poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: swierzo upieczona mama potrzebuje pomocy  (Przeczytany 10446 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline monika85

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
swierzo upieczona mama potrzebuje pomocy
« dnia: 16 Maj 2010, 19:18:39 »
Jestem swierzo upieczona mama, osoby ktore moga mi pomoc prosze o kontakt na meila monia85@wp.pl ponizej przedstawiam moj problem

Zaczelam prace w Danii bedac juz w ciazy, moj pracodawca o tym wiedzial i mozna powiedziec ze zrobil mi wielka przysloge zatrudniajac mnie Gdyz gdyby nie on musiala bym wracac do Polski by moc skorzystac z opieki zdrowotnej no i rodzic tam a nie tutaj Mam meza dunczyka ale dzieki pracy moge tylko tutaj zostac, badz majac na koncie 60.000 koron co narazie przy dziecku jest niemozliwe :) Wiec moj maz musi zaopiekowac sie teraz moja praca przez jakis czas, gdyz ja musze opiekowac sie naszym malenstwem Moja praca to sprzatanie 17 godzin tygodniowo, pobieraja mi 38% podatku czy powinni az tyle? Czy moge sie starac o jakies pomoc pieniezna od panstwa? Jesli ktos mial podobna sytuacje lub tez wie jak mi pomoc prosze piszcie

Pozdrawiam

Offline VIOLA

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
Odp: swierzo upieczona mama potrzebuje pomocy
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Maj 2010, 20:14:28 »
Jestem swierzo upieczona mama, osoby ktore moga mi pomoc prosze o kontakt na meila monia85@wp.pl ponizej przedstawiam moj problem

Zaczelam prace w Danii bedac juz w ciazy, moj pracodawca o tym wiedzial i mozna powiedziec ze zrobil mi wielka przysloge zatrudniajac mnie Gdyz gdyby nie on musiala bym wracac do Polski by moc skorzystac z opieki zdrowotnej no i rodzic tam a nie tutaj Mam meza dunczyka ale dzieki pracy moge tylko tutaj zostac, badz majac na koncie 60.000 koron co narazie przy dziecku jest niemozliwe :) Wiec moj maz musi zaopiekowac sie teraz moja praca przez jakis czas, gdyz ja musze opiekowac sie naszym malenstwem Moja praca to sprzatanie 17 godzin tygodniowo, pobieraja mi 38% podatku czy powinni az tyle? Czy moge sie starac o jakies pomoc pieniezna od panstwa? Jesli ktos mial podobna sytuacje lub tez wie jak mi pomoc prosze piszcie
Mysle ze masz duze perspektywy na pomoc w Danii,idz do komuny z dokumentami po rodzinne,zasilek na dziecko tam cie dlej pokieruja,pozdrawiam i wszystkiego dobrego swiezo upieczonej mamie.
Pozdrawiam

« Ostatnia zmiana: 16 Maj 2010, 22:59:41 wysłana przez mawi »

Offline mmaw

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 5
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Maj 2010, 23:33:11 »
ja wiem, że ludzie mają pokręcone losy czasem ale ...najlepiej zwróć się chyba najpierw z pomoca do swojego męza Duńczyka. Jakos się z nim komunikujesz chyba .On wesprze Cie językowo no i jako obywatel tego kraju powinien wiedzieć więcej o systemie pomocy tu panującym. Jeśli nie to zawsze może zadzwonić i info z 1 ręki.....

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Maj 2010, 17:04:08 »

Pozdrawiam

Majac meza dunczyka nie musisz sie martwic czy mozesz tutaj zostac. W takim przypadku nie musisz ani praowac ani miec 60.000
kr. Pomoc socjalna mozesz ylko uzyskac, jezeli zarobki meza sa tak niskie, ze laczne dochody rodziny nie przekraczaja okolo 20-23.000 kr., ale aby te pomoc uzyskac musi nastapic tzw. wazne wydarzenie socjalne, do ktorego nie zalicza sie urodzenia dziecka. Maz Twoj na pewno zna przepisy dot. takiej pomocy.

Offline robertcph

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Maj 2010, 20:02:14 »
sciemniasz wiecej niz to warte, majac meza dunczyka nie jestes traktowana jako zona z trzeciego swiata i on nie musi zadnej kaucji za ciebie wplacac jako zabezpieczenie ze odejdzie od ciebie, ze wzgledu na to ze on pracuje to dostaje znizke podatkowa na ciebie a poza tym wszystkie inne dotacje wam przysluguja, jesli jego zarobki nie przekraczaja pewnej kwoty to tez macie prawo do dodatku do mieszkania itd. sam wie lepiej a jesli nie to wszystko dowie sie w urzedzie, ty tez jak nadmnienijas pracujesz wiec rozliczana jestes jak dunczycy ze wzgledu na to ze z nim ponoc  ;) jestes i nie przysluguja ci zadne ulgi zwiazane z praca tymczasowa w danii

najlepiej w waszej sytuacjii niech zrezygnuje z pracy  i ty tez wtedy wasza ekonomia poprawi sie drastycznie gdyz za darmo bedziecie mieli inne swiadczenia itd. i wiecej z tego zyskacie

mamy dozywotni zasilek i pewnym grupom spoleczenstwa nie oplaca sie pracowac bo wiecej maja od rzadu niz jak by pracowali badz minimalna jest roznica   :)

Offline monika85

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
Odp: swiezo upieczona mama potrzebuje pomocy
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Maj 2010, 15:20:28 »
nie sciemniam tylko pisze jak jest moze nikt nie byl w takiej sytuacji nie chodzi tutaj o kaucje Dostalismy pismo na ktorym bylo ze musimy miec te pieniadze na kacia a nie ze musimy tyle zaplacic Jakie zabezpieczenie i jakie odejscie?

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Reputacja: +5/-1
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Maj 2010, 19:11:15 »
sa dwa sposoby uzyskania pobytu w Danii dla czlonow Unii
albo praca daje prawo pobytu, albo malzenstwo z Dunczykiem, ktory chcac sprowadzic zone musi spelnic miedzy innymi warunek utrzymania zony. Szukajac pobytu na podstawie malzenstwa, maz musi zlozyc na koncie okreslona sume pieniedzy, ktora bedzie do dyspozycji komuny, na wypadek, gdyby malzenstwo ubiegalo sie o pomoc panstwa,
jak rozumiem dostalas pobyt z uwagi na prace i teraz szukacie pobytu na podstawie laczenia rodzin.
czy nie macie pieniedzy zeby sie utrzymac, czy tylko nie macie na to zabezpieczenie?
mozna na to otrzymac pozyczke w banku, pieniadze beda na oprocentowanym koncie, ktore pokryje procenty pozyczki

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 24 Maj 2010, 19:11:15 »

Offline robertcph

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Maj 2010, 20:11:51 »
nie fantazjuj bo prawda jest inna chyba ze wyszlas za obcokrajowca z trzeciego swiata ktory nie ma stycznosci z Dania, rzad wprowadzil kaucje dla zon/ mezow z trzeciego swiata a nie dla osob z europy ze wzgledu na to ze koszty po rozwodzie sa zbyt wysokie i znudzilo im sie placic za bilet powrotny danej osoby i koszta administracji

[Posted on: 25 Maj 2010, 19:51:21]

nie musi to byc dunczyk wystarczy osoba co ma tu staly pobyt i bez znaczenia z jakiej narodowosc

:)

[Posted on: 25 Maj 2010, 19:54:07]

zapewne i ty i on nie jestescie  w stanie zrozumiec co bylo napisane w tym pismie, o jakiej kasie piszesz i za co?

[Posted on: 25 Maj 2010, 19:57:28]

wychodzac za maz za dunczyka czy za obcokrajowca ktory tu ma staly pobyt automatycznie podlegasz pod prawa jak dunczycy chyba ze ty jestes z trzeciego swiata i tylko do puki z nim jestes, kiedys bylo do trzech lat i automatycznie dostawalas tu staly pobyt i prawo do dotacji jak dunczycy pozniej to rzad zmienial stopniowo ze wzgledu na malzenstwa preforme badz za kase badz za lozko

[Posted on: 25 Maj 2010, 20:05:00]

ogolnie pytasz sie nie przedstawiajac swoje sprawy wiec nie sadz ze ktos jest ci w stanie odpowiedziec ale udaj sie do urzedu a wszystko dowiesz sie, jak twierdzisz ze pismo codostalas stwierdza cos innego wiec podaj szczeguly tego pisma i swoja pozycje

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Maj 2010, 00:02:00 »
Robercie, co ty wypisujesz? I dlaczego tak pogardliwie? Kaucja nie zostala wprowadzona dla osob z trzeciego swiata, znam osobiscie malzenstwa polsko-dunskie, ktore musialy kaucje wplacic. Poczekaj, nie musisz tych ludzi obrazac, oni swietnie rozumieli co sie do nich mowi i pisze.

Offline robertcph

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Maj 2010, 20:54:48 »
kto kogo obraza, co ty chcesz przez to osiagnac? pisze jak jest a reszte Tobie pozostawiam, amen :)

[Posted on: 26 Maj 2010, 20:13:07]

nigdy nie spotkalem sie z tym ze my tu mieszkajacy musimy placic kalcje wychodzac za maz badz zenic sie z osobami z europy wiec spadnij na ziemnie, nie znasz okolicznosci danej osoby wiec nie wnikaj i nie rob z siebie bochaterki, toc to proste pojsc do urzedu i dowiedzenie sie co komu wolno itd.

podaj przyklad tych polsko - dunskich mazlenstw i bez przesady, ogolnie bez nazwisk itd.  :) 

sa pewne przypadki bo rzad zmienil przepisy i jesli dana osoba jest ponizej 24 lat badz bez pracy to moga nie zgodzic sie bad zarzadac kuacji ale sa inne formy ominiencia tego

pochwal sie swoja wiedza, jestem pod wazeniem, nigdy madry nie bede i nawet nie sni mi sie o tym zebym nim kiedykolwiek byl, wole byc glupcem i slepcem  :)

jeden telefon badz cpr. danej osoby a wiem o kogo chodzi wiec zaoszdzedz sobie ale masz racje pisz dalej na podstawie tego co slyszalas od swoich polsko-dunskich znajomych jednak prawdy nigdy od nich nie uslyszysz, amen

[Posted on: 26 Maj 2010, 20:38:54]

i kto ci naklamal ze ja z kogos kpie badz mam na intencji obrazic???????  ::)

niezle masz pod sufitem  :)

zawsze mam pozytywne relacje do ludzi i bede a to co pisze to tylko jako stwierdzenie ze nie ma pokrycia w dany przypadku gdyz nie znajac faktow nie mozna ustosunkowac sie do danego przypadku  :)

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +34/-32
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Maj 2010, 08:41:48 »

[Posted on: 26 Maj 2010, 20:13:07]

nigdy nie spotkalem sie z tym ze my tu mieszkajacy musimy placic kalcje wychodzac za maz badz zenic sie z osobami z europy wiec spadnij na ziemnie, nie znasz okolicznosci danej osoby wiec nie wnikaj i nie rob z siebie bochaterki, toc to proste pojsc do urzedu i dowiedzenie sie co komu wolno itd.

podaj przyklad tych polsko - dunskich mazlenstw i bez przesady, ogolnie bez nazwisk itd.  :) 

Ja nie mysle, ze kpisz sobie, Ty sobie poprostu zartujesz :)

....a to co pisze to tylko jako stwierdzenie ze nie ma pokrycia w dany przypadku gdyz nie znajac faktow nie mozna ustosunkowac sie do danego przypadku  Uśmiech
I tu przeczysz sam  sobie :)

;D

Offline marysha

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 16
  • Wszystko co robisz, rób dobrze.
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Maj 2010, 08:49:21 »
Drogi Robercie!
Piszesz bez ładu i składu, że o braku logiki i konsekwencji nie wspomnę -,,podaj przyklad tych polsko - dunskich mazlenstw i bez przesady, ogolnie bez nazwisk itd.- jeden z przykładów. Jak chcesz poznać przykłady bez nazwisk? Co to znaczy ogólnie? Czy jesli ktoś poda Ci całkowitą liczbę małżeństw polsko /duńskich  bez nazwisk, które musiały płacić kaucję lub mieć gwarancję bankową, to czy przypadkiem nie powiesz, że to liczba z sufitu.
Jeszcze jeden kwiatek  z Twej wypowiedzi :,,pochwal sie swoja wiedza, jestem pod wazeniem, nigdy madry nie bede i nawet nie sni mi sie o tym zebym nim kiedykolwiek byl, wole byc glupcem i slepcem". Jeśli tak lubisz...
Juta grzecznie zwróciła Ci uwagę, bardzo grzecznie...Natomiast Ty zachowujesz się jak człowiek bez odrobiny wychowania, który z swej zajadłości obraża ludzi, gdy brak mu argumentów. Wielokrotnie podawano tu przepisy duńskie i wymogi, które trzeba spełnić. Czy tego chcemy czy nie, niektórych przepisów nie da się obejść.
,,Ogólnie"  to piszesz bzdury, bez ładu i składu...Czyzby powrót z odmiennych stanów świadomości? Weź na wstrzymanie. I jak jesteś taki pyskaty i otrzaskany, zanim puścisz posta włącz kontrolke ortografii...

Offline monika85

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Maj 2010, 16:14:32 »
 :D dzieki dziewczyny  :)

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Maj 2010, 19:36:16 »
kto ci naklamal ze ja z kogos kpie badz mam na intencji obrazic???????  ::)

niezle masz pod sufitem  :)

zawsze mam pozytywne relacje do ludzi [/quote]

Cos niesamowitego: wpierw zapytuje kto ci naklamal ze ja zkogos kpie. Potem stwierdza: niezle masz pod sufitem. a na koniec
mowi, ze zawsze ma pozytywne relacje do ludzi.

Nalezaloby sie zastanowic jaka wybrac kuracje?

Offline robertcph

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
    • Status GG
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Lip 2010, 17:19:52 »
same zastanowcie sie co wypisujecie i czego oczekujecie, ja tylko chcialem sprowokowac do myslenia a wy rozpoczeliscie nastepna wojne  ::)

opisuje swoj problem jednak z tego wynika ze ogolnie wiec czego oczekuje  :)

szuka pomocy czy zali sie jak zle ja tu potraktowano  :)

wiedziala sama w co wchodzi i jakie beda z tego konsekwencje  :)

zeby kogos wpierw zrozumiec i sprobowac pomoc trzeba wpierw znac szczegoly jednak z tego co wypisuje nic nie wynika, ma ponoc meza, dziecko, miala prace nawet jak zaszla w ciaze, obecnie ja stracila, pracuje 17 godz., maz zajmuje sie dzieckiem  :)

niezle namieszala a was uczucia maciezynskie poniosly i walka o prawa kobiety a czy tu o to chodzilo?  ::)

[Posted on: 04 Lip 2010, 17:17:24]

sama jest zaklamana a wy jak hieny zachowujecie sie

niech napisze wiecej a same stwierdzicie ze wami manipuluje i waszymi uczuciami

na poloni pyta sie o prawo i przepisy dunskie majac meza dunczyka

wstydzi cie prawdy powiedziec wiec po co wogole zaczyna cos pisac i czego oczekuje
wiec jaki z tego wniosek?

watek pozostawiam dla was  :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 04 Lip 2010, 17:19:52 »

pomocy karta podatkowa cpr

Zaczęty przez jacek456Dział Podatki

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 12503
Ostatnia wiadomość 21 Mar 2014, 23:43:09
wysłana przez roga
Pomocy w szukniu mieszkania.

Zaczęty przez krzyk26Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 10347
Ostatnia wiadomość 24 Sty 2015, 07:49:47
wysłana przez krzyk26
pomocy! jak zrobić przelew przez internet?

Zaczęty przez niedzielaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 24689
Ostatnia wiadomość 02 Wrz 2008, 23:12:28
wysłana przez niedziela
Konto Pomocy

Zaczęty przez krzysiekk-gDział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 9117
Ostatnia wiadomość 13 Paź 2014, 16:34:14
wysłana przez roga
rejestracja samochodu-pomocy