poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: załatwianie spraw urzędowych w Danii- horror czy do przejścia  (Przeczytany 3163 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Daria2007

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Dopabuse zjeżdżam do Danii z rodziną i już mam lekki ból głowy jak myślę o załatwianiu wszystkich formalności. Jakie generalnie podejście mają duńscy urzędnicy do Polaków? Czy ktoś mógłby mi opisać od czego trzeba zacząć i mniej więcej co trzeba załatwiać, ewentualnie gdzie tych informacji szukać. Zaznaczam, że mąż będzie miał od razu pracę, a ja mam zamiar szukać jak dzieciom znajdę przedszkola. Będę wdzięczna za wszelkie odpowiedzi.

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
Odp: załatwianie spraw urzędowych w Danii- horror czy do przejścia
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Maj 2010, 20:28:39 »
Zalatwienie spraw urzedowych powinno pojsc sprawniej niz w Polsce, biurokracja jest tu nieco mniejsza, ufnosc w dobre zamiary petenta wieksza, wiecej spraw mozna zalatwic mejlowo lub telefonicznie, nie trzeba sie tyle nachodzic i nastac w kolejkach co w Polsce.
A urzednicy sa rozni. Ja prawie zawsze trafialam na zyczliwe osoby, ale staralam sie do rozmowy porzadnie przygotowac. To bardzo wazne, aby wiedziec co sie wlasciwie chce zalatwic, stawiac konkretne pytania i sluchac co taki urzednik ma nam do powiedzenia.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Maj 2010, 22:43:04 »
Nie pamietam watku (i nie moge znalezc). Przed kilkoma dniami ktos postulowal, ze od pierwzego dnia pracy dostaje sie dunskie ubezpieczenie zdrowotne (zolta karta) bez koniecznosci zarejestrowania sie w Statsforvaltningen i zewymagana ilosc pracy w tygodniu (aby ta karte otrzymac) to tylko 9 godzin. Wyrazilem na ten temat inna opinie i dlatego, aby sprawdzic skontaktowalem Statsforvaltningen. Odpowiedz na pismie/email z podpisem urzednika:

1. Nie ma obowiazku nartychmiastowego zarejestrowania sie, mozna pracowac 3 miesiace bez rejestracji
2. Wydanie cpr. i zoltej karty tylko po zarejestrowaniu. Skat sporzadzi inny numer rejestracyjny w celu opodatkowania
3. Ubezpieczenie ograniczone jest do ubespieczenia w pracy (wypadki  pracy itp). Mozna tez korzystac z niebieskiej karty
4. Statsforvaltningen rozpatruje kazda sprawe indywidualnie, rowniez czy osoba jest w stanie utrzymac sie z ilosci zatrudnienia wymienionego we wniosku o pobyt. 9 godzin tygodniowo tez jest OK, jezeli podatnik zarabia np. 500 kr/godz!

Taak jak czesto sie to tutaj spotyka - odpwiedzi niezobowiazujace bo anonimowe. Przykre ale prawdziwe, chytba ze pracownik Statsforvaltningen tez odpowiedzilal "co wiedzial", ale jakdlugo czyni to na pismie to traktuje to jako wiazace.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Maj 2010, 07:58:55 »
Warto przypomniec ze w Dani duzo przepisów w prawie socjanlnym jest sformuowana jako: jest mozliwosc, kommuna ma mozliwosc, statsforvaltning ma mozliwosc.
To oznacza duza dowolnosc interpretacji przepisów i dlatego tez w jednym przypadku decyzja moze byc pozytywna a drugim - na pierwszy rzut oka identycznym  - odmowna.

Polacy przyzwyczajeni do polskich realiów i sztywnych przepisów moze taka procedura prawna szokowac - bo jak to,on dostal a ja nie !?
Trzeba po prostu zaakceptowac ze w innym kraju obowiazuja inne przepisy.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #3 dnia: 11 Maj 2010, 07:58:55 »

Urlop rodzicielski w Danii

Zaczęty przez RybkaWillegoDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 105
Wyświetleń: 309604
Ostatnia wiadomość 10 Cze 2016, 20:01:31
wysłana przez aneczka.k
uczelnie w Danii?

Zaczęty przez Mateusz199Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 16904
Ostatnia wiadomość 18 Kwi 2024, 10:49:09
wysłana przez Mateusz199
Nastepny punkt do podniesienia naszej "popularnosci" w Danii...

Zaczęty przez MartynaMDział Hydepark

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 45864
Ostatnia wiadomość 16 Cze 2014, 17:07:43
wysłana przez natalaa
tanie rozmowy na stacjonarne i komórki do Danii z Polski

Zaczęty przez bazakbalDział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 42623
Ostatnia wiadomość 17 Cze 2010, 13:19:35
wysłana przez jamjurand
Spadek w Danii po bliskiej osobie