poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: WIELKA ŁAPANKA SAMOCHODOW NA PL BLACHACH  (Przeczytany 45174 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ghandi696

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: WIELKA ŁAPANKA SAMOCHODOW NA PL BLACHACH
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Kwi 2010, 00:51:13 »
Ceny rejestracji aut są rażąco zawyżone.
Ok...znajduje prace,mam kilka dni na zarejestrowanie auta,ale wyplaty jeszcze nie dostalem-skąd mam wziąźć siano?To ich nie obchodzi,mogą je skonfiskować..to nie uczciwe...
nie mowie  o przypadkach jazdy na PL blachach np.3 lata....bo to inna historia.
Mysle ze niemcy w koncu wymogą na nich zmianę przepisów..polacy nie,bo za ciency jestesmy. nie moze byc tak ze w ramach jednej unii w danym kraju np.-niemczech auto kosztuje 20 k euro,a w danii jego wartosc to np. 80k.
Daloby sie to na szczeblu handlu miedzynarodowego na dunczykach wyegzekwować..ale jeszcze troche czasu musi uplynac....
Ja rozumiem ze trzeba respektowac przepisy danego kraju,ale czemu az takie rozbieżności w wartości  przedmiotów np.samochodów?
Czym dunczycy sie kierują?Chodzi o wieksze wplywy kasy do skata na socjal?Idą nie tą drogą..gdyby teoretycznie nie bylo obcokrajowcow w danii ich gospodarka mocno by ucierpiala..ale to temat na inną rozmowę.
Rejestracja-TAK..ale na normalnych warunkach.

GTW

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #31 dnia: 17 Kwi 2010, 01:34:32 »
Dunczycy w jakis tam sposob musza finansowac dobrobyt i porzadek.
Co do obcokrajowcow, to bez przesady; byloby tu duzo lepiej i spokojniej bez przybyszy z Bliskiego Wschodu, Pakistanu czy Afryki, ktorzy to sa zdecydowana wiekszoscia i ktorych nikt nie potrafil skutecznie "wychowac"/zaaklimatyzowac. Sa sa oni i pozostana obciazeniem dla spoleczenstwa dunskiego przez wiele jeszcze lat czy pokolen.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #32 dnia: 17 Kwi 2010, 12:03:32 »
Mysle ze niemcy w koncu wymogą na nich zmianę przepisów..polacy nie,bo za ciency jestesmy. nie moze byc tak ze w ramach jednej unii w danym kraju np.-niemczech auto kosztuje 20 k euro,a w danii jego wartosc to np. 80k.
Troche sie mylisz odnosnie Niemcow. Niemcow pracujacych np. w Danii, obowiazuja troche inne przepisy dla tzw. grænsegængere (osoby mieszkajace i przekraczajace sasiednia granice w zwiazku z praca). Dotyczy to rowniez Szwedow.

[Posted on: 17 Kwi 2010, 12:00:28]

Chodzi oczywiscie o zarejestrowanie pojazdu przez obcokrajowcow. Poza tym zgadzam sie, ze sama oplata rejestracji powinna byc z czasem uregulowana w ramach prawa unijnego (p.t. ogranicza prawo swobodnego poruszania sie/wybierania miejsca pracy).

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #33 dnia: 17 Kwi 2010, 15:00:59 »
Nalezy pamietac ze wysokosc podatku za auta jest adwkwatna do ich zarobkow,w wiekszosci dunczucy zarabiaja miesiecznie miadzy 20 a 30 tysiecy koron netto a sa zawody i staowiska w ktorych jescze wiecej,przeliczcie ile to bedzie w euro pow.2000 tys.na miesiac,zwykly fizol w niemczech ma miedzy 1200 a 1500 euro na reke.Tak wiedz de facto ceny za auta sa nie znacznie wieksze tu w Danii.Jesli chodzi o zarobki nas przybyszow to na start dostawalo sie ok.115 koron,dunczycy jeszcze kilka lat temu mieli 135 w zwyz zalezalo to od stanowiska jakie zajmowal,znam ludzi u mnie w firmie takzwanych fizoli co maja po 175 i wiecej,ale pracuja po kilkanascie lat i napewno nie mieli na start ponizej 130 koron.Sa wsrod nas tu w Danii rzeznicy z polski i oni na start tez mieli powyzej 150 koron,tak wiec obiektywnie najwiecej dostaja po kieszeni ci co zarabiaja najmniej i dla nich przerejestrowanie auta jest najwiekszym bolem.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #34 dnia: 17 Kwi 2010, 19:30:24 »
Dunczycy w jakis tam sposob musza finansowac dobrobyt i porzadek.
Co do obcokrajowcow, to bez przesady; byloby tu duzo lepiej i spokojniej bez przybyszy z Bliskiego Wschodu, Pakistanu czy Afryki, ktorzy to sa zdecydowana wiekszoscia i ktorych nikt nie potrafil skutecznie "wychowac"/zaaklimatyzowac. Sa sa oni i pozostana obciazeniem dla spoleczenstwa dunskiego przez wiele jeszcze lat czy pokolen.

A teraz podniesie sie szum... do wypowiedzi Jamjuranda moznabydodac: "byloby tu duzo lepiej i spokojniej bez przybyszy z bylych krajow Europy Wschodniej, ktorych nikt nie potrafil skutecznie "wychowac". Moze nie wszystkich, ale z pewnoscia wielu, ktorzy traktuje Danie jak tani lup w poczynaniach nie zgodnych z prawem i przyjetymi normami.......

Offline jedrzej

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #35 dnia: 17 Kwi 2010, 22:00:09 »
...racje Panowie macie...szumu niebędzie...

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #36 dnia: 18 Kwi 2010, 13:53:47 »
Roga,
Roznica miedzy wymienionymi przybyszami jest taka, ze ci "od nas" kiedys wyjada i nie maja zadnej agendy polityczno religijnej w przeciwienstwie do tej drugiej grupy ktora importuje cale rodziny do Danii, wogole nie majac w planach aklimatyzacji.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #36 dnia: 18 Kwi 2010, 13:53:47 »

Offline stn

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #37 dnia: 21 Maj 2010, 12:33:22 »
i jak tam z tymi łapankami? gdzie teraz najczęściej łapią?

Offline Zurich

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #38 dnia: 21 Maj 2010, 16:06:07 »
Nie powiem gdzie to znalazlem ale powiem ze nie na tym forum dla poloni dunskiej. ;D ;D ;D Moze komus sie przyda.

Witajcie,prosze wszystkich ktorym w krotkim czsie zarekwirowali dunczycy samochody o kontakt,sprawa trafila juz do Europejskiego Parlamentu i Europejskiej Komisji nasi polscy europoslowie sa nabiezaco informowani o przebiegu sprawy i sa zbulwersowani tym co nas tutaj spotyka zajmuja sie ta sprawa bardzo dokladnie a jestem w ciaglym kontakcie z naszymi europoslami bo mi tez zabrali samochod firmowy 7miesiecy temu i podjelam z dunczykami walke nie jestem tylko ja jeszcze inna moja rodaczka podjela walke i dolaczyla do mnie mamy prawo po naszej stronie to jest wbrew prawu unijnemuto co Dunczycy robia z nami wbrew temu prawu i go nie stosuja wobec nas i lamia prawo musimy wszyscy protestowac i nie podpisywac zadnych dokumentow jak beda nam je kazac podpisac podczas rekwiracji naszych samochodow,nie robic tego ja tak zrobilam i mowic ,ze chroni was prawo C-154/06 Commission v Hellenic Republic jesli macie macie wiecej pytan i watpliwosci kontakt ze mna 47527070 49222811 P.S.osoby ktore podpisali sie na Petycji do Premiera Donalda Tuska proszeni sa o kontakt bo ta petycje zostala przeslana przez ze mnie do Europejskiego Trybunalu I Europejskiej Komisjioraz otrzymali nasi europoslowie i czekaja na kolejne osoby pokrzywdzone przez Dunskie organy podatkowe chca wysluchac wszystkich historie mozemy wspolnymi silami ich pokonac z pozdrowieniami Kamila

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #39 dnia: 21 Maj 2010, 17:44:44 »
Te bzdety od Kamili to niestety ale kolejna prowokacja i robienie wrogiej propagandy.

Offline stn

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #40 dnia: 21 Maj 2010, 22:22:35 »
no niestety, ale tak to wygląda i chyba nic się nie zmieni w tej sprawie, choć pewnie nie jeden z nas by się ucieszył gdyby doszło to do skutku

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #41 dnia: 21 Maj 2010, 22:46:44 »
Nie powiem gdzie to znalazlem ale powiem ze nie na tym forum dla poloni dunskiej. ;D ;D ;D Moze komus sie przyda.

Witajcie,prosze wszystkich ktorym w krotkim czsie zarekwirowali dunczycy samochody o kontakt,sprawa trafila juz do Europejskiego Parlamentu i Europejskiej Komisji nasi polscy europoslowie sa nabiezaco informowani o przebiegu sprawy i sa zbulwersowani tym co nas tutaj spotyka zajmuja sie ta sprawa bardzo dokladnie a jestem w ciaglym kontakcie z naszymi europoslami bo mi tez zabrali samochod firmowy 7miesiecy temu i podjelam z dunczykami walke nie jestem tylko ja jeszcze inna moja rodaczka podjela walke i dolaczyla do mnie mamy prawo po naszej stronie to jest wbrew prawu unijnemuto co Dunczycy robia z nami wbrew temu prawu i go nie stosuja wobec nas i lamia prawo musimy wszyscy protestowac i nie podpisywac zadnych dokumentow jak beda nam je kazac podpisac podczas rekwiracji naszych samochodow,nie robic tego ja tak zrobilam i mowic ,ze chroni was prawo C-154/06 Commission v Hellenic Republic jesli macie macie wiecej pytan i watpliwosci kontakt ze mna 47527070 49222811 P.S.osoby ktore podpisali sie na Petycji do Premiera Donalda Tuska proszeni sa o kontakt bo ta petycje zostala przeslana przez ze mnie do Europejskiego Trybunalu I Europejskiej Komisjioraz otrzymali nasi europoslowie i czekaja na kolejne osoby pokrzywdzone przez Dunskie organy podatkowe chca wysluchac wszystkich historie mozemy wspolnymi silami ich pokonac z pozdrowieniami Kamila

Sprawa, ktora przytaczasz tzn. C-154/06 to sprawa obywatela Niemiec, mieszkajacego na stale w Niemczech (i tam zatrudnionego), ale ktory wprowadzil pojazd do Grecji ibez rejestracj itd. itd. Bylo juz kilkakrotnotnie omowione tutaj na forum. Przeczytaj tez dekret unijny, ktory wyraznie podkresla, ze kraje czlonkowskie powinny starac sie o wspolprace w tej kwestii (umozliwiania poruszanuiasie pojazdami w krajach unii bez koniecznosci rejestracji), ale pod warunkiem, ze kraje sa w stanie usunac prudnosci, ktore moga wystapic w tej kwestii zalecen dekretu.

[Posted on: 21 Maj 2010, 22:41:08]

Kamila: Oczywiscie mozesz poruszac sie samochodem firmowym w Danii, jezeli samochod ten spelnia role transportowania np. towarow z jedengo do drugiego kraju unii. Nie mozesz natomiast jako osoba prywatna jezdzic po Danii samochodem firmy jezeli nie jestes w tej firmie zatrudniona i jezeliten pojazd sluzy Tobie jako srodek transportu. Twoj problem zarekwirowania samochodu sluzbowego nie jest interesujacy dla osob ktorym zarekwirowano ich samochod prywatny zarejestrowany w PL.

Offline cimrcent

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #42 dnia: 22 Maj 2010, 18:57:07 »
Witam serdecznie.
Czy ktoś z Was wie jak przedstawia się sprawa w przypadku, gdy w Danii będę jeździła samochodem na PL baszkach - wynajętym od osoby prywatnej. Doszły mnie słuchy, że gdy posiada się umowę wynajmu, to policja duńska nie może zabrać samochodu.
Pozdrawiam

Offline stn

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #43 dnia: 23 Maj 2010, 15:55:00 »
no nie wiem, ja raczej bałabym się tak ryzykować i jeździc tym autem

ReFormer

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 23 Maj 2010, 16:47:52 »
Witam serdecznie.
Czy ktoś z Was wie jak przedstawia się sprawa w przypadku, gdy w Danii będę jeździła samochodem na PL baszkach - wynajętym od osoby prywatnej. Doszły mnie słuchy, że gdy posiada się umowę wynajmu, to policja duńska nie może zabrać samochodu.
Pozdrawiam

Chyba, ze bys miala umowe notarialnie poswiadczona odnawiana co 2 tygodnie :) W innym przypadku nie ma podstawy prawnej, ktora by Tobie pozwolila poruszac sie tym autem.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #44 dnia: 23 Maj 2010, 16:47:52 »

Czerwony MALUSZEK 126 p na polskich blachach w Aarhus

Zaczęty przez Ania i JustynaDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 19
Wyświetleń: 30540
Ostatnia wiadomość 09 Sie 2013, 18:50:16
wysłana przez piotr1
Pożyczony samochód na polskich blachach.

Zaczęty przez nilaDział Hydepark

Odpowiedzi: 16
Wyświetleń: 32050
Ostatnia wiadomość 10 Mar 2010, 14:05:29
wysłana przez zozolek
Sprzedarz samochodu na dk blachach w Polsce

Zaczęty przez MieciaDział Hydepark

Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 7425
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2010, 08:34:00
wysłana przez vera
sprzedaż samochodu na polskich blachach