poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Pół roku na szukanie pracy  (Przeczytany 11007 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tifflacey

• Gość
Pół roku na szukanie pracy
« dnia: 25 Kwi 2010, 20:43:21 »
W poradniku emigranta pisze że obywatele polscy mający środki utrzymania mogą pozostawać w Danii przez sześć miesięcy w celu poszukiwania pracy. Ja chodze do szkoły, uczę sie dunskiego. W czerwcu minie pół roku jak nie mam pracy. Czy to prawda ze mnie wyrzucą? nie chce przerywac nauki i mam za co żyć... A moze coś sie zmieniło? poniwaz w tym poradniku niektore informacje są już NIEAKTUALNE np."Pozwolenia na pobyt i pracę wydawane są nie dłużej niż na jeden rok".

Wiecie może czy coś się nie zmieniło? prosze o odpowiedz

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
Odp: Pół roku na szukanie pracy
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Kwi 2010, 20:51:12 »
Wszystko jest na stronie nyidanmark.dk Oto wyjatek w interesujacej Cie sprawie:

Ophold i Danmark – hvor længe?
En EU/EØS-statsborger kan opholde sig frit i Danmark i op til 3 måneder. Hvis EU/EØS-statsborgeren leder efter arbejde under opholdet, må han eller hun være her i op til 6 måneder.

Ophold ud over de 3 eller 6 måneder kræver et registreringsbevis (EU/EØS-statsborgere) eller et opholdskort (tredjelandsborgere). Et registreringsbevis eller opholdskort er – i modsætning til en opholdstilladelse udstedt efter reglerne i udlændingeloven – alene et bevis på de rettigheder, som EU/EØS-statsborgeren eller tredjelandsborgeren allerede har efter EU-reglerne om fri bevægelighed for personer og tjenesteydelser.

Mowa jest o maksymalnie szesciu miesiacach.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Kwi 2010, 21:00:54 »
Obywatele Unii moga przebywac dluzej niz 6 mieseicy, pod warunkiem posiadania srodkow na utrzymanie i ubezpieczenia z kraju pochodzenia. Na przyklad wielu emerytow z Niemiec kupuje nieruchomosc w Danii, przeprowadzaja sie tutaj, ale nie otrzymuja w Danii swiadczen socjalnych ani ubezpieczenia zdrowotnego (zoltej karty). 

Offline mmdk

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Kwi 2010, 21:23:00 »
A co jesli pobiera sie zasilek z komuny? Rozumiem ze wtedy wazne jest jak dlugo pobieramy zasilek bo wtedy mamy jakis dochod. Podobnie tez powinna wygladac sprawa z pobieraniem pieniedzy z A- kasy czyli do 4 lat.

tifflacey

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Kwi 2010, 22:03:43 »
Dziekuję za odpowiedzi.
Znalazłam takie coś w internecie:
"Członkowie rodzin obywateli UE lub EOG legalnie przebywający na terenie Danii mogą starać się o pobyt w tym kraju. Każdy z członków rodziny musi być w stanie udokumentować swoje relacje z osobą będącą w Danii, na przykład aktem ślubu lub urodzenia.
Jeśli członkowie rodziny są obywatelami państwa należącego do EOG, mogą ubiegać się o certyfikat pobytowy. Otrzymają go w formie listu ze służb imigracyjnych. Certyfikat ten nie traci ważności."

Ja mieszkam z siostrą która ma stałą prace i pozwolenie na pobyt. Czy w takim przypadku mogę ubiegać się o certyfikat pobytowy???

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Kwi 2010, 11:35:47 »
Ja mieszkam z siostrą która ma stałą prace i pozwolenie na pobyt. Czy w takim przypadku mogę ubiegać się o certyfikat pobytowy???
Nie. Siostre nie zalicza sie do najblizszej rodziny osoby posiadajacej prawo pobytu i pracy udzielone na podstawie zatrudnienia w Danii. Najblizsze osoby to maz/zona i dzieci. Osoby/rodzina moze przebywac w Danii na zasadzie laczenia rodzin tak dlugo jak osoba  przebywajaca w Danii spelnia warunki na uzyskanie prawa pobytu. Osoby pobierajace swiadczenia socjalne, np. kontanthjælp zachowuja prawo pobytu tak dlugo jak posiadaja "arbejdsstatus", tzn. sa aktywne na rynku pracy w formie poszukiwnaia pracy (Zwiazki/A-kasse) lub sa zameldowane w Jobcenter (aktivering).

[Posted on: 26 Kwi 2010, 11:30:33]

Osoby, ktore utracily "arbejdsstatus": Jobcenter, komuna i inne urzedy maja obowiazek powiadamiania statsforvaltningen o tym, ze osoba nie jest aktywna na rynku pracy. Statsforvaltningen anuluje prawo pobytu. Pozostaje opcja ponownej rejestracji jako osoba poszukujaca pracy (6 miesiecy), albo osoba przebywajaca tutaj na wlasnym utrzymaniu z udokumentowaniem srodkow. 

Offline Roxx

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Kwi 2010, 14:41:22 »
Dziwne teorie. U mnie w mieście są ludzie którzy już ponad rok siedzą na zasiłku z komuny i nikt im problemów nie sprawia. Chodzą do szkoły i na jakieś prace i dostają kasę. I nie mają tutaj żadnej rodziny. Może to od komuny zależy

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 26 Kwi 2010, 14:41:22 »

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Kwi 2010, 18:56:51 »
Dziwne teorie. U mnie w mieście są ludzie którzy już ponad rok siedzą na zasiłku z komuny i nikt im problemów nie sprawia. Chodzą do szkoły i na jakieś prace i dostają kasę. I nie mają tutaj żadnej rodziny. Może to od komuny zależy
Nie dziwne teorie tylko fakt, poniewaz osoby jak piszesz "siedzace na komunie" chodzace do szkoly nadal zachowuja swoj "arbejdstagerstatus", poniewaz zglosily sie do Jobcenter i w ten sposob spelniaja warunki zachowania tego statutu (osoby przynaleznej do rynku pracu). Takie jest prawo unijne. Spelniajac ten warunkek sa one upowaznione do pomocy socjalnej, np. kontanthjælp okreslone § 11 stk. 4 tzw. aktivloven (prawa o aktywnej polityce socjalnej), w przypadku nie posiadania prywatnego ubezpieczenia od bezrobocia (np. A-kassa). Jak dlugo taka pomoc beda dostawaly - to juz inna sprawa/indywidualna ocena komuny.

tifflacey

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Kwi 2010, 19:36:37 »
Jestem zapisana w Job center, pobierałam też zasiłek ale przez krótki okres czasu ponieważ okazało się ze jesli dalej chce pobierac, musze zmienić szkołę a tego robić nie chciałam. więc zrezygnowałam z zasiłku. Nadal szukam pracy. Czy jeśli jej nie znajde przed upływem 6 miesięcy to mnie deportują do polski? Ale jestem zmieszana, nie wiem teraz jak będzie  ??? :(

Offline EVA77

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +2/-3
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Kwi 2010, 23:37:18 »
jak to musiałaś zmienić szkołe? Nie rozumiem tego, mogłabyś to wytłumaczyć.

tifflacey

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Kwi 2010, 00:01:41 »
Odeszłam z pracy i wyjechałam do kopenhagi do mojej siostry. Zapisałam się do københavns sprogcenter i musiałam czekać miesiąc na pierwsze lekcje. W między czasie poszłam do job center starac sie o zasiłek. warunkiem było że jesśli chce dostawac zasiłek, musze chodzić do szkoły którą oni mi wybiorą. miałam iść do tej budy na interview. tak sie złożyło że tego samego dnia co interview miałam pierwszą lekcje w k.sprogcenter. Zdecydowałam iść do szkoły do ktorej pierwotnie sie zapisałam ( bo chodzi też tam moja siostra i mam blisko). O dziwo dostałam zasiłek, aż do czasu gdy zdałam moduł 1. Job center skontaktował się z k.sprogcenter i powiedzieli ze nie mogę chodzic do mojej szkoły jesli chce dostawac zasiłek, że musze isc do innej (co za totalna bzdura, według mnie głupie przepisy). Ja nie miałam zamiaru zmieniac szkoły wiec musiałam zrezygnowac z kontanthjælp.
No i jeszcze w job center bardzo niemiła babka groziła mi że jesli pracy w pól roku nie znajde, to bede musiala wracać do polski.
A co ze szkołą? przecierz tam chodzę i mam zapłacone....:(

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Kwi 2010, 12:51:48 »
Po pierwsze w ogole mialas szczescie, ze chcieliCi dac zasilek skoro sama, jak piszesz opuscilas prace. Po drugie musisz wiedziec, ze starajac sie o pomoc socjalna (kontanthjælp) musisz spelniac warunki postawione przez Jobcenter i komune, aby zachowac "arbejdstagerstatus" (aktivering, nauka itp.). to nie ty wybierasz forme aktivering i do jakiej szkoly masz uczeszczac, chyba, ze rezygnujesz z pomocy socjalnej. Porzucajac prace, nie nalezy Ci sie pomoc socjalna bez udokumentowania przyczyny
(choroba, koniecznosc zmiany miejsca zamieszkania itp.). W Twojej sytuacji komuna ma obowiazek powiadomienia Statsforvaltningen, ze nie posiadasz pracy ani "arbejderstatus" (przynaleznosci do rynku pracy). W ten sposob stracisz pozwolenie na pobyt. Musisz ponownie zarejestrowac sie w Statsforvaltningen albo jako poszukujaca zatrudnienia (6 mieseicy) albo przedlozyc nowy kontrakt pracy.     

tifflacey

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Kwi 2010, 20:54:23 »
Do mojej kalsy chodzi Francuz. Pytałam się go dziś co robi w danii. powiedział że studiował, ma dziewczyne dunkę i teraz od roku bez pracy siedzi w danii LEGALNIE i nadal ma numer CPR i moze chodzic do szkoły. Pytałam sie go czy jego pozwolenie na pobyt jest zależne od jego dziewczyny, a on powiedział że nie. mówił że jego dziewczyna gdzieś zadzwoniła do kogoś (on nie wiedział do kogo) i powiedziano jej że on moze być w danii i że nikt tego nie bedzie sprawdzał jak długo tu jest.
Czyli cos tu jest nie tak, bo skoro francuz siedzi sobie w danii juz rok i go nie wywalili to niby czemu by mieli wyrzucić mnie. przeciez nasze panstwo tez nalezy do UE. Równe prawa.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Kwi 2010, 21:50:42 »
CPR Nr nadaje sie raz na zawsze i nikt nikomu go nie odbiera. Co powiedzial francuz a co znajomy znajomego, nie jest istotne. Wazne, jakie przepisy okreslaja prawo pobytu. Ale i z tym, po wczorajszym dzienniku TV, tez nie jest tak jak dotychczas myslalem. Przepisy przepisami, a prowadzacy dyskusje stwierdzil, ze np. zebrakow, ktorych jest coraz wiecej w Kopenhadze i ktorzy prawdopodobnie pracuja "na zlecenie", nie mozna o tak sobie wyrzucic z Danii, poniewaz chroni ich prawo EU, ktore mowi, ze kazdy obywatel kraju unii moze swobodnie przebywac w innym kraju unii i jezeli nie szkodzi innym w "namacalny sposob", to moze sobie tutaj przebywac. Znam doskonale prawo unijne, ale takiej interpretacji nie znalazlem. Dodam jeszcze, ze policja, ktora zdecydowanie miala zamiar wyslac zebrakow z powrotem do kraju pochodzenia, wstrzymala sie z tym zamiarem i nie wie co mazrobic z tym fantem.   

tifflacey

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Sie 2010, 15:58:50 »
No pół roku już dawno mineło jak siedze w Danii bez pracy. Nikt mnie nie wyrzucił, do szkoły dalej chodzę, jest super. Czyli to znaczy że w Danii mogę przebywać LEGALNIE ile mi się podoba, bo jestem obywatelem UE! 6 miesiecy na szukanie pracy to jakieś bzdury totalne, a ta kobieta w komunie co mnie straszyła deportacja to jakaś zgorzkniała rasistka i tyle. To była jedna wielka ściema.

pozdrawiam  :D  :D  :D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 20 Sie 2010, 15:58:50 »

PRZENIESIONY: sukamy pracy

Zaczęty przez JomirDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 13596
Ostatnia wiadomość 12 Sie 2014, 11:46:59
wysłana przez Jomir
zwolnienie z pracy - czy musi podać powód

Zaczęty przez zosiaxDział Pomoc!

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 26873
Ostatnia wiadomość 17 Lip 2008, 16:33:25
wysłana przez zosiax
polskie agencje pracy

Zaczęty przez 6palcyDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 18203
Ostatnia wiadomość 16 Lut 2012, 21:37:25
wysłana przez 6palcy
Agencje pracy

Zaczęty przez benek19892Dział Esbjerg, Haderslev, Kolding ...

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 32120
Ostatnia wiadomość 20 Kwi 2011, 07:33:41
wysłana przez dania_d
DOJAZDY DO PRACY

Zaczęty przez AmboDział Podatki

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 18920
Ostatnia wiadomość 23 Mar 2015, 08:47:06
wysłana przez Jomir