Ogólne > Rodzina ...
sprowadzenie zony w ciazy
Mirabelka:
a jeszcze odnośnie zasiłku rodzinnego. Twój maz otrzyma go w momencie otrzymania wizy na dziecko , w sumie ty je dostaniesz jeśli będziesz miała wizę. Bo w Danii wypłacane zasiłki sa na mamy konto.
katjia:
A ile na taka wize bedziemy czekac?tez tak dlugo jak cpr?jak juz dostane wize to mam sie starac o cpr,zeby byc ubezpieczona z synkiem czy automatycznie bedziemy ubezpieczeni? szczepionki skojarzone na krztusiec blonice itp.kupilam juz specjalnie lodowke.dogadam sie z lekarzem po angielsku?a propos lekarzy:mozna zrobic usg bioderek dziecku?bo synek ma dysplazje i ma miec kontrole za 2 miesiace.Dziekuje wszystkim za odp i pomoc.Juz sie troche polapalam w tym wszystkim :)
piatka:
dziewczyny powiedzcie mi o jakich wizach mowicie?
ja dostawalam wize podczas wyrabiania pozwolenia na pobyt, gdy chcialam wyjechac z Danii poza unie, gdy potrzebny byl mi paszport.
Teraz Polacy sprowadzajacy tu swoje rodziny otrzymuja wizy?????????
czy tez mowicie o pozwoleniu na pobyt?
leczenie prywatne w Danii jest bardzo drogie, normalni dunczycy nie pozwalaja na to sobie, chyba, ze maja dodatkowe prywatne ubezpieczenia, wiec raczej nie bedzie cie stac na to.
Leczenie tez jest tu inne niz w Polsce. Lekarz ma wielki autorytet.
Lekarz pierwszego kontaktu decyduje o wszystkim i nie mozesz mu sugerowac, ze chesz cos. Nikt, zaden lekarz nie zrobi zastrzyku zapisanego przez polskiego lekarza, tak, ze twoje szczepionki sie zmarnuja. Czy mowisz o dziecku, ktore ma sie urodzic?
Jesli powiesz, ze cos ci zalecil polski lekarz, to kaze ci zdecydowac gdzie chcesz sie leczyc, jesli tutaj to musisz sie podporzadkowac. Czy wiecie, ze dzieci nie dostaja tu prawie wcale antybiotykow? Zlekarzem spokojnie porozmawiasz po angielsku.
Jeszcze raz radze zaopatrzyc sie w polskie ubezpieczenie, do czasu otrzymania numeru cpr i karty ubezpieczenia.
Czy jestes pewna, ze dostaniecie pozwolenie na pobyt?
Maz musi miec odpowiednie warunki mieszkaniowe i dochod na osobe.
Naprawde pilnuj wszystkiego, bo oni potrafia powiedziec, ze Polska jest w unii i wcale zona nie musi tu mieszkac.
Poprawcie jesli mowie cos zle.
Pozdrowienia
Mirabelka:
Moja koleżanka przywiozła szczepionki z polski i nie było problemu z lekarzem normalnie zaszczepił, jak mi się antybiotyk zepsuł przywieziony z polski i poszłam tu do lekarza żadnych problemów mi nie robił tylko przepisał ten sam co miałam z polski. To zależy w dużej mierze od lekarza na jakiego trafisz. Wiza nazywam kartę opholstu tak sobie nazwalam to skrótowo bo jak w Polsce mnie się pytają to nie wiedza co to opholst ;) .
katjia:
Oczywiscie,ze nie jestem pewna.Tego nie mozna byc pewnym :)Ale zycie na odleglosc, z dala od siebie to nie zycie.Mowie o 3 miesiecznym synku.Ile sie czeka na pozwolenie na pobyt?ubezpieczenie juz mam,euro26.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej