poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Rozliczenie 2009, dojazdy do pracy i polski, student  (Przeczytany 3422 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sou

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Rozliczenie 2009, dojazdy do pracy i polski, student
« dnia: 04 Maj 2010, 15:02:43 »
Hej wszystkim!

Bylem na wymianie zagranicznej w zeszlym roku w Danii i pracowalem przez kilkanascie dni. W zeszlym tyg dostalem list od SKATa z ich wyliczeniami. Mam do zaplacenia 450kr ( restskat ).

Zastanawiam sie teraz co nalezy dalej zrobic? Do pracy dojezdzalem ponad te 30km kazdorazowo a czasem nawet ponad 70. W polsce w czasie 5 miesiecy trwania wymiany bylem 2 razy.

W jaki sposob naniesc te informacje i dostarczyc SKATowi? Potrzebuje sciagnac jakis druk z internetu i im wyslac? Przed wyjazdem pamietam ze cos w SKAT zalatwialem zebym mogl "przez internet"... tylko nie wiem co; ) Rozliczyc sie?

Licze na jakas pomoc bo kompletnie nie mam rozeznania w temacie i moze w ogole lepiej zaplacic te 450kr i zapomniec o nim? Z 2giej strony jesli moge jeszcze cos dostac po odjeciu tych km to warto sie pofatygowac. Tylko musialbym wiedziec jak to zrobic:)

Z gory dzieki wszystkim za pomoc! Jeszcze kilku kolegow bylo ze mna na wymianie wiec jak ja bede wiedzial co i jak to podam informacje dalej :)

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: Rozliczenie 2009, dojazdy do pracy i polski, student
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Maj 2010, 17:53:05 »
Pracujac w Danii kilkanascie dni, nie powinienes w ogole placic podatku, jezeli byles rozliczany "normalnie", tzn. uwzgledniajac
ulgi podatkowe jakieprzysluguja. Jezeli posiadasz cpr. nr. i kod aktywujacy Twoja teczke podatkowa w Skat (dunski Urzad Podatkowy), to mozesz sam wniesc poprawki do swojego zeznania podatkowego (Årsopgørelse) za 2009. Piszesz, ze otrzymales 450 kr. do zaplaty. Nie piszesz nic o tym jakie dokumenty otrzymales ze Skatu, np. Selvangivelse, Servicebrev itp.
i czy w tych dokumentach sa naniesione jakies kwoty, ktore Skat posiada pr. automatyke.

Offline Sou

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Maj 2010, 16:08:36 »
Ponizej link do wszystkiego co dostalem od SKATa. Pozwolilem sobie zamazac moje dane...;p

http://img232.imageshack.us/g/img001kw.jpg/

[Posted on: 04 Maj 2010, 19:49:06]

Hmm... wszedlem na strone SKAT'a i tutj https://www.tastselv.skat.dk/borger/bestilkode chyba zamowilem nowy kod, z tego co zrozumialem przy uzyciu translatora wysla mi go teraz na adres domowy...

Powinienem sie spieszyc jakos? Ile mam czasu na to rozliczenie? No i co dalej robic jak juz bede miec ten kod...  chyba ze nie przyjdzie, wpisalem tylko cpr XXXXXX-XXXX i od razu stary kod blokuja i nowy wysylaja? Byle kto mogl wpisac moj cpr... o_O
« Ostatnia zmiana: 05 Maj 2010, 16:33:20 wysłana przez Sou »

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #2 dnia: 05 Maj 2010, 16:08:36 »

tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42613
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand
z duńskiego na polski

Zaczęty przez jan22Dział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 23764
Ostatnia wiadomość 22 Cze 2009, 23:12:13
wysłana przez robertcph.
Nabiał itp. z Polski

Zaczęty przez seba08Dział Kącik Kulinarny

Odpowiedzi: 31
Wyświetleń: 43392
Ostatnia wiadomość 16 Lis 2011, 20:05:53
wysłana przez M z Horsens
gdzie wymienic polski certyfikat na dunski ( wozki widlowe )

Zaczęty przez kumcokDział Hydepark

Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 28194
Ostatnia wiadomość 03 Sty 2022, 20:01:03
wysłana przez wafl
Okna z Polski?

Zaczęty przez MAJECZKADział Hydepark

Odpowiedzi: 32
Wyświetleń: 38490
Ostatnia wiadomość 14 Mar 2012, 22:25:40
wysłana przez roga