poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Polacy przy pracy: Mądrość to nad mądrościami - nie pracować z Polakami  (Przeczytany 13290 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
Polacy przy pracy:
Mądrość to nad mądrościami - nie pracować z Polakami

Pod takim tytułem dzisiaj ukazał się dziś artykuł na onet.pl, który pozwoliliśmy sobie zamieścić również na naszym portalu.
Artykuł tyczy się co prawda pracy na wyspach, jednak czy na pewno ??

Zapraszamy do dyskusji na ten temat.
« Ostatnia zmiana: 05 Cze 2007, 13:37:42 wysłana przez willy »
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

Offline marta_malgorzata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +9/-4

Po poltorarocznych doswiadczeniach w pracy z Polakami oraz wspolnym mieszkaniu mialam tylko zle wspomnienia i zszargane nerwy :o Falszywosc, zawisc,kradzieze, podkladanie klod pod nogi, donoszenie, zero wspolpracy i pomocy kolezenskiej miedzy pracownikami. Po pracy duzo alkoholu.

Kiedy zaczelam pracowac z dunczykami odetchnelam. Po prostu komfort psychiczny. Do tej pory jesli mam wybor, to wole pracowac z obcokrajowcami.  >:(

Offline mona

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
Niestety masa ludzi,kiedy zasmakuje troche normalnego zycia po za granicami swego panstwa natychmiastowo zapomina o swoich szarych komorkach.
Zamiast pomagac jeden drugiemu i trzymac sie razem,bo przeciez wszyscy jada na tym samym wuzku,to kazdy kazdemu prubuje dosrac.
Nie znosze glupoty i nie chodzi tu o posiadana wiedze a bardziej o madrosc zyciowa.
Znam pare osob z polski i niestety moge  wyliczyc na palcach jednej dloni,ktore nalezaly do myslacego grona.Obecnie jedynym kontaktem z polakami jest internet i niech tak zostanie.

Offline Mirabelka

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +13/-3
Oj to sie zaraz zacznie klotnia polakow na forum,  :o

Offline marta_malgorzata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
Obecnie jedynym kontaktem z polakami jest internet i niech tak zostanie.
[/quote]

Zgodze sie z tym zdaniem. Bardzo trafne spostrzezenie. :D :D :D

Offline leon.24

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +3/-1
Szkoda że taka opinia panuje tutaj, ale wcale się nie dziwię za każdym razem jak jadę do Polski to na terminalu jest mnóstwo Polaków i gdy tak przysłuchuję się rozmową to jest mi wstyd za nich i jak słyszę jaki mają sposób pracy to jest mi wstyd podwójnie ja pracuję sam ( z Polaków) na farmie ale niedługo ma się to zmienić mój szef chce abym  załatwił przyjazd dla drugiego Polaka. Jak do tej pory współpraca z Dunczykami układa się dobrze. Napiszę coś więcej jak będę mógł porównać obie sytuacje. Pozdrawiam
 ;)

Offline mona

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
Ja pracuje z dunczykami i powiem,ze pracuje sie lepiej ale jak wiadomo wszedzie sa wyjatki.Wszystko zalezy od czlowieka.
Wszedzie mozna sie poparzyc.

poloniainfo.dk

Offline urszula

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-0
Ja również się zgadzam z tą opinią. Mam przyjemność pracować z Polakami i jestem przerażona. Pomimo że siedzą tu kilka lat nikt ci nie pomoże i utopią cie w łyżce wody. Chodzi o informacje gdzie, co załatwić. Dla mnie internet był zbawieniem (ukłony dla Anha, wielkie dzięki). Szkoda że nie potrafimy szanować się na wzajem, ani w kraju ani za granicą. Przykre

Tula

• Gość
Niestety masa ludzi, kiedy zasmakuje troche normalnego zycia poza granicami swego panstwa, natychmiastowo zapomina o swoich szarych komorkach.
Zamiast pomagac jeden drugiemu i trzymac sie razem, bo przeciez wszyscy jada na tym samym wozku,to kazdy kazdemu probuje dosrac.
Nie znosze glupoty i nie chodzi tu o posiadana wiedze, a bardziej o madrosc zyciowa.
Znam pare osob z Polski i niestety moge wyliczyc na palcach jednej dloni, ktore nalezaly do myslacego grona.Obecnie jedynym kontaktem z Polakami jest internet i niech tak zostanie.
Przy okazji pisania o uzywaniu szarych komorek, poprawilam Pani bledy.
A do rzeczy -- nie generalizowalabym. Jestem tu wprawdzie od niedawna, ale zarowno Polacy, z ktorymi mieszkam, jak i ci, z ktorymi pracuje, sa w porzadku. Jedyny powod, dla ktorego chcialabym pracowac w miedzynarodowym gronie, to cwiczenie jezyka. A leserzy, zawistnicy, czarne owce i kombinatorzy sa wszedzie, w kazdej spolecznosci. Nie ma co robic z nas gorszych, niz naprawde jestesmy.
Pisala Pani tez o jechaniu na jednym wozku. Obawiam sie, ze sie Pani myli. Jest bowiem szalona roznica miedzy przyjezdzajacym tu lekarzem a gazeciarzem i powiem szczerze, nie widze dla nich ani plaszczyzny porozumienia, ani koniecznosci pomagania sobie nawzajem.

Offline marta_malgorzata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
Cytuj (zaznaczone)
Jest bowiem szalona roznica miedzy przyjezdzajacym tu lekarzem a gazeciarzem i powiem szczerze, nie widze dla nich ani plaszczyzny porozumienia, ani koniecznosci pomagania sobie nawzajem.

Hmm, a ja raczej nie widze tej roznicy. Zarowno jeden jak i drugi przyjechali tu zarabiac lepsze pieniadze niz w kraju. ;D ;D ;D

« Ostatnia zmiana: 06 Cze 2007, 10:41:30 wysłana przez GoTTie »

Tula

• Gość
Hmm, a ja raczej nie widze tej roznicy. Zarowno jeden jak i drugi przyjechali tu zarabiac lepsze pieniadze niz w kraju. ;D ;D ;D
Chodzi mi o roznice w statusie materialnym juz tutaj, standardzie zycia, towarzystwie, w jakim sie obracaja itp. To dwa inne swiaty.

Offline mona

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
No i wlasnie jest to kolejny przyklad polskiego rozumowania.
Jezeli jalis czlowiek bedzie potrzebowal twojej pomocy to najpierw zapytasz sie  o wykonywana profesje.Jezeli jest lekarzem to wez go zostaw bo moze sobie sam pomoc.Czy to nie zawisc pomieszana z zazdroscia.
Myslisz ze taki lekarz jest inny od gazeciarza bo ma wiecej na koncie, nie pedaluje w nocy z gazetami i ogolnie ma sielankowy zywot.
O zgrozo!

Offline tygrys3000

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +2/-2
    • Status GG
uwarzacie ze lekaze maja sielankowy zywot?? ja tak nie uwazam, przeciez sam widok tych chorych i to co oni czasem z nimi robia to sie moze w glowie niezle poprzewracac

Offline mona

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
No jak widac sa tacy,co tak mysla.Niestety

Offline tygrys3000

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +2/-2
    • Status GG
uwazam ze nie tylko polacy rzucaja sobie klody pod nogi bo to ma miejsce w kazdym spoleczenstwie  nie wazne czy polak czu dunczyk czy kto kolwiek inny so ludzie mili i sa ludzie wredni tak juz jest i bedzie a to jacy jestesmy my zalezy tylko i wylacznie od nas jacy chcemy byc czy mili czy wredni jesli ktos mnie prosi o pomoc to czemu mam mu nie pomoc jesli mam mozliwosc to mu pomoge i nie robi mi to roznicy czy to polak czy ukrainiec czy rosjanin a jesli ktos ma wiecej kasy no to niech sobie ma za darmo jej pewnie nie dostal wiec czego mam mu zazdoscic przyjdzie czas ze i ja bede mial wiecej tylko trzeba na to zapracowac

poloniainfo.dk

PRZENIESIONY: sukamy pracy

Zaczęty przez JomirDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 13305
Ostatnia wiadomość 12 Sie 2014, 11:46:59
wysłana przez Jomir
zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26604
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
polskie agencje pracy

Zaczęty przez 6palcyDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 17886
Ostatnia wiadomość 16 Lut 2012, 21:37:25
wysłana przez 6palcy
Agencje pracy

Zaczęty przez benek19892Dział Esbjerg, Haderslev, Kolding ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 31834
Ostatnia wiadomość 20 Kwi 2011, 07:33:41
wysłana przez dania_d
DOJAZDY DO PRACY

Zaczęty przez AmboDział Podatki

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 18615
Ostatnia wiadomość 23 Mar 2015, 08:47:06
wysłana przez Jomir