poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Wyjazd wakacyjny.  (Przeczytany 9331 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bombel

• Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Wyjazd wakacyjny.
« dnia: 19 Maj 2010, 13:44:59 »
Witam, na początek przedstawię moją sytuacje. Razem z kolega napisaliśmy maturkę i chcemy wyjechać do pracy za granice. Na początek zastawialiśmy się na Anglią, ale chcemy też pomyśleć o innych możliwościach, bo jak wiadomo Anglia zapchana Polakami i może być ciężko. Dania jest blisko i czy to prawda że z pracą nie jest tak cięzko? Zdaję sobie sprawe że nie można powiedzieć 'tak, znajdziesz od razu', ale czy jest sens pakować się w wyjazd do Danii w ciemno, z planem że pierwsze pare dni hostel/namiot, wynajęcie mieszkania i praca? Jak jest ze znalezieniem dowolnego zajęcia (ulotki, wykładanie towaru w supermarkecie, sprzątanie itp) na okres wakacyjny (do końca sierpnia) i gdzie warto jechać (Dania nie jest tak znana jak Anglia i prócz Kopenhagi i Arhus nawet nie wiem gdzie tam się żyje :P). Proszę o opinie osób które już mają do czynienia z Danią parę i rad i trochę porad. Co do agencji to wydaje mi się że trochę za późno się zabraliśmy, poza tym jakoś nie mam zaufania. No i ciekawej jest samemu (takich wakacji jak te już nigdy nie będę miał :))

Pozdrawiam :)

PS dodam że jesteśmy po liceum (więc zawodu 0), angielski komunikatywny (coś koło FCE) i duże chęci do pracy.

Offline mojamaja

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
Odp: Wyjazd wakacyjny.
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Maj 2010, 14:02:12 »
Moja opinia jest taka, : jesli znacie jezyk duński, być  moze uda wam sie cos znalesc w tym momencie.
ale jest to tylko moja opinia , z tego co obserwuje , moze ktos  ma inna..??

[Posted on: 19 Maj 2010, 13:58:43]

w tamtym roku chyba tez było sporo odwaznych , którzy jechali do Danii w ciemno, i potem skutki były widoczne, ze spali w autach na parkingach tygodniami, a potem wracali do PL z niczym.nie mówie ze kazdy tak ma, ale wydaje mi sie ze w ciemno do Danii to jest głupota

Offline Pankracy

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 4
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Maj 2010, 18:08:04 »
Moja opinia jest taka, : jesli znacie jezyk duński, być  moze uda wam sie cos znalesc w tym momencie.
ale jest to tylko moja opinia , z tego co obserwuje , moze ktos  ma inna..??

[Posted on: 19 Maj 2010, 13:58:43]

w tamtym roku chyba tez było sporo odwaznych , którzy jechali do Danii w ciemno, i potem skutki były widoczne, ze spali w autach na parkingach tygodniami, a potem wracali do PL z niczym.nie mówie ze kazdy tak ma, ale wydaje mi sie ze w ciemno do Danii to jest głupota
A w którym akapicie jest napisane, że znają duński? Z tego co się doczytałem to tylko angielski...pewnie by się pochwalił gdyby tak było (to jnie jest jeszcze zbyt popularny język)8) Na chwilę obecną wyjazd w ciemno nie ma większego sensu. Szkoda kasy i czasu. Nie chcąc całkowcie zniechęcać dodam tylko...do odważnych świat należy. 
 Ps. Bez znajomości nie ma w tej chwili szans na pracę. Możesz liczyć tylko na łut szczęścia.

Offline mojamaja

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Maj 2010, 19:10:08 »
Z tym duńskim to ironia:)
chciałam napisac podobnie jak Ty ze w tym momencie wykazd do DK w ciemno to głupota

Offline Pankracy

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 4
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Maj 2010, 20:25:32 »
No to jestesmy zgodni. :)

Offline Roxx

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Maj 2010, 14:21:26 »
Musisz wiedzieć, że Duńczycy są straszliwymi rasistami, nawet jeśli tego otwarcie nie okazują. W czasach, gdy w Danii brakowało rąk do pracy, zatrudniali cudzoziemców. Teraz gdy jest bezrobocie, wolą swoich, bez względu na to jak pracują(np w Anglii Polacy są preferowani, ze względu na wydajność pracy w stosunku do zamulonych angoli). W coraz większej ilości zakładów zatrudniających wcześniej Polaków, teraz nagle zaczęli wymagać znajomości duńskiego jako jednego z warunków przyjęcia.Nie powiedzą przecież otwarcie, że nie chcą się wywiązywać z unijnych dyrektyw i dyskryminują pracowników z innych krajów, bo u siebie mają bezrobocie. Wymyślili znajomość ich języka jako kryterium, a że nikt z przyjezdnych go nie zna, to mają dobrą wymówkę i asa w rękawie

Offline Solvej

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 9
  • Reputacja: +34/-32
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Maj 2010, 14:35:19 »

Musisz wiedzieć, że Duńczycy są straszliwymi rasistami, nawet jeśli tego otwarcie nie okazują. W czasach, gdy w Danii brakowało rąk do pracy, zatrudniali cudzoziemców. Teraz gdy jest bezrobocie, wolą swoich, bez względu na to jak pracują(np w Anglii Polacy są preferowani, ze względu na wydajność pracy w stosunku do zamulonych angoli). W coraz większej ilości zakładów zatrudniających wcześniej Polaków, teraz nagle zaczęli wymagać znajomości duńskiego jako jednego z warunków przyjęcia.Nie powiedzą przecież otwarcie, że nie chcą się wywiązywać z unijnych dyrektyw i dyskryminują pracowników z innych krajów, bo u siebie mają bezrobocie. Wymyślili znajomość ich języka jako kryterium, a że nikt z przyjezdnych go nie zna, to mają dobrą wymówkę i asa w rękawie

hłe hłe hłe  :D :D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 20 Maj 2010, 14:35:19 »

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Maj 2010, 15:50:01 »
Mlodzi ludzie, ktorzy "napisali maturke" chcieliby sobie pojechac nawakacje i przy okazji moze zarobic pare koron, a Ty od razu pouczyles ich, ze dunczycy to straszni rasisci. No nie wiem, kto tutaj jest rasista. Przyznam, ze gdybym w PL mial wlasna firme i brakowaloby mi rak do pracy, na pewno zatrudnilbym obcokrajowcow aby podolac zamowieniom na moje produkty. Gdyby natomiast nastapil zastoj zwolnilbym nadwyzke sily roboczej, a przede wszystkim tych ktorzy zostali zatrudnieni ostatnio to znaczy obcokrajowcow, a pozostawilbym w pracy "naszych", to znaczy polakow, ktorzy byc moze od kilku lat u mnie pracuje, znam ich rodziny, ich problemy itp. Tak wlasnie w wiekszosci wypadkow robia moi znajomi, ktorzy maja wlasne firmy w Danii. I z tego wzgledu nie sa na pewno rasistami. A unijne dyrektywy do ktorych odnosisz, znam bardzo dokladnie, ale nie maja tutaj zastosowania, bo przeciez nie ma mowy o dyskriminacju. Najczesciej stosowana zasada zatrudnienia: "First ind, first out"

Offline Roxx

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Maj 2010, 16:55:50 »
Nie mówię że wszyscy, ale sporo. No i ta ich narodowa duma i obsesja na punkcie ich języka. Może dlatego, że to mały kraj i boją się utracić swoją tożsamość pod napływem obcokrajowców. W każdym razie nie raz już słyszałem od znajomych gadających z Dunami po angielsku o textach w stylu "jesteśmy w Danii więc powinniście rozmawiać po duńsku". A co to kogo obchodzi po jakiemu kto z kim rozmawia?

[Posted on: 20 Maj 2010, 16:52:31]

A co powiesz roga o Folkepartii i ostatnim skandalu na facebooku?

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Maj 2010, 21:41:53 »
Nie mówię że wszyscy, ale sporo. No i ta ich narodowa duma i obsesja na punkcie ich języka. Może dlatego, że to mały kraj i boją się utracić swoją tożsamość pod napływem obcokrajowców. W każdym razie nie raz już słyszałem od znajomych gadających z Dunami po angielsku o textach w stylu "jesteśmy w Danii więc powinniście rozmawiać po duńsku". A co to kogo obchodzi po jakiemu kto z kim rozmawia?

Hameryka odkryta.. ;) Cóż to ma wspólnego z tematem...?  :o

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Maj 2010, 23:25:49 »

Roxx: zobacz co sam napisales. Napisales w swoim poscie "musisz wiedziec, ze dunczycy sa strasznymi rasistami". Teraz usilujesz
to zalagodzic, piszac "nie mowie ze wszyscy, ale sporo". Zdecyduj sie jakie masz zdanie  na ten temat. Odnosnie jezka, to juz w w ogole Cie nie rozumie. Wiem tylko, ze zecydowanie wieksza czesc spoleczenstwa dunskiego (jak  i wiele innych krajow)poza swoim jezykiem wlada jezykiem angielskim, ktory mozna powiedziec jest drugum jezykiem w Danii. Dlatego nie rozumiem o co Ci chodzi mowiac o obsesji dunczykow na punkcie jezyka. A na koniec dobra rada: ucz sie dunskiego, jezeli masz zamiar tutaj zostac,
a angielski tez sie przydaje nie tylko tutaj.

Offline Emill

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 19
  • Reputacja: +5/-3
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Maj 2010, 23:39:45 »
Mógłby ktoś z was mi wyjaśnić co ma wspólnego rasizm z traktowaniem np. Polaków czy Litwinów przez Duńczyków? Naprawdę mnie to bardzo nurtuje.

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Maj 2010, 00:14:54 »
Chyba nie liczysz,że ktoś Ci napisze : "Wiesz, Emilu, rasizm jest wtedy, kiedy Duńczyk robi źle Polakowi" etc.etc.etc.

Doprawdy, pytanie nie na to forum, chyba, że jednak zdarzy się jakiś odwazny, który zechce się wypowiadać w tak dziwacznym temacie  ;D
Przy okazji, zajrzyj sobie do wątku "Co o tym myślicie"  ;D ;) Tam się zapewne o wielu sprawach, mrożących krew w żyłach, dowiesz  ;)

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Maj 2010, 09:24:21 »
Emil:
Jezeli Polak mówi o Rumunach ze to brudasy i zlodzieje to swieta prawda, jezeli dunczyk powie to samo o Polaku to rasizm :-)
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Maj 2010, 09:35:33 »
Nic dodac, nic ujac.

poloniainfo.dk