Ogólne > Rodzina ...
sprowadzenie zony w ciazy
piatka:
Jesli jedziesz na tydzien, nie zapomnij europejskiej karty ubezpieczenia z Polski, ktora zapewni ci bezplatne leczenie na wypadek choroby, albo wypadkow.
Nie bedziesz mogla korzystac z karty meza, jesli nie zdazysz dostac karty, wez certyfikat zastepczy.
Wizy otrzymuje sie w przypadku starania sie o pobyt staly, jesli chcesz wyjechac z Danii i oddalas paszport a, musisz wyjechac, skladasz wniosek na policji i otrzymujesz wize, na okreslony czas wyjazdu
katjia:
To mnie zmartwiliscie :'(EKUZ juz mam.Nie jade na tydzien,ale na pol roku,albo i dluzej.A ile sie czeka na taka wize,jesli chce zostac tam na stale,albo kilka lat?Moge przebywac na terenie Danii i w tym czasie czekac na wize?Kazdy ja dostaje?Maz wypelnial jakies papiery z moimi danymi i synka(adres,nazwisko itp.),ale nie wiemy co to bylo.Tez do cpr czy moze juz do wizy?Meza pracodawca wie,ze my przyjezdzamy na tak dlugo i nic nie mowil o jakiejs wizie.Moze te papiery co wypelnial to byly potrzebne do naszej wizy?A co ze szczepieniami malego?Zaszczepia go czy bedziemy musieli placic za kazda jego wizyte(ile moze ona kosztowac?).O nas sie nie martwie,jakos sobie poradzimy,ale co z malym(ma 3 miesiace)?Dziekuje z gory za odpowiedzi :)
katjia:
Aaa..i jeszcze jedno pytanko:to znaczy,ze do momentu otrzymania wizy nie bedziemy mogli korzystac z ubezpieczenia meza ani starac sie np. o zasilek rodzinny?Dobrze rozumiem,ze bez wizy,to tak jakby nas nie bylo...tzn. nie bylibysmy "widoczni" w Dani jako obywatele?
piatka:
Hej Katia, zrozumialam, ze jedziesz na tydzien. Ale jesli nawet udajesz sie na dluzej, pamietaj o polskim ubezpieczeniu, czyli ueropejskiej karcie jesli masz ubezpieczenie spoleczne, , albo wykup polise w jakiejs firmie ubezpieczeniowej i powinna ci wystarczyc do czasu zalatwienia formalnosci.
Nie znam dokladnie przepisow dla ludzi przyjezdzajacych tu tylko do pracy, czy wszystko za nich zalatwia pracodawca, ale wiem, ze wszelkie druki na pobyt zalatwia sie na policji, jesli nie mieszka sie w KBH.
Do czasu otrzymania pozwolenia na pobyt napewno nie bedziecie mogli korzystac, tutaj nie ma czegos takiego jak korzystanie z ubezpieczenia meza, tutaj kazdy, kto mieszka w Danii, ma prawo pobytu, jest ubezpieczony, tutaj zona, nie dostaje emerytury po mezu, bo ma swoja, choc nigdy nie pracowala
katjia:
Europejska Karte Ubezpieczen Zdrowotnych juz mam zalatwiona,jesli myslimy o tym samym.Maz byl na policji z tymi papierami i paszportem.czyli zalatwial wize a nie cpr?bo mysmy mysleli,ze to do cpru te dane byly potrzebne.na karte czekamy 2 miesiace.pracodawca tam dzwonil i powiedzieli mu,ze wyslana,ale nic od 2 tygodni nie doszlo ???Martwie sie z ta opieka lekarska z synkiem.My niewazni,ale synek... :'(
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej