poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: ubezpieczenie auta  (Przeczytany 5838 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline turbo

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +2/-2
ubezpieczenie auta
« dnia: 27 Kwi 2010, 18:41:12 »
Witam serdecznie wszystkich zainteresowanych tym tematem.
Rok temu kupiłem autko i musiałem je oczywiście ubezpieczyć. Ubezpieczyłem auto w TopDanmark i wszystko by było ok. gdyby nie to że płacę za rok ubezpieczenia prawie drugie tyle co zapłaciłem za samochód.
Więc chciałem zmienić firmę ubezpieczającą. Znalazłem w internecie firmę GF Forsikring, napisałem do nich e-maila z prośbą o obliczenie składki dostałem odpowiedź:
"Do you have a danish drivers licence, which is needed to insure your car in GF."
Odpisałem im że to żaden problem że w przeciągu dwóch tygodni mogę mieć Duńskie prawo jazdy i ponownie proszę o obliczenie składki.
Następnego dnia odpisali mi że:
"... It is at problem that you do not have Danish driver`s license. Gf, dont insurance car when the driver not have Danish driver`s license...",
w odpowiedzi napisałem im że mogę zmienić polskie prawo jazdy "od ręki" wystarczy iść do komuny ze zdjęciem i poprosić o wymianę i ponownie poprosiłem o obliczenie składki.
Dziś mi odpisali:
"Jeg er ked af det, men jeg kan desværre ikke hjælpe dig med bilforsikring, idet GF kræver at føreren har haft dansk kørekort i mindst 3 år.
Hvis jeg skal hjælpe dig, kan kan kun henvise til et større selskab som tidligere nævnt Tryg, Top eller Codan.
Held og lykke med det."
co o tym myślicie ??? jak to jest możliwe, czy to jest prawda ??? to jest wręcz śmieszne... ;D

Offline art1

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +0/-0
Odp: ubezpieczenie auta
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Kwi 2010, 18:58:40 »
nabusezumiem poco komplikowałeś sobie sam sprawe, trzabyło powiedzieć że masz duńskie prawko i lecieć je wymienić, odemnie też wymagali dk prawka to zmieniłem i spokój bez żadnych mądrych odpowiedzi że co za problem zeby zmienić :)

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +16/-6
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Kwi 2010, 21:03:14 »
Turbo, Ty chcesz ubezpieczyc samochód od wypadku, a GF chce się zabezpieczyc przed osobą której nie zna.
Nie znalazłem żadnego przepisu mówiącego, że cudzoziemcy muszą miec duńskie prawko przez ostatnie trzy lata.
Jest coś o "specjalnym ubezpieczeniu" dla nowych kabusewców i tych, którzy nie mają 3 udokumentowanych lat bez wypadku.
"Til bilister uden erfaring - eller med mindre end 3 års dokumenteret skadefri kørsel i egen bil - har vi en særlig forsikring."

Jeżeli nadal jesteś ciekaw ile GF chce za ubezpieczenie Twojego samochodu, to na stronie GF jest możliwośc samemu obliczyc cenę ubezpieczenia, wypełniając pola:
https://www.gf-forsikring.dk/Ny-kunde/Beregn?type=car&mode=new

Pozdrawiam

Offline felis

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Kwi 2010, 21:10:43 »
Jeśli masz unijne prawo jazdy to nie ma problemu tam ubezpieczyć.

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Kwi 2010, 21:57:54 »
www.kab.dk   umówiłem się z agentem  przyszedł uznał zniżki  -30% . zapytał ile lat mam prawko, za 1.6 benzynka   2600 DK na rok . Haczyk ja ubezpieczyłem razem z domem +3400 DK   to jest moje pierwsze autko w dk myślę że cena całkiem rozsądna  .Nie ma co dzwonić po biurach popytajcie znajomych ,szefa, sąsiada o zaprzyjaznionego agenta  :)

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Kwi 2010, 08:07:48 »
prawo jazdy z PL jest w zupełności wystarczające. Przez kilka firm ubezpieczeniowych przeszedłem i w żadnym momencie nie pojawiło się pytanie z jakiego kraju mam prawo jazdy.

Baumi

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Kwi 2010, 09:15:40 »
Podepnę sie pod temat.

Rok temu kupiłem samochód w Danii i ubezpieczyłem go w Trygu (na poczatku maja). W tym roku zmieniam ubezpieczyciela na IF i firma ubezpieczeniowa IF powiedziala, ze wszystkim sie zajmie. W miedzyczasie dostalem kolejny rachunek z Trygu i dzwonilem do nowej firmy to wyjasnic. Powiedzieli, ze juz wszystko zalatwili z Trygiem i teraz jeszcze musza cos przerejestrowac na siebie i polise dostane dopabuse za kilka tygodni.

Czy tak dlugi czas oczekiwania jest normalny przy zmianie ubezpieczyciela (za pierwszym razem polise dostałem po kilku dniach)?
Kto mnie ubezpiecza w miedzyczasie? Polisa z Tryg konczy mi sie za tydzien a nową dostanę "za kilka tygodni"?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 28 Kwi 2010, 09:15:40 »

Offline Michal_Edward

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Kwi 2010, 09:35:24 »
Jezeli chodzi o GF to jest to firma ktora dziala na zasadzie klubu. Ci co maja tam ubezpieczenie sa rowniez czlonkami. Dlatego tez maja inny regulamin,np. zwracaja czesc ubezpieczenia jezeli jest nadwyzka albo czlonkowie doplacaja ekstra jezeli jjest niedobor. Dlatego tez moga wymagac dunskie prawo jazdy z trzyletnim stazem.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Kwi 2010, 10:04:06 »
Podepnę sie pod temat.

Rok temu kupiłem samochód w Danii i ubezpieczyłem go w Trygu (na poczatku maja). W tym roku zmieniam ubezpieczyciela na IF i firma ubezpieczeniowa IF powiedziala, ze wszystkim sie zajmie. W miedzyczasie dostalem kolejny rachunek z Trygu i dzwonilem do nowej firmy to wyjasnic. Powiedzieli, ze juz wszystko zalatwili z Trygiem i teraz jeszcze musza cos przerejestrowac na siebie i polise dostane dopabuse za kilka tygodni.

Czy tak dlugi czas oczekiwania jest normalny przy zmianie ubezpieczyciela (za pierwszym razem polise dostałem po kilku dniach)?
Kto mnie ubezpiecza w miedzyczasie? Polisa z Tryg konczy mi sie za tydzien a nową dostanę "za kilka tygodni"?

Ważne jest podpisanie umowy z nową ubezpieczalnią. Płatność i dokumenty trochę później dojdą. U mnie trwało to za każdym razem ok 3-4 tyg. Nie ma się co martwić, jak mówią że załatwią to załatwią. Ważne jest podpisanie umowy pomimo że nie ma płatności ubezpieczony jesteś. Też otrzymywałem raz płatność ale to nie jest ważne. każdy idzie własnym torem. Telefon lub mail że zmieniłeś ubezpieczyciela i nie ma tematu.

[Posted on: 28 Kwi 2010, 10:02:18]

Jezeli chodzi o GF to jest to firma ktora dziala na zasadzie klubu. Ci co maja tam ubezpieczenie sa rowniez czlonkami. Dlatego tez maja inny regulamin,np. zwracaja czesc ubezpieczenia jezeli jest nadwyzka albo czlonkowie doplacaja ekstra jezeli jjest niedobor. Dlatego tez moga wymagac dunskie prawo jazdy z trzyletnim stazem.

U mnie prawa jazdy duńskiego nie wymagali, ostatnie 3 lata to jak na razie otrzymuję część zwrotu. O dopłatę nie trzeba się martwić bo daaaaaawno jej nie było  ;)

Offline jaro-de

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Kwi 2010, 11:54:32 »
Polecam NyKredit.
Autko warte ok 80 kDKK ubezpieczyli mi za nicale 6 kDKK (AC+OC) przy przebiegach 30kkm rocznie i odpowiedzialnosci wlasnej do 3 kDKK (inni ubezpieczyciele liczyli 7,5 - 9 kDKK). uznali znizki na podstawie dokumentu z PZU. Wszystko zalatwilem przez e-mail.

Offline mojamaja

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Kwi 2010, 16:01:19 »
ja mam w IF...
auto 2004 r,warte ok 130 000 kr, 5 lat prawko
Ansvar+Kasko=8 000 kr/rok

Offline turbo

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +2/-2
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Kwi 2010, 16:54:51 »
Dziękuję wszystkim za bardzo konkretne i przydatne podpowiedzi ;D

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Kwi 2010, 17:58:03 »
Upewnij sie czy napewno tryg nie zrobi kontynuacji polisy,ja mialem take jaja w top denmark,najpierw mialem u nich ubezpieczenie i pozniej przeszedlem do if i zadzwonilem do top denmark ze zmienilem ubezpieczyciela i ze chce rozwiazac umowe a koles przez tel.do mnie ze ok.i ze nie ma problemu,po ok trzech tygodniach dostalem pismo ze skata ze do 30 dni mam sie zdecydowac ktora ubezpieczalnie w koncu wybieram bo oni maja w systemie ze mam dwie if i top denmark i jesli do tych 30 dni nie dam ostatecznej decyzji to mam zdac tablice lub przy najblizszej kontroli drogowej pan wladza sam mi ja zdejmie.Wiec ja za telefon do top denmark o co chodzi przeciez zrezygnowalem z ich uslug i mam inna firme a oni na to ze do nich nie wplynela zadna informacja z if ze wlasie to z nimi podpisalem umowe,po kilku telefonach do jednych i drugich sprawasie w koncu wyjasnila.Tak wiec proponuje pilotowac to przejscie z firmy do firmy bo mozesz miec zonk.

Offline daniaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 10
  • -Otrzymane: 29
  • Reputacja: +14/-2
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Kwi 2010, 21:48:26 »
ja mam w IF...
auto 2004 r,warte ok 130 000 kr, 5 lat prawko
Ansvar+Kasko=8 000 kr/rok
Jedank najwazniejsze sa lata poprzednich ubezpieczeń, czego nie napisaleś. Ja nie mam znizek wiec place u nich wiecej.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #13 dnia: 30 Kwi 2010, 21:48:26 »

rejestracja auta sprowadzonego z Niemiec

Zaczęty przez HaniaSZ21Dział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 10067
Ostatnia wiadomość 06 Wrz 2011, 08:01:35
wysłana przez @ae@
Ubezpieczenia Samochodu - Niewlasciwa firma podana przy rejestracji auta

Zaczęty przez beenpl20Dział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 2