Regionalne > Esbjerg, Haderslev, Kolding ...
czy wielu polakow jest w tym regionie?
Quit:
Hmm... Ja mieszkam w Skjern..i Polakow tu coraz wiecej.
Teskni Ci sie Dana za rodakami?
Polecam Lidl w weekendy (wpadam tam po tortellini i joghurt straciatella), sporo Polakow, pracujacych w okolicy lub Skjern.
Czasem sobie z kims pogadam (rzadko), ale w wiekszosci przypadkow, to mi wstyd za ten brak znajomosci innych jezykow niz polski (i nie wymagam dunskiego) lub glosnego "rzucania miesem", "...bo te duny i tak nie rozumieja..."
boniek:
Cześć!
ja razem z grupą polaków będziemy się za miesiąc uczyć w Hammerum koło Herning(w Agroskolen).
Jeżeli ktoś z Was miałby dla nas jakieś informacje na temat tej szkoły lub miejsc wartych zwiedzenia w tym regionie byłbym wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
Zależałoby mi równiez na jakichkolwiek praktycznych radach dotyczących życia w Danii.
Dana:
:) Czesc Quit,
mieszkasz naprawde niedaleko mnie :o
Jesli chodzi o rodakow, to czasami robia taki obciach, ze mi sie wszystko czerwieni :( No coz, trudno sie garnac do prymitywow, ktorzy nie potrafia sie wyslawiac, klna okropnie i sa bardzo glosni. Ostatni odwracalalam glowe w tym nowym netto. Polecam Ci ten sklep, bo jest fajniejszy od Lidla i mozna tam nawet kupic grzyby suszone (oczywiscie z Polski). A wczoraj bylam wszedzie, bo chcialam kupic mleko skondensowane - nigdzie nie ma :-\
Serdeczne pozdrowienia
losali:
Mam pytanie do Bońka. czy ty pracujesz w Danii i zostałes wysłany na naukę duńskiego czy sam dobrowolnie chcesz się uczyć tego języka? Pyteam, bo mój mąż jest w Herning i chciałby uczyć się duńskiego ale jest jeszcze za krótko i niewie gdzie ma się zgłosić.
boniek:
Odpowiem Ci tak: do Hammerum przyjeżdżam za 4 tygodnie żeby się uczyć w duńskiej szkole(po angielsku niestety). W tej szkole ma mieszkać polka, która żyje w Danii około 30 lat. mam zamiar nauczyć się duńskiego, jeżeli to nie będzie możliwe w szkole to chciałbym się zapisać na pozalekcyjny kurs tego języka i jeżeli nie będzie innego wyboru to zrobię go przez "Komunę"(duński Urząd gminy)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej