poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Zasiłek chorobowy  (Przeczytany 2550 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline abi303

• Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Zasiłek chorobowy
« dnia: 03 Maj 2010, 19:20:03 »
Witam
- Od 6 miesięcy jestem na zasiłku chorobowym nie zaistniałym z mojej winy,ale pracodawcy w DK . Zasiłek mam mieć wypłacany przez 52 tygodnie.Szukałam wiadomości na ten temat w internecie-znajduje wszystkie informacje ,lecz nie na ten temat.
Przez cały ten czas jestem pod opieką szpitala.Mam pytanie -jeśli nie zostanę wyleczona do tego momentu...czyli końca zasiłku chorobowego,co w takim przypadku -czy cokolwiek mi się przysługuje,czy raczej muszę opuścić Danię nawet jeśli będę w dalszym ciągu chora.Jeśli ktokolwiek wie coś na ten temat-proszę o pomoc i pokabusewanie mnie ewentualnie gdzie takich informacji mogę poszukać.Chciałam nadmienić iż mimo ,że nie opłacałam f3,to pełne ubezpieczenie miałam (pracowałam na cały etat)
                                                                               -Z pozdrowieniami -Jolanta

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: Zasiłek chorobowy
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Maj 2010, 19:37:12 »
W praktyce, jezeli chodzi o pomoc, nie chodzi o to czy zostaniesz wyleczona. Chodzi o to, czy Twoj stan zdrowia zostanie uznany za taki, ze po 52 tygodniach, mozesz pracowac np. z pewnymi ograniczeniami. Wowczas masz problem. Nie jestes aktywna na rynku pracy i w zwiazku z tym nie mozesz uzyskac pomocy w formie kontanthjæl. Jezeli komuna uzna Cie za zdolna do pracy (nawet z ograniczeniami) to albo moze Ci zaproponowac tzw. flexjob, ale pod warunkiem, ze znajdzie pracodawce, ktory bedzie chcial Cie zatrudnic, albo po prostu komuna powiadomi Statsforvaltningen (do czego jest zobowiazna prawem), ze nie przynalezysz do rynku pracy. W takiej sytuacji bedziesz miala 6 miesiecy na znalezienie zatrudnienia albo opuscic Danie. chyba, ze jestes tutaj z mezem, ktory ma pozwolenie na pobyt i prace. Wowczas mozesz zmienic swoja rejestracje w Statsforvaltningen na pobyt w zwiazku z laczeniem rodzin. Za malo znamTwoja sytuacje, ale byc moze w gre wchodzi odszkodowanie za utrate zdrowia, jezeli przyczyna Twojej niezdolnosci do pracy spowodowana zostal z winy pracodawcy. Czy tak czy nie, wychodze z zalozenia ze choroba/wypadek zostalazgloszona do odowiednich wladz, ktore zajmuja sie takimi sprawami. Mimo, ze nie nalezysz do Zwiazkow Zawodowych, mozesz zwrocic sie do nich z zapytaniem w swojej sprawie.

poloniainfo.dk

Odp: Zasiłek chorobowy
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Maj 2010, 19:37:12 »

Zasiłek rodzinny

Zaczęty przez asienka17225Dział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 4964
Ostatnia wiadomość 28 Lut 2019, 09:59:26
wysłana przez asienka17225
Pobyt na kwarantannie - zasiłek, zwonienie lekarskie?

Zaczęty przez marek90Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 7179
Ostatnia wiadomość 15 Lut 2021, 22:32:02
wysłana przez Jomir
zasiłek rodzinny

Zaczęty przez GośkaDział Podatki

Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 14164
Ostatnia wiadomość 21 Wrz 2006, 19:31:36
wysłana przez Grzegorz_Odense
Zasiłek transferowany