dziennie i śpiący w barakach, psujący rynek pracy. Takich zawsze będzie się bardziej opłacało zatrudniać.
Pewnie nawet nie wiesz na jaką skalę to się zaczyna dziać. Ja jestem w 3F i dostaję od nich gazetki, gdzie czytam że coraz więcej dużych i poważnych firm zaczyna zatrudniać ludzi w ten sposób.
A państwo właśnie poprzez nieingerowanie zezwala na te przekręty. Związki związkami, ale nie każdy musi do nich należeć, ani nawet o nich wiedzieć, a państwo powinno stać na straży aby obywatele nie byli oszukiwani. Co to za problem ustalić płacę minimalną np 100 koron na godzinę gwarantowaną przez państwo, a powyżej tego to już negocjowane przez związki w zależności od branży.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 18 Mar 2010, 14:14:21 »

praca w ochronie środowiska

Zaczęty przez crazyrafDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16226
Ostatnia wiadomość 27 Maj 2007, 00:34:01
wysłana przez crazyraf
Praca w nocy szkodliwa jak azbest

Zaczęty przez MargaretMitchellDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 25469
Ostatnia wiadomość 17 Sie 2011, 17:15:50