Może nie do końca na poruszony temat odpiszę (czy wystarczy te 9 godzin aby otrzymać żółtą kartę) - gdyż sam nie wiem, ale....
Pracowałem tutaj wcześniej i cała procedurę "pozwolenia na pobyt i pracę" przechodziłem 3 lata temu - i nie była za ciekawa (tzn musiałem przedstawiać wyciągi z polskiego konta, formularze, papierki itd)...
W lutym wyrejestrowałem się zupełnie z duńskiego sysytemu (tzn wymeldowałem się, oddałem żółtą kartę, porozliczałem, podałem polski adres itd.). Półtora tygodnia temu dostałem ofertę pracy na 37h/tydzień - dokładnie wczoraj odebrałem podpisany kontrakt (zaczynam prace od poniedziałku - nie mając żadnych pozwoleń, uprawnień itd) i pierwsze o zrobiłem udałem się do Statsforvaltning. Przez te 3 lata trochę się zmieniło. Otóż:
1) mając umowę (no ale tutaj nie jestem pewien jakie jest ograniczenie godzinowe - ja mam 37h) - w ciągu 3 miesięcy od dnia podjęcia pracy należy zgłosić się do Statsforvaltning w celu "zalegalizowania pobytu i pracy";
2) od pierwszego dnia pracy - dostaje się "z automatu" pozowolenie na pracę i pobyt i jest się ubezpieczonym (niezależnie od tego czy było się w Statsforvaltning czy nie.
Bałem się trochę co to będzie - przyjeżdżam w piątek "ni z gruszki, ni z pietruszki" z kontraktem w którym jest napisane że zaczynam od poniedziałku (czy nie będzie z tym problemów) - okazało się że moje obawy były "na wyrost". Oficjalne potwierdzenie ze Statsforvaltning dostanę pocztą w ciągu tygodnia i dzięki temu "wyrobię sobie" żółtą kartę - ale najważniejsze jest to że
nawet jakbym w piątek nie zjawił się w Statsforvaltning to i tak "z automatu" byłbym od poniedziałku ubezpieczony i miał prawo pobytu i pracy. Tak jak napisałem na dopełnienie formalności sa 3 miesiące (nie wiem co się stanie jesli w ciągu tych 3 miesięcy się ich nie dopełni). Trochę może opisałem to chaotycznie - ale myślę że każdy kto przeczyta 2 razy zrozumie o co chodzi z tymi 3 miesiącami (bo nie chce mi się teraz dobierać słówek aby dla wszystkich to co napisałem było zrozumiałe za pierwszym razem

)
To tyle. Powodzenia dla tych którzy jeszcze szukają pracy!