poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Praca w duńskiej firmie w Polsce.  (Przeczytany 20103 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kattarina

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Praca w duńskiej firmie w Polsce.
« dnia: 22 Kwi 2010, 16:38:22 »
Witam forumowiczów! Jestem nową forumowiczką, lecz mam głęboką nadzieję, że będę tu częstym gościem. Staram się o pracę w duńskiej firmie w Polsce, jest to polski oddział firmy, której główna siedziba mieści się w Danii. Za kilka dni mam interview, proszę o jakieś wskazówki! Dodam, że praca jest o charakterze office/sales manager. Na co powinnam zwrócić uwagę, czy w dobrym tonie będzie przywitanie oraz pożegnanie się w jęz. duńskim? Znam biegle angielski, duński nie jest przez pracodawcę wymagany i nie znam go.
Jak wygląda praca w otoczeniu Duńczyków?  Będę wdzięczna za wszelkie uwagi.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: Praca w duńskiej firmie w Polsce.
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Kwi 2010, 19:48:53 »
Witam forumowiczów! Jestem nową forumowiczką, lecz mam głęboką nadzieję, że będę tu częstym gościem. Staram się o pracę w duńskiej firmie w Polsce, jest to polski oddział firmy, której główna siedziba mieści się w Danii. Za kilka dni mam interview, proszę o jakieś wskazówki! Dodam, że praca jest o charakterze office/sales manager. Na co powinnam zwrócić uwagę, czy w dobrym tonie będzie przywitanie oraz pożegnanie się w jęz. duńskim? Znam biegle angielski, duński nie jest przez pracodawcę wymagany i nie znam go.
Jak wygląda praca w otoczeniu Duńczyków?  Będę wdzięczna za wszelkie uwagi.
Zycze sukcesu, ale dziwi mnie troche, ze na kilka dni przed interview, jeszcze nie zapoznalas sie z interesujaca Cie tematyka i tak powiedzialbym "na chybcika" prosisz o wskazowki. Dobra rada: badz soba, nie staraj na sile przekonac dunczykow o swoich zaletach, lepiej opowiedz kim jestes i dlaczego wlasnie chcialabyc dla nich pracowac, mozesz rowniez nadmienic jakie masz zainteresowania poza praca. No i bardzo wazne: z moich doswiadczen wiem, ze obcokrajowcy czesto w takich sytuacjach mowia zbyt duzo "nie dajac miejsca" dla drugiej strony. Praca w otoczeniu dunczykow to przede wszystkim wspolpraca.   

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Kwi 2010, 20:21:39 »
Moje rady  :) : Badz usmiechnieta,rozluzniona lecz skoncentrowana, pozytywna, patrz w oczy "sledczego", badz tez skromnie ale elgancko ubrana i bron boze na nic nie narzekaj!! Powiedz, ze masz/mialas w planie nauke dunskiego, nie probuj czegokolwiek po dunsku powiedziec. Pare wyszukanych komplementow (internet) na temat Danii tez ci sie napewno przyda.

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +16/-6
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Kwi 2010, 22:32:17 »
Moja rada:
Poczytaj duńskie strony o rozmowach kwalifikacyjnych. W związku z tym, że są one po duńsku, wrzuc je na tłumaczenie angielskie w np. google. Może nie będzie przetłumaczone w 100%, ale zorientujesz się jak duńczycy zalecają przygotowac się do interview:
http://www.jobzonen.dk/For%20jobsoegere/Raadgivning/GodeRaad/Jobsamtalen/Sadan%20forbereder%20du%20dig%20til%20en%20jobsamtale.aspx
http://www.jobzonen.dk/For%20jobsoegere/Raadgivning/GodeRaad/Jobsamtalen/Selve%20jobsamtalen.aspx

Pozdrawiam i życzę sukcesu.

Offline CzaryMary

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 8
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Kwi 2010, 23:38:09 »
W mojej poprzedniej ani w obecnej duńskiej firmie w Polsce nie pracują żadni Duńczycy a sami Polacy. Może tak będzie właśnie i w Twoim przypadku, także bez paniki.

Offline kattarina

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Kwi 2010, 15:29:41 »
Bardzo gorąco dziękuję wszystkim za cenne uwagi, nie spodziewałam się tak dużego odezwu. Wiem z neta, że Duńczycy są wyjątkowo punktualni, lubią mocny, zdecydowany uścisk ręki na przywitanie.  Z opisu cech, wydają mi się podobni do Holendrów (gdzie byłam 10 lat temu jako aupair). Cały weekend poświęcę na studiowanie neta w temacie Dania/Duńczycy.
Jeszcze raz dziękuję, rozmowa jest we wtorek o 9.30, będę wdzięczna za 3manie kciuków :) Zdam relację.

Offline felis

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Kwi 2010, 18:15:22 »
Cytuj (zaznaczone)
Bardzo gorąco dziękuję wszystkim za cenne uwagi, nie spodziewałam się tak dużego odezwu. Wiem z neta, że Duńczycy są wyjątkowo punktualni, lubią mocny, zdecydowany uścisk ręki na przywitanie.  Z opisu cech, wydają mi się podobni do Holendrów (gdzie byłam 10 lat temu jako aupair). Cały weekend poświęcę na studiowanie neta w temacie Dania/Duńczycy.
Jeszcze raz dziękuję, rozmowa jest we wtorek o 9.30, będę wdzięczna za 3manie kciuków :) Zdam relację.

Droga kattarina nie wiem gdzie takich rzeczy się dowiedziałaś ale..
1. Z punktualnością to różnie. Wszystko zależy czy pracuje się od do, czy też są to "godziny ruchome".
2. Zdecydowany uścisk ręki - mi się jednak wydaje, że tego nie preferują. Raczej nie wychodzą z inicjatywą w tej sprawie.
3. W Danii jak i w Polsce każdy jest inny więc zależy na kogo trafisz.
4. Z tego co zauważyłem Duńczycy cenią sobie osoby które uprawiają sport i są aktywne poza pracą.

To są w każdym razie moje spostrzeżenia.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 23 Kwi 2010, 18:15:22 »

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Kwi 2010, 21:38:52 »
Droga kattarina nie wiem gdzie takich rzeczy się dowiedziałaś ale..
1. Z punktualnością to różnie. Wszystko zależy czy pracuje się od do, czy też są to "godziny ruchome".
2. Zdecydowany uścisk ręki - mi się jednak wydaje, że tego nie preferują. Raczej nie wychodzą z inicjatywą w tej sprawie.
3. W Danii jak i w Polsce każdy jest inny więc zależy na kogo trafisz.
4. Z tego co zauważyłem Duńczycy cenią sobie osoby które uprawiają sport i są aktywne poza pracą.

To są w każdym razie moje spostrzeżenia.

1. Bez wzgledu na to czy sa to "godziny ruchome" punktualnosc jest rzecza bardzo wazna. Jezeli umawiasz sie na konkretna
godzine, nie ma mowy aby spoznienie 10 minutowe bylo traktowane za normalne. Nawet przy spoznieniu 5 minutowym jest w dobrym tonie powiedziec przepraszam za spoznienie. Dunska mentalnosc "4 osoby czekajac na piata osobe 5 minut stracily lacznie 20 minut czasu."
2. Zdecydowany uscisk reki jest "sygnalem" dla odbiorcy, ze jestes osoba pewna i zdecydowana. wielokrotnie mowlili mi dunczycy, ze nie rozumieja dlaczego obcokrajowcy (szczegolnie kobiety) podaja reke bez zadnego "czucia". Osoba, ktora przychodzi ostatnia, wita sie/podaje reke pozostalym.
3. Kazdy jest inny, ale pewne normy obowiazuja wszystkich
4. Tzw. fritidsinteresser tzn. zainteresowania poza praca ceni sie bardzo

Offline kattarina

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Kwi 2010, 13:26:43 »
Witam wszystkich, jestem już po rozmowie. Była ona póki co przeprowadzana przez osobę (nie Duńczyk) wytyczoną z glownej siedziby, nie był to nikt z zarządu, i trwała godzinę (łącznie z 15-minutową pisemną ankietą). Czekam na odzew i zaproszenie na drugą turę rozmowy (o ile szczęście mi dopisze -  do końca tygodnia). Rozmowa przebiegła w miłej atmosferze, takiej jaką lubię, ukierunkowana na poznanie mnie jako osoby - bez zadawania pseudo-domorosło-psychologicznycn pytań jak to często ma miejsce.
Pozdrawiam wszystkich, będę się melodwać.

ReFormer

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Kwi 2010, 17:15:52 »
Szczescie, do drugiej tury, ma sie tak jak ... H2O do zasilania samochodu. Przeciez jesli Cie zaprosza to tylko i wylacznie dlatego, ze im Twoja osoba odpowiada, a nie dlatego, ze Tobie szczescie dopisalo. No, chyba, ze osoba "przepuszczajaca" do drugiej tury robi to na zasadzie ... zabawy ... np. orzel / reszka.

Offline kattarina

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Cze 2010, 19:03:52 »
Ależ oczywiście że odrobina szczęścia też się liczy. Przecież ktoś z konkurencji mógł nie dojechać ;) Lub mieć np. nieakceptowalne dla firmy oczekiwania finansowe. Dużo aspektów niezależnych od nas zwiększa szanse podczas rekrutacji...

[Posted on: 27 Kwi 2010, 19:12:13]

uff, przeszłam do II etapu, na który muszę czekać do połowy maja...

[Posted on: 30 Kwi 2010, 18:15:41]

:)
pracę ową dostałam, yupiiiiii :)
Za kilka dni lecę do Danii na parodniowe wprowadzenie :)))
Dziękuję tym, ktorzy trzymali kciuki :*

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Cze 2010, 21:59:05 »
No to witaj w kraju tysiąca języków :D
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

Offline nelly82

• Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Lip 2010, 17:28:47 »
Witam
Ciekawa jestem jak sie nazywa ta firma, bo ja staram sie dostac do takiej firmy ale w Dani, ktora ma oddzialy w Polsce.
Ukonczylam HG2 i chce znalezc prace do wyrobienia stazu.

Serdecznie pozdrawiam

Pati

Offline kattarina

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Sie 2010, 13:42:59 »
Dziękuję! jestem taka zajęta że dopabuse teraz znalazłam chwilkę...praca jest WSPANIAŁA, atmosfera pro-pracownicza i przyjacielska, partnerska. Wyjazd zapoznawczy do Danii był ciekawym doświadczeniem, ale te ceny w sklepach...na szczęście koszty delegacji mi bardzo korzystnie rozliczono.
Każdemu życzę takiego szefa oraz tak sprawnego przepływu informacji między poszczególnymi działami w firmie.
Pozdrowionka z 3city!

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #13 dnia: 13 Sie 2010, 13:42:59 »

praca w ochronie środowiska

Zaczęty przez crazyrafDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16240
Ostatnia wiadomość 27 Maj 2007, 00:34:01
wysłana przez crazyraf
Praca w nocy szkodliwa jak azbest

Zaczęty przez MargaretMitchellDział Praca w Danii