poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: rozliczenie w Polsce za pracę w Danii  (Przeczytany 5560 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline polka99

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
rozliczenie w Polsce za pracę w Danii
« dnia: 16 Kwi 2010, 22:29:13 »
Witam
musze rozliczyc pit w Polsce za prace w Danii za 2009 rok. Czytalam duzo na forum oraz przepisy, zawsze tez rozliczalam sama pity w Polsce. I nie bardzo rozumiem jednej rzeczy.

Na forum przeczytalam ze naszym przychodem jest Lønindkomst  z Årsopgørelse, przed odjeciem AM Bidrag. Od tego odejmuje sie 30 % diet itd.
Dlaczego przychodem  za 2009 jest caly Lønindkomst a podatkiem caly AM Bidrag. W Lønindkomst sa przeciez pieniadze na feriepenge, ktore dostaniemy w 2010 roku. Podatku przeciez nigdy  nie placi sie z gory.
Naszym przychodem bez feriepenge jest pozycja A Indkomst, widoczna na kwitku na dole  i podatek od tego ( bez feriekonto) w pozycji AM Bidrag Beregningsgrundlag w tresci wyplaty.
I wtedy to stanowi rzeczywisty przychod w 2009 roku, od ktorego  moim zdaniem powinnismy zaplacic  podatek.
Od pieniedzy  za feriekonto wyplaconych w 2010 roku podatek zaplacimy  dopabuse w 2011.
Nie rozumiem tego zupelnie dlaczego wrzucamy w przychod feriekonto za ktore nie dostalismy jeszcze pieniedzy i nie zarobilsmy ich

Prosze kogos o wytlumaczenie tego, albo moze ktos ma jakies informacje i mnie oswieci.
z gory dziekuje
polka 99

[Posted on: 16 Kwi 2010, 22:14:41]

i jeszcze zapomialam dodac ze przepisy mowia
Przychodem są natomiast wszystkie otrzymane przez podatnika pieniądze, wartości pieniężne (w tym również różnice kursowe walut), wartość otrzymywanych nieodpłatnie świadczeń, wartość przychodów w naturze, wartość umorzonych zobowiązań, wartość zwróconych wierzytelności.
Jest wyraznie napisane otrzymane , a pieniadze z feriepenge nie otrzymalismy.

kamila

• Gość
Odp: rozliczenie w Polsce za pracę w Danii
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Kwi 2010, 22:37:14 »
Kiedys tez sie nad tym zastanawialam.
Ale uznalam, ze w momencie kiedy pracodawca przekazuje pieniadze na moje FerieKonto, jest to juz moj przychod.
Fakt, ze te pieniadze mam do dyspozycji dopabuse w nastepnym roku (choc niekoniecznie, bo mozna je uzyskac wczesniej w pewnych sytuacjach), ale teoretycznie sa one na moim koncie juz w roku biezacym. I takze w biezacym roku jest odprowadzany od nich podatek. Bo podatek odprowadza pracodawca do Skat, a do FK przekazuje juz kwote netto (przynajmniej wg mojej wiedzy tak jest).
Oczywiscie, gdyby ktos chcial byc hiperpoprawnym i skrupulatnym moglby wziac pod uwage faktyczny termin przekazywania zaliczek na podatek dochodowy do SKAT-a i feriepenge do FK - a odbywa sie to raz na kwartal, a wiec np. za czwarty kwarta w pierwszym kwartale nastepnego roku. Jednak jest to moim zdaniem kwestia techniczna, wiec domniemanym terminem zaplaty podatku za dany miesiac, jest moment potracenia go z Twojej wyplaty. Tak samo z feriepenge.
Oczywiscie, ktos moze nie zgodzic sie z moja argumentacja, ale wg mnie takie potraktowanie przychodu w polskim rozliczeniu jest prostsze i bardziej przejrzyste zarowno dla samego podatnika jak i dla urzednika US przy ewentualnej kontroli.

Za takim potraktowaniem przychodu przemawia tez fakt, ze SKAT wlasnie te kwote uwaza za przychod od ktorego naliczane sa odpowiednio wszystkie skladowe podatku dochodowego.

Offline polka99

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Kwi 2010, 23:18:15 »
Kamila
Ja jednak chyba nie rozlicze feriepenge w tym roku, i zaplace podatek od nich w nastepnym
W Polsce jest wyraznie w przepisach ze dochod i przychod jest suma otrzymanych w dany roku swiadczen
Zaklady pracy robily nawet kombinacje rok temu, wyplacaly pensje pracownikom 2 stycznia 2009 roku a nie 31.12.2008 roku. dlatego ze od 2009 roku mamy progi podwyzszone i obnizone podatki, i dlatego wyplaty byly przesuwane. wchodzily na nastepny juz rok i  pracownicy byl placili nizszy podatek i dostawali wiecej na reke. Sam Urzad skarbowy wypowiadal sie ze jes to zgodne z przepisami i nic nie moga zrobic. bo nie moga zmusic pracodawcy do wypalcenia wyplaty do 31.12.2008.
wiec na 200% jest prawda ze placi sie podatek od otrzymanych dochodow w danym roku podatkowym.

Ja swoich ferepenge nie otrzymalam w 2009 roku, moge je dopero wyjac teraz w lipcu, i nie ma u nas w pracy mozliwosci  wyjecia ich wczesniej. Chyba ze konczy sie prace i ma sie rozwiazana umowe.
wiec wydaje mi sie to logiczne i uargumenowane dla U Skarbowego. Nigdy nie placi sie podatku z gory w przypadku osob fizycznych
Dania i Polska maja zupelnie inny system i jakies roznice musza byc
tak mi sie pzynajmniej wydaje. A z drugiej strony jest to tez  uczciwe , bo przeciez nie oszukuje US w Polsce.
pozdrawiam serdecznie
ania

[Posted on: 16 Kwi 2010, 23:16:23]

przepraszam za literowki i bledy ale juz jestem strasznie zmeczona

kamila

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Kwi 2010, 23:38:41 »
Oczywiscie, to Twoja decyzja jak zrobisz.
I rzeczywiscie, bedzie to zgodnie z przepisami na pewno.
Jednak nie mam pewnosci jak jest z podatkiem od feriepenge: wg mojej wiedzy, pracodawca odprowadza podatek w biezacym roku.
Tak tez wynika z rozliczenia rocznego.
Z drugiej strony, jestem przekonana, ze moja interpretacja ma mocne podstawy i jest zgodna przepisami, dlatego ja rozliczam sie w sposob opisany wczesniej.

Literowki? Nie zauwazylam:)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #3 dnia: 16 Kwi 2010, 23:38:41 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 309445
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16876
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Czy przeglady techniczne aut sa obowiazkowe w Danii ?

Zaczęty przez KierowcaDział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 39606
Ostatnia wiadomość 27 Paź 2009, 22:39:26
wysłana przez Manior
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 45836
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42614
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand