poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Żółta karta bez zaświadczenia pobytu w UE?  (Przeczytany 4070 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fema

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Żółta karta bez zaświadczenia pobytu w UE?
« dnia: 05 Maj 2010, 21:50:59 »
Witam,

własnie dostalam prace. Kontrakt na 3 miesiace, wpisane jest ze bede pracowac minimum 9 h/tyg. Z powodu tak malej ilosci godzin powiedziano mi w Urzedzie regionalnym, ze nie otrzymam raczej zaswiadczenia pobytu w UE. Powstaje pytanie, czy bez tego moge wyrobic sobie zolta karte? W koncu mam 3 miesiace na wystapienie o w/w zaswiadczenie, a w tym czasie powinno mi przyslugiwac ubezpiecznie i potwierdzajaca je zolta karta.

Prosze o porade.

Z gory dziekuje.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: Żółta karta bez zaświadczenia pobytu w UE?
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Maj 2010, 23:46:30 »
Witam,
własnie dostalam prace. Kontrakt na 3 miesiace, wpisane jest ze bede pracowac minimum 9 h/tyg. Z powodu tak malej ilosci godzin powiedziano mi w Urzedzie regionalnym, ze nie otrzymam raczej zaswiadczenia pobytu w UE. Powstaje pytanie, czy bez tego moge wyrobic sobie zolta karte? W koncu mam 3 miesiace na wystapienie o w/w zaswiadczenie, a w tym czasie powinno mi przyslugiwac ubezpiecznie i potwierdzajaca je zolta karta.
Prosze o porade.

Z gory dziekuje.
Taka ilosc godzin nie upowaznia ciebie do zarejestrowania w Socialforvaltningen co z kolei daje prawo pobytu i pracy. Z takiej ilosci godzin nie mozesz sie utrzymac w Danii, chyba ze przyjedziesz na zasadach laczenia rodzin do meza, ktory juz tutaj pracuje.
Majac prawo pobytu, mozesz uzyskac cor.nr. (dunski nip), mozesz sie zameldowac i dostac zolta karte ubezpieczenia. Na razie mozesz przebywac tutaj jako turysta. Nie wiem co oznaczaTwoja wypowiedz "w koncu mam 3 miesiace nawystapienie o w/w zaswiadcxzenia"? Nie majac prawa pobytu nie mozesz, czekajac na nie, otrzymywac swiadczen zdrowotnych. Chyba, ze juz calkiem Cie nie zrozumialem?

Offline fema

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Maj 2010, 17:35:12 »
Dziekuje za odpowiedz. Chodzilo mi o to, ze o zaswiadczenie pobytu nalezy sie ubiegac przed uplywem 3 miesiecy od momentu wjazdu do Danii. Bylam w komunie i wydadza mi karte, ale tylko na okres zatrudnienia. Przed koncem kontraktu musze przedlozyc im ewentualna nowa umowe. Ubezpieczenie tutaj przysluguje jesli sie pracuje minimum 9 godzin w tygodniu, ale nie bylam pewna czy bez zaswiadczenia pobytu uda mi sie dostac karte.

Offline jakotako

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Maj 2010, 18:52:53 »
Może nie do końca na poruszony temat odpiszę (czy wystarczy te 9 godzin aby otrzymać żółtą kartę) - gdyż sam nie wiem, ale....
Pracowałem tutaj wcześniej i cała procedurę "pozwolenia na pobyt i pracę" przechodziłem 3 lata temu - i nie była za ciekawa (tzn musiałem przedstawiać wyciągi z polskiego konta, formularze, papierki itd)...
W lutym wyrejestrowałem się zupełnie z duńskiego sysytemu (tzn wymeldowałem się, oddałem żółtą kartę, porozliczałem, podałem polski adres itd.). Półtora tygodnia temu dostałem ofertę pracy na 37h/tydzień - dokładnie wczoraj odebrałem podpisany kontrakt (zaczynam prace od poniedziałku - nie mając żadnych pozwoleń, uprawnień itd) i pierwsze o zrobiłem udałem się do Statsforvaltning. Przez te 3 lata trochę się zmieniło. Otóż:
1) mając umowę (no ale tutaj nie jestem pewien jakie jest ograniczenie godzinowe - ja mam 37h) - w ciągu 3 miesięcy od dnia podjęcia pracy należy zgłosić się do Statsforvaltning w celu "zalegalizowania pobytu i pracy";
2) od pierwszego dnia pracy - dostaje się "z automatu" pozowolenie na pracę i pobyt i jest się ubezpieczonym (niezależnie od tego czy było się w Statsforvaltning czy nie.
Bałem się trochę co to będzie - przyjeżdżam w piątek "ni z gruszki, ni z pietruszki" z kontraktem w którym jest napisane że zaczynam od poniedziałku (czy nie będzie z tym problemów) - okazało się że moje obawy były "na wyrost".  Oficjalne potwierdzenie ze Statsforvaltning dostanę pocztą w ciągu tygodnia i dzięki temu "wyrobię sobie" żółtą kartę - ale najważniejsze jest to że nawet jakbym w piątek nie zjawił się w Statsforvaltning to i tak "z automatu" byłbym od poniedziałku ubezpieczony i miał prawo pobytu i pracy. Tak jak napisałem na dopełnienie formalności sa 3 miesiące (nie wiem co się stanie jesli w ciągu tych 3 miesięcy się ich nie dopełni).
Trochę może opisałem to chaotycznie - ale myślę że każdy kto przeczyta 2 razy zrozumie o co chodzi z tymi 3 miesiącami (bo nie chce mi się teraz dobierać słówek aby dla wszystkich to co napisałem było zrozumiałe za pierwszym razem :) )
To tyle. Powodzenia dla tych którzy jeszcze szukają pracy!

Offline hiti1984

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Maj 2010, 23:16:30 »
co z bzdury piszecie!!!
nie zalamujcie kolegi. Idz do stat...cosc tam i sie zapytaj a nie na forum probujesz sie dwiedziec, ja pracuje na gazetach 3h dziennie i mam pozwolenie i wszystko ale na pierwsze 3 miesiace dostalem karte tymczasowa wg ktorj jestem tylko pracowanikiem danii  ale juz zameldowac sie nie moglem na zadnym adresie w danii.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #4 dnia: 08 Maj 2010, 23:16:30 »

Zabawna tgirl szuka mężczyzny bez uprzedzeń!

Zaczęty przez JennyTSDział Hydepark

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 8205
Ostatnia wiadomość 04 Paź 2022, 19:58:27
wysłana przez JennyTS
Kupilem dom w Danii, czy moge przywiezc materialy bud. z PL bez dodatk. podatku?

Zaczęty przez philDział Podatki

Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 21148
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2013, 22:36:52
wysłana przez 1941
BEZ TEMATU

Zaczęty przez seba08Dział Hydepark

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 9426
Ostatnia wiadomość 21 Sty 2012, 23:41:34
wysłana przez seba08
Jak z Danii można oglądać tvnplayer ipla czy tvp bez blokady?

Zaczęty przez ochlap35Dział Hydepark

Odpowiedzi: 20
Wyświetleń: 35358
Ostatnia wiadomość 15 Paź 2018, 19:29:59
wysłana przez Kubens
Festiwal Życia w duchu Porozumienia bez Przemocy! w Danii koło Odense!

Zaczęty przez annaprzybylakDział Hydepark

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 12134
Ostatnia wiadomość 12 Cze 2012, 21:20:02
wysłana przez aarhusN