Regionalne > Kopenhaga

szkola dunskiego

<< < (25/27) > >>

Juta:
Wydaje mi sie, ze musisz wyrobic nowa karte. Za kurs dunskiego placi kommuna,to ta kommuna, w ktorej jestes zameldowana i ktora wydala ci zolta karte. Wiec jesli adres na zoltej karcie i adres szkoly nie sa w tej samej kommunie, to sprawy sie troche komplikuja. Bo wtedy szkola (lub ty osobiscie) musicie dogadac sie z kommuna (ta ktorej adres masz na zoltej karcie), ze bedzie finansowala twoja nauke w Kopenhadze (a dokladnie: w kopenhaskiej kommunie).
Tak bylo jeszcze kilka lat temu, jak sama chodzilam do szkoly jezykowej. Jesli przepisy sie zmienily, prosze o sprostowanie.

jamjurand:
Kamila,
Skoro sie przeprowadzilas do KBH to musisz znalezc noweg lekarza i to juz na wstepie powinno byc powodem zmiany karty.
To chyba nawet jest za darmo i do zalatwienia w borgerservice przy zameldowaniu na nowym adresie.

kamiladk19:
dzieki wam bardzo za pomoc.tak rozumiem to doskonale iz karte przydaloby sie wyrobic jak najszybciej tylko problem polega na tym iz w chwili obecnej nie mamy stalego mieszkania jestesmy w jedym miejscu  miesiace pozniej w drugim 4 i tak to narazie wyglada dopoki nie dostaniemy mieszkania ze spoldzielni.
dzieki wam jeszcze raz i zycze milego dnia!

jamalenka:
czesc, niedlugo przeprowadzam sie do Danii (za 2 tygodnie) i zaczelam sie rozgladac za jakas dobra szkola jezykowa, najlepiej w okolicach Stenløse, Bellerup lub w Kopenhadze w okolicach Ørestaden (te ograniczenia ze wzgledu na mozliwosci dojazdu z domu/pracy). Czy mozecie cos polecic? Dunskiego uczylam sie do tej pory sama, przez miesiac "chodzilam" do Nudansk (online - to nie dla mnie), zostalam zakwalifikowana na modul 6 (studieprøven), nie bede miala czasu na intensywna nauke ale chce podszlifowac wymowe i gramatyke.

Juta:
Czesc. Trudno mi jednoznacznie odpowiedziec na to pytanie. Skoro zostalas zakwalifikowana na modul 6 to oznacza, ze twoja wymowa i gramatyka jest tak dobra, ze nie ma juz co szlifowac :) A przynajmniej nie w szkole, tylko juz normalnie z Dunczykami w zyciu.  Jak to napisali na stronie IA : "Studieprøven, Overbygningen på Danskuddannelse 3 hedder Studieprøven. Her er der fokus på læse- og lytteforståelse samt mundtlig og skriftlig fremstilling på akademisk niveau. Niveauet svarer til kravene til optagelse på en mellemlang eller videregående uddannelse."
Ja bym polecila IA Sprogskolen, niedaleko Ballerup http://www.iasprog.dk/dansk-uddannelse-3-kbh    , w samym Ballerup jest tez szkola jezykowa, ale jej nie znam http://www.ballerupsprogcenter.dk/ .
Kiedy juz przyjedziesz, zalatwisz sprawy papierkowe typu rejestracja i zameldowanie, idz po prostu do ktorejs z tych szkol i popytaj.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej