poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Rubryka 59  (Przeczytany 11837 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zurich

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
Rubryka 59
« dnia: 19 Mar 2010, 19:18:25 »
Czy rubryka 59 jest przeznaczona tylko i wylacznie do odliczenia ulgi na współmałżonka???

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: Rubryka 59
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Mar 2010, 19:24:42 »
Sprawdz w rozliczeniu rocznym (Årsopgørelse) prawie przy wszystkich rubrykach Skat wyjasnia co powinno sie wpisac w danej rubryce. Nie pamietam czy dotyczy to rowniez 59, ale sprawdz.

Offline Zurich

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Mar 2010, 19:33:38 »
Skat wyjasnia po dunsku a z tym u mnie cieniutko.Prosze o przetlumaczenie jak ktos bardziej kumaty ode mnie.
Chodzi mi o dokladne okreslenie jaka ulge i na co mozna tu wpisac.Dziekuje.

Fradrag for gifte personer, der har lønarbejde

Du kan få et såkaldt ægtefællefradrag, hvis du opfylder disse fire betingelser:

1. Du er begrænset skattepligtig af indtægter fra personligt arbejde i tjenesteforhold.
   2. Du er gift ved udgangen af indkomståret.
   3. Du har samme bopæl som ægtefællen ved udgangen af indkomståret.
   4. Din ægtefælle har ikke opnået skattenedsættelse gennem et personfradrag her i landet.

Fradraget er op til 42.900 kr. i 2009. Det kan ikke overstige den skattepligtige lønindkomst.

Hvis din ansættelse er kortere end et år, kan du højst få 1/12 af 42.900 kr. for hver påbegyndt måned, du er skattepligtig.

Du kan ikke få fradraget, hvis du vælger at blive beskattet efter grænsegængerreglerne.

Offline EUZEBINA

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Mar 2010, 19:47:51 »
rubryka 59 to ulga na żonę! :)

[Posted on: 19 Mar 2010, 19:47:11]

jeżeli masz duński adres to możesz jej nie mieć

Offline art1

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Mar 2010, 22:13:27 »
tak jak wszyscy piszą jest to ulga na żone niekorzystającą z duńskiego rynku pracy i nieważne czy jest tu z tobą czy w pl, różnica polega tylko na tym że jeśli jest w pl wpisujesz tylko imię i nazwisko i jako nr cpr date urodzenia

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Mar 2010, 11:14:25 »
Skat wyjasnia po dunsku a z tym u mnie cieniutko.Prosze o przetlumaczenie jak ktos bardziej kumaty ode mnie.
Chodzi mi o dokladne okreslenie jaka ulge i na co mozna tu wpisac.Dziekuje.

Fradrag for gifte personer, der har lønarbejde

Du kan få et såkaldt ægtefællefradrag, hvis du opfylder disse fire betingelser:

1. Du er begrænset skattepligtig af indtægter fra personligt arbejde i tjenesteforhold.
   2. Du er gift ved udgangen af indkomståret.
   3. Du har samme bopæl som ægtefællen ved udgangen af indkomståret.
   4. Din ægtefælle har ikke opnået skattenedsættelse gennem et personfradrag her i landet.

Fradraget er op til 42.900 kr. i 2009. Det kan ikke overstige den skattepligtige lønindkomst.

Hvis din ansættelse er kortere end et år, kan du højst få 1/12 af 42.900 kr. for hver påbegyndt måned, du er skattepligtig.

1. Masz ograniczony obowiazek podatkowy
2. Jestes zonaty na koniec roku podatkowego
3. Masz ten sam adres z malzonak na koniec roku podatkoweg
4. Malzonka nie uzyskala ulgi podatkowej w formie personfradragu w Danii
Du kan ikke få fradraget, hvis du vælger at blive beskattet efter grænsegængerreglerne.

Offline siny

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Kwi 2010, 23:13:41 »
Moi drodzy, jak można sprawdzić czy fradrag na żone jest uwzględniony w rozliczeniu rocznym. Nigdzie u siebie nie widzę rubryki 59 ??    Pozdr.

[Posted on: 21 Mar 2010, 18:02:05]

Ponawiam pytane. Jak uzyskać ulge na żone jeżeli w tastselv nie ma rubryki 59?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 18 Kwi 2010, 23:13:41 »

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Kwi 2010, 21:37:02 »
W rozliczeniu rocznym (/Årsopgørelse) rubryka 59 nie figuruje. Ulga personalna normalnie obliczna jest przez Skat i uwidoczniona w formie "personfradrag". Jezeli nie masz takiej ulgi na siebie i malzonka/e "personfradrag ægtefælle", mozesz dokonac poprawki
do rozliczenia rocznego.

Offline andyandy

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +6/-1
  • Tłumacz przysięgły j. duńskiego
    • Tłumacz przysięgły j. duńskiego
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Kwi 2010, 18:49:46 »
Skat w internetowym selvangivelse podaje tylko te rubryki, które wg informacji SKat mają zastosowanie w przypadku danego podatnika. Rub. 59 jest za to na każdym selvangivelse otrzymanym pocztą w wersji papabusewej, także należy albo wypełnić wersję papabusewą, albo elektroniczną + pisemko/wizyta w Skat. Małżonek może przebywać na terenie Danii, jednak nie może uzyskiwać dochodu z Danii za okres, na który nalicza się ulgę. Poza podaniem ulgi należy podać także imię i nazwisko współmałżonka, nr CPR (w przypadku braku datę urodzenia + XXXX), gminę podatkową (pisze się POLEN) i czy małżonek ma ten sam adres zameldowania i że jest się w związku małżeńskim. W elektronicznym zeznaniu ta część nazywa się Ægtesakbelig status, tak samo jak dolna część zeznania papabusewego.

Dla osób pozostających w związku małżeńskim przysługuje ulga podatkowa na współmałżonka (rubryka 59) w maks. kwocie 42.900 kr/12 mies. (w 2009). Spełnione muszą być następujące warunki:
- dla osób pracujących w Danii ze stałym miejscem zameld. za granicą (rozliczenie podatków wg begrænset skattepligt)
- to samo miejsce zameldowania małżonków
- zawarty związek małżeński
- współmałżonek nie uzyskiwał dochodów z Danii
- wykonywanie pracy w Danii przez podatnika (tak jak i wcześniej wymienione ulgi nie przysługuje za okres, gdy podatnik jest na zasiłku)
Odliczenie przysługuje na każdy rozpoczęty miesiąc, kiedy wszystkie ww warunki były spełnione.
SKAT informuje, że przysługuje tylko JEDNA ulga na współmałżonka, nawet jeżeli prawo twojego kraju dopuszcza posiadanie większej ilości żon :)
Andrzej Dwulat
Tłum. przysięgły j. duńskiego

alien

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Maj 2010, 22:57:52 »
Gdyby wszystko było takie proste............
Mam żonę i dziecko w Polsce , jestem tam też zameldowany . W 2009 byłem w skat , przedstawiłem dokumenty i otrzymałem tą ulgę . Zmieniono mi też status na "ograniczony obowiązek podatkowy".
Rozliczając w tym roku "na papierze" skat za 2009 wypełniłem rubrykę  59 i dodatkowo 53 ( dojazdy do pracy +  do Polski ).
Zamiast korekty skatu otrzymałem miły liścik : zmieniono Twoje podatki za 2009 , pierwszy raz w Dani zameldowałeś się  11.2008 ( faktycznie pracowałem w Danii cały 2008) , przebywasz tutaj  dłużej niż 6 miesięcy i w/g prawa nie przysługuje Tobie "ograniczony obowiązek podatkowy" , nie należy się też ulga za koszty wyjazdów do Polski .

W Polsce mam "pełny obowiązek podatkowy" ponieważ posiadam "centrum interesów rodzinnych" .
W Danii też mam "pełny obowiązek podatkowy" ponieważ przebywałem dłużej niż 6 (183 dni) miesięcy i posiadam "centrum interesów ekonomicznych"
Czy to nie absurd ?
Ulgę dostałem w 2009 w innym skat niż ten pod który podlega moja komuna . Rozliczałem się oczywiście w swoim skat , stąd też otrzymałem list.

Umowa o podwójnym opodatkowaniu pomiędzy RP i Królestwem Danii która reguluje te sprawy :
http://www.mf.gov.pl/_files_/podatki/umowy_miedzynarodowe/dania_konwencja-tekst_polski,angielski.pdf
po duńsku :
http://www.mf.gov.pl/_files_/podatki/umowy_miedzynarodowe/dania_konwencja-tekst_duz_ski.pdf

[Posted on: 28 Maj 2010, 22:54:24]

Małe sprostowanie , ulgę z 59 można rozliczyć tylko posiadając " Ograniczony obowiązek podatkowy "

Offline Agner

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Maj 2010, 23:05:53 »
a co jesli żona jest w PL i pracuję,wtedy też należy się personfradrag na nią?????

alien

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Maj 2010, 23:12:42 »
Nie sądzę aby praca żony w Polsce miała  jakieś znaczenie.

Offline Agner

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Maj 2010, 00:35:21 »
ale pewności nie masz????wytłumaczę, pisałem już do skatu o naliczenie mojego personfradrag,a nie wiedziałem,że na żonę również mogę .Byłem w 2007,2008,i troszkę 2009 w Dani odliczałem rubryki 51 i 53 oraz upomniałem sie o personfradrag za 2007 bo w następnych latach juz mi naliczyli.Czy aby napewno na żonę przebywajacą cały czas w PL oraz pracującą należy się personfradrag oraz jak to teraz ewentualnie załatwić Czy można robić korektę korekty??

[Posted on: 29 Maj 2010, 00:21:27]

słyszałem o tej uldze ,ale myśłałem że dotyczy żon niepracujących!!!

alien

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Maj 2010, 11:51:37 »
Dlatego użyłem słowa  " nie sądzę" . Mnie i moich znajomych skat nie pytał o to czy żona pracuje w RP.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Maj 2010, 20:53:47 »
Agner: pofatyguj sie pare postow w gore. "Zurich" podal dokladnie, kiedy mozna wniesc do rozliczenia ulge 59. Ta sama definicja wynika z objasnienia do tej rubryki w roazliczenie rocznym. A wiec ulga przysluguje miedzy innym tylko i wylacznie kiedy masz ograniczony obowiazek podatkowy wynikajacy np. z Twojego kontraktu. Inna rzecz, ze mozesz skorzystac z tzw. grænsegenger zasady, jezeli Twoje dochody wDanii sa ponad 75% Twoich lacznych dochodow tutaj i w innym kraju. Zjedz calkiem na dol w Twoim rozliczeniu i zobacz Grænsegægerdata, klik Vis i zobaczysz o co chodzi, miedzy innym dane malzonki, zarobkow itp. Jest to tak zwany inberetning af supplement til selvangivelse for begrænset skattepligt. Bedac w Danii tak dlugi okres jak Ty, nie otrzymujesz zadnych innyc ulg niz ulge personalan nasiebie i ewenrtualnioe na malzonka.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 29 Maj 2010, 20:53:47 »

Rubryka 11. Job som vikar og dagpenge

Zaczęty przez lowman-AarsDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 6074
Ostatnia wiadomość 16 Mar 2017, 17:25:42
wysłana przez Jomir
jaka rubryka na uaktualnienie fradragu rocznego 39500dk?

Zaczęty przez MalgosiaDział Podatki

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 6023
Ostatnia wiadomość 30 Kwi 2008, 23:08:47
wysłana przez Klingon
rubryka 51

Zaczęty przez jasix81Dział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 4563
Ostatnia wiadomość 08 Mar 2012, 15:20:00
wysłana przez SGRW
pomocy z rubryką 51