poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: ulga za dojazdy do polski ??  (Przeczytany 29308 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: ulga za dojazdy do polski ??
« Odpowiedź #30 dnia: 21 Mar 2010, 20:11:33 »
Moja revisionsfirma, ktora "uzywam" interpretuje ulge KOST, w taki sam sposob jak Skat, tzn. jezeli przebywasz w tymczasowym miejscu (pracy) i nie masz mozliwosci nocowania w swoim "normalnym" miejscu pobytu (zamieszkania, przebywania na codzien),
to masz prawo korzystania z ulgi na podwojne prowadzenie domu (kost og logi) ale co sie tyczy KOST to nie dluzej niz 12 miesiecy. Odnosnie ulgi LOGI (ulga dot. zakwaterowania) to nie ma ona tego ograniczenia, jak dlugo podatnik moze udokumentowac, ze jest mowa o podwojnym prowadzeniu domu i ze jego normalnym miejscem pobytu jest dom/mieszkanie w Polsce, a tutaj przebywa czasowo (midlertidigt).   
Odnosnie ulg za dojazdy do PL, dotyczy ta samazasad: jak dlugo twoj "dom" jest w PL (rodzina, dzieci = miejsce twojego stalego pobytu), to mozesz korzystac z ulgi na jazdy do rodziny. sprobuje potwiedzic ww szukajac odpowiedzi w Skacie. Jak ja otrzymam - podziele sie informacja

[Posted on: 21 Mar 2010, 20:10:52]

Moja revisionsfirma, ktora "uzywam" interpretuje ulge KOST, w taki sam sposob jak Skat, tzn. jezeli przebywasz w tymczasowym miejscu (pracy) i nie masz mozliwosci nocowania w swoim "normalnym" miejscu pobytu (zamieszkania, przebywania na codzien),
to masz prawo korzystania z ulgi na podwojne prowadzenie domu (kost og logi) ale co sie tyczy KOST to nie dluzej niz 12 miesiecy. Odnosnie ulgi LOGI (ulga dot. zakwaterowania) to nie ma ona tego ograniczenia, jak dlugo podatnik moze udokumentowac, ze jest mowa o podwojnym prowadzeniu domu i ze jego normalnym miejscem pobytu jest dom/mieszkanie w Polsce, a tutaj przebywa czasowo (midlertidigt).   

Offline Zurich

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #31 dnia: 21 Mar 2010, 20:14:09 »
Odnosnie ulgi LOGI (ulga dot. zakwaterowania) to nie ma ona tego ograniczenia, jak dlugo podatnik moze udokumentowac, ze jest mowa o podwojnym prowadzeniu domu i ze jego normalnym miejscem pobytu jest dom/mieszkanie w Polsce, a tutaj przebywa czasowo (midlertidigt).   

roga czy to oznacza ze nawet przy stalym kontrakcie np w 3 czy w 4 roku pobytu w Danii mozna odliczyc ulge na zakwaterowanie imozna robic to tak dlaugo jak dlugo ma sie w polsce dom/mieszkanie i placi sie za nie wszystkie rachunki???

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #32 dnia: 21 Mar 2010, 23:31:10 »
Sprobuje dowiedziec sie w Skat jak interpretuje okreslenie "midlertidig" tzn. czasowy pobyt w Danii, ktory jest warunkiem uzyskania tej i innych ulg. Czy "czasowy" jest wylacznie zwiazany z czasowym kontraktem pracy, czy tez nie.

Offline letniak

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 9
  • -Otrzymane: 12
« Odpowiedź #33 dnia: 22 Mar 2010, 13:04:59 »
Czy można być gdzieś czasowo przez dłuższy czas?! To chyba pytanie natury filozoficznej.. ;)

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #34 dnia: 18 Kwi 2010, 18:02:07 »
Witam mieszkam i pracuje w Danii od 2007 nie korzystałem z żadnych ulg bo od samego początku tzn 04-01-2007 miałem umowę na stale .Mam pytanie czy ulga za dojazdy do kraju mi sie należała czy nie oczywiście mój stały adres zamieszkania znajduje się w Polsce z Góry dziękuje  za pomoc.:)

Offline KIKI

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
« Odpowiedź #35 dnia: 18 Kwi 2010, 18:27:24 »
Ja rowniez mam umowe na stale w piatek udalam sie do SKAT i kobitka powiedziala ze mam zle rozliczony PIT moje oczy byly takie :o a ona spokojnie mi mowi ze jezeli mam tez meldunek w Polsce to dlaczego nie odp ???? I sama mi wprowadzila korekte!!!
Niech Bog jej da zdrowie(wiadomo dlaczego) ;D

Offline andyandy

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +6/-1
  • Tłumacz przysięgły j. duńskiego
« Odpowiedź #36 dnia: 19 Kwi 2010, 01:21:10 »
Cytuj (zaznaczone)
Odnosnie ulg za dojazdy do PL, dotyczy ta samazasad: jak dlugo twoj "dom" jest w PL (rodzina, dzieci = miejsce twojego stalego pobytu), to mozesz korzystac z ulgi na jazdy do rodziny.

To prawda! Jeżeli SKAT ma wątpliwości, wówczas żąda zaświadczenia o stałym zameldowaniu w PL. I to wystarczy nawet w przypadku singli. Odnośnie ryczałtów na wyżywienie i nocleg przypominam poniżej to, co znalazłem w duńskiej ustawie podatkowej (gdzieś czytałem jeszcze, że niektóre SKATy kwestionują "umowę tymczasową" nawet jak jest na 12 miesięcy, ale z opcją przedłużenia):

Koszty wyżywienia i noclegu można odliczyć w związku z tymczasowym miejscem pracy przez okres pierwszych 12 miesięcy.
Okres 12 miesięcy biegnie od nowa w przypadku zmiany miejsca pracy.
Przez zmianę miejsca pracy rozumie się:
1. zmianę miejsca pracy o przynajmniej 8 km
2. przejście do innego projektu (når der skiftes til et andet arbejdsprojekt)
3. zmianę pracodawcy

podstawa prawna: ligningslovens par. 9A stk. 5
Andrzej Dwulat
Tłum. przysięgły j. duńskiego

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #36 dnia: 19 Kwi 2010, 01:21:10 »

Offline szukam

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #37 dnia: 19 Kwi 2010, 13:28:09 »
Czy zmiana projektu (pkt.2)  może być rozumiana również jako zmiana stanowiska pracy u tego samego pracodawcy ?

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #38 dnia: 19 Kwi 2010, 16:26:03 »
Ciekawe kiedy podziela sie swoja wiedza ci co ciagneli wszystkie ulgi a w szczegolnosci odpisy za dojazdy do polski a teraz musza to zwracac,zeby sie ulaga za dojazdy nalezala w polsce trzeba miec rodzine,maz zona badz dzieci,zadnym singlom nie przysluguje odpis.Ja mam kontrakt na stale od czterech lat i wlasnosciwe lokum w polsce i w skacie ich to gowno obchodzi czy ja mam jakies rachunki do placenie czy nie,jesli nie posiadam tam rodziny to sorry ale nic mi sie nie nalezy.

Offline andyandy

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +6/-1
« Odpowiedź #39 dnia: 19 Kwi 2010, 20:36:36 »
zadnym singlom nie przysluguje odpis.
Chyba masz na myśli odliczenie kosztów związanych z prowadzeniem podwójnego gospodarstwa domowego (dobbelt husførelse), które pod pewnymi warunkami można stosować (było o tym na forum), gdy nie przysługują odliczenia wg kwot ryczałtowych (kost og logi). Odliczenia kosztów dojazdu (befordringsfredrag) przysługuje każdemu, kto dojeżdża z domu do pracy na odległość ponad, o ile się nie mylę 12 km. Inaczej mówiąc za 24 km dojazdu stawka odliczenia wynosi 0. Nie bierze się pod uwagę odległości w linii prostej, tylko taką, jaką się faktycznie pokonuje do pracy (w rozsądnych granicach). Skoro podatnik posiada miejsce stałego zameldowania w Olsztynie, a pracuje w Randers, to podróże między tymi miejscami są niczym innym jak dojazdem do pracy. Nie ma wymogu, że taka podróż musi się odbywać codziennie. Poświadczenie zameldowania na pobyt stały z Polski jest wystarczającą podstawą do tego odliczenia. Inną sprawą jest ilość takich podróży w roku. Jeżeli wykracza ona poza ramy rozsądku (sprawa niestety uznaniowa), warto gromadzić kwity z promu, paragony za cienką kawę przy niemieckiej autostradzie itp., a w ostateczności powołać się na świadków, chociaż nie słyszałem o przypadku, by Skat ilość podróży zakwestionował. Anonimowy urzędnik Skata skarżył się wręcz w głośnym liście do Berlingske w połowie 2009, że nie mają żadnych możliwości, aby to sprawdzić. Odliczenie kosztów dojazdu nie przysługuje tylko w przypadku, gdy pracodawca bierze na siebie ten koszt (wolny od podatku zwrot za bilety, kilometrówka, samochód służbowy itp.).
Andrzej Dwulat
Tłum. przysięgły j. duńskiego

Offline vaxa_rys

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +4/-6
« Odpowiedź #40 dnia: 19 Kwi 2010, 21:54:58 »
a jak wyglada sprawa dla małżenstwa, które zostalo zawarte w Danii, oboje maja nadalmeldunek w PL, ale pod innymi adresami?

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #41 dnia: 19 Kwi 2010, 22:42:19 »
Proponuje pogadac w skacie nie z jakims kmiotem co przyjmuje przy takzawanym okienku tylko z kims kumatym,ja mam kontrakt  na stale tak jak pisalem i meldunek tutaj i w polsce i bylem w tamtym miesiacu w skacie poniewaz skat mi wystawil karte na 2010 rok z powiekszonym fradragiem o kwote powiekszona za zwroty ktore to skat mi wyplacil  w 2007 roku wiedz powiedzialem im ze mi sie zadne ulgi nie naleza a oni powtarzali jak mantre ze owszem moge krzystac z ulg za dojazdy jesli mam meldunek w polsce i ze moja kareta jest ok,wiec ja powiedzialem zeby przyslali mikogos kumatego bo ja sie z nimi nie dogadam to wtedy przyslali gostka co mial pojecie w podatkach i co sie okazalo ze ta kwote co mi dali na ten rok mialbym im oddac w nastepnym,przejzal w systemie na jakich warunkach tu pracuje i mieszkam i powiedzial ze jesli nie posiadam rodziny w polsce to zadna kasa za dojazdy mi sie nie nalezy.Proponuje pogadac naprawde z kims obcykanym w skacie a nie z jakimis leszczami.

Offline asiorekk

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #42 dnia: 21 Kwi 2010, 21:31:45 »
a ja bylams ie ostatnio roliczac i jzu sama niewiem co o tym myslec. Rolziczenie za 5 miesiecy od 1ego sierpnia do grudnia. Rewizor wyliczyl ze dostane zwrotu 50 koron bo tyle podatku zaplacilam, ale wogole nie wzial pod uwage faktu ze dojezdzam codziennie 34 km w jedna strone, stwierdzil ze skoro podatku nie zaplacilam nie moge dojazdow odliczyc, a wyjazdy do pl moge wyliczyc tylko jak mam rachunki za podroz. Mzoe ktos sie orientuje ile w tym prawdy i czy warto isc rolcizyc sie u kogos innego//? dzieki za pomoc pozdro

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #42 dnia: 21 Kwi 2010, 21:31:45 »

tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42607
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand
z duńskiego na polski

Zaczęty przez jan22Dział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 23760
Ostatnia wiadomość 22 Cze 2009, 23:12:13
wysłana przez robertcph.
Nabiał itp. z Polski

Zaczęty przez seba08Dział Kącik Kulinarny

Odpowiedzi: 31
Wyświetleń: 43329
Ostatnia wiadomość 16 Lis 2011, 20:05:53
wysłana przez M z Horsens
gdzie wymienic polski certyfikat na dunski ( wozki widlowe )

Zaczęty przez kumcokDział Hydepark

Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 28184
Ostatnia wiadomość 03 Sty 2022, 20:01:03
wysłana przez wafl
Okna z Polski?

Zaczęty przez MAJECZKADział Hydepark

Odpowiedzi: 32
Wyświetleń: 38454
Ostatnia wiadomość 14 Mar 2012, 22:25:40
wysłana przez roga